Skip links

#67 Bitcoin naar Amsterdam

Het zijn wat mij betreft mooie prijzen om nu bitcoin bij te kopen. Ik hoor ook van veel blije bitcoiners die nu blij zijn om hun stapeltje bitcoin te vergroten. Wat doe jij?

Ondertussen gaat het nieuws gewoon door. Er komt een conferentie aan, horloges met bitcoin, banen in bitcoin, en meer. Je leest er alles over in deze gratis vrijdag-editie van Bitcoin Focus!

Heb je overigens gehoord van de nieuwe regels die de EU wil invoeren? Je leest in hier de uitgebreide analyse in de Premium van gisteren. En ook: deel 1 van interview met bitcoin-legende Gigi staat online, het is het Bitcoin Focus Premium-artikel van dinsdag.

Wat je ook doet, kopen of niet, zorg dat je zelf je keuze maakt. We geven hier geen beleggingsadvies, we proberen vooral duidelijk te maken waarom bitcoin beter geld is.

Ontwikkelingen van geld

  • Zie ik je in onze hoofdstad met 5.000 anderen?
  • Historie en ontwikkeling van geld, en hoe lost bitcoin problemen op?
  • Ontslagen? Niet in Nederland
  • Meer luxe dingen met Bitcoin
  • Leners in de problemen door de koers
  • Bitcoin Focus in de volgende weken: privacy

Amsterdamse conferentie

Elk jaar is er een groot bitcoinevenement. In april van dit jaar was het Bitcoin 2022 in Miami, waar Bitcoin 2023 het volgend jaar is, is nog niet duidelijk. Dat wordt volgende week bekend gemaakt.

De organisatoren zijn (dus) wel bekend met het geven van grote conferenties.

Deze week werd bekend gemaakt dat er, naast Bitcoin 2023, een extra conferentie bij komt! En wel in Amsterdam!

Van 12 tot 14 oktober ben ook ik te vinden in de Westergasfabriek. Het wordt de grootste bitcoinconferentie in Europa! De organisatie richt op 5000 bezoekers, dat is 4-8x zo groot als de huidige ‘grote’ Europese bitcoinevenementen.

In 2014 was er al een groot evenement: toen was er Bitcoin 2014. Dat was toen de tweede bitcoinconferentie. Ik was er toen niet, nu wel.

Voornaamste reden voor mij om naar dit evenement te gaan is het ontmoeten van mede-bitcoiners. Samenkomen met bitcoiners geeft altijd energie! En, zoals de FAQ-pagina al aangeeft: het evenement is bitcoin only!

Het evenement is voor bitcoiners van alle leeftijden en kennisniveaus. De organisatie is op dit moment hard bezig om grote sprekers te boeken.

Het programma is nog niet bekend, maar ik heb mijn ticket alvast gekocht. Zie ik je daar?

Ontwikkelingen van geld: in zeven stappen naar bitcoin

Ooit hadden we geld dat op goud was gebaseerd. Een gram goud heeft een bepaalde waarde, het geld had diezelfde waarde: de goudstandaard.

Die goudstandaard is losgelaten. Ons geld is niet meer gebaseerd op goud, of op wat voor schaarse zaken dan ook. Dat is in een paar stappen gegaan. Hoe ging dat?

Nic Carter legt uit hoe het liep, en hoe bitcoin weer in plaatje komt kijken. Je ziet de stappen hieronder, met meer context:

  1. Na de goudstandaard begon de “virtualisatie” van geld. Het uitgeven van munten met daarop een geprinte waarde was de eerste stap: de waarde van een munt stond niet meer op zichzelf. Dit begon in China rond 770 voor Christus: ze zetten symbolen van waardevolle zaken op de munten, zoals messen en spades.

    In Europa waren we iets later, rond de zevende eeuw v. Chr begonnen we hier met munten, gemaakt van een mix van goud en zilver: Elektrum (zo komt ook bitcoinwallet Electrum aan zijn naam). In deze stap was het dus nog steeds fysiek geld, maar de koningen zetten er een andere waarde op. Systemen al deze hebben het best lang volgehouden.
  2. Ontwaarding van munten leidde niet tot acceptatie, maar koningen (en ander soort heersers) gebruikten het steeds meer: de geprinte waarde ging steeds meer afwijken van wat er op de munt stond. De redenen van de heersers: de (toenemende) kosten van het slaan van de munten en belastingen. Verlagen van de waarde die gedrukt stond op de munt, is een manier van om belasting te heffen. Het verschil van de daadwerkelijke waarde van de munt (kosten om te maken) en de waarde die het vertegenwoordigt (de waarde die erop staat) noemen we de sleichat, seigniorage in het Engels. Als een 10-eurobiljet bijvoorbeeld één euro kost om te maken, dan is de sleichat op het biljet 9 euro.
  3. Stap drie betekende de stap naar een meer informatie gedreven waarde. Men stapte af van fysieke munten, die je zelf in beheer kon houden: er kwamen custodians. Je bracht je munten naar zo’n bewaarinstelling, ze legden die munten voor je in de kluis. Je kreeg er een papiertje voor terug: “dit certificaat geeft recht om 10 munten op te halen”. In eerste instantie hielden deze banken voor elke munt die ze op papier uitgaven, ook een munt in de kluis.
  4. Vanaf stap vier gaat het hard “mis”. We zijn inmiddels in de 17e eeuw uitgekomen, en fractioneel bankieren begint: bewaarinstellingen geven op papier meer “geld” uit dan ze fysiek in de kluis hebben liggen. Dit is geldcreatie.

