Skip links

#43 Chaos, paniek en dalingen

Het was geen mooie week met de koers. Maar in paniek raken? Dat wil ik je besparen. In deze Bitcoin Focus lees je over wat ik denk over de daling, ook Arjan Lubach komt nog even voorbij.

Toch in paniek raken? Alles verkopen? Maak je eigen beslissing; dit is geen beleggingsadvies.

Als het bloed door de straten stroomt…

  • Bitcoin in de min
  • Wanneer gaat men het wél zien?
  • Betere sociale netwerken
  • Oplossing voor problemen met Lightning
  • We zijn halverwege de halving!
  • Merkkleding met bitcoin, een goed idee?
  • Arjan Lubach vindt van alles over crypto

Flinke daling bitcoin

Elke handelsdag krijgen twee bedrijven op de New York Stock Exchange (NYSE) wat extra aandacht. In de ochtend wordt de Opening Bell geluid, en bij sluit de Closing Bell.

Het is meestal een groot persmoment. Bedrijven tweeten erover, en het wordt groot op de site van de NYSE gezet.

En welk logo stond gisteren groot bij de Closing Bell (sluit van de handel) in de schijnwerpers? Ironisch genoeg: CORONA. Okee, het bier van bedrijf Constrellation Brands, niet de ziekte. Maar ik moest toch even lachen.

Dat lachen was wel welkom: het was een bloedrode dag, de slechtste dag op de beurs sinds 2020. De meest bekeken index S&P500 ging 3.6% omlaag, Dow Jones 3.1% en Nasdaq sloot 5% lager.

Ook bitcoin ging mee. Waar we dagen geleden nog de $40 000 aantikten, gingen we omlaag naar $35 500, om uiteindelijk rond $36 000 te blijven hangen op een verlies van 10%.

Mijn conclusie: mensen zien bitcoin nog echt en duidelijk als risico-investering. Niet gek natuurlijk, zo’n lange historie hebben we nog niet en de koersen schommelen best flink.

Dat bitcoin mee omlaag gaat als “de rest” omlaag gaat verbaast mij niet. Als je handelaar bent en je ziet je portfolio omlaag gaan, dan kan je (1) in paniek raken en ook bitcoin verkopen of (2) extra moeten bijstorten om je verliezen goed te maken.

Dat tweede noemen we ook wel “margin calls”. Als je een positie hebt die onder water raakt, moet je als handelaar soms extra geld bijstorten om de positie te mogen behouden. Daar is geld voor nodig. En bitcoin is liquide: je kan het makkelijk verkopen.

In tijden van paniek willen mensen toch liever naar “geld”. De dollar werd sterker. En ook goud steeg in prijs. Tweede conclusie: het is veel mensen nog niet duidelijk dat bitcoin beter geld is. Zie hierover verder het volgende stuk.

Zelf heb ik niets gedaan. Niets verkocht, ook niet bijgekocht. Als je geschoren wordt moet je stil blijven zitten, zeggen ze. En ik had geen euro’s over om bij te kopen, dus heel veel kón ik ook niet doen…

Lubach vindt ook weer wat

Op 5 mei was er een uitzending van De Avondshow met Arjen Lubach. Op YouTube werd de clip gepost over “Crypto”.

Lubach heeft een rubriek waar hij afrekent met “Stomme Dingen”. Cryptomunten noemt hij stom, en hij wil dat het daarmee afgelopen is. Er wordt een aantal terechte punten gemaakt over influencers, oplichting en hype-munten.

Lubach veegt alle “Crypto’s” op een hoop als “stomme dingen”. Alle munten op één hoop gooien is wat mij betreft als het kind met het badwater weggooien: de de goede kanten worden compleet genegeerd. De afgelopen jaren heb ik genoeg goede kanten gezien aan bitcoin om de wereld deze verbetering niet te willen ontzeggen.

Verder worden ook de goede kanten van Bitcoin volledig genegeerd en worden er meerdere feitelijke onjuistheden naar voren gebracht.

Op de BTCWiki heb ik (ter ere van deze nieuwsbrief) een uiteenzetting gemaakt van waar ik het wel en niet eens mee ben. Je leest het hier.

(Wanneer) gaat men zien dat bitcoin beter geld is?

Bitcoin gaat nu mee met de waan van de dag. Grote verliezen op de beurs? Bitcoin gaat mee.

Het verrast mij niet. Maak mij er ook geen zorgen over.

Wat ik mij wel afvraag is wanneer men gaat beseffen dat onze problemen voor een groot deel komen door de extreme hoeveelheid geld die wordt gecreëerd.

