Skip links

#52 De dodelijke spiraal

Bear markets are for building, wordt wel eens gezegd. Wat wordt bedoeld: als het slecht gaat (een “bearmarkt”) worden de meest mooie dingen gemaakt. Mensen zijn minder met de prijs bezig, je houdt de mensen over die langetermijngeloof hebben.

Ik vind het niet erg dat de hype een beetje is gaan liggen. Alle altcoin- en NFT-onzin begint een beetje kalmer te worden. Dus is er weer tijd om te focussen waar bitcoin echt om gaat: beter geld voor de wereld. Lage prijzen hebben wat mij betreft ook voordelen: meer tijd voor FOCUS (en ik kan goedkoop bitcoin bijkopen…).

In deze gratis vrijdageditie van Bitcoin Focus lees je een hoop over nieuwe verbeteringen: silent payments komen aan bod. Ook is er geld voor BTCPayserver, beantwoord ik de vraag of ik mij zorgen vraag om een death spiral, en meer!

Bitcoin kopen? Zorg dat je weet wat je koopt en wat de risico’s zijn. Laat je niet gek maken, doe goed onderzoek, leer en lees. Want Bitcoin Focus is géén beleggingsadvies, wij vertellen je niet wat je moet doen.

Death en stress? Of mooie ontwikkelingen, donaties en meer privacy?

  • Tof: meer privacy door silent payments. Wat is het?
  • Mooi: geld voor ontwikkelen bitcoinsoftware
  • Oef: death spiral bij miners? Wat is dat?
  • Zucht: rechtszaken tegen bitcoiners en cryptopostzegels

Geheime betalingen: eerste test geslaagd

Signet is een manier om bitcoin te testen. In plaats van ‘echte’ bitcoin te sturen, over het bitcoinnetwerk, kan je met Signet een eigen testnetwerkje maken. Of het algemene testnetwerk gebruiken.

Deze week is de eerste ‘silent payment’ gedaan op Signet, als test dus. Nederlander Ruben Somsen is er veel mee bezig ook.

Wat is het? Even terug naar normale bitcointransacties: ik maak een bitcoinadres (die beginnen tegenwoordig vaak met bc1). Als jij mij geld wilt sturen, dan stuurt jouw wallet echt ‘naar’ dat adres. Dat is ook zichtbaar op de blockchain, en volgbaar.

Bij silent payments (SP) gaat dat net wat anders. Als ik een SP wil ontvangen, dan maak ik een SP-adres aan. Het is een nieuw soort adres, en sturende wallets moeten er ondersteuning voor inbouwen.

Wat een wallet doet (die SP ondersteunt) is niet direct naar dat adres sturen, maar een berekening doen met ‘zijn’ inputs (de te versturen bitcoin) en het SP-adres. Hierdoor ontstaat een nieuw soort adres.

Ik, als ontvanger, moet nu alle transacties bekijken, om te zien of ik geld heb ontvangen. Dat is een stuk meer werk dan ‘normale’ transacties, waar ik gewoon kan kijken of er naar mijn adressen is gestuurd. In de SP-manier moet ik elke transactie nagaan, dezelfde soort berekening doen als die de verzender deed, en zo bekijken of ik geld heb ontvangen.

Dat je niet meer simpel naar het ontvangstadres kan kijken, betekent ook dat je (voorlopig) alleen maar kan ontvangen met ‘full nodes’. Waar ‘light nodes’ alleen relevante transactie-info opslaan (de transacties waar jouw adressen bij betrokken zijn), moet in met deze SP-adressen alle info worden bekeken (en de node moet die dus hebben).

Grote voordeel is dat chain-analysebedrijven lastiger de adressen kunnen volgen. Zelf de transactie bekijken? Dat kan hier, transactie 50b486aa2f8db4592936284aa7bf88537d571de3adaf33c3849cfaf132990244 op signet. En wil je zelf zo’n transactie doen? Dan staat hier uitleg.

Veel geld voor ontwikkeling BTCPay Server

Deze week is er weer het Oslo Freedom Forum (OFF), een jaarlijkse bijeenkomst over mensenrechten. Gasten en activisten uit vele landen waren al te gast.

Het gaat er dit jaar ook over bitcoin. We weten dat de Human Rights Foundation (HRF) fan is van bitcoin en lightning.

Dat hebben ze ook dit jaar laten zien. Bouwers van BTCPay Server, een manier om als winkel of individu geld te ontvangen (met koppelingen met webwinkels), zijn ook aanwezig op OFF.

Op de conferentie is bekend gemaakt dat BTCPay Server van de HRF, en van Strike (een betaalplatform) $100.000 krijgt voor doorontwikkeling.

Zelf ben ik al groot fan van de software. Het werkt goed samen met betaalplatformen, en bitcoin makkelijk kunnen gebruiken is fijn. Dat er geld naartoe gaat voor doorontwikkeling is wat mij betreft 100% goed nieuws. Meer + makkelijker bitcoingebruik = top!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Death spiral bij miners?

Bij bitcoin wordt elke twee weken bepaald hoe lastig het de komende 2016 blokken wordt, om bitcoin te vinden. Dit noemen we de difficulty adjustment, aanpassing van de moeilijkheidsgraad.

Als er meer miners bitcoin zoeken, wordt het lastiger bitcoin te vinden. En als er miners mee stoppen, dan wordt het weer makkelijker. Alles om te zorgen dat 2016 blokken ongeveer twee weken duren om te minen.

