Skip links

#20 – TBD54566975 (wat?!)

In deze Bitcoin Focus lees je alles over de plannen van Square voor een nieuwe manier om te handelen in bitcoin.

Het is de slechtste naam die je kan verzinnen voor je social-mediaprofiel: TBD54566975. We noemen het voorlopig maar even TBD.

TBD is een team dat door Square (van de maker van Twitter) wordt gesponsord. Onder andere Daniel Buchner, die eerst bij Microsoft aan decentrale identiteiten werkte, zit bij het team. En ze zijn met heel interessante dingen bezig: een ‘decentral exchange’ (DEX).

tbDEX

 • Wat is een DEX?
 • Wat is er aangekondigd en beloofd?
 • Welke partijen doen mee en hoe zit het met vertrouwen?
 • Hoe werkt handelen en wat zijn de risico’s?

Wat is een DEX?

DEX staat voor Decentralized Exchange. Een platform waar je transacties kan doen, maar die niet gecentraliseerd is.

De meeste mensen gebruiken,om bijvoorbeeld bitcoin te kopen, gecentraliseerde exchanges (handelsplatformen).

Nederlandse partijen als Bitonic en Bitvavo zijn bedrijven, met een fysiek adres in Nederland. Je stuurt er je euro’s naartoe en krijgt bitcoin terug. Dat zijn gecentraliseerde bedrijven.

Alle partijen die op zo’n (gecentraliseerde manier) bitcoin verkopen, doen dat op hun eigen manier. Bij de één moet je inloggen, bij de ander krijg je meteen een koopscherm. De ene gebruikt iDeal, en weer bij andere partijen kan dat niet. En de manier van transactiekosten berekenen verschilt ook: de ene partij zal een all-in prijs geven, en de ander zal dat specificeren.

Een DEX is een poging om dat allemaal wat meer gelijk te trekken: dezelfde taal spreken, en meerdere partijen samenbrengen op één platform. Het idee: hier krijg je efficiëntere markten van, want meer mensen kunnen meedoen.

Wat zijn ze bij Square van plan met tbDEX?

Square publiceerde deze week zelf een whitepaper waarin ze tbDEX introduceren. Het is de verzameling van ideeën van het team voor een nieuw protocol. Het protocol moet zorgen voor een “inclusieve” markt, waar iedereen kan meedoen.

Het moet voor (veel) meer mensen mogelijk worden om bitcoin te kopen en te verkopen. Ze noemen dit “on- en offramps“, manieren om mee te doen met bitcoin dus.

Tegelijk ziet het team ook in dat, als je een schakel bent tussen het bestaande (euro)systeem, en het nieuwe (bitcoin)systeem, dat daar veel regulatie bij komt kijken. Dat probleem benoemen ze ook in de whitepaper.

Daarnaast is (sociaal) vertrouwen belangrijk, en ook daar hebben ze een oplossing voor, door gebruik van decentrale identiteiten. Het voorgestelde protocol zorgt dat deze identiteiten veilig kunnen worden doorgegeven.

Wat ze dus voor zich zien en beloven:

 • Het protocol is de schakel tussen het huidige geldsysteem een de nieuwe wereld (Bitcoin)
 • Het wordt een open markt waar meer mensen wereldwijd kunnen meedoen
 • Een protocol waarmee de partijen die meedoen, zich kunnen houden aan de regulatie
 • Een volledig open source oplossing, waar de code, ontwikkelingen en toekomstbeelden allemaal open zijn.
 • Ze hebben (als team) geen mening over anonimiteit; partijen kiezen zelf hoeveel informatie ze uit (moeten) wisselen

Best spannend, toch?

Wie doen mee met zo’n DEX?

Er zijn verschillende partijen betrokken. Partijen kunnen zowel bedrijven, mensen als software zijn. Allemaal werken ze samen om de handel mogelijk te maken.

