Deze vrijdageditie zit voor jou weer boordevol nieuws: over een krappe tien minuten ben je weer helemaal up-to-date over bitcoin! Je leest over mogelijke nieuwe regels rondom coin-mixing van de FinCEN in de Verenigde Staten, hoe Hal Finney níet Satoshi Nakamoto kan zijn geweest, leest over Bitcoin Babies, een documentaire over de ‘bitcoinverkiezingen in Guatemala en nog veel meer. Maar zoals altijd beginnen we met het rondje langs de velden.
Focus is een open nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!
Rondje langs de velden
- De Zwitserse non-custodial wallet Relai heeft lightningbetalingen ingebouwd. Je kunt met hun app zonder al te veel Know Your Customer (KYC) sats kopen. Door de integratie met de Breez SDK (en ook Greenlight van Blockstream) kun je nu ook bitcoin aanschaffen en naar je eigen lightningwallet sturen. Je moet je nog wel aanmelden voor deze feature; het is nog een invite-only bèta.
- De Amerikaanse beurs Kraken gaat gegevens van klanten delen met de Internal Revenue Service (IRS), de Amerikaanse belastingdienst. Naast de naam, geboortedag en het woonadres deelt het ook álle cryptotransacties die een klant via de beurs vanaf 2016 deed. Details lees je in een e-mail met de titel “Notice of IRS information demand”. Kraken poogde deze stap nog tegen te houden vanwege privacykwesties, maar het moet nu toch het onderspit delven.
- Blockstream is slachtoffer geworden van een hack, waardoor klanten op hun beurt last hebben van een phishing aanval. Ze waarschuwen: “Klik nóóit op linkjes in e-mails en geef nóóit persoonlijke informatie weg als een e-mail daarom vraagt.” Het lijkt mis te zijn gegaan bij de webshop en het bedrijf geeft aan de hack te onderzoeken.
- De Europese Centrale Bank (ECB) laat rentetarieven ongewijzigd. Voor het eerst sinds tien stijgingen blijft de belangrijkste depositorente nu hangen op 4 procent. De bank schrijft: “De Raad van Bestuur is vastbesloten ervoor te zorgen dat de inflatie tijdig terugkeert naar zijn doelstelling van 2% op middellange termijn. (…) De Raad van Bestuur is van mening dat de basisrentetarieven van de ECB op een niveau staan dat, indien aangehouden voor een voldoende lange periode, een substantiële bijdrage gaat leveren aan dit doel.”
- Ledger lanceert de Recover-feature. Deze discutabele back-up optie is in mei al aangekondigd, maar na veel kritiek krabbelde het hardwarebedrijf terug. Na een hele reeks aan details open source te delen, kunnen klanten nu voor 9,99 euro per maand hun seed phrase laten opknippen en bewaren bij drie bedrijven (gekoppeld aan je ID-kaart). Je snapt wellicht wel waarom dit bitcoiners deed steigeren: een KYC én custodial feature in een hardware wallet? Dat klinkt frappant.
Value4Value
Bitcoin Focus is value4value, en dat betekent dat jij ons kunt steunen. Net zoals Friederich afgelopen week deed met zijn donatie van 2300 sats en de boodschap: “Top nieuwsbrief!”
Thanks, Friederich!
Join ons Telegram kanaal om de donaties te zien binnenkomen en om natuurlijk alle Focus-edities als eerste te lezen.
We zullen onafhankelijke bitcoin-only verhalen blijven schrijven! Ben jij fan? Help ons ook met een zakcentje via onze donatiepagina. Je kunt zelf het bedrag kiezen, volledig vrijblijvend dus. Dankzij jouw steun kunnen we Focus blijven uitbouwen.
Strenge(re) Amerikaanse regels
Eind vorige week kwam het FinCEN met een nieuwe set aan mogelijke regels. Je voelt hem wellicht al aankomen: FinCEN staat voor Financial Crimes Enforcement Network en ze willen geldstromen beter in kaart brengen, met name rondom het mixen van coins.
Zoals bitcoinkenner Shinobi schrijft:
“Het is echt een verbijsterend grote poging om privé-informatie te bemachtigen van iedereen die ze te pakken kunnen krijgen. Ze willen dat alle gereguleerde entiteiten – VASP’s, banken, financiële instellingen of partijen zoals casino’s — rapporten indienen van alle transacties die iets te maken hebben met het mixen van geld, binnen 30 dagen na het signaleren van de relevante transactie en een verband met het mixen.“
Deze informatie wordt door veel bedrijven sowieso al bewaard, maar nu wil de FinCEN dit dus ook in handen krijgen. Wat betekent dit voor bitcoin (in Amerika)? Welke transacties “hebben iets te maken met mixing”? Op pagina 8 staat omschreven:
- Sets van geaggregeerde cryptovaluta van meerdere personen, wallets, adressen of accounts. Dit slaat dus op multisig wallets of bijvoorbeeld hot of cold wallets van beurzen, waar geld van meerdere personen bewaard staan. Maar praktisch gezien valt een lightning betaalkanaal daar ook onder.
