Skip links

#191 Pieken en dalen

We beginnen deze week in Nederland. Een artikel in de Volkskrant deed vele oranje wenkbrauwen fronsen. Divisiedirecteur Toezicht Maarten Gelderman reageert op de kritiek op het beleid van De Nederlandsche Bank (DNB) rondom het cryptoregister. Bedrijven die in Nederland bitcoindiensten willen aanbieden, moeten eerst door de keuring komen van de DNB. Zij toetsen een organisatie op richtlijnen en wetten.

Nederland

Gelderman verdedigt vanuit zijn positie de rol van De Nederlandsche Bank:“Bij cryptobedrijven mogen we niet eens controleren of er een geloofwaardig verdienmodel is. Daar krijg ik buikpijn van.”

Omgaan met bitcoin als toezichthouder, centrale bank of een andere vorm van beleidsmaker is niet makkelijk. Het fenomeen is nieuw, en stopt zeker niet bij de landsgrenzen van Nederland.

Gelderman reageert ook op de regelmaat waarmee DNB zichzelf voor de rechter moet verdedigen. Soms vindt ook een rechter dat De Nederlandsche Bank te streng is met bepaalde eisen. Een voorbeeld daarvan is een zaak uit 2021 tussen de Nederlandse broker Bitonic en DNB. Dat ging om verificatie-eisen van bitcoin adressen/wallets.

Het beleid rondom bitcoin of crypto komt regelmatig terug, ook in de grotere landelijke media. Het hele artikel lees je hier.

Coinmerce
Een opmerkelijk commercieel nieuwtje uit Nederlandse hoek: broker Coinmerce gaat de Jumbo-Visma wieler- en schaatsploegen sponsoren. Leuk detail: de bonussen worden uitgekeerd in bitcoin.

10 jaar bitcoin en Bitonic
Bitonic lanceert een documentaire ter ere van het 10-jarig bestaan van het bedrijf. Ze bestonden in 2022 al 10 jaar, en om dat te vieren komen ze nu nog met 45 minuten aan bitcoingeschiedenis in Nederland. De hoofdrol is voor de opkomst van bitcoin in Nederland, en dus Bitonic,

Je kunt de documentaire hier vinden.

Digitale markt

Bitcoin kan een goede match zijn voor platformen als Marktplaats. Een online handelsplaats in combinatie met magic internet money. Dat dachten de bedenkers van OpenBazaar ook.

Er zijn tal van bekende brokers of beurzen. Maar openbare grote handelsplaatsen rondom bitcoin zien we nog niet echt. Ze zijn er zeker wel, maar dan verstopt op het dark web of in andere kleinere kringen.

Het initiatief OpenBazaar zakte echter langzaam weg en wist nooit echt groot te worden. Mede door een gebrek aan financiering (en gebruikers..) is er op een gegeven moment niet meer gebouwd. Nu wil men terugkomen met OpenBazaar 3.0.

Het is een open project dat e-commerce wil koppelen aan bitcoin en een ‘decentrale markt’. Heb je wat moois gevonden in een online winkel? Dan stuur je uiteindelijk je bitcoin. In deze transactie zit nog een derde partij: een moderator.

Om de uiteindelijke betaling doorgang te laten vinden heb je 2 van de 3 mensen in deze driehoek nodig. De koper kan bevestigen dat zij het product hebben ontvangen, de verkoper vindt het vooral belangrijk dat hij zijn geld heeft. Als beide partijen akkoord gaan is het geregeld, is er een geschil dan komt de moderator in beeld.

Met OpenBazaar 3.0 wil men een nieuwe poging wagen. Wat er precies gaat veranderen is afwachten, maar er komt dus een doorstart van het project. Nogmaals: het lijkt een logische match, maar de uitvoering is vaak erg lastig. Niet in de laatste plaats omdat je als developer soms ook verantwoordelijk wordt gehouden voor wat gebruikers van je protocol/platform doen.

De belofte staat nog: een digitale peer-to-peer handelsplaats met bitcoin als valuta. Maar hoe dat uit gaat pakken is de vraag.

De website geeft nog weinig informatie, maar daar komt binnenkort verandering in. To be continued…

Bitcoin tikt $31.000 aan

Op de grote beurzen tikt bitcoin vandaag weer een prijs van $31.000 aan. Op het moment van schrijven zitten we daar overigens weer iets onder.

We zitten daarmee nog ver weg van de kortstondige recordprijzen van $69.000. Ook in euro’s hebben we nog een lange weg te gaan.

In landen met een minder sterke munt, zijn de recordprijzen echter alweer in zicht. Twee voorbeelden daarvan zijn Argentinië en Turkije. Beide landen kampen met hoge inflatie, en dat resulteert op de wereldmarkt in minder bitcoin voor je peso of lira..

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Elon Musk wil van Twitter dé betaalapp maken

Elon Musk wil van Twitter meer maken dan alleen één van de vele social mediaplatformen. Als het aan de (op papier) een van de rijkste mensen op aarde ligt, wordt zijn nieuwe speeltje dé plek waar mensen ook veel van hun transacties doen.

Een tikkie, een snelle donatie, een betaling voor een artikel. Musk wil met Twitter uiteindelijk alles aanbieden, sturen en regelen.

Deze week geen groot nieuws over bitcoinimplementaties. Wel komt het nieuws naar buiten dat Twitter en eToro samen gaan werken. Laatstgenoemde helpt met het weergeven van actuele prijzen op het platform van bitcoin, maar bijvoorbeeld ook aandelen.

