Skip links

#257 BitcoinBorrel, sats in Sanskriet en ColdCard

Deze week in Focus: de Sat in Sanskriet, moddergegooi rondom de hardware wallet van ColdCard, een verslag van een Nederlandse BitcoinBorrel, KYC-vrije sats van Canada Post uitgeprobeerd en uiteraard het standaard wekelijkse rondje langs de velden. Maar we beginnen met een bijzondere transactie met en misschien nog wel bijzonderder verhaal.

Duur foutje

Afgelopen zondag verstuurde een toen nog onbekende entiteit $1.700 aan bitcoin in een handjevol outputs. Op zich is daar niets geks aan, dat gebeurt continu. Het rare zat hem echter in de transactiekosten die werden betaald. Ongeveer $500.000. Dat was namelijk volstrekt onnodig.

Wat is er gebeurd? De theorieën gingen alle kanten op, zoals onderstaande:

“(Misschien) waren ze van plan een vergoeding van 8632 sats in te stellen, maar plakten per ongeluk een output in de feebox, veranderden deze in 1.982.108.632 sats (in plaats van de output van 198.210 sats) en verstuurden deze transactie vervolgens zonder dubbel te controleren.”

Bitcoinbetalingen zijn onomkeerbaar, en dus kun je doorgaans fluiten naar je geld. De beheerder van de mining pool die de transactie valideerde (F2Pool) liet echter al snel weten: het geld staat “on hold”en de entiteit kan zich binnen drie dagen melden.

Niet veel later maakte de “dader” zich bekend! Waar (na on-chain analyse) eerst nog de naam van PayPal aan de betaling werd gelinkt, kwam Paxos naar voren als de kwaaddoener. Zij zijn verantwoordelijk voor de infrastructuur van PayPal en maakten de fout.

“Paxos heeft op 10 september 2023 te veel netwerkkosten van BTC betaald. Dit had alleen gevolgen voor de bedrijfsactiviteiten van Paxos. Klanten en eindgebruikers van Paxos zijn niet getroffen en al het geld van klanten is veilig.”

Het exacte bedrag is inmiddels teruggestuurd naar Paxos, zoals in de blockchain ook te zien is. Daar komt het Amerikaanse bedrijf goed mee weg. Foutje, dubbel bedankt!

Rondje langs de velden

 • BitGo en Swan Bitcoin gaan samen een bitcoin-only trustbedrijf oprichten. Het tweetal wacht nog op goedkeuring door de regelgevende instanties, maar je kunt in de toekomst bij dit bedrijf terecht voor cold storage van je sats.
 • De Nederlandse bitcoin ontwikkelaar Sjors Provoost heeft financiering gekregen van OpenSats om verder te bouwen aan Bitcoin Core. Het precieze bedrag is niet bekend gemaakt. Naar verluidt gaat hij aan de slag met de integratie van Stratum V2, AssumeUTXO en ondersteuning voor hardware wallets.
 • FTX heeft een juridisch document ingediend waar de namen in staan van bekende personen aan wie de failliete beurs veel geld heeft uitbetaald. Het document onthult dat FTX, onder het vorige leiderschap van CEO Sam Bankman-Fried, miljoenen dollars heeft uitgekeerd aan beroemde sporters zoals Shaquille O’Neal, Naomi Osaka, David Ortiz, en Trevor Lawrence.
 • De Brit James Howells, die al jaren lang probeert om een vuilstortplaats uit te graven op zoek naar zijn verloren 8.000 bitcoin, stelt nu een ultimatum. Hij geeft de gemeente Newport nog enkele dagen om met hem in gesprek te gaan. Wil de gemeente dat dan nog steeds niet, dan klaagt hij ze aan.
 • Binance US moet zo’n 100 werknemers ontslaan en verliest per slot van rekening ook nog eens haar CEO. De beurs zit met aanklachten van de SEC en CFTC in zwaar weer en zag daarnaast haar marktaandeel ook nog eens dalen van ruim 22% in april naar ongeveer 0,9% op 26 juni.
 • De Europese Centrale Bank heeft de depositorente met 0,25% verhoogd. Deze staat nu op 4%, vergeleken met -0,5% in juni 2022. Onderstaande grafiek van Jeroen Blockland laat mooi zien hoe we momenteel met de euro in een unieke situatie zitten.

सत्य, de sat

Even kort iets luchtigs tussendoor: सत्य.

Dit teken is namelijk Sanskriet voor Sat. Veel woorden in deze taal gebruiken sattva (“puur, waarheidsgetrouw”) en satya (“waarheid”) als basis voor meerdere woorden. Sat heeft dus in de klassieke taal en literatuur van India verschillende betekenissen of vertalingen:

 • “Absolute waarheid”
 • “Realiteit”
 • “Onveranderlijk”

Komt dat niet prachtig mooi overheen met de waarde(n) van bitcoin? En nee, dat hebben bitcoiners er deze betekenins van hebben gemaakt, maar dat is écht zo. Check het hier zelf! Of was het Satoshi Nakamoto, die dit al lang en breed wist?

ColdCard in de problemen?

