Skip links

#300 Bitcoin On-Chain: Wrapped

De laatste dagen van het jaar zijn aangebroken, wat betekent dat het tijd is voor een terugblik. Laten we eens terugkijken naar het jaar 2023, want het was niet saai op het bitcoin-netwerk. Er is ontzettend veel gebeurd en in deze editie van BitcoinFocus bespreken. Dit doen we in de vorm van een on-chain wrapped, oftewel een rondje langs de belangrijkste grafieken van 2023.

De on-chain hoogtepunten van afgelopen jaar zijn grofweg te verdelen in drie verschillende categorieën, namelijk:

 • De invloed van instituties op bitcoin, waaronder:
  • Het indienen van ETF-aanvragen
  • Teruglopen van GBTC-Premium
  • Aankopen van MicroStrategy
  • Gedeeltelijke verkoop voor de Amerikaanse overheid
 • Het effect van NFT’s op bitcoin, wat zorgt voor:
  • Dominant percentage van Taproot-transacties
  • Volle mempool
  • Hogere fee’s
  • Stijgende miner opbrengsten
 • En het fundament, waaronder:
  • Prijsstijging van 170%
  • Stijgende hashrate

De invloed van instituties op bitcoin

De grote belofte van 2021 was de participatie van institutionele partijen, zoals vermogensbeheerders, overheden en beursgenoteerde bedrijven, in het kopen, vasthouden en gebruiken van Bitcoin.

Die belofte bleef helaas uit. Natuurlijk hebben enkele partijen Bitcoin gekocht, waarbij Grayscale en MicroStrategy de meest opvallende zijn, maar toch bleef het enigszins achter bij de verwachtingen. Maar daar gaat echt verandering in komen.

Het indienen van ETF-aanvragen

Het afgelopen jaar heeft een belangrijke ontwikkeling plaatsgevonden om aan deze verwachtingen te voldoen. Er zijn namelijk aanvragen ingediend voor de lancering van een Spot Bitcoin ETF in de Verenigde Staten. De ETF-koorts begon op 19 juli 2023, toen BlackRock – ‘s werelds grootste vermogensbeheerder – een aanvraag indiende voor een ETF.

Vervolgens volgden er snel meer aanvragen, waaronder die van andere grote vermogensbeheerders zoals VanEck, Fidelity en Valkyrie. Deskundigen geven aan dat de kans op goedkeuring voor de Spot Bitcoin ETF zeer hoog is. Dit zal naar verwachting plaatsvinden in de tweede week van januari, waarbij specifiek de datum van 10 januari wordt genoemd.  

Teruglopen van GBTC-Premium

De indiening van de ETF-aanvragen had invloed op de prijs van Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Deze bitcoin-trust, die vergelijkbaar is met een ETF, dient als een beleggingsproduct om blootstelling aan bitcoin te krijgen. Het verschil met een ETF is dat bij Grayscale alleen bitcoin kan worden toegevoegd, en er geen bitcoin kan worden onttrokken, behalve voor de beheerskosten. In theorie zou de prijs van deze trust gelijk moeten zijn aan de prijs van bitcoin, maar in de praktijk is er aanzienlijk verschil.

Op 1 januari bedroeg dit verschil -46%, wat resulteerde in een prijs equivalent van GBTC van $8200. Tegelijkertijd was de prijs van Bitcoin $16700. Dit enorme verschil werd veroorzaakt door onzekerheid rondom Grayscale. Er was onder andere een rechtszaak aangespannen door de SEC en er waren problemen met betrekking tot mogelijk faillissement van Genesis, het moederbedrijf van Grayscale.

Inmiddels is het verschil teruggebracht tot -6%, wat overeenkomt met een prijs van $36,360. Dit betekent dat GBTC harder is gestegen dan de prijs van bitcoin. Deze stijging wordt toegeschreven aan speculanten die geloven dat Grayscale haar bitcoin-trust kan omzetten naar een ETF. Als dat zou gebeuren, zou het mogelijk zijn om bitcoin in en uit het fonds te halen, waardoor de prijs van het fonds nagenoeg gelijk moet zijn aan de prijs van bitcoin.

Kortom, dit is een leuke extra voor degenen die het risico hebben genomen om GBTC te kopen in plaats van bitcoin.

Aankopen van MicroStrategy

Het is inmiddels al bijna geen verrassing meer, maar MicroStrategy heeft gedurende het jaar 2023 herhaaldelijk bitcoin aangeschaft. In totaal heeft het bedrijf acht aankopen gedaan, resulterend in een totaal van 56.267 bitcoin. Dit vertegenwoordigt een aanzienlijke 30% van hun totale bitcoin-voorraad, die momenteel 189.150 bitcoin bedraagt.