    Nederland krijgt hier een belangrijke rol. De Amsterdam Wisselbank was niet de enige wisselbank die dit deed (ook andere wisselbanken in Nederland hielden zich hiermee bezig), maar heeft wel een opvallende geschiedenis. Zo was er de Middelburgse wisselbank, die in 1672 een bankrun had: meer mensen wilden geld opnemen dan er in de kluis lag, en de bank moest opnames pauzeren. Zo’n opnamepauze zagen we ook de afgelopen weken bij bitcoinbeurzen… wat zegt dat?

    De Amsterdamse wisselbank mocht niet aan fractioneel bankieren doen, maar deed het tóch. Niet aan hun klanten, maar ze gebruikten hun posities en kluisreserves om geld aan de stad Amsterdam te lenen, en aan de Britse Oost-Indische Compagnie. Dat was geen probleem, totdat het tot problemen leidde: met de vierde Engels-Nederlandse oorlog zijn de leningen niet terugbetaald. Je ziet hier de eerste scheuren ontstaan in het geldsysteem.
  5. Nu komen we aan bij fiatgeld, of, in goed Nederlands: fiduciair geld. Het is geld dat op geen enkele manier meer gekoppeld is aan onderliggende waarde, maar puur op vertrouwen. Hoewel dit soort geld al sinds de 11e eeuw in China is uitgegeven door de overheid aldaar, is het sinds 1971 mondiaal gebruikelijk. President Nixon koppelde toen de wereldreservemunt (de dollar) los van goud: de Nixon-schok. Sindsdien is er geen limiet meer aan de hoeveelheid geld die centrale banken kunnen creëren.
  6. Tegenwoordig zitten we de stap van digitaal fiat, waar dit ongedekte geld informatie is geworden. Centrale partijen geven dit dit digitale fiat uit. De ontkoppeling is dus nog een stap verder: als je (als Nederlander) euro’s op de bank hebt, dan:
    • (a) Heb je aanspraak op dat geld bij de bank, het geld is van de bank, en je mag hopen dat je er bij mag als de nood aan de man is
    • (b) Sluit de bank mensen af die ze niet aanstaan
    • (c) Is dat geld fractioneel uitgegeven: je bank “heeft” maar een percentage van “jouw” geld daadwerkelijk zelf
    • (d) De fractie van het geld waar je dan mogelijk aanspraak op hebt, is ook nog eens ongedekt door goud of welk schaars middel
    • (e) Je aandeel in de totale geldhoeveelheid verdampt ook nog eens enorm (tientallen procenten toename in de geldhoeveelheid)

De laatste stap bitcoin dat problemen oplost:

  • Je hebt echt zelf je geld, niet een aanspraak op de bank, maar slaat zelf je bitcoin op
  • Iedereen mag meedoen, er zijn geen banken die kunnen afsluiten
  • Fractioneel bankieren kan niet als je zelf je bitcoin bezit. Als je bitcoin aan de bank geeft kan dit wel: ze kunnen op je wallet een ander getal neerzetten dan de bitcoin die je ze geeft.
  • Proof of Work leidt tot schaarste (omdat er energie nodig is om bitcoin te maken)
  • Er komt weer een maximum aan geld, daardoor weet je altijd welk deel je hebt. Als je 1 bitcoin hebt, heb je voor altijd één-21 miljoenste deel van de hoeveelheid bitcoin die er ooit zal zijn.

De wereld moet alleen nog even door gaan krijgen dat het huidige systeem onhoudbaar is, en dan overstappen op bitcoin…

Nederlandse ‘cryptobedrijven’ blijven mensen aannemen

In Amerika worden veel mensen in de sector ontslagen. Bitpanda meldde deze week nog dat ze gaan snijden in het personeel. Bekende beurs Coinbase ontslaat 18% van het personeel.

De bedrijven geven beiden aan dat ze te hard zijn gegroeid. En als de markt dan gaan kwakkelen zoals nu, dan merken ze dat dat niet werkt.

De NOS meldt deze week dat dat in Nederland anders werkt. We hebben in Nederland meerdere bedrijven die bitcoin (en andere munten) verkopen, maar daar zien we de ontslagen niet.

Het lijkt dat de Nederlanders wat beter omgaan met personeel, budgetten en toekomstplannen. Bedrijf Litebit neemt dit jaar 20 mensen aan, dat betekent eind dit jaar een totaal van 130 man. Bij Bitvavo denken ze ongeveer te verdubbelen naar 250 man eind van dit jaar.

