Skip links

#51 ‘Bitcoin is geen geld’

De wereld van bitcoin staat nooit stil. Ook deze week waren er weer genoeg speldenprikjes richting het mooie idee dat bitcoin heet.

We gaan even langs in Davos, waar bitcoin geen geld is. Maar eerst een korte vlucht rondom de wereld voor het meest opmerkelijke bitcoinnieuws.

Nieuws

Staat van het netwerk

Bitcoin draait door.

Prijs~$29.050
Sats per dollar3.419
Marktkapitalisatie$557 miljard
Bitcoin in omloop19.049.579,68 BTC
Difficulty29,9×1012
Blocks tot halving102.034
Block hoogte737.966
Hash rate214,4 EH/s

‘Bitcoin is geen geld’

Mocht je het hebben gemist: er is deze week een grote bijeenkomst in het pittoreske Davos. Het ski-oord in Zwitserland is de plek waar miljardairs, politici en andere invloedrijke mensen elk jaar samenkomen om even lekker te babbelen over hoe de wereld er uit zou moeten zien.

De favoriete onderwerpen komen voorbij: klimaat, gedrag en natuurlijk geld. Dat laatste heeft natuurlijk invloed op zo’n beetje alles wat er gebeurt in de wereld. Kristalina Georgieva (68), directrice van het Internationaal Monetair Fonds, deelde onder meer haar visie op bitcoin en ‘crypto’.

Georgieva ziet bitcoin niet als geld. In haar ogen moet geld gedekt worden door iets. Blijkbaar gelden miljarden dollars aan hardware die er dagelijks energie in stoppen niet als ‘iets’ in deze categorie. Ook miljoenen gebruikers tellen niet mee in deze vergelijking. Liever ziet zij dat het ‘gedekt’ wordt door een land, of op zijn minst een centrale bank.

Voor het onderwerp ‘Central Bank Digital Currencies’ waren op Davos vier sprekers uitgenodigd. Onder hen Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds en François Villeroy de Galhau van de Franse centrale bank. Ook andere digitale valuta kwamen tijdens de discussie aan bod.

In de strijd tussen wereldvaluta is er maar één echt winnend systeem: het open, vrije woord van bitcoin. Óf een centraal gerund systeem geforceerd met een of meerdere instanties aan het roer. Voorlopig zullen beide systemen echter naast elkaar blijven bestaan.

De truc met Central Bank Digital Currency’s is een aloude: het is oude wijn in nieuwe zakken. Het is een poging om bitcoin wind uit de zeilen te nemen als hét belangrijkste digitale bezit in de wereld.

Hoe die systemen precies gaan werken en of ze ooit gaan aanslaan valt nog te bezien. Je kunt er echter wel op rekenen dat het gepaard gaat met mínder (financiële) vrijheden en garanties dan je nu al hebt met de euro.

Die euro is op 1 januari 1999 ingevoerd. Het is geen munt dat al eeuwen lang bestaat en heeft bewezen tal van problemen te kunnen overleven. In de eerste drie jaar is de munt voornamelijk gebruikt als ‘onzichtbare valuta’, een tool voor de boekhouding. Sinds 1 januari 2002 zijn er de welbekende eurobiljetten en munten in omloop in Nederland.

We pakken een quote van Satoshi Nakamoto, de anonieme bedenker van bitcoin, erbij:

A lot of people automatically dismiss e-currency as a lost cause because of all the companies that failed since the 1990’s. I hope it’s obvious it was only the centrally controlled nature of those systems that doomed them. I think this is the first time we’re trying a decentralized, non-trust-based system” – Satoshi Nakamoto

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.