Deze investeringen hebben MicroStrategy $1,9 miljard gekost, wat het totale geïnvesteerde bedrag op $5,8 miljard brengt. De huidige waarde van hun Bitcoin-portfolio overschrijdt echter ruimschoots de $8 miljard, wat een aanzienlijk verschil van $2,2 miljard in waarde vertegenwoordigt.

Opmerkelijk is dat MicroStrategy in slechts één jaar tijd een opmerkelijke verschuiving heeft doorgemaakt, van een verlies van $1,8 miljard op 1 januari naar een winst van $2,1 miljard op 27 december. Ga er maar aan staan!

Gedeeltelijke verkoop voor de Amerikaanse overheid

Tot slot, een andere aanzienlijke houder van bitcoin die misschien onverwacht is, is de Amerikaanse overheid. Op 1 januari 2023 bezat de Amerikaanse overheid een hoeveelheid van 213.800 Bitcoin, waardoor ze behoren tot de grootste bitcoin-bezitters ter wereld.

Op 31 maart is in rechtbank documenten aangekondigd dat de Amerikaanse overheid van plan was ongeveer 41.000 Bitcoin te verkopen. Deze bitcoin zijn gerelateerd aan de James Zhong-zaak. De verkoop moest worden in 4 batches.

Op 3 april werd de eerste batch vanuit de overheidswallet naar Coinbase verzonden. In eerste instantie werd een transactie van 0,1 bitcoin verstuurd als een soort test, voordat het grotere deel van 8.999,9 bitcoin werd overgemaakt. Dit proces zal velen bekend voorkomen, waarbij eerst een klein bedrag wordt overgemaakt ter controle, gevolgd door de daadwerkelijke overdracht van de volledige hoeveelheid.

Op 12 juli volgde een extra batch van 8.200 bitcoin, die ook naar Coinbase werd verzonden en hoogstwaarschijnlijk is verkocht. Het is opmerkelijk dat de totale verkoop is beperkt gebleven tot 17.200 bitcoin, in plaats van de oorspronkelijk aangekondigde 41.000. Bij het schrijven van dit artikel heb ik gezocht naar verdere verklaringen of correspondentie met betrekking tot dit verschil, maar helaas heb ik geen nadere informatie kunnen vinden.

Het effect van NFT’s op bitcoin

NFT’s (non-fungible tokens) hebben de laatste tijd veel aandacht gekregen. NFT’s zijn digitale bezittingen die worden gebruikt om kunstwerken, muziek en andere digitale creaties te vereeuwigen. Hoewel Ethereum de pionier was op het gebied van NFT’s, heeft bitcoin in 2023 ook eraan moeten geloven. Dit heeft behoorlijke invloed uitgeoefend op het bitcoin-netwerk.

Dominant percentage van Taproot-transacties

Een belangrijke factor die van invloed is op het Bitcoin-netwerk, is de aanzienlijke adoptie van Taproot-adressen. Hoewel het gebruik van Taproot-adressen al ongeveer twee jaar mogelijk is, is er sinds het begin van 2023 een opmerkelijke groei te zien.

De hype ontstond aan het begin van dit jaar en heeft sindsdien doorgezet. Op dit moment, eind december 2023, is maar liefst 46% van alle adresinvoer afkomstig van Taproot-adressen. Dit onderstreept duidelijk de groeiende populariteit van inscripties en BRC-20 tokens op het bitcoin-netwerk.

Volle mempool

De groeiende populariteit van inscripties en BRC-20 tokens heeft een terugkomend ‘probleem’ voor bitcoin versterkt: een overvolle mempool. De mempool fungeert als een tijdelijke opslagruimte op bitcoin-nodes, waar transacties worden bewaard voordat ze worden opgenomen in een blok. Wanneer de mempool vol is, kunnen nieuwe transacties niet onmiddellijk worden verwerkt, wat kan leiden tot vertragingen voor gebruikers. Vergelijk het met een drukke snelweg tijdens de spits, waar veel auto’s tegelijkertijd willen passeren en files ontstaan. Gebruikers die bereid zijn meer te betalen (met hogere Sats/vByte tarieven), krijgen voorrang.

Sinds april 2023 is de mempool niet meer volledig leeggeworden, wat min of meer samenvalt met het begin van de hype rondom inscripties. De drukte in de mempool betekent dat gebruikers ofwel bereid moeten zijn meer te betalen om hun transacties te versnellen, ofwel moeten accepteren dat het enige tijd kan duren voordat hun transacties worden verwerkt.

