Skip links

#293 In gevecht met de Europese Commissie

Er is tegengas gevraagd tegen de Europese Commissie vanwege een onderzoek rondom bitcoinmining. Verder in Focus: een bizarre belastingregel in Japan, een terugblik naar de goudproductie ná de eerste goud-ETF en uiteraard een snel rondje langs de nieuwsvelden.

Bestel nu Bitcoin Focus, hét bitcoin tijdschrift van Nederland! De presale van het tijdschrift Bitcoin Focus is van start gegaan! Een hoog kwaliteitsmagazine over bitcoin in Nederland; geschreven voor, door, met en over bitcoiners. Ruim 70 pagina’s dik! Bestel nu met 10% korting!

Mining in Europa onder druk?

“De Europese Commissie (EC) staat op het punt een draconische en onwetenschappelijke houding aan te nemen ten aanzien van bitcoin, die niet alleen de weg kan vrijmaken voor een EU-verbod op mining, maar ook verstrekkende gevolgen kan hebben voor de gehele mondiale bitcoin community.”

Is getekend, Daniel Batten, een milieuactivist en inmiddels bitcoiner.

Hij waarschuwt dat Europa bezig is om een methodologie te ontwikkelen waarmee ze de impact van bitcoin op het milieu in kaart willen brengen, om vervolgens de problemen te mitigeren. Het gevaar is dat deze metriek compleet onjuist is.

Hij riep (zeer kort dag) op om in actie te komen door reacties in te sturen. De deadline is inmiddels alweer verlopen. Het gevaar is dat de Commissie bitcoin gaat zien als “een voor het milieu schadelijke activa die de duurzaamheidsdoelstellingen van de Europese Unie ondermijnt”.

Het probleempunt: de Commissie gaat mogelijk de uitstoot per transactie berekenen, terwijl het alleen kijkt naar de uitstoot en niet naar de positieve impact die bitcoin in groten getale met zich meebrengt voor het milieu.

Daarmee negeert het dus alle lightningtransacties, de groene energiemix, het hergebruik van overtollig gas dat anders als methaan in de lucht verdwijnt en allerhande voorbeelden van waarom bitcoin juist goed is voor balancering van het elektriciteitsnet en stimulering van hernieuwbare energiebronnen. In plaats daarvan kijkt het puur naar de uitstoot.

Je leest zijn hele verhaal hier.

Aansprakelijk bij fraude?

Terug naar eigen bodem met een uitspraak van de rechter in een zaak tegen Coinbase. De beurs krijgt gelijk!

De beurs is niet aansprakelijk voor schade van een klant nadat hij is opgelicht met cryptovaluta, aldus de rechtbank Midden-Nederland. De klant heeft “buitengewoon onvoorzichtig gehandeld” en daardoor hoeft Coinbase niet op te draaien voor het geld. De vermogensschade komt gewoon te liggen bij de Nederlander.

De man werd slachtoffer van fraude nadat man via het internet in contact kwam met een niet nader genoemd persoon. Op rechtspraak.nl staat uitgelegd wat er gebeurde:

“Op aangeven van [de fraudeur] heeft [het slachtoffer] hem toegang gegeven tot zijn computer via de software Anydesk, waarbij gebruik wordt gemaakt van schermdeling. [De fraudeur] heeft [het slachtoffer] vervolgens een Coinbase-account laten aanmaken. (…) Op advies is er op het platform van Coinbase bitcoins gekocht en die werden later vanuit zijn wallet overgemaakt naar een andere wallet. [Het slachtoffer] is voorgehouden dat de aangekochte bitcoins terechtkwamen bij een voor hem aangemaakt account op het cryptoplatform (…).

Het geld is echter naar de “social hacker” en/of oplichter gestuurd en dus is het foetsie. De schuld van de klant zélf, zo oordeelt de rechtbank Midden-Nederland.

