Skip links

#205 Bitcoin uit Satoshi-tijdperk in beweging

Enkele weken geleden hebben we al gesproken over de opmerkelijke aard van oude bitcointransacties. De afgelopen tijd hebben er opvallend veel van deze transacties plaatsgevonden. Zoals eerder vermeld, zijn deze transacties opmerkelijk omdat ze betrekking hebben op zeer oude bitcoins die in het bezit zijn van verschillende partijen, waaronder visionaire ontwikkelaars, miners en bitcoiners van het eerste uur.

Een van de kenmerken van de bitcoinblockchain is dat alle transacties openbaar zijn. Dit staat in contrast met het traditionele financiële systeem. Het voordeel hiervan is dat het direct duidelijk wordt vanaf welk adres de transacties zijn verzonden en wie de ontvangers zijn. Door deze adressen te koppelen aan entiteiten, zijn er conclusies te trekken over de reden van de transactie.

De afgelopen periode zijn er meer van dit soort transacties (10 jaar of ouder) aan het licht gekomen. In totaal waren het 38 aantal in afgelopen 365-dagen, en waarvan 20 transacties sinds begin van dit jaar*. Het is hoog tijd om enkele van deze transacties nader te bekijken. Waarom is deze bitcoin verplaatst? Van wie zijn ze afkomstig? En wat is ermee gebeurd? Die vragen gaan we beantwoorden voor drie transacties van afgelopen maanden.

*ik heb gefilterd op transacties groter dan 100 bitcoin om de ruis eruit te filteren.

160 Bitcoin gerelateerd aan QuadrigaCX-hack

De eerste transactie die we onder de loop nemen is gerelateerd aan de gevallen Canadese beurs Quadriga. Het verhaal rondom Quadriga is op zijn zachtst gezegd spraakmakend. Het was een exchange die berucht was vanwege het verlies van toegang tot de private keys die nodig zijn om bij de klanttegoeden te komen.

 In een normale situatie heeft een exchange een complexe en geavanceerde manier (zoals multi-sig of bewaringsdiensten) om hun wallets te managen. Dat was bij Quadriga niet het geval. De enige persoon die toegang had was de CEO, Gerald Cotten. Cotten overleed in december 2018 tijdens een reis naar India, al beweren sommige klanten dat de CEO zijn eigen dood in scène had gezet.

Hoe dan ook, op 4 maart 2023 kwam 160 bitcoin in beweging die (gedeeltelijk) gelinkt is aan deze cryptobeurs. En dat is niet de eerste keer dat dit gebeurt. In afgelopen jaar is ten minste twee keer vaker bitcoin gerelateerd aan deze beurs in beweging gekomen. 

Een ander gedeelte van de bitcoin in deze transactie is in verband gebracht met adressen gerelateerd aan de hack van Kipcoin-beurs. Kipcoin was een in China gevestigde walletdienst die in 2014 van start ging. Hun activiteiten breidden zich uit naar fiat-handel en later naar futures (bcoin.com). In 2015 kondigde de beurs aan dat hun walletserver was gehackt voor ongeveer 3.000 BTC.

Het zijn dus niet per se de meeste ‘schone’ bitcoin, en alles in deze transactie wijst erop om uit eindelijk te gaan verzilveren voor fiat-currency. De munten worden namelijk, in meerdere stappen, afgepeld in batches van elk 40 bitcoin per stuk (ongeveer 1 miljoen euro).

Winst nemen (400 BTC) door een geduldige whale

Op 24 april 2023 vond er een transactie plaats waarbij een adres met 1.000 bitcoin is verplaatst. Van de totale hoeveelheid is echter slechts 400 BTC verplaatst, waardoor er nog steeds 600 bitcoin op het adres staan. Deze specifieke transactie lijkt te duiden op het nemen van winst, waarbij de bitcoin in meerdere stappen is verplaatst naar beurzen zoals Binance, Poloniex, Kraken en Cryptopay.me. Een mooie beloning voor deze geduldige whale.

400 bitcoin vanuit Silk Road tijdperk

De derde transactie die we onder de loop gaan nemen, is een transactie die plaatsvond op 7 februari 2023. De transactie verplaatste een hoeveelheid van 412 bitcoin en deze bitcoin is, in meerdere hops terug, te linken aan Silk Road, de gevallen marktplaats die als eerste massaal bitcoin accepteerde als betaalmiddel.

Het gaat dus om een transactie van 412 bitcoin. Het adres verstuurde naar twee verschillende adressen. Een deel belande op (bc1qa), namelijk 176 BTC. Dit is een nieuw gecreëerd adres, waardoor het niet duidelijk is wie de eigenaar ervan is en wat het doel van deze ontvangst is. Voor het andere gedeelte hebben we meer duidelijkheid.

Een ander deel van de BTC, namelijk 177 BTC, is overgebracht naar een ander adres (1PjgA9). Dit adres behoort tot de gecentraliseerde exchange CoinSpot, niet per se een bekende speler in de cryptowereld, maar min of meer vergelijkbaar met andere centrale exchanges. 

Het meeste opvallende feit is echter de oorsprong van de overgedragen bitcoin. Ze kwamen rechtstreeks van meerdere adressen die gelinkt zijn aan Silk Road. Dit suggereert dat het gaat om een oude gebruiker van het platform.

Een ander markant feit is dat de 177 bitcoin die naar CoinSpot zijn verstuurd, vervolgens (gedeeltelijk) zijn doorgestuurd naar een adres (1GQdrg) dat met allerlei scams in verband is gebracht.

Afsluiting en één serieuze noot

In de afgelopen maanden hebben er regelmatig transacties plaatsgevonden waarbij langdurig inactieve bitcoins zijn verstuurd. De unieke eigenschappen van bitcoin stellen ons in staat om deze transacties te onderzoeken en terug te leiden naar hun oorsprong. Dit is interessant om de sappige details te ontdekken die zich tien jaar geleden hebben afgespeeld, maar het brengt ook een zeker risico met zich mee.

Het feit dat deze informatie voor altijd verankerd is in de bitcoinblockchain is iets om rekening mee te houden. De gebeurtenissen en details van het verleden blijven onveranderlijk en openbaar toegankelijk. Dit roept natuurlijk vragen op met betrekking tot privacy. Als je veel waarde hecht aan je privacy, is het belangrijk om de juiste middelen te gebruiken om dit te beschermen.

Oh ja, en het eeuwige argument dat bitcoin voornamelijk goed is voor criminele activiteiten, oplichters en hackers kan inmiddels ook definitief van tafel. Dit soort analyses tonen nog maar eens aan dat er altijd een spoor achterblijft.

Desalniettemin hoop ik dat jullie het leuk vonden om enkele details te krijgen van recente transacties met stokoude bitcoin die 10 jaar of langer vast stond op de blockchain.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.