 • Wallets zijn een “partij”. tbDEX-wallets slaan geheimen op, regelen de handel (aanbod zoeken bijvoorbeeld), houden transacties bij. Wallets worden gebruikt door individuele (ver)kopers zoals jij en ik.
 • Financiële instellingen, PFI‘s in de whitepaper: participating financial institutions. Dit kunnen banken zijn, fintechbedrijven of andere bedrijven die een koppeling hebben het het oude geldsysteem van euro’s en dollars.
 • Controleurs van identiteiten. Dit kan je zien als een notaris die de identiteit van een wallet of juist van een financiële instelling controleert, en cryptografisch bewijs levert. Die bewijzen zijn Verifiable Credentials. De financiële instellingen (PFI’s) kunnen ook controleur zijn. In het whitepaper worden dit Issuers of Verifiable Credentials genoemd.

Interessant: financiële instellingen (PFI’s) zijn verplicht om zich aan wetgeving te houden. En die wetgeving verschilt per land. In het protocol kan zo’n PFI kiezen welk niveau van vertrouwen ze accepteren. Sommigen willen misschien volledig gecontroleerde identiteiten. Anderen zullen minder vragen.

Het whitepaper geeft aan te verwachten dat de prijs die een (ver)koper betaalt, per vertrouwensniveau zal verschillen.

Vertrouwen is nodig

Het is mogelijk om tussen Bitcoin en Lightning te wisselen zonder vertrouwen. Doordat beide kanten worden geregeld met Smart Contracts, kan je zogenaamde atomic swaps doen: alleen als iemand in bitcoin betaalt, krijg je Lightning sats.

Bij tbDEX kan dat niet, er is namelijk maar één kant programmeerbaar: de bitcoinkant. Het oude geldsysteem is niet echt programmeerbaar; een eurotransactie is geen smart contract. Ook vanwege regulatie kan je transacties niet vertrouwenloos maken.

Er is bij dit nieuwe protocol (dus) vertrouwen nodig, en dat wordt gedaan met reputatie via “credentials”:

Alle partijen krijgen een Decentralized IDentifier (DID). Deze identiteit is niet gekoppeld aan een centrale database, hij staat op zichzelf. Als jij een DID hebt, dan kan je zonder centrale partij bewijzen dat die DID van jou is.

Je kunt er zo over nadenken: een persoon heeft een DID. Marnix zou mijn identiteit kunnen zijn. Ik heb als persoon ook “credentials”. Mijn rijbewijs is een credential: het geeft aan dat ik auto mag rijden. Mijn diploma’s geven aan waar ik naar school ben geweest. Allemaal credentials.

In het tbDEX-systeem zijn er ook credentials: ze heten Verifiable Credentials. Het zijn uiteraard geen papiertjes zoals een diploma, maar cryptografische bewijzen dat ik iets ben of mag. Die credentials worden gebruikt om rechten aan te geven binnen het systeem.

Handelen maar!

Goed, we weten nu wie meedoen in het systeem, en hoe het zit met identiteiten en credentials. Hoe gaan we nu bitcoin kopen?

In het systeem zit gelukkig ook een berichtsysteem ingebouwd. Wallets kunnen communiceren met financiële instellingen (PFI’s). Er worden door het systeem berichten in machinetaal uitgewisseld, dat zit allemaal ingebouwd en heb je als gebruiker weinig mee te maken. (Er zijn ook routing nodes om berichten door te geven in het netwerk, en data op te slaan. Voor nu niet heel interessant.)

Wallets (die gebruikers als jij en ik hebben) kunnen zelf een lijst met PFI’s bijhouden, een lijst downloaden, of zelf in het netwerk zoeken naar PFI’s om bitcoin van te kopen.

Laten we kijken hoe handelen werkt; hoe werkt het systeem als ik bitcoin wil kopen?

