Skip links

#40 Het beste van de bitcoinconferentie

Vorige week kreeg je je Bitcoin Focus al op woensdag: de grote bitcoinconferentie kwam eraan. Alle dagen heb je op bitcoinmagazine het liveblog kunnen volgen met nieuwtjes.

Deze week lees je wat mij het meest opviel. En wat er de rest van de week gebeurde.

Bitcoin kopen? Dat is nu goedkoop. Vind ik. Maar bedenk zelf of je koopt, Bitcoin Focus is geen investeringsadvies.

#Bitcoin2022 voorbij

  • Meer steden en landen met Bitcoin?
  • Met bitcoin betalen op je pinautomaat
  • Mining en mensenrechten
  • Het gaat niet goed met de inflatie en economie
  • Wikipedia wil geen vrijheid
  • De belastingaangifte

Nieuwe steden en landen

De laatste jaren heb ik immuniteit opgebouwd voor grote aankondigingen. Ook voor de bitcoin2022-conferentie waren er sprekers die aankondigden dat er grote aankondigingen zouden zijn. Ik denk dan: eerst zien, dan geloven.

Zo was er Samson Mow die zei dat zijn aankondiging groter zou zijn dan de aankondiging van Jack vorig jaar over El Salvador. Dan denk je: er komt een groot nieuw land bij.

Zijn daadwerkelijke nieuws was dat er drie nieuwe plekken zijn waar serieus naar bitcoin gekeken wordt. Zo gaat de Hondurese stad Prospera bitcoin omarmen, wordt er in Mexico wetgeving uitgebracht en gaat ook de Portugese eilandengroep Madeira met bitcoin aan de slag.

In Prospera wordt het een wettig betaalmiddel, gaan ze obligaties uitschrijven en komen er meer producten rondom bitcoin. In Madeira hoeven inwoners geen belasting meer over bitcoin te betalen. En in Mexico worden er bitcoinwetten ingediend.

Van de drie vind ik Madeira het belangrijkste. Het is een autonome regio in Portugal, en de president zei dat “ik geloof in de toekomst, ik geloof in bitcoin”. Dit betekent ook dat het voor bedrijven makkelijker wordt om in een Europees land met bitcoin aan de slag te gaan.

Het is niet zo groot nieuws als El Salvador, maar het zijn mooie stappen!

Strike heeft aankondigingen: McDonald’s en Walmart

De andere grote spreker die met groot nieuws zou komen was Jack Mallers, van Strike. Na een lang verhaal dat het creditcardsysteem (en daarmee het banksysteem) niet innoveerden, had hij wat aankondigingen.

De basis was wel een stilstaand banksysteem, dat al 50 jaar niet innoveert. Dat is een tamelijk Amerikaanse manier van naar de zaken kijken. Met een Nederlandse bril is het argument niet te maken (denk aan Tikkie, iDeal, snelle overboekingen et cetera).

Jack kwam net als Mow met drie aankondigingen. Zo wordt het voor online-winkeleigenaren die het Shopify-platform gebruiken mogelijk om Bitcoin te accepteren. Dat zijn meer dan een miljoen webwinkels. Ze moeten het alleen nog wel even aanzetten.

Dan is er een twee-in-één-aankondiging, waar Maller’s bedrijf samenwerkt met NCR en Blackhawk.

Blackhawk bedient de betalingen van 400 000 winkels. NCR regelt simpel gezegd kassasystemen van veel winkels. Door samenwerking van Strike en NCR kan er met bitcoin betaald gaan worden bij die winkels. Vanuit welke wallet dan ook. Best tof!

Wat betreft grote aankondigingen vind ik dat laatste het grootste nieuws. Okay, het is (weer) erg Amerika-gefocust, maar het is voor het land wel een stap vooruit. De betalingen zijn goedkoper en minder problematisch voