Skip links

#299 Topbankiers onder vuur

Het management van de Nederlandse banken ING, Rabobank en ABN Amro hebben via de HRIF.eu tuchtrechtklachten aan hun broek hangen. Verder in deze Focus: STAMPs in het UTXO-set, een (on)mogelijk verbod op 12 woorden en uiteraard het wekelijkse rondje langs de nieuwsvelden.

Bestel nu hét bitcoin tijdschrift Bitcoin Focus! Een hoog kwaliteitsmagazine over bitcoin in Nederland; geschreven voor, door, met en over bitcoiners. Ruim 70 pagina’s dik. Bestel nu en ontvang hem nog voor het einde van dit jaar. Met de code BITCOINFOCUS ontvang je 10% korting!

HRIF.eu en bankschermutselingen

Zo vlak voor de jaarwisseling heeft Simon Lelieveldt vanuit Human Rights in Finance (EU) nog nieuws te delen. De stichting heeft namelijk een tuchtrechtklacht gedaan tegen drie topbanken. Simon vertelt:

“Het meest saillante daarin voor crypto is dat ik expliciet uitleg hoe banken zélf witgewassen hebben door iDeal open te houden voor illegale spelers. Dat poetsen ze weg in de witwasstandaard. En daar spreek ik nu de individuele topmannen op aan.”

Enkele weken geleden riepen we onze lezers op om zich met een handtekeningenactie achter HRIF.eu te scharen. Ruim 12.000 handtekeningen later, schoof Lelieveldt bij televisieprogramma Radar aan om over het probleem te vertellen: het feit dat individuen de toegang tot een bankrekening kunnen verliezen bij (ook maar) een vermoeden van witwassen. Vanuit het oogpunt van mensenrechten, privacy én eigendomsrecht wil Lelieveldt dit inperken, voorkomen en verbeteren.

Het management van Nederlandse topbanken (de overheid heeft nog een aandeel van 40% in ABN Amro) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) blijven echter weigeren om in gesprek te gaan. Na enkele schermutselingen en trucjes, komt de HRIF.eu nu met een tuchtrechtklacht. Onder de bankierseed zijn topbankiers namelijk moreel en juridisch verplicht om hun beleid zélf te verdedigen en te zorgen dat ze aan de wet voldoen. Daarom is er nu een melding tuchtrecht ingediend tegen de bestuursvoorzitters van de ING, Rabobank en ABN Amro.

Verder valt Lelieveldt nog iets op in de zogenoemde sector standaard cryptodienstverleners van de Nederlandse Vereniging van Banken. Hier staat namelijk géén juridisch kader rond het transactieverbod voor spelers in. Er wordt slechts gedaan alsof het niet hebben van een registratie in Nederland slechts ‘risicoverhogend’ zou zijn. En dat is onjuist!

Hij schetst hoe de realiteit is dat het niet hebben van een registratie in Nederland betekent dat je illegale diensten levert, door het transactieverbod in artikel 23 van de Wwft. Als je dat opzettelijk doet, is er sprake van een economisch delict. Zijn hele verhaal lees je hier.

Rondje langs de velden

  • Liefhebbers van Formule 1 en crypto, worden mogelijk blij van het volgende nieuws. Cryptobeurs Bybit is een sponsordeal aangegaan met het Red Bull Racing-team van Max Verstappen. Daarom geeft de exchange, die via Satos in Nederland een registratie bij DNB heeft behaald, gratis 18 euro weg aan iedereen die minimaal 90 euro stort.
  • Binance gaat $2,7 miljard betalen aan de Commodities Futures Trading Commission (CFTC), de waakhond van de Amerikaanse derivatenmarkt, aldus een persbericht. Oprichter CZ moet zelf persoonlijk ook nog eens $150 miljoen ophoesten. De reden is dat de beurs de “wetten in de VS negeerde”. De rechtbank heeft de betalingsverplichting, die eerder al was aangekondigd, nu bevestigd.
  • Een rechtbank op de Britse Maagdeneilanden heeft $1,1 miljard aan bezittingen van Su Zhu en Kyle Davies bevroren. De twee zijn de oprichters van failliete crypto-hedgefonds Three Arrows Capital.
  • De Verenigde Staten staan op het punt staat om 69.370 bitcoin en verschillende andere cryptovaluta van dark web marktplaats Silk Road in beslag te nemen. Een Hof van Beroep heeft het juridische proces hiervoor afgerond.
  • Alles wijst erop dat de Amerikaanse bitcoin spot ETF wordt afgehandeld op basis van zogenoemde cash created contracten. Het lijkt erop dat BlackRock deze eis van SEC inwilligt, zo valt op te komen uit het laatste amendement.
  • De Digital Currency Group (DCG) mag haar eigendomsbelang in Genesis niet verkopen of verminderen, zo heeft de faillissementsrechtbank in New York besloten. De faillissementsprocedure van het dochterbedrijf moet eerder worden afgesloten. DCG wilde ongeveer $700 miljoen aan operationele verliezen garanderen door de boel op tijd van de hand te doen.

Verbod op 12 woorden

Vorige week kwam ze al even kort voorbij: Elizabeth Warren, die namens de Democratische Partij in de Amerikaanse Senaat zit. Met haar pogingen om allerlei vermeende problemen aan te pakken, wil ze crypto zonder nuance de kop in drukken. Zo wil ze “Unhosted Wallets” verbieden. In de aangekondigde legislation van 11 december staat het volgende:

UNHOSTED WALLET – De term ‘unhosted wallet’ betekent software of hardware die de opslag mogelijk maakt van public en private keys die worden gebruikt om digitale activa te ondertekenen en op een veilige manier te verhandelen, zodat de opgeslagen waarde eigendom is van de wallet-eigenaar en de wallet-eigenaar heeft totale onafhankelijke controle over de waarde.