Hogere fee’s betalen

Het resultaat van een volle mempool is dat gebruikers bereidt zijn om meer transactiekosten te betalen. Dit wordt getoond in de onderstaande grafiek. Aan het begin van het jaar werd er ongeveer 1 á 2 dollar per transactie betaald. Rond de start (april) van de Inscriptions-hype is dit gestegen naar gemiddeld 30 dollar per transactie. Gelukkig werd het daarna geruime tijd rustiger, tot aan november. Vanaf deze maand zijn de gemiddelde transactiekosten opnieuw opgelopen, maar schommelt de prijs van de gemiddelde transactie tussen de 5 en 30 dollar. Dat is een enorm prijsverschil, dus als je iets meer geduld hebt kun je gerust een lager aantal sats per vbyte gebruiken 😉

Stijgende miner opbrengsten

De toename van transactiekosten is vervelend voor gebruikers die snel bevestiging willen van hun transactie. Echter, dit heeft een positief effect op de miners, omdat zij profiteren van deze hogere transactiekosten, die worden toegevoegd aan hun beloningen.

De beloning voor miners bestaan uit de block subsidy en transactiekosten. De blocksubsidy staat momenteel op 6,25 bitcoin per block. Deze block subsidy wordt dus aangevuld met de transactiekosten van alle transacties in dat block. Op ten duur moeten de transactiekosten voldoende opbrengen om de block subsidy te kunnen vervangen, aangezien deze per epoch wordt gehalveerd.

Opvallend is dat de hoge transactiekosten gedurende verschillende momenten in 2023 hebben geleid tot 10% tot 40% van alle opbrengsten voor miners. Dit is een patroon dat we normaal gesproken alleen zien tijdens het hoogtepunt van een bullmarkt, maar op dit moment dus ook. Dit is gunstig voor miners.

Het fundament

Naast de aanvragen voor een Spot Bitcoin ETF en de opwinding rond inschrijvingen op Bitcoin, zijn er ook aanzienlijke verbeteringen op meer fundamenteel niveau te noemen. Ik wil er twee benoemen, namelijk de prijsstijging en de stijgende hashrate in aanloop naar de halving.

De prijsstijging van bitcoin

De prijs van Bitcoin is dit jaar met maar liefst 170% gestegen. Het jaar 2022 eindigde met de tumultueuze gebeurtenis van het faillissement van FTX, maar dit heeft bitcoin weten af te schudden terwijl we 2023 ingaan. Onderweg zijn er echter diverse uitdagingen geweest.

Zo waren er geruchten over de eerder besproken verkoop van bitcoin door de Amerikaanse overheid, een mogelijke bankencrisis (die uiteindelijk als positief voor bitcoin werd beschouwd), en speculatie over een aanstaande recessie. Ondanks al deze onrust heeft bitcoin stand weten te houden en gedreven door het enthousiasme rondom de aankomende Spot bitcoin ETF, heeft de prijs een indrukwekkende stijging doorgemaakt van $16.600 tot het hoogtepunt van $44.700.

De stijgende hashrate in aanloop naar de halving

De hashrate is een van de meest cruciale fundamentele grafieken van bitcoin. Ik begin er bijna aan te wennen dat de hashrate voortdurend blijft toenemen, maar toch blijft het indrukwekkend. Het weerspiegelt het ongekende vertrouwen van miners om hun apparatuur en daarmee hun financiële investeringen beschikbaar te stellen voor het toevoegen van blokken aan de blockchain. De hashrate is gestegen van 243 biljoen hashes per seconde naar 526 biljoen hashes per seconde, wat meer dan een verdubbeling is.

Op naar 2024

Binnen enkele dagen zullen we onze glazen heffen en elkaar een voorspoedig nieuwjaar wensen. Ik verwacht dat het begin van 2024 een veelbelovend jaar zal zijn voor Bitcoin. De hype rondom de ETF zal zijn hoogtepunt bereiken wanneer naar verwachting op 10 januari de goedkeuring plaatsvindt.

Enkele maanden later staat ons de afsluiting van de huidige epoch te wachten en het begin van een nieuwe, namelijk de halving. Op het moment van schrijven zijn we nog slechts 16.809 blokken verwijderd van dit moment, dat naar verwachting in maart of april zal plaatsvinden.

Het is moeilijk te voorspellen wat er daarna zal gebeuren, dus laten we gewoon afwachten en zien hoe het zich ontvouwt.

Ik wil je bedanken voor het lezen van deze BitcoinFocus-editie en kijk uit naar het komende jaar!

Groeten Maarten

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.