Skip links

#102 De Nasdaq doet ook mee

We hebben weer een nieuwe grote naam die iets met bitcoin wil gaan doen. Ondanks de teleurstellende prijsontwikkeling van de afgelopen maanden toont de Nasdaq interesse in bitcoin.

De aandelenbeurs is bezig met een dienst om bitcoin op te slaan: eentje voor institutionele beleggers. Er zijn gelukkig tal van manieren om bitcoin te kopen zonder de tussenkomst van een techbeurs.

Maar de focus van deze dienst ligt niet op de doorsnee beleggers. Het moet een toegangsweg zijn voor partijen met een groot budget. Het is een opmerkelijke stap, maar tegelijkertijd ook een logische.

Naast de Nasdaq bespreken we in deze Focus ook:

  • Europa wil stablecoins met bitcoin als dekking aan banden leggen
  • Tether moet boekhouding delen
  • Nieuws van Amerikaanse bitcoinbeurzen
  • MicroStrategy heeft meer dan 130.000 bitcoin, maar staan wel in de min

Concurrentie in de markt

De Nasdaq gaat de concurrentie aan met partijen als Coinbase, Gemini en BitGo. Zij leveren namelijk al handelsdiensten aan grote beleggers. Het is niet de eerste keer dat we dit zien. De Nasdaq werkte bijvoorbeeld ook samen met een Braziliaanse beurs, XP, om een cryptobeurs op te zetten in het land.

Bitcoin is makkelijk zelf op te slaan. Grote fondsen en institutionele beleggers kunnen echter niet even een hardware wallet kopen en daar dan mee aan de slag gaan. Dat is vaak niet waarom zij bitcoin interessant vinden. Ze willen blootstelling aan de prijs. Vaak kiezen zij, net als bij zo’n beetje alle andere activa, voor een derde partij om de opslag te regelen.

De koersen werken niet mee, maar er worden steeds meer wegen aangelegd richting bitcoin. Ook de wereld van custody is een miljardenindustrie. De deal is duidelijk: partij A regelt de opslag en de handel, partij B betaalt voor die dienst.

Op de Nasdaq zijn momenteel meer dan 3.300 bedrijven te vinden. De focus ligt op techaandelen. Dat lijkt een logische match met de doelgroep die ook interesse heeft in bitcoin.

MiCA en Europa

Tal van commissies en beleidsmakers zijn nog altijd druk in de weer met nieuwe Europese regels. Markets in Crypto Assets (MiCA) is een verordening in de EU-wetgeving. Het is de eerste poging om met 27 landen een gezamenlijk beleid uit te rollen voor bitcoin en alles daar weer omheen. 2024 lijkt nu het jaar dat dit er door moet zijn.

CoinDesk kreeg een gelekt voorstel in handen. Een opmerkelijke nieuwe toevoeging zijn de zogenaamde ‘algoritmische stablecoins’. Dit zijn tokens die (meestal) de prijs van de dollar willen volgen. De grootste aanleiding voor de focus hierop is de ineenstorting van TerraUSD (UST).

UST was een megalomaan project van een Zuid-Koreaan genaamd Do Kwon en een aantal andere compagnons. Kwon staat inmiddels hoog op de lijst van gezochte personen in zijn land. De beste man zelf is overigens nog gewoon actief op Twitter.

Kwon en consorten verzamelde 80.000 (!) bitcoin om hun neppe dollar te dekken.

Je verwacht het niet, maar dat ging eerder dit jaar helemaal mis. UST verloor de koppeling met de dollar en zakte compleet in elkaar. Het stukje code in combinatie met een schatkist aan BTC kon de ineenstorting niet voorkomen.

Dus, als het even kan, wil de EU dit soort praktijken voorkomen. Tegelijkertijd kun je je afvragen wat dit dan uithaalt. Kwon en veel anderen zitten natuurlijk niet in Europa met hun business. Je kunt je wel voorstellen dat bepaalde stablecoins niet meer worden toegestaan bij brokers en beurzen op ons werelddeel. Zo ver is het voorlopig echter nog niet.

Tether doet boekje open

Ondertussen moet Tether (USDT), de grootste stablecoin in de markt, ook hun boekhouding delen. Een rechter in New York wil inzicht in de geldstromen in een langlopende rechtszaak rondom marktmanipulatie. Tether is te vinden op veel cryptobeurzen en is onderdeel van alle grote populaire handelsparen.

