Skip links

#292 Bitcoin on-chainanalyse: de prijsbeweging naar $44.000

In deze editie van BitcoinFocus gaan we de grafieken bekijken rondom de prijsstijging van bitcoin, met een speciale focus op de afgelopen twee weken. Wat is er gebeurd en wat zien we daarvan terug in de data? We blikken ook vooruit, namelijk hoe verhoudt deze prijsbeweging zich ten opzichte van eerdere cycli? Dat gaan we behandelen in deze editie!

Bestel nu Bitcoin Focus, hét bitcoin tijdschrift van Nederland! De presale van het tijdschrift Bitcoin Focus is van start gegaan! Een hoog kwaliteitsmagazine over bitcoin in Nederland; geschreven voor, door, met en over bitcoiners. Ruim 70 pagina’s dik! Bestel nu met 10% korting!

Bitcoin prijs naar $44.000

Het zal je niet zijn ontgaan; de prijs van bitcoin is sterk gestegen. Aan het begin van het jaar was bitcoin geprijsd op $16.500. Dit was kort na de ineenstorting van FTX , die bitcoin mee naar beneden trok. Bijna een jaar later staat bitcoin op $44.000, wat neerkomt op een stijging van 170% in 2023 tot nu toe.

Deze grote toename in prijs is grotendeels toe te schrijven aan het nieuws rondom de exchange traded fund (ETF), een bitcoinfonds op de Amerikaanse markt waar diverse aanbieders, van BlackRock tot Fidelity, een aanvraag voor hebben gedaan. De hype groeit gestaag, en het lijkt eerder een kwestie van ‘wanneer’ dan ‘of’ deze ETF beschikbaar is. Alles wijst erop dat het begin januari dan echt gaat gebeuren.

Het narratief

Als we terugblikken op het jaar 2023, blijkt het een belangrijk jaar te zijn voor de bitcoin ETF. Hoewel de goedkeuring hoogstwaarschijnlijk niet plaatsvindt in dit jaar, markeert het wel het moment waarop onder meer BlackRock de aanvraag hebben ingediend. En daarmee start het narratief rondom de bitcoin ETF.

De afgelopen weken lijkt bitcoin extra steun in de rug te hebben. De belangrijkste reden is dat de goedkeuring steeds zekerder wordt, maar ook steeds dichterbij komt. Er zijn talloze signalen die wijzen op een naderende goedkeuring. Om één voorbeeld te noemen; eerder had de Securities and Exchange Commision (SEC) ‘personen met een dominante positie in bitcoin die de prijs manipuleren’ aangemerkt als een obstakel voor de ETF goedkeuring. Het vertrek van CZ, de ex-CEO van Binance, haalt deze onzekerheid gedeeltelijk weg.

Volgens recente berichten van marktvolgers kan de SEC naar verwachting begin januari een beslissing nemen over de ETF-aanvragen. De markt lijkt hier al op te anticiperen en vooruit te lopen op deze ontwikkeling. Dit fenomeen staat ook wel bekend als ‘frontrunning’, inkopen terwijl de prijs nog ‘laag’ staat en speculerend op een hogere prijs in de toekomst.

Whales op BitMEX & Binance anticiperen op de ETF-goedkeuring

Het feit dat de markt anticipeert op de goedkeuring van een ETF is ook te zien in het handelen van whales. Dit zijn entiteiten op de bitcoinblockchain die de beschikking hebben over 1.000 bitcoins of meer. Er zijn whales actief met tienduizenden zo niet honderdduizenden BTC op het netwerk. Een verhoogde whale-activiteit is bijvoorbeeld te zien op Binance, maar ook op de beurs BitMEX.

Als eerste, laten we kijken naar het voorbeeld van Binance. Sinds eind november begint de prijs te stijgen en in het orderboek van Binance zien we orders met aanzienlijke volumes verschijnen. Hierbij heb ik een screenshot genomen op 4 december 2023. Op dat moment staan er kooporders voor meer dan 2.800 bitcoin, wat gelijk staat aan $116 miljoen.

Het is belangrijk om te beseffen dat dit een momentopname is, maar gedurende de prijsstijging zijn continu vergelijkbare volumes te zien. Persoonlijk heb ik mijn twijfels erbij of deze ‘whale’ daadwerkelijk wil kopen, of gewoon de prijs wil opdrijven. Ik heb mijn twijfels, omdat op moment van schrijven (woensdag 6 december) de aankooporders uit het orderbook zijn verdwenen.

Het andere voorbeeld is afkomstig vanuit BitMEX, een cryptobeurs dat staat geregistreerd op de Seychellen. Op dit platform heeft een whale voor maar liefst $180 miljoen aan bitcoin futures gekocht, hoogstwaarschijnlijk als speculatie op een stijgende markt. Dit is opmerkelijk, want het komt zelden voor dat zo’n grote volume wordt uitgevoerd in een tijdsbestek van enkele uren. 