Op zich voor ons niets nieuws: wij noemen dit in de bitcoinvolksmond ook wel self-custodial en non-custodial: je hebt zélf de keys tot jouw bitcoin in handen.

Het wetsvoorstel van senator Warren heeft tot doel strengere rapportagevereisten op te leggen door de verantwoordelijkheden van de Bank Secrecy Act (BSA) uit te breiden. Daar komen de “transacties waarbij unhosted wallets betrokken zijn” ook in voor. Ze moeten onder andere Know Your Customer (KYC) procedures doorlopen.

Maar weet je wat dat indirect betekent? Dat je bij een brain wallet, waarbij je 12 woorden in je geheugen onthoudt, óók onder deze regels komt te vallen. Als je jouw digitale fortuin in een brain wallet bewaart én geen KYC kan ondergaan, kun je je dus niet aan deze voorgestelde wet houden.

Hoe ver gaat de vrijheid van meningsuiting? Bestaat er nog wel zoiets als freedom of speech als je niet eens 12 willekeurige woorden mag “onthouden”?

Gelukkig is Warren niet heel succesvol gebleken in haar pogingen om wetten door het Senaat en Congres te leiden. De semantiek rondom deze discussie is daarentegen wel gevaarlijk. Hoe ver kan de centrale overheid hiermee gaan? Hoe ver mogen wij gaan?

Transactiekosten

Tot slot komen we nog even terug op de on-chain transactiekosten. Want die dalen nog altijd niet! We kunnen er veel woorden aan vuil maken, maar de onderstaande grafiek van Glassnode zegt genoeg. Het laat de mediaan van de transactiekosten in bitcointermen zien:

Het ging er afgelopen week zo hard aan toe, dat miners meer verdienden aan de som van de transactiekosten, dan aan de blocksubsidie van 6,25 BTC. En dat is tamelijk uniek!

Ervaar jij ook hinder van deze situaties? Kijk dan eens op plekken waar je je wallet met lightning-sats kunt opwaarderen. Denk aan BL3P.eu, de enige Nederlandse beurs waar je via iDeal in één keer kunt overstappen naar het lightning netwerk. Of Kraken, Bitfinex of bijvoorbeeld OKx.

Verder is het ook een goede les: zorg ervoor dat je je lightningkanalen (in non-custodial wallets zoals Phoenix) en je on-chain UTXO’s (geconsolideerd en wel) op orde hebt vóór de on-chain kosten beginnen te stijgen. Zodra je geld in lightning of al in cold storage staat, heb je de blockchain namelijk niet nodig.

STAMPs

Waar komt deze drukte op het netwerk ineens vandaan? Mempool.space heeft een leuke tool ontwikkeld waarmee je kunt kijken welke soort betalingen er in een block zitten: Goggles. Je kunt filteren op CoinJoins, inscripties (Ordinals), RBF-betalingen, enzovoorts.

Sinds een aantal weken zorgen STAMPs voor extra “problemen”. Niet per se met de transactiekosten, maar ook met de grootte van het UTXO-set. Dat maakt deze “alternatieve NFT’s op bitcoin” nog minder populair bij de doorgewinterde bitcoiners.

Ordinals kun je met filters nog uit je eigen node houden, door deze informatie te prunen. Met STAMPs kan dit níet, en dat is ook precies de bedoeling: de NFT zit ín een UTXO en daarmee moet elke node dit voor altijd bewaren. De website UTXO.live laat mooi zien sinds wanneer STAMPs tractie beginnen te krijgen.

Kleine zijnoot: het aantal nieuwe UTXO’s die door de STAMPs gemaakt worden, vallen in het niets met het totale UTXO-set.

De vraag rijst op: is deze spam goed of fout? Dan Held houdt er (wat mij betreft) een mooie visie op na: Spam is van alle tijden en we hebben verschillende soorten betalingen gehad die voor volle blocken zorgden. Denk aan gokken (Satoshi Dice), drugs (Silk Road), speculatie (de 2017 bullrun) en nu NFT’s (met inscripties).

Dit bovenmatige gebruik zal er altijd zijn. De schaarse blockruimte betekent dat er inherent ook transacties als spam zijn aan te merken. In de toekomst kunnen dit ook lightning betaalkanalen zijn, die de overgrote meerderheid van de blockruimte innemen. Of peg ins/outs met sidechains. Wat het ook is: de schaarste zorgt voor inventiviteit!

Bestel Bitcoin Focus met 10% korting!

Bedankt voor het overweldigende enthousiasme rondom ons magazine! De interesse in ons unieke bitcointijdschrift is dermate groot, dat we alweer moeten gaan opschalen met een volgende printdruk.

Bestel nu hét bitcoin tijdschrift Bitcoin Focus! Een hoog kwaliteitsmagazine over bitcoin in Nederland; geschreven voor, door, met en over bitcoiners. Met de code BITCOINFOCUS ontvang je 10% korting!

Distributeur Bert de Groot laat op Twitter mooi zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat.

Verder mochten we deze week ook weer twee anonieme value4valute donaties ontvangen:

  • 2.100 sats: “Alvast de beste wensen. Ik kijk uit naar het magazine!”
  • 21.000 sats: “Net ontdekt en Magazine besteld. Donatie vanaf mijn eigen node 😉

Bedankt allemaal! Wil je ook doneren en een plekje in het dashboard verzekeren? Dat kan op onze website!

Fijne feestdagen en op naar een mooi 2024 voor bitcoiners!

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.