Door de samenwerking komt er een knop bij waarmee je direct naar eToro gaat en aan de slag kunt met het aandeel of andere belegging waar je het over hebt op Twitter.

Het lijkt op een grootschalige (affiliate) marketingcampagne. En dat is het eigenlijk ook. Maar het is ook een manier om gebruikers te laten wennen aan meer finance op het platform.

Een nieuwe stap van Musk en consorten richting een Twitter als betaaldienst is dit niet. Maar dat is wel het plan. Helaas gaat dat vaak gepaard met meer identiteitscontroles. Betaalde accounts krijgen volgens Musk steeds meer aandacht op het platform. Het ligt voor de hand dat toekomstige diensten gepaard gaan met strenge identificatie-eisen voordat je er gebruik van kunt maken. Wie weet mag je er ook nog maandelijks voor betalen (-;

Twitter is uiteraard niet het enige met dit idee. Helemaal aan de andere kant van het spectrum vinden we bijvoorbeeld Nostr en het lightningetwerk. Lees: Explosieve groei, van pizza tot … infinity? om meer te leren over social media en de mogelijkheden met bitcoin. Er is namelijk meer concurrentie dan ooit met open, nieuwe protocollen en netwerken die op een andere manier werken.

Bouwen

Naast bedrijven, instanties, regels en wetten wordt er natuurlijk ook nog gewoon gebouwd op en rondom bitcoin. Deze week twee interessante releases:

Te beginnen met Stratum v2 Reference Implementation (SRI). Dat is een hele mond vol voor een mining protocol. Het idee achter Stratum V2 is het uitbouwen van de keuzes en mogelijkheden voor individuele miners.

Deze specifieke update stelt miners in staat om transacties te selecteren via een nieuw subprotocol en hun eigen node. Ook komt er een ingebouwde ‘fallback-optie’ aan. Als de miningpool niet doet wat je wilt, kun je het zo instellen dat je automatisch terugvalt op een andere optie. Je kunt dan schakelen naar een andere pool, of overstappen op solomining tot het geschil of het probleem is opgelost.

Een opmerkelijke term die voorbij komt is de Job Negotiator. Dit is een rol die meer vrijheid moet geven aan miners die zich aansluiten bij een pool. In de praktijk gaat het vooral over meer zeggenschap over de transacties die een miner wil verwerken in een block.

De ontwikkelaars nodigen miners, pools, firmwaremakers en de community uit om te gaan testen. Net als bij alle andere releases ligt het risico voor het gebruik van nieuwe releases volledig bij jezelf. Hieronder een weergave hoe het protocol werkt.

Lightspark

Lightspark is een heel ander soort initiatief. Ze omschrijven zichzelf als ‘Lightspark is an enterprise-grade gateway to capital efficient and reliable payments on Lightning.’

Zij bieden bedrijven verschillende opties om betaalmogelijkheden aan te bieden met en rondom bitcoin. Dit is de eerste openbare release van een Software Development Kit (SDK). De knutselaars onder ons kunnen beginnen bij de read.me.

Artikelen van Bitcoin Focus kun je overigens ook met bitcoin betalen. We doen het wel zonder ‘enterprise grade gateway’, maar het werkt uitstekend. In onze uitleg over betalen met bitcoin lees je hoe je met de snelheid van het licht aan de slag kunt.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Bitcoin Policy UK

We sluiten deze editie af bij onze Britse vrienden. Er komt regelmatig nieuws voorbij over banken in Londen en omstreken die bitcoiners geen diensten meer willen leveren.

Het lijkt daarom logisch dat er lobbygroepen en andere instanties ontstaan die tegen deze trend lobbyen. Bitcoin Policy UK is een zogenoemde nieuwe ‘policy organization’.

Je weet wel, die organisaties die ook wel denktanks worden genoemd. Het doel lijkt helder: “Bitcoin Policy UK streeft ernaar om het potentieel van bitcoin voor de Britse economie te gebruiken door diverse belanghebbenden samen te brengen, zoals beleidsmakers, milieuactivisten, bedrijven, energieproducenten en bitcoinexperts”

De organisatie wil onderzoeken of en hoe bitcoin Britten kan helpen. Het is altijd de vraag of en hoe een aanpak als dit effectief is. Opmerkelijk is wel dat het specifiek over bitcoin gaat, en niet zoals wel vaker bij lobbygroepen over ‘crypto’ als geheel.

Rondje langs de velden

Bitcoin Focus

Met Bitcoin Focus duiken we dieper in de wondere wereld van bitcoin. Naast deze open vrijdag editie bieden we ook verdiepende verhalen over bitcoin. Aaron dook afgelopen week in het soevereine individu, lees hier wat hij met dit concept bedoelt en hoe het aansluit op de filosofie van bitcoin.

Arnold is neergestreken in Costa Rica en heeft een mooi interview gedaan met de oprichters van het project Bitcoin Jungle.

Je kunt ons steunen met een abonnement, dan kun je alle nieuwe en al bestaande verdiepende artikelen lezen wanneer je wilt. Je krijgt nieuwe edities ook netjes in de mail. Met de code WELKOMBIJFOCUS kun je voor één euro al starten.

Zit je liever nergens aan vast? Je kunt ons ook steunen met een eenmalige donatie. Je inschrijven voor deze open vrijdageditie en hem delen helpt natuurlijk ook.

Hold on,
Robin

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.