Waarom 2016? Als je elke 10 minuten een blok wil, dan zijn dat er 6 per uur, dus 144 per dag. Twee weken van 144 blokken per dag is 2016 blokken. Wel interessant: 6102 (dus omgekeerd) was een Amerikaanse wet die goudbezit verbood. Toeval?

Wat is dan de death spiral? Het klinkt als de naam van een metalband, maar het heeft toch iets met bitcoin te maken.

Stel je een situatie voor waar het gemiddeld 100 pogingen kost om een blok te vinden voor miners. 100 is dan de difficulty. Dat betekent dat er de twee weken ervoor, elke 10 minuten ongeveer 100 pogingen waren om een blok te vinden. En dat zorgde dat de 2016 blokken twee weken duurden.

Als nu opeens de prijs enorm inzakt (halveert bijvoorbeeld), dan zullen er minder miners mee willen (en kunnen!) doen. Ze kunnen hun stroomprijs bijvoorbeeld niet betalen van de gevonden bitcoin.

Dat zou kunnen betekenen dat een groot deel van de miners ermee stopt. Het idee achter de death spiral is dat er zó veel miners stoppen, dat er nu bijvoorbeeld nog maar 20 pogingen per 10 minuten worden gedaan.

Dat zou betekenen dat alles vijf keer zo lang duurt (eerst 100, nu 20 pogingen). De periode van twee weken duurt dan opeens tien weken. En het kost nu niet gemiddeld 10, maar 50 minuten voordat er een blok wordt gevonden.

Dat betekent dan ook meteen dat inkomsten van miners weer omlaag gaan, omdat het veel langer duurt voordat ze hun beloning hebben. Het idee met de death spiral is dat het hele netwerk piepend en krakend tot stilstand komt.

In de historie van bitcoin is de death spiral al meerdere keren voorspeld, en het is nog nooit gebeurd. De kans dat het gebeurt is (wat mij betreft) ook steeds kleiner: miners houden meer rekening met prijsveranderingen.

Kleine hoeveelheden miners die opzeggen is geen probleem. Dan duurt het bijvoorbeeld eventjes 10% langer. Dat wordt wel weer rechtgetrokken. In het zeer onwaarschijnlijke geval dat extreem veel miners stoppen (nogmaals: ik zie dat niet gebeuren), dan zou het netwerk ook kunnen ‘forken’ naar een versie met een lagere difficulty: alle regels hetzelfde houden, maar alleen de difficulty omlaag brengen.

In geval van extreme nood is er dus altijd een uitweg. Lees hier ook een artikel van twee jaar geleden met vier redenen waarom er geen death spiral kwam bij de “halving”.

Het ziekenhuis in om rechtszaakstress

Peter McCormack is de host van de What Bitcoin Did-podcast. Met vele gasten bespreekt hij bitcoinnieuwtjes en – trends.

De afgelopen maanden hebben voor hem in teken gestaan van een rechtszaak. Een bekende oplichter (Craig Wright) heeft rechtszaken tegen hem aangespannen.

Woensdag was de rechtszaak tegen McCormack klaar, en binnen een paar weken komt er een uitspraak. Op Twitter vertelt hij hoe hij het ervaren heeft.

Als je zijn verhaal leest, merk je dat zo’n rechtszaak echt een aanval is op een persoon. McCormack geeft aan dat hij twee keer naar het ziekenhuis is gegaan voor stress, en zijn huisarts ook meerdere keren heeft gezien vanwege paniekaanvallen.

Ik zal niet ingaan op de reden van de rechtszaak, vooral om dat het (in mijn ogen) grote onzin is.

Wat wel heel duidelijk wordt, is dat het aanspannen van rechtszaken een flinke impact hebben op mensen. Ook bekende twitteraar hodlonaut zit in hetzelfde schuitje (McCormack gaat nu hodlonaut helpen).

Ook de kosten zijn niet mals, er is al een miljoen pond uitgegeven aan de verdediging, voornamelijk door sponsoren bijeen gebracht.

Niet gek dus, dat de beheerder van bitcoincore.org (bitcoinsoftware) vorig jaar besloot de whitepaper van de site te halen toen er gedreigd werd met een aanklacht.

Wright is een irritante man die maar terug blijft komen. Claims vanuit zijn kant zijn al meerdere keren ontkracht, maar hij blijft doorgaan. Ik hoop dat het snel is afgelopen en de dreiging weggaat, want dit vertraagt de groei van bitcoin weer een beetje (een succesvolle aanval!).

“Cryptopostzegel” — zucht

Toen ik het nieuwsbericht “PostNL lanceert de eerste Nederlandse cryptopostzegel voorbij zag komen, moest ik meteen zuchten.

Het hele NFT-gedoe ben ik nooit echt fan van geweest. Cryptografisch gezien is eigendom bewijzen een leuk idee, en het werkt goed als het om digitaal geld (bitcoin) gaat, maar er is gewoon een hoop onzin rondom NFTs.

PostNL probeert met deze postzegel een nieuw soort verzamelaar te creëren, en jongeren weer geïnteresseerd te krijgen.

bron: persbericht PostNL

Ze zijn er flink laat bij ook, de interesse naar NFTs daalt al behoorlijk. De vraag is ook wat hier nu de toegevoegde waarde is. Idee is dat een echte fysieke postzegel gekoppeld wordt aan een digitale versie: een digital twin. Die digitale versie is dan de NFT.

Wanneer de postzegel in de verkoop gaat is nog niet duidelijk. Hij gaat 9.05 euro kosten. Maar ik laat hem aan mij voorbij gaan…

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.