Er hangen veel vraagtekens rondom hardware wallet ColdCard. Volgens Ledger Donjon is het “praktisch gezien” mogelijk om de seed als buitenstaander van de wallet af te halen. Het security research-team van concurrent Ledger schrijft:

“To give a precision, the seed can be practically extracted if an attacker combines our two attacks in SE2, SE1, and the MCU.”

Met SE1 en SE2 verwijzen ze naar de secure chips van de hardware wallet. De Mk4-wallet slaat de seed op in SE1 en dat codeert met een key die een volledig vereist dat alle andere drie chips zijn binnengedrongen: SE1, SE2 en de hoofdprocessor (MCU). Met een aanval met Laser Fault Injection denkt het team de wallet te kunnen binnendringen.

Niet veel later reageerde ColdCard op de aantijgingen:

“Er werd geen seed-extractie gedemonstreerd om het “praktisch” te noemen. Iedereen kan in theorie alles binnen breken. (…) Iedereen kan praktisch gezien thuis worden aangevallen met de klantinformatie die je hebt gelekt, wat ook “praktisch” is. Ik denk dat we allemaal wel beter kunnen, dan dit soort uitlatingen te doen.

Het bleek vooral een storm in een glas water, helemaal als je in de slides ziet welke setup is gebruikt om de individuele chips binnen te komen. Dat doe je zie niet zomaar op grote schaal na.

Canada Post

Onlangs was redacteur Arnold in Canada en deed hij een bezoekje bij Canada Post. Hier kun je namelijk maximaal 999,99 CAD per transactie (en 2.000 CAD per dag) aan KYC-vrije bitcoin aanschaffen. Hoe gaat dat precies in z’n werk?

Het bleek allemaal vrij makkelijk te zijn. Je kunt namelijk met enkel je naam en e-mailadres een account bij Bull Bitcoin aanmaken. Ook als Nederlander kan dat gewoon voor een ongeverifieerd account. Ze roepen wel op om je échte naam te gebruiken, maar dit wordt in Tier 1 (wat je nodig hebt voor de Canada Post-optie) niet geverifieerd.

Met dit ongeverifieerde account en een stapel contant geld op zak, kun je vervolgens op pad naar het postkantoor. Hier vraag je aan de dame achter de kassa om je Loadhub-account op te waarderen. Je hoeft het woord ‘bitcoin’ niet te noemen, en dus heeft de dame achter de kassa geen enkel idee wat je precies aan het doen bent.

Ze scant de QR-code en na het betalen van een kleine fee (3,50 CAD) is je Bull Bitcoin binnen enkele minuten opgewaardeerd.

Vervolgens is het een fluitje van een cent om via lightning deze fiatbalans te laten uitbetalen naar je bitcoinwallet.

Met contant geld via het “grote” nationale postkantoor, die door het hele land zijn verspreid, zonder dat iook maar emand het hoeft te weten, grote bedragen aan bitcoin kopen, compleet KYC-vrij. Hadden we in Nederland ook maar zo iets!

Smaken, Zaken & Bitcoin

Zaterdag 9 september vond in Walsoorden (Zeeland) de eerste editie van het Smaken & Zaken festival plaats. Zowel ondernemers op het festival als bezoekers van dit festival hebben op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met bitcoin.  Zo was er een Bitcoin Jukebox, een Loterij en was er de bitcoin biertap.

Tijdens dit evenement (mede georganiseerd door Bitcoin Delta) accepteerden alle ondernemers bitcoin. Lightning Checkout laat weten dat ze tijdens dit event 133 transacties hebben verwerkt.

Bezoekers van dit festival konden kennis maken van met de verschillende facetten van bitcoin doordat Bitcoin Delta een aantal presentaties organiseerde.

Zelf gaven ze een algemene introductie, waarna presentaties over Bitcoin Mining (Bitcoin Brabant), Sparen in Bitcoin (GetBittr), Bitcoin en hardware integratie (Pieter Meulendijks), Bitcoin accepteren in je bedrijf (Lightning Checkout) en Bitcoin beheer (Bitcoins Wealth Management) volgden.

Het was een mooie (en warme) dag met vele leuke gesprekken over bitcoin en haar toepassingen. De ondernemers waren positief verrast door de stabiliteit en de snelheid van de lightning betalingen. De uitspraak: “dit is gemakkelijker en sneller dan PIN” kwam meerdere malen terug.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Donatie-dashboard

Afgelopen week mochten we weer een viertal value4value donaties ontvangen van onze lezers. Hartelijk bedankt allemaal!

 • Marnix (10.000 sats): Pak’m die csw
 • Mr Crown (2.100 sats): Kan niet wachten op deel 2!
 • Kevin (2.100 sats): Blijf bitcoin-only schrijven en publiceren op deze pagina jongens ⚡️
 • HSM (10.000 sats): Bedankt voor al jullie toffe artikelen!

Wil je ook een plekje bemachtigen op het dashboard en Focus een steuntje in de rug geven? Laat ook een bericht en sats achter op onze donatiepagina. 🧡

Hodl on,
Arnold

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.