Skip links

#102 De Nasdaq doet ook mee

We hebben weer een nieuwe grote naam die iets met bitcoin wil gaan doen. Ondanks de teleurstellende prijsontwikkeling van de afgelopen maanden toont de Nasdaq interesse in bitcoin.

De aandelenbeurs is bezig met een dienst om bitcoin op te slaan: eentje voor institutionele beleggers. Er zijn gelukkig tal van manieren om bitcoin te kopen zonder de tussenkomst van een techbeurs.

Maar de focus van deze dienst ligt niet op de doorsnee beleggers. Het moet een toegangsweg zijn voor partijen met een groot budget. Het is een opmerkelijke stap, maar tegelijkertijd ook een logische.

Naast de Nasdaq bespreken we in deze Focus ook:

  • Europa wil stablecoins met bitcoin als dekking aan banden leggen
  • Tether moet boekhouding delen
  • Nieuws van Amerikaanse bitcoinbeurzen
  • MicroStrategy heeft meer dan 130.000 bitcoin, maar staan wel in de min

Concurrentie in de markt

De Nasdaq gaat de concurrentie aan met partijen als Coinbase, Gemini en BitGo. Zij leveren namelijk al handelsdiensten aan grote beleggers. Het is niet de eerste keer dat we dit zien. De Nasdaq werkte bijvoorbeeld ook samen met een Braziliaanse beurs, XP, om een cryptobeurs op te zetten in het land.

Bitcoin is makkelijk zelf op te slaan. Grote fondsen en institutionele beleggers kunnen echter niet even een hardware wallet kopen en daar dan mee aan de slag gaan. Dat is vaak niet waarom zij bitcoin interessant vinden. Ze willen blootstelling aan de prijs. Vaak kiezen zij, net als bij zo’n beetje alle andere activa, voor een derde partij om de opslag te regelen.

De koersen werken niet mee, maar er worden steeds meer wegen aangelegd richting bitcoin. Ook de wereld van custody is een miljardenindustrie. De deal is duidelijk: partij A regelt de opslag en de handel, partij B betaalt voor die dienst.

Op de Nasdaq zijn momenteel meer dan 3.300 bedrijven te vinden. De focus ligt op techaandelen. Dat lijkt een logische match met de doelgroep die ook interesse heeft in bitcoin.

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.