Skip links

#49 Bitcoinoplossingen voor wereldproblemen

Er werden voor deze week koersdips naar 22 duizend dollar voorspeld, dat is (nog?) niet gebeurd. Bitcoin herstelt zich een beetje. Maar de koers is niet het enige wat er is gebeurd. Er was een bijeenkomst van 44 landen in El Salvador, er is nieuws over betaalkaarten, interviews op de radio en meer!

Lees er alles over in je (gratis) vrijdageditie van Bitcoin Focus!

Je spaargeld beschermen tegen inflatie…? Je hebt gezien dat bitcoin (zeker op de korte termijn) ook omlaag kan gaan. Óf je koopt moet je eigen beslissing zijn, informeer jezelf goed. Bitcoin focus is geen investerings- of beleggingsadvies.

Bitcoinoplossingen voor wereldproblemen

  • Recordprijzen voor bedrijven in Duitsland
  • Centrale banken vol interesse in bitcoin?
  • DNB is oneerlijk naar Nederlandse bedrijven
  • Bolt Card en Relai
  • Betaalkaarten en betalingen
  • MicroStrategy: we’re not selling!

Hoogste PPI in Duitsland ooit

Stel, het bedrijf waar jij spullen koopt, moet 30% meer betalen aan inkoopkosten. Wat gebeurt er dan? De meesten hoeven er niet lang over na te denken.

Inflatie wordt steeds vaker een dagelijks onderwerp voor meer mensen. Vandaag hoorden we dat de PPI, oftewel de producentenprijsindex (inkoopkosten bedrijven grofweg) in Duitsland met 33.5% steeg ten opzichte van vorig jaar. Dat is een record.

In theorie is bitcoin een oplossing voor de inflatie die door geldcreatie wordt gedreven. Hoe bitcoiners het zien: er is inflatie omdat er te veel geld is. Geld zoals euro’s en dollars kan ongelimiteerd worden bijgemaakt, met bitcoin kan dat niet.

Bitcoin beschermt je spaargeld dus. Tuurlijk is dat een wat lastig punt om te maken voor de mensen die net 50% verloren zijn doordat ze in november instapten, maar ik heb het dan over de lange termijn. Ik blijf volgens mijn schema bijkopen.

Centrale banken en financiële autoriteiten verzamelen zich in bitcoinland

Deze week kwamen 32 centrale banken en 12 financiële autoriteiten bij elkaar (dus 44 partijen). Dat gebeurde in El Salvador, hét bitcoinland.

De president meldde dat het veel over bitcoin zou gaan. Daar blijkt een hoop op aan te merken.

De 44 partijen komen er helemaal niet voor bitcoin. Het is simpelweg een jaarlijkse meeting die toevallig in El Salvador plaatsvindt.

De mensen krijgen uiteraard wél blootstelling aan bitcoin omdat het land het gebruikt. Maar dat opeens 44 belangrijke partijen geïnteresseerd zouden zijn is dus wat overdreven.

In Bitcoin Focus Premium lees je er meer over, en zijn er ook vijf landen uitgelicht, met achtergronden voor (eventuele) acceptatie.

VBNL op de radio over DNB

De Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland was deze week te horen bij BNR op de radio. Voorzitter Patrick van der Meijde klaagde over de DNB.

De DNB gaat namelijk achter Nederlandse partijen aan die bitcoin (en dergelijken) verkopen, maar let niet zo op bij buitenlandse partijen.

Gevolg is dus dat het voor NL partijen veel lastiger wordt gemaakt om hier zaken te doen, terwijl de buitenlandse bedrijven niet worden aangepakt. Als je concurrent zich aan minder regels hoeft te houden, wordt het lastig concurreren!

Er zijn nog geen boetes uitgedeeld in de twee jaar dat de wet van kracht is, en de buitenlandse spelers (die zich volgens VBNL niet aan de regels houden) zijn er nog gewoon. Van der Meijde merkt ook op dat er Nederlandse partijen zijn die zjin vertrokken naar het buitenland.

Voornaamste punt is dat het heel onduidelijk is wat de DNB doet. Er wordt steeds slechter over gerapporteerd.

Laten we hopen dat de DNB eerlijk beleid voert, en dat ze er wat duidelijker over worden!

Betaalkaartnieuws!

Twee nieuwtjes: The Bolt Card en Relai!

The Bolt Card is een kaart vanuit CoinCorner, een groep bitcoiners die in 2014 een bedrijf begonnen. Inmiddels werken er meer dan 20 mensen. Nu komen ze met een kaart, maar niet een kaart zoals we gewend zijn.

Bolt Card is een kaart met NFC-chip. Het is gekoppeld aan de CoinCorner app. Bij winkels die lightning accepteren*, kan je de kaart op de betaalterminal leggen, en de lightningbetaling gebeurt. En dat *sterretje staat er niet voor niks, want zo veel bedrijven zijn er natuurlijk nog niet die dit doen. De kaart is NIET geïntegreerd met het oude betaalsysteem, het zal dus niet werken bij de Appie.

Hoe dan ook, een interessante ontwikkeling, ik zie het als een soort parallelle economie.

De mensen van beleggingsapp Relai (die haalden vorig jaar een mooie investering op) zijn ook bezig met een betaalkaart. Voor de kaart halen ze investeringsgeld op via crowdfunding, en het doel van 1.5 miljoen euro is al voorbijgestreefd: er is 2.1 miljoen euro binnen.

Het plan is om dit jaar al een kaart op de markt te brengen. Deze kaart gaat in tegenstelling tot de Bolt Card wél integreren in het huidige/”oude” betaalnetwerk. Dat zou betekenen dat je wél bij je supermarkt ermee kan betalen.

Aangezien Relai al aardig gericht is op de Nederlandse markt, zie ik dat wel zitten. Want grote beloftes van Amerikaanse partijen hebben we niks aan, we willen in Nederland aan de slag!

Bitcoin in één klik

Primer is een wereldwijd betaalplatform. Deze week kondigden ze een checkoutfunctie aan.

Het betekent dat gebruikers van Primer (dat zijn dus winkels) ook bitcoin kunnen accepteren. Primer werkt hiervoor samen met OpenNode, een bedrijf dat in 126 landen bitcoinbetalingen accepteert. Verder werken ze ook samen met handelsbeurs Coinbase, voor het omzetten tussen bitcoin en dollar.

Als klant betekent het dat je bij de aangesloten winkels je met iedere lightningwallet kan betalen.

Zo maken deze bedrijven in één klap gebruik van het krachtigste decentrale betaalnetwerk ter wereld. En dat is het mooie van het lightning-netwerk: hoe meer mensen meedoen, hoe krachtiger het wordt.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

“Wij gaan geen bitcoin verkopen”

Baas Michael Saylor van MicroStrategy, inmiddels het bedrijf met de meeste bitcoin op de balans (voor zover we weten), laat weten geen bitcoin te zullen verkopen.

In een tweet laat Saylor weten: “Als de prijs van #BTC onder de $3.562 zakt, kan het bedrijf een ander onderpand aanbieden.“.

Die $3.562 per bitcoin lijkt dus een grens voor het bedrijf.

Ik zie het niet gebeuren dat bitcoin onder die koers komt. En áls het al zou gebeuren, dan geeft de baas aan dat ze dan een ander onderpand kunnen aanbieden.

Gisteren is er ook een bericht van de nieuwe CFO (Chief Financial Officer) naar buiten gekomen. Ook hij geeft aan dat de bitcoinstrategie niet verandert.

Hodl on, Marnix

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.