Ik weet zo goed als zeker dat we de problemen in de economie (inflatie, lage rentes) niet hadden gehad als we op een bitcoinstandaard hadden gezet.

Waarschijnlijk moet het eerst goed misgaan (en bitcoin ook nog een stuk omlaag), voordat men ziet dat we wat anders moeten. Voorlopig is (marktbreed) het vertrouwen in de euro en dollar nog hoog.

Als investeerder is het geld te verdienen als je het achteraf beter bleek te weten dan de markt. Als je niet meegaat met de massa, maar andere keuzes maakt. Ik ben er zelf nog van overtuigd dat Bitcoin het betere systeem is. Ik blijf rustig afwachten.

Censuurbestendig sociaal netwerk nostr

Het is de meest onaantrekkelijke naam voor een product die ik in maanden heb gezien: nostr.

Maar het idee is leuk: een censuurbestendig sociaal netwerk zonder centrale partij/server.

Nu Twitter is overgenomen door Elon Musk (met geld van Coinbase, opvallend!), komt er weer meer discussie over hoe we met sociale netwerken omgegaan moet worden.

Het nostr-systeem is opgebouwd rondom geheime sleutels. Die kennen we ook van Bitcoin. Bij Bitcoin kan je geld uitgeven als je met je geheime sleutel kan bewijzen dat jij eigenaar bent, en berichten kan tekenen met de sleutel van je bitcoinadres.

Bij nostr is je sleutel je identiteit. Als je een bericht wil sturen, dan teken je die met je sleutel en stuur je het bericht door naar een doorstuur-server (“relay”). Die relays hoef je niet te vertrouwen, want het is uiteindelijk de ontvanger van een bericht die controleert of het bericht daadwerkelijk door jou (met jouw sleutels) is verstuurd.

Ik vind het interessante ontwikkelingen en ga het zeker bijhouden!

Verbeteringen voor Lightningproblemen

Eén van de grootste problemen op Lightning voor node-beheerders is dat de database te snel groeit.

Als je veel betalingen verwerkt, kan de schrijfruimte wel honderden megabytes per uur toenemen. Niet ideaal!

Dit is voornamelijk van toepassing bij LND, de meest-gebruikte Lightning-node-software.

Een paar uur geleden is het begin van een oplossing hiervoor “gemerged”, oftewel: iemand deed een voorstel voor verbetering van het probleem, en het voorstel is geaccepteerd. Dat voorstel is (uiteraard) nieuwe code die dit prpbleem beter maakt.

De nieuwe code staat nu in de “ontwikkelomgeving”, gaat nu worden getest, en komt dan in een nieuwe versie van LND uit. Goed nieuws wat mij betreft!

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Halverwege de halving, wat betekent dat?

“Als je op de helft van een halvering bent, zit je dan op een kwart?”

Nee dat is flauw. Wat is er aan de hand: de halving komt eraan. Bij een halving gaat de beloning van miners door de helft. Waar ze nu 6.25 bitcoin krijgen als ze een blok vinden, gaat dat na de volgende halving omlaag naar 3.125 bitcoin per blok.

Dat betekent dus dat de toename van het totaal aantal bitcoin afneemt. Waar er tegenwoordig 1.77% per jaar toename is van het aantal bitcoin (dit is technisch gezien de monetaire inflatie), gaat ook die toename door twee.

Die halving gaat nog wel even duren, maar we zitten op de helft. Rond mei 2024 is het zo ver.

Technisch gezien is het niet precies elke vier jaar, maar wel elke 210 000 blokken dat zo’n halvering gebeurt.

Gisteren zaten we op 105 000 blokken sinds (en tot…) de volgende halving.

Als bitcoiners vinden we altijd wel reden voor een feestje!

Je zuurverdiende bitcoin uitgeven aan merkkleding?

Geld verdienen en dat meteen uitgeven aan dure dingen: dat noemen we High Time Preference. Je hebt liever nu dingen, in plaats van geld later.

Als je beter gaat nadenken over investeren en geld, dan is het goed mogelijk dat je een Low Time Preference ontwikkelt: liever sparen, investeren en (zo) geld verdienen.

Veel bitcoiners neigen naar dat laatste: kortetermijnpleziertjes uitstellen en meer nadruk leggen op de toekomst.

Daarom vond ik het grappig te lezen dat luxe-modebedrijf Gucci bitcoin wil gaan accepteren.

Je bitcoin uitgeven aan merkkleding? Nee bedankt, zou ik zeggen. Volgens mij past dit totaal niet bij het ethos van bitcoiners. Maar goed, het is weer wat meer acceptatie, en dat is wel weer mooi!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.