Skip links

#42: Armste land ter wereld adopteert Bitcoin!

Het huidige geldsysteem zorgt dat de rijken rijker worden. Dat zal tot op zekere hoogte altijd zo blijven: als je geld hebt, kan je (daarmee) geld verdienen.

Het Cantillion-effect, waardoor de mensen die dichter bij de “geldkraan” zitten, meer profiteren van het geld, wordt in ons huidige systeem enorm versterkt. Amerika heeft bijvoorbeeld profijt van het bijdrukken van dollars, en andere landen hebben er last van.

Deze week is er een nieuw land dat bitcoin omarmt: de Centraal-Afrikaanse Republiek. Helpt het ze tegen oneerlijke geldcreatie?

Dat, en nog veel meer nieuws, in deze Bitcoin Focus!

Bitcoin Focus is nog steeds geen beleggingsadvies. Bedenk zelf of je bitcoin wil kopen.

Nieuw, nieuw, nieuw!

  • Nieuw land: Centraal-Afrikaanse Republiek
  • Nieuw land: Panama
  • Nieuwe versie Bitcoin Core
  • Nieuwe term voor wallets
  • Nieuwe data over groene energie van miners
  • Nieuwe mogelijkheden om geld te lenen bij oude banken
  • Volgende nieuwe land Mexico?

Centraal-Afrikaanse Republiek

Volgens Business Insider was de Centraal-Afrikaanse Republiek (in 2017) het armste land ter wereld. Mensen hebben er een inkomen van $656 per hoofd. Per jaar dus.

Het land ligt middenin het continent (vandaar de naam) en werd in 1960 onafhankelijk van Frankrijk. Maar de nationale munt CFA-frank was nog lang gekoppeld aan de Franse frank.

Hierdoor kon Frankrijk alsnog invloed uitoefenen op het land. Daar wil president Faustin-Archange Touadéra nu verandering in brengen. Op Facebook laat het land weten Bitcoin te gaan accepteren.

Bitcoin heeft verschillende facetten. Zo is er voornamelijk (1) het betalen in bitcoin en het (2) sparen in bitcoin. Om te kunnen sparen moet je toch spaargeld hebben, en ik vermoed dat dat voor niet veel mensen in het land geldt. Dat wordt heel rustig opbouwen voor ze.

Betalen met bitcoin zou kunnen helpen. Waar bitcoin in El Salvador een verplicht betaalmiddel werd, is dat in dit nieuwe Afrikaanse land niet het geval. Acceptatie is vrijwillig. Hoewel dat meer in de bitcoinfilosofie past: mensen mogen zelf kiezen wat ze accepteren, betekent dat ook dat acceptatie wat langer zal duren.

Als met al is het een mooi teken dat er weer een land een (potentieel) goede stap neemt tegen fiat-geld. Het is precies dat fiat-geld dat mensen en landen arm maakt. Go Ködörösêse tî Bêafrîka!

Ook in Panama een valuta

Ook Panama gaat wat doen met Bitcoin. De president moet de wet nog tekenen, maar de beweging is duidelijk.

Concreslid Gabriel Silva legt uit dat ze willen dat het land een innovatie-hub wordt binnen Latijns-Amerika.

Het grote plan behelst onder meer dat de handel wordt gereguleerd, en ook uitgifte van nieuwe munten (en tokens) wordt geregeld.

Dat is dus niet hetzelfde als een wettig betaalmiddel, het plan is vooral gericht op rechtszekerheid voor bedrijven die er wat mee willen doen.

Zekerheid helpt bedrijven die willen bouwen met (en op) bitcoin. Als de wet er door komt is het een mooie nieuwe stap voor Bitcoin!

Bitcoinnetwerk wordt veiliger en veiliger

Gisteren bereikte het bitcoinnetwerk een All Time High wat betreft moeilijkheid: als er meer mensen zoeken, wordt het lastiger bitcoin te vinden. Een hoge moeilijkheidsgraad betekent dat er veel miners het netwerk aan het beveiligen zijn. Een goed teken!

Nieuwe versie van Bitcoin Core: de meest gebruikte nodesoftware

Bitcoin Core is de meest gebruikte nodesoftware om een Bitcoin node te draaien. Als je de software op je computer zet, dan krijg je een kopie van de blockchain binnen, en kan je alle transacties zelf controleren.

De software is vaak de eerste die nieuwe belangrijke updates uitbrengt voor bitcoingebruikers. Deze week kwam versie 23.0 uit. Wat is er nieuw?