De bedrijven zoeken vooral naar ontwikkelaars en mensen met kennis van nieuwe regelgeving. Zeker Nederlandse cryptobedrijven moeten zich aan veel meer regels houden, waardoor er meer juridisch personeel nodig is.

Saillant: Oprichter Mark Nuvelstijn van Bitvavo had volgens Quote begin van dit jaar nog een vermogen van 150 miljoen, dat zal door de koersdaling flink gezakt zijn. Hij trekt zich er minder van aan, en noemt het een “randzaak”.

De baas geeft tips waar ik het mee eens ben: investeer geen bedrag waar je onzeker van wordt als je het verliest, en kijk niet dagelijks naar de koersen.

Nog meer luxezaken met bitcoin

In mei begon luxe horlogemerk TAG Heuer met het accepteren van bitcoin. Deze week kondigt ook Hublot aan met bitcoin aan de slag te gaan.

Mocht je zin hebben om (omgerekend) 20 duizend [!] dollar aan bitcoin uit te geven, dan kan dat vanaf nu dus ook bij Hublot.

Zowel TAG Heuer als Hublot gebruiken BitPay om betalening te verwerken. BitPay is een betaalverwerker die bijvoorbeeld ook voor Thuisbezorgd bitcoin accepteert.

Bitcoiners twijfelen niet alleen over het uitgeven van hun bitcoin, ook deze betaalverwerker is twijfelachtig. Op Bitpay is het namelijk nodig om je te identificeren.

Dat is in het huidige bankklimaat niet gek met betalingen van 20 000 dollar, regels voor identificatie gelden wel voor meer bedrijven die dergelijke betalingen accepteren (denk aan auto’s en goud). Maar ook voor kleine bedragen is identificatie nodig.

Effect is dat als je met bitcoin een pizzaatje koopt bij Thuisbezorgd, je je paspoort moet opsturen. Belachelijk toch?!

Omdat BitPay deze strikte regels aanhoudt, is vanuit de Open Source-kant BtcPayServer gestart, een product dat je zelf host, waar je zelf bitcoin kan accepteren.

Neem je een Bitcoin Focus Premium-abonnement? Dat is helemaal top, je steunt er ook deze gratis-vrijdag-editie mee en krijgt toegang tot veel goede content. En je kan betalen met BtcPayServer (iDeal ook welkom)!

Mijn zuurverdiende bitcoin inleveren voor dit soort horloges? Mij niet gezien!

Risico van lenen met bitcoin als onderpand

Als je een hypotheek neemt op je huis, dan is het huis je onderpand. Je bank geeft euro’s, en als je niet kan betalen, leggen ze beslag op je huis.

Lenen kan ook met bitcoin als onderpand. In Nederland wordt het nog niet aangeboden voor consumenten, maar het komt er vast aan.

Internationaal gebeurt het meer. Zeker grote miningbedrijven en bedrijven die in de ‘cryptomarkt’ bezig zijn, lenen al met bitcoin als onderpand.

Stel dat je vorig jaar 100.000 euro leende, met (toen) twee bitcoin als onderpand (koers van 50.000 eurotoen), dan heb je nu een probleem. Je twee bitcoin zijn nu nog minder dan 40.000 euro waard.

30-jarige miljardair Bankman-Fried is oprichter van handelsbeurs FTX en geeft aan Forbes aan dat hij denkt dat sommige handelsbeurzen al insolvabel zijn: ze kunnen hun leningen niet terugbetalen.

Oplossing is om niet het onderpand niet 1-op-1, maar bijvoorbeeld 2-op-1 of nog meer. Dan is er ‘pas’ een probleem als de waarde halveert, niet al als de waarde íets omlaag gaat.

Helaas: zoals we bij bitcoin al vaker hebben gezien, schommelen de koersen nogal. Dus ook zo’n 2-op-1-verhouding had nu (met meer dan halvering) niet geholpen. Als je de lening op de piek had gekocht, had je (om bij de dip van de laatste weken geen problemen te hebben) een verhouding moeten doen van 1-op-3.9, betwijfel of dat veel gebeurd is…

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Privacy op het menu!

De komende weken van jouw Bitcoin Focus op vrijdag staat in het teken van privacy! Waarom is het belangrijk, hoe bescherm je je privacy met bitcoin, en wat zijn de risico’s, zowel on-chain als op Lightning?

  • Volgende week beantwoord ik de vraag: waarom is privacy belangrijk, en wat recente ontwikkelingen rondom privacy
  • De week daarna gaat het over eenvoudige methodes om jouw privacy te bewaken
  • Op de 21e gaat het over uitgebreidere dingen die je kan doen, en privacy op Lightning!

In de nieuwsbrieven na deze staan er in juli geen actualiteiten in de vrijdageditie van jouw Bitcoin Focus. Uiteraard kan je die wel volgen op bitcoinmagazine.nl.

En overweeg zeker om Bitcoin Focus Premium te nemen, waar nog veel meer content in staat, waaronder interviews.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.