Skip links

#279 Betaalperikelen

In deze Focus: iDeal-nieuws, een nieuw Nederlands boek over de Oostenrijkse School, whitepaper-feest en natuurlijk een nieuwsronde langs de velden. En wist je dat 70% van alle bitcoin al een jaar niet is verplaatst?

Focus is een open nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

iDeal overgenomen

Het Nederlandse betalingssysteem iDEAL is overgenomen door het European Payments Initiative (EPI). Daarmee wordt de software de basis van een nieuwe betaaldienst genaamd Wero. Het EPI is een samenwerkingsverband van banken en betalingsinstellingen uit verschillende Europese landen.

iDeal is een initiatief van de Rabobank, ING en ABN AMRO. De overgang zal naar verwachting pas in 2025 beginnen. Op de website van iDeal is te lezen dat ook Payconiq door EPI is overgenomen.

iDeal is in 2005 opgericht en verwerkt ruim 2,5 miljoen transacties per dag. Ter vergelijking: de bitcoin basislaag verwerkt zo’n 300.000 tot 500.000 on-chainbetalingen per dag. Recent onderzoek van River Financial laat zien hoe er met lightning minimaal 6,6 miljoen transacties per maand worden gedaan. Dat zijn er dus zo’n 220.000 per dag. Wereldwijd! iDeal is alleen voor betalingen in de Benelux dus al zo’n 10 keer zo groot.

Rondje langs de velden

  • Sam Bankman-Fried is in Amerika schuldig bevonden aan alle zeven aanklachten die tegen de voormalige CEO van FTX liepen. Hij riskeert nu een maximale gevangenisstraf van 115 jaar, hoewel hij nog wel in beroep kan gaan. De 31-jarige “SBF” is onder andere veroordeeld voor (samenzwering rondom) bankfraude, effectenfraude, commodity-fraude en het witwassen van geld.
  • Tether heeft een nieuw attestrapport gedeeld waarin te zien is dat de $83,1 miljard aan USDT-tokens zijn gedekt door $86,4 miljard aan activa. Het gros daarvan (86%) wordt aangehouden in “Cash en Cash Equivalents”, voornamelijk in Amerikaanse staatsobligaties.
  • PayPal is door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) gedagvaard vanwege zijn stablecoin, de PYUSD, die de waarde van de Amerikaanse dollar volgt. Het betaalbedrijf zegt mee te werken aan het verstrekken van documenten aan de Enforcement Division van de SEC.
  • Nog meer PayPal-nieuws: het bedrijf heeft succesvol een registratie behaald bij de Financial Conduct Authority (FCA) van het Verenigd Koninkrijk. Sinds 1 oktober mochten klanten geen bitcoin meer kopen vanwege de regels van de Travel Rule, maar met de registratie als crypto service provider, is dat nu wél weer mogelijk.
  • Microstrategy heeft in oktober weer 155 BTC gekocht, wat het totale bitcoinbezit van het bedrijf van Michael Saylor op 158.400 BTC brengt. De totale investering in al deze tienduizenden bitcoin is $4,7 miljard, waarvan een deel met schulden is gefinancierd. De gemiddelde aankoopprijs is $29.586 per bitcoin en dus staat MicroStrategy weer op winst.

Whitepaper

31 oktober was het precies 15 jaar geleden dat Satoshi Nakamoto itself de whitepaper lanceerde. In 2008 kwam het eerste idee van bitcoin tot leven in het “publieke” debat. Als de Maarten Luther van de 21e eeuw legde Satoshi hiermee de basis voor het scheiden van geld en staat.

Luther deed dit in 1517 met de 95 stellingen op de deuren van de kerk in Wittenberg, als basis van de reformatie (en indirect eeuwen later de scheiding van kerk en de staat)

De 9-pagina’s tellende bitcoin whitepaper legde de basis van veel bitcoinconcepten, maar tegelijkertijd legt het ook véél dingen niet uit. Wist je dat het woord blockchain er niet in voor komt, en ook de maximale voorraad van 21 miljoen niet? Of wat te denken van Script, multisig wallets of bijvoorbeeld de aanpassing van de mining moeilijkheidsgraad?

Wat we wél weten is dat Satoshi al was begonnen met het schrijven van de eerste broncode van de software, omdat hij/zij naar eigen zeggen eerst moest programmeren voordat hij de paper kon schrijven:

“I had to write all the code before I could convince myself that I could solve every problem, then I wrote the paper”

Schaarste

Een opmerkelijke trend die zich al langer voordoet, is dat twee derde van alle bitcoin is al meer dan een jaar stil staat. Dat is een recordhoogte!

Het betekent ook dat al deze mensen bitcoin al hadden toen cryptobeurs FTX instortte én ze zagen de koers van bitcoin 100% stijgen sinds het prijsdal in december 2022. Tóch verkochten ze niet.

Terwijl de schaarste toeneemt doordat hodlers blijven hodlen, halveert over enkele maanden de blocksubsidie ook nog eens. Aan de aanbodzijde van deze economische dynamiek zijn er op twee manieren steeds minder satoshi’s beschikbaar!

Wat wél expliciet in de afgelopen week gebeurde, is dat bitcoin-nummero 19,53 miljoen in omloop is gekomen. Daarmee is nu 93% van de maximale 21 miljoen BTC in de wereld gebracht!

Grondbeginselen van de Economie

Door met nieuw leesvoer. Binnen niet al te lange tijd wordt de boekvertaling van de Nederlandse variant van Principles of Economics van monetair denker Saifedean Ammous gelanceerd.

In Grondbeginselen van de Economie introduceert Ammous de methode van de Oostenrijkse school en de kernbegrippen (subjectieve) “waarde” en “tijd”. Met deze fundamenten wordt in het tweede deel van het boek onderzocht hoe individuen handelen om hun doelen te bereiken in een context van “schaarste” – met andere woorden, hoe mensen keuzes maken.

Andere hoofdstukken gaan over arbeid, eigendom, kapitaal, technologie en energie. Het derde deel van het boek behandelt economische keuzes binnen de sociale context, met hoofdstukken over handel, geld, de marktorde en kapitalisme. Uiteraard is er ook een plekje vrijgemaakt voor bitcoin, vanuit het licht van deze Oostenrijkse traditie.

Je kunt het boek nog even in de pre-sale bestellen voor 16,98 euro, en als je de code st4rnold gebruikt krijg je 10% éxtra korting!

Value4Value

Bitcoin Focus maakt onafhankelijke Nederlandse bitcoin-only verhalen. Jouw steun is daarbij essentieel. Steun ons met een value4value-donatie zodat wij gratis hoogwaardige content kunnen blijven schrijven.

Bedankt voor je steun!

Focus is een open nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.