Rondje langs de velden

  • Vorige week las je over twee nieuwe miningpools: DEMAND en Ocean. Laatstgenoemde is veel in het nieuws, omdat ze er bewust voor kiezen om Ordinals te weren in block templates, maar ook OP_RETURNS die groter zijn dan ~34 bytes. Zo laten ze dus met opzet waardevolle(re) transactiekosten linksliggen. De discussie over vermeend censuur van miners laait weer op. Daarbij moet gezegd worden: er zijn al jaren tal van OFAC-compliant pools die ook transacties links laten liggen, en waarbij de publieke discussie veel gematigder lijkt te zijn. Het lijkt een storm in een glas water te zijn.
  • El Salvador staat weer in het groen! Voor zover bekend heeft het Centraal-Amerikaanse land (op basis van tweets) 2.766 BTC uit de markt gekocht. De gemiddelde aankoopprijs hiervan was ongeveer $42.400. Omdat de koers hierboven staat, heeft president Bukele weer een reden om te tweeten: “Uiteraard hebben wij niet de intentie om te verkopen; dat is nooit ons doel geweest.
  • De marktkapitalisatie van bitcoin is door de $800 miljard geschoten. Door de 19,56 miljoen coins die in omloop zijn en een prijs van ~$43.000, zijn alle coins bij elkaar nu bij elkaar grofweg $850 miljard waard. Daarmee is het weer groter dan Tesla, Meta en Berkshire Hathaway.
  • BlackRock heeft een geupdate aanvraag ingediend voor hun Bitcoin ETF met de naam iShares Bitcoin Trust. Volgens Bloomberg-analisten wijst alles erop: begin januari wordt deze goedgekeurd.
  • Bitcoin Core v26.0 is uit! Deze versie van de ruggengraat van veel bitcoinnodes heeft een aantal nieuwe features, waaronder AssumeUTXO and V2Transport. Laatstgenoemde staat ook wel bekend als BIP324, een manier om met versleutelde data in het peer-to-peernetwerk te communiceren. Een essentiële ontwikkeling om het voor iedereen veilig te maken om een node te draaien, zonder aan de buitenwereld prijs te (hoeven) geven dat je een bitcoiner bent. Bekijk hier de release announcement.
  • Robinhood heeft een crypto-handelsapp in de Europese Unie aangekondigd. Gisteren ging hij live en er zijn meer dan 25 cryptovaluta te verhandelen. Waaronder gelukkkig ook bitcoin…
  • Je kunt de hardware wallet van Block (voorheen Square) pre-orderen! De BitKey, die werkt met een 2-uit-3 multisig en cold storage wordt begin 2024 geleverd.
  • In Japan zitten er nieuwe belastingen aan te komen voor bitcoiners. De lokale Belastingdienst bevestigt dat de erfbelasting op bitcoin 110% kan komen te staan – een percentage dat geldt voor mensen die nagenoeg all-in in bitcoin zitten. Daarbij geldt dan nog: je kinderen krijgen niets en moeten verplicht ook nog eens 10% extra bijbetalen.

Supply Shock

Macronaut deelt op X een bullish bevinding. De analist vergelijkt goud met bitcoin op twee punten: stock-to-flow en de ETF-goedkeuring.

Stock-to-flow gaat over het aantal (al) beschikbare eenheden ten opzichte de grondstof die wordt gedolven. In het geval van goud, dat schaars is, is het aantal nieuw gemijnde goud een kleine fractie van het totaal.

Maar… als de prijs enorm stijgt, kunnen miners altijd meer kapitaal in hun bedrijfsvoering stoppen. Het levert namelijk ook meer op áls ze dan (het duurdere) goud uit de grond weten te halen.

In de loop der jaren gebeurde er veel met goud: in 1944 werd met Bretton Woods de koppeling tussen goud en geld verbroken (behalve in de VS). Tijdens de Nixon Shock gebeurde in 1971 ook in de VS hetzelfde. Vervolgens is in 2005 de allereerste Amerikaanse goud ETF goedgekeurd, met de ticker GLD. Drie redenen waardoor de goudprijs fors is gestegen.

Als we dat allemaal in één grafiek zetten, zie je het volgende: de goudproductie stijgt en daalt rond deze events.

Wat is te zien? Telkens als goud duurder werd, werd er ook véél meer van gedolven. De koers steeg met een factor vier, terwijl ook de productie steeg. Dit doet de koers dan weer afkoelen en afvlakken, omdat de markt wordt overspoeld met nieuw goud: extra aanbod.

Terug naar bitcoin. Daar staat ook de eerste Amerikaanse spotmarkt ETF voor de deur: naar verwachting gaat dit véél extra vraag opleveren, waardoor de koers van bitcoin volgens analisten gaat stijgen. Maar kunnen miners ook ineens veel meer produceren, zoals dat ook bij goud gebeurde? Nee!

Bij bitcoin gaat de productie van nieuwe bitcoin níet omhoog als de koers stijgt. Integendeel: de nieuw gemaakte bitcoin zal halveren in april 2024, want de halving staat voor de deur.

Kunnen we ons al voorstellen wat er gaat gebeuren als én het nieuwe (!) aanbod halveert én de vraag door een ETF toeneemt, en niemand tóch meer bitcoin kan maken? Er lijken unieke tijden voor de boeg te staan. Een supply shock voor sats!

Bestel Bitcoin Focus ‘het tijdschrift’ met 10% korting

Het is tijd om even bij deze speculatie weg te stappen. Terug naar bitcoin als fenomeen waarbij de prijs bijzaak is. Tijd om je wellicht in ons tijdschrift te verdiepen!

In dit magazine, vol unieke verhalen, inzichten en columns, lees je over bitcoin vanuit het Nederlandse perspectief.

Met een nostalgische reis terug in de tijd naar 2010 tot 2014 toen de eerste bitcoiners in ons land al met sats aan het knutselen waren, of ga mee reis met “bitcoin in de wereld“, of kijk vooruit met Bert Slagter in zijn verhaal over de toekomst van ons geld. Of lees de uitsmijter; een prikkelende column van Boris: Limits to Growth!

Je kunt het Bitcoin Focus Magazine bestellen in de voorverkoop op onze website tegen de scherpe prijs van 18 euro.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.