En daarnaast zien we dit patroon ook niet vaak op BitMEX. Ik kan mij nog één eerder geval herinneren, namelijk in november 2022 rondom de bodem van bitcoin. De enige vraag die ik heb: welke informatie heeft deze whale om te besluiten zo’n grote positie in te nemen?

En wat zeggen on-chain indicatoren?

Daarvoor kijken we eerst naar NUPL, oftewel Net Unrealized Profit/Loss. Dit is een on-chain indicator die de verhouding laat zien tussen ongerealiseerde winst en verlies. Eerst wordt gekeken naar het prijsverschil tussen het moment van creëren van een UTXO en de actuele waarde ervan. Dat verschil wordt vastgelegd als winst of verlies.

Wanneer dit voor alle bitcoin wordt berekend en deze twee waarden tegen elkaar worden afgezet, krijg je een resultaat. Een waarde boven nul duidt aan dat het bitcoinnetwerk als geheel winstgevend is, terwijl een waarde onder nul wijst op verlies (gemiddeld genomen). Over het algemeen geldt: hoe verder NUPL afwijkt van nul, hoe dichter de markt bij potentiële pieken en dalen komt.

En er is ook een ander interessant patroon zichtbaar. Telkens als bitcoin herstelt vanuit een capitulatiefase (aangegeven in blauw) en NUPL is de geloofszone komt (> 0.5, aangeduid in oranje), volgt vaak een prijsdaling of op zijn minst een periode van zijwaartse beweging. De NUPL-indicator is ook enkele dagen geleden in deze geloof-fase terechtgekomen, wat kan wijzen op een vergelijkbaar resultaat als het verleden.

Extra verkoopdruk kan ook komen vanuit kortetermijnhouders. De grafiek hieronder toont de MVRV (Market Value to Realized Value) van kortetermijnhouders. Het is een on-chain indicator die, vergelijkbaar aan de NUPL, is te gebruiken om de winstgevendheid of verliespositie van de markt in kaart te brengen. In dit geval dus van kortetermijnhouders, oftewel bitcoin die minder dan 155 dagen vastgehouden wordt.

Het verleden wijst uit dat wanneer kortetermijnhouders op ongeveer 30% winst staan, er verkoopdruk vanuit deze groep komt. Het gemiddelde van 30% wordt door deze kortetermijnhouders gezien als moment om te verkopen, wat op een ommekeer van de indicator wijst. In eerdere periodes waarin deze groep een vergelijkbare winst behaalde, daalde de markt of bleef zijwaarts bewegen.

En waar staan we ten opzichte van eerdere cyclussen?

Er zijn verschillende on-chain indicatoren die suggereren dat de prijs van bitcoin mogelijk eerst zal dalen of op zijn minst zijwaarts gaat. Dit heeft betrekking op de kortere termijn en betekent niet dat de vooruitzichten voor bitcoin niet gunstig zijn. Als we namelijk naar de prijs kijken vanuit het perspectief vanuit eerdere cyclussen, vertoont deze aanzienlijke overeenkomsten.

De eerste grafiek toont de procentuele verandering vanaf 200 dagen voor, tot 200 dagen na de halving van bitcoin. De trends van de voorgaande jaren laten zien dat de prijs van bitcoin aanzienlijk kan fluctueren in de aanloop naar de halving (omhoog en omlaag), maar over het algemeen is deze in aanloop naar de halving altijd gestegen. Dit is natuurlijk geen garantie dat dit keer hetzelfde zal gebeuren, maar het is wel een aannemelijk scenario.

Dit specifieke scenario wordt ondersteund door het gedrag van langetermijnhouders, dat consistent is met eerdere cyclussen. De grafiek hieronder illustreert het percentage van alle bitcoin in handen van langetermijnhouders, de hodlers. Deze groep staat bekend om bitcoin goedkoop te kopen tijdens de dieptepunten van de bearmarkt, en te verkopen wanneer de markt zijn hoogtepunt nadert. Op dit moment houden deze langetermijnhouders meer bitcoin vast dan ooit tevoren. 

Er is dus geen sprake dat er grootschalig bitcoin vanuit deze groep op de markt belandt. Dit patroon vertoont gelijkenissen met eerdere cyclussen, waarin deze groep nieuwe procentuele hoogtes bereiken. Op basis hiervan lijkt het erop dat we op weg zijn naar een cyclus die vergelijkbaar is met die van vorige keren. Mocht dit onverwachts gaan afwijken, dan lees dat je dat in BitcoinFocus!

Tot slot

Dat was weer deze editie van BitcoinFocus. Ik hoop dat ik jullie een beter inzicht heb kunnen geven in de wereld van on-chain en marktgrafieken rondom bitcoin. Tot de volgende editie!

Bestel nu Bitcoin Focus, hét bitcoin tijdschrift van Nederland! De presale van het tijdschrift Bitcoin Focus is van start gegaan! Een magazine over bitcoin in Nederland; geschreven voor, door, met en over bitcoiners. Bestel nu met 10% korting!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.