 1. Mijn wallet regelt alles. Het is niet alleen een portemonnee om geld in op te slaan, de wallet is ook de applicatie die het handelen regelt. Elke paar dagen kijkt de walletsoftware welke PFI’s (banken et cetera) er zijn om bitcoin van te kopen. Deze lijst wordt bijgehouden.
 2. Ik zeg tegen mijn wallet dat ik 0.2 BTC wil kopen voor 10 000 euro.
 3. De wallet maakt van dit verzoek een systeembericht (in de json-taal). Dit is een ASK.
 4. Mijn wallet stuurt deze ASK naar alle PFIs (banken).
 5. Een aantal PFIs stuurt (hopelijk) een lijst met BIDs terug. Dat zijn een soort aanbiedingen, mogelijkheden om de bitcoin te kopen. Hier kan de PFI ook aangeven welke verificatie-eisen er nodig zijn, oftewel: welke Verifiable Credentials er nodig zijn.
 6. Ik kies als gebruiker één van deze BIDs. Er gaat een berichtje naar de PFI, samen met de benodigde verificatie-informatie.
 7. De PFI controleert de informatie en stuurt een definitieve BID naar mijn wallet.
 8. Ik accepteer de BID. Er gaat een berichtje naar de PFI.
 9. Er wordt een smart contract gepubliceerd op de blockchain, de PFI stuurt de bitcoin al naar dat smart contract. Ook stuurt de PFI de betaalinformatie naar mij, dat kan een rekeningnummer en een iDeal-link zijn bijvoorbeeld.
 10. Mijn wallet controleert het smart contract. Klopt het bedrag? Ook laat mijn wallet de betaalmogelijkheden zien: betalen op rekening of een iDeal-transactie. Ik doe de betaling met mijn bank-app.
 11. Als de PFI de betaling ziet binnenkomen wordt het geld vrijgegeven uit het smart contract en ontvang ik mijn bitcoin!

Zo “simpel” is het. Een mooie gebruikersinterface zal dit makkelijker weergeven dan de lijst natuurlijk.

Wat betreft bitcoin verkopen: dan gaat het bíjna hetzelfde, behalve dat de wallet hier de bitcoin in een smart contract zet. Zodra de PFI ziet dat het geld in het smart contract ziet, maken ze geld over. Hier zit wel wat meer risico, maar dat wordt mogelijk in de toekomst opgelost met “bank monitoring services”, partijen die de banktransacties checken.

De smart contracts, zowel die van de PFI als je bitcoin koopt, als van de wallet, als je verkoopt, hebben ook een tijdslimiet: als er geen geld wordt gestort of verstuurd binnen een bepaalde tijd, worden de bitcoin teruggestuurd.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Risico’s

Er zijn een paar risico’s:

 • Nep-PFI’s: Partijen doen zich voor als vertrouwde PFI’s terwijl ze dat niet zijn. Het is daarom best om de identiteit van PFI’s te checken via bijvoorbeeld een vertrouwde website.
 • Misdaad met geld: financiële instellingen moeten zich aan regels houden. Er blijft altijd een risico dat criminelen systemen als dit gebruiken. De verifiable credentials moeten hier helpen, maar de instellingen zullen ook ander soort monitoring moeten (blijven) inzetten tegen fraude.
 • Terugboekingen: het oude financiële systeem staat gebruikers (zeker van creditcards) toe dat je als gebruiker geld terugvraagt. Ondertussen is de bitcoinkant onvoorwaardelijk: verstuurd is verstuurd. Hier moeten nog oplossingen voor komen, bijvoorbeeld dat bitcoin pas verstuurd wordt na 3 maanden voor nieuwe klanten? Of geen creditcards accepteren als PFI…

Er zijn nog andere risico’s in het whitepaper gezet.

Kan ik dit nu gebruiken?

Nee. Helaas nog niet. De whitepaper is nu bedoeld om discussie te beginnen, te kijken of er denkfouten in zitten. Mensen leveren commentaar op de whitepaper.

Daarna gaat het team bouwen. Ik vermoed dat het team zelf een voorbeeld-wallet zal creëren waarmee je bitcoin kan kopen en verkopen. In zo’n wallet zullen vast ook reputatiescores komen van PFI’s.

Zodra het systeem werkt, laat ik het zeker weten in een toekomstige Bitcoin Focus!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.