Voor wat perspectief: Tether is met een handelsvolume van $66 miljard in de afgelopen 24 uur veruit de belangrijkste token op beurzen. Veel van de bitcoinhandel vindt plaats met ‘hulp’ van USDT.

De vraag is nu of en hoe de boekhouding van Tether ook daadwerkelijk openbaar wordt. De exacte manier van werken van de organisatie is namelijk niet bekend. En dat is best gek, voor de belangrijkste handelsmunt in de industrie.

Het gaat hier dus, zoals je wel kunt lezen, vooral om regels rondom bitcoin. Welke plichten en rechten heeft een broker of beurs? Wat moet je als klant wel en niet doen? Dat soort vragen moeten een antwoord krijgen.

De Europese Unie heeft geen zeggenschap op het netwerk zelf. Daar zijn de regels voor iedereen hetzelfde. Zoals bekend hebben de richtlijnen en regels op termijn natuurlijk wel gevolgen van hoe je hier in Nederland met bitcoin om kunt gaan.

Want achter al die meer dan terechte kritiek op zaken als vage stablecoins, schuilen een hele hoop extra regels. Je kunt er meer over lezen in #66 Europa als surveillancestaat.

Ondertussen..

We maken even de sprong terug naar de Verenigde Staten.

Het Federal Open Markets Committee (FOMC) verhoogde woensdag de Amerikaanse rente met 75 basispunten. Dat is de derde grote verhoging op een rij. Het gevolg is simpelweg dat geld lenen duurder wordt.

Het geld droogt overal op. De rentes blijven stijgen, maar dat lijkt sommige grote jongens in de industrie niet te deren. Handelshuizen als FTX willen blijven groeien, ondanks ietwat dalende handelsvolumes.

FTX wil $1 miljard ophalen in een nieuwe investeringsronde. De waardering van het bedrijf ligt rond $32 miljard. De beurs wil extra kapitaal hebben om overnames te doen.

FTX en concurrent Binance strijden overigens samen om de bezittingen van Voyager Digital. Volgens de Wall Street Journal gaat het om biedingen rond de $50 miljoen. Een kleinigheidje voor de grootmachten in de industrie. FTX en Binance verwerken voor honderden miljarden dollars aan handel per maand.

Net als in elke andere industrie worden ook hier de kleintjes en falende bedrijven opgeslurpt door de nog bestaande grote spelers.

Kraken, een andere grote beurs uit Amerika, gaat door met een nieuwe CEO. Jesse Powell stopt als hoofd van het bedrijf. Hij vindt de functie ‘minder leuk’. Powell was in 2011 een van de mede-oprichters van het handelsplatform. In die tijd is er een hoop veranderd.

Ook Kraken is inmiddels een miljardenbedrijf. En dat maakt de werkzaamheden een stuk anders dan bij een start-up in een nog erg kleine markt. Dave Ripley is de nieuwe directeur van de beurs. Powell blijft wel actief binnen het bedrijf, maar dus niet meer als belangrijkste schakel in de organisatie.

MicroStrategy

Naast de beurzen, brokers en andere handelsplatformen vinden we in de VS ook een van de grootste bitcoin whales. MicroStrategy zet alles op alles om zoveel mogelijk BTC te vergaren. Met de nieuwe aankoop van 301 bitcoin komt het totaal van het softwarebedrijf op meer dan 130.000 BTC in kas.

In dollarprijzen staat MicroStrategy nog wel flink onder water. De gemiddelde aankoopprijs ligt rond $30.640 per bitcoin. Dat is toch een stukje hoger dan de dagkoers van $18.750. Toch veranderen oprichter Michael Saylor en consorten niet van koers. Zij zetten vol in op bitcoin als geldstandaard.

Het laat zien dat ook miljardairs en bedrijven met grote budgetten niet direct op papieren dollarwinsten met bitcoin hoeven te rekenen. Het is een lange termijn plan met veel dalen en hopelijk hoge pieken.

De weg naar een wereld met bitcoin als standaard gaat niet in een rechte lijn omhoog. Dat ondervinden we nu samen met Michael Saylor en consorten.

Ondertussen spelen de superrijken een spelletje monopoly: Wie kan de meeste straten opkopen? Dat is overal in de wereld aan de gang, en zeker ook in deze industrie.

Hodl on,
Robin

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.