- Algoritmes om de structuur van transacties te manipuleren. Hier kun je aanbieders van CoinJoins onder rekenen, omdat zij de inputs van tal betalingen op één hoop gooien. Worden zij verplicht om “opvallende” betalingen te melden bij de FinCEN?
- Het opsplitsen van cryptovaluta om het “door te sturen” via meerdere onafhankelijke betalingen. Denk hierbij aan meerdere UTXO’s die je van beurzen of personen ontvangt, maar liever niet met elkaar husselt vanwege privacy-redenen en dus opsplitst en apart bewaart. Valt dat ook onder mixen?
- Het maken en gebruiken van single-use wallets, addressen, of accounts en hier transacties mee doen. Omdat bitcoiners vanwege privacy juist aanraden om nieuwe adressen te genereren voor iedere te ontvangen betaling, lijkt dit een gevaarlijke definitie van “mixing”.
- Het uitwisselen van verschillende soorten digitale activa valt volgens dit voorstel ook onder mixen. Wat te denken van een submarine swap tussen de basislaag en de lightninglaag? Of atomic swaps via decentrale beurzen? Is dat nu ook mixing?
- Het faciliteren van vertraagde betalingen. Hierbij zou je kunnen denken aan timelocks, waarbij UTXO’s pas na een bepaalde tijd weer zijn uit te geven.
En als dit allemaal als mixing is te definiëren, wat betekent dat dan? Het idee is dat de informatie voor elke afzonderlijke transactie aan de overheid is te rapporteren. En zoals je in bovenstaande lijst kunt zien: daar valt veel onder. Heel erg veel.
Het goede nieuws is dat het om een voorstel gaat. Tot 22 januari zijn reacties in te dienen op de website van het federale register. Het is een ontwikkeling die mogelijk een nieuw precedent neerzet voor de internationale cryptomarkt, dat het erg relevant en urgent maakt.
‘Finney was níet Satoshi’
Vaak wordt er gespeculeerd over wie Satoshi Nakamoto is geweest. Namen van Adam Back, Len Sassaman, Nick Szabo en (helaas ook) Craig Wright komen regelmatig voorbij. Bitcoin OG Jameson Lopp bekeek het eens van de andere kant: wie is níet Satoshi?
Hal Finney in ieder geval niet, zo stelt de cypherpunk. De Amerikaan die in 2014 overleed aan de gevolgen van ALS is in het verleden vaak aan Satoshi gelinkt. Gek was dat niet, omdat hij de eerste transactie van Nakamoto itself ontving.
Lopp is in de geschiedenis van Finney gedoken en kwam er via de website ATHlinks achter dat de bitcoiner aan een hardloopwedstrijd van 10 mijl meedeed op 18 april 2009. Je kunt deze informatie hier terugvinden.
Wat bleek? Op nagenoeg hetzelfde moment stuurde Satoshi een on-chain transactie naar Mike Hearn toe van 32,5 BTC. In de e-mailuitwisseling tussen Hearn en Satoshi is het transactie-ID te zien: 6a679898780f5d99f0ffa12573b855e0dc470956406eb8b82690b688fa19200f.
De betaling is in blok 11.408 terecht gekomen, wat gebeurde om 08:55 uur Pacific Time. Op jawel: 18 april 2009.
In de tijdspanne tussen block 11.406 en blocknummer 11.408, waarin de betaling moet zijn uitgestuurd naar het netwerk, rende Finney in Santa Barbara in Californië rond. Kunnen we daarmee dus officieel Finney uitsluiten als Satoshi-kandidaat?
Lees Lopps hele argumentatie op zijn website.
Bitcoin Babies
We zetten graag Nederlandse bitcoininitiatieven in het zonnetje en dus introduceren we je graag aan Bitcoin Babies.
Bitcoin Babies richt zich op pasgeboren baby’s en hun moeders die aan een nieuw hoofdstuk van hun leven beginnen. Het doel is om het eerste jaar aangenaam te maken voor zowel de moeder als de baby. Het initiatief biedt een educatief boek over voeding, financiële gezondheid (waaronder bitcoin), en mentale gezondheid.
Daarnaast ondersteunen ze met tien moeders voor een jaar lang met het BitcoinBabies-programma, cursussen en maandelijkse toelages in satoshi’s voor de Bitcoin Babies zelf.
Het project (met dus een Nederlands tintje) richt zich met name op derdewereldlanden, vooral in Kenia. Check het initiatief ook op Geyser of Twitter!
Kijktip
Tot slot nog een kijktip: Immutable Democracy. In editie #260 brak Focus het nieuws door als eerste naar buiten te brengen dat Guatemala de bitcoin blockchain (en in bijzonder het OpenTimestamps-protocol) heeft gebruikt om de geldigheid van de nationale verkiezing te waarborgen.
Het bedrijf dat deze dienst levert, Simple Proof, heeft nu een documentaire van krap 20 minuten gelanceerd. Het geeft een mooi kijkje in de ‘Citizens Army”, hoe talloze mensen betrokken zijn bij de verkiezingen, hoe er een marge was voor fraude en hoe bitcoin dit oplost.
Focus is een open nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!