  • Het is nu mogelijk om Taproot-adressen aan te maken, het nieuwe type bitcoinadres. Dit kon al eerder met de commandoprompt (tekst), maar nu kan het ook via het scherm. Standaard staat het nog niet aan, omdat veel versturende wallets nog geen ondersteuning hebben voor het type adres.
  • Door implementatie van Descriptor Wallets wordt het makkelijker om te herstellen van crashes. Computer inde fik gevlogen? Als je de Descriptor Wallet-backup hebt, is alles makkelijker te herstellen.
  • Als je zowel anonieme bitcoin, als bitcoin die je kocht met je ID-kaart-kopie, hebt, dan wil je misschien niet dat die aan elkaar worden gelinkt. Een transactie zou ze samen kunnen voegen. Als dat gebeurt, dan kan iedereen in het netwerk zien dat ze bij elkaar hoorden. Een nieuwe feature in Bitcoin Core zorgt dat je coins kan vastzetten: je vinkt munten aan die niet gebruikt mogen worden gebruikt in transacties.
  • Er zijn wat verbeteringen op netwerkniveau. Als normale gebruiker merk je daar weinig van. Er is ondersteuning voor CJDNS, een nieuw netwerk (zoals Tor en i2p), en de standaardpoort 8333 wordt nu “anders” gebruikt: er wordt niet meer standaard aangenomen dat de tegenpartij (peer) op die poort zit, maar ook andere poorten worden standaard toegestaan. Dat zorgt dat blokkeren van bitcoinverkeer lastiger wordt.
  • We handig voor gebruikers: het inschatten van transactiekosten is verbeterd. Er wordt beter rekening gehouden met RBF-transacties: transacties die onbevestigd zijn maar elkaar nodig hebben (één onbevestigde transactie is de input van een volgende dus moet worden meegenomen) worden bij elkaar geclusterd. Dit zorgt dat de ingeschatte transactiekosten beter kloppen met de bevestigingssnelheid-wens van de gebruiker.
  • Typefouten in bc1-adressen opsporen kan nu ook. Nog niet via het scherm (gebruikersinterface), maar wel al via de “command line”: de tekstinterface. Met het validateaddress-commando kan je zien waar een tikfout zit, als je een bc1-adres verkeerd overneemt. Er zijn plannen om dit ook naar de visuele interface te brengen.

Geen grote veranderingen dus wat betreft “consensus” (zoals het invoeren van Taproot), maar allemaal zaken waar niet gestemd voor hoeft te worden, omdat het geen impact heeft op de consensus-regels. Omdat dit wijzigingen zijn die vooral aan de gebruikerskant zitten, kan dit snel worden geïmplementeerd!

“Hardware wallets” zijn een slechte term

De mensen van SigningDevice.com stellen voor dat we stoppen met het gebruik van de term “Hardware Wallet”. Het zou verwarrend zijn.

Dat ben ik deels wel eens. De term laat mensen denken dat de “munten” echt in de “portemonnee” zitten.

Een wallet heeft verschillende functies:

  1. Vertellen hoe veel geld je hebt
  2. Bewaren van “geheimen”: je seed-woorden worden veilig opgeslagen en komen er in principe niet uit. Deze geheimen zorgen dat je bitcoin kan uitgeven.
  3. Het tekenen van transacties, met eigen sleutels.
  4. Het bijhouden van de blockchain; software zoals Bitcoin Core downloadt de hele blockchain.

Als je je bitcoin bewaart bij een exchange, dan is eigenlijk alleen #1 van toepassing. Van je “wallet” bij een exchange krijg je niet je echte/eigen geheimen en kan je niet zelf mee tekenen (#2 en #3). En de exchange doet #4 voor je.

Door de term Signing Device te gaan gebruiken, wordt alles duidelijker. Als je zelf een hardwarewallet hebt, dan doet die wallet taken 2 en 3. Software op je computer doet taken 1 en 4.

Zo wordt het ook duidelijker dat je geen controle hebt over bitcoin op exchanges, en maar moet vertrouwen dat zij het goed voor je bewaren. Ik vind het een mooi idee, maar het zal wel even duren voordat ik in mijn hoofd ben overgeschakeld op de nieuwe terminologie.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Bitcoin weer groener: 58% hernieuwbaar

Sites als digiconomist doen veel aannames over bitcoin-energiegebruik. Het klopt: bitcoin gebruikt veel energie om het netwerk eerlijk en veilig te houden. Maar de aanname dat een miner dezelfde energie gebruikt als een heel land, klopt vaak niet.

Dat is vaak de aanname: een miner in land X, gebruikt dezelfde energiemix (percentage groene energie) als land X.

De Bitcoin Mining Council (BMC) wil dat anders aanpakken. Het is een groep miners vanuit de hele wereld, die zelf, en vrijwillig, rapporteren over het energiegebruik.

Maandag brachten ze een nieuw rapport uit. De helft van de wereldwijde mining-power (100.9 exahash) is aangesloten bij de BMC. Belangrijke bevinding is dat 58% van de energie die wordt gebruikt voor mining sustainable is.

Ook valt op dat in het eerste kwartaal van 2022 (periode waar het hele rapport over gaat), de hashrate is toegenomen met 23 procent, terwijl het energiegebruik daalde met 25%: meer efficiëntie! De efficiëntie neemt met 63% per jaar toe, dat is extreem!

Op YouTube kan je de hele persconferentie zien.

Eerste bitcoinlening door grote bank

Megabank Goldman Sachs deed vorige maand al haar eerste bitcointransactie: ze verhandelden bitcoin “over the counter”, dus zonder beurs, maar direct tussen twee partijen.

De bank, die in 1869 werd opgericht en inmiddels meer dan 2470 miljard aan beheerd vermogen heeft,. doet nu de volgende stap.

Ze hebben gisteren aan Bloomberg gemeld dat ze hun bitcoinleningplatform live hebben gezet. Klanten kunnen geld lenen met bitcoin als onderpand!

Een hele grote move, wat mij betreft, van zo’n grote bank. Mooi om te zien!

Is Mexico de volgende?

Tijdens de bitcoinconferentie werd gezegd dat ook Mexico aan het kijken is naar bitcoin.

Heel concreet is het nog niet; er zijn nog geen concrete of getekende wetten.

Veertig procent van de bedrijven ziet bitcoin wel zitten als betaalmiddel.

Tevens is vorige week in het senaatsgebouw een bitcoin-pinautomaat geïnstalleerd. Weliswaar op de veertiende verdieping, maar het is een stap dichterbij de politici van Mexico.

Mexicaanse miljardair Ricardo Salinas denkt dat het lastig wordt om bitcoin erdoor te gaan krijgen, dat ben ik met hem eens. Maar alle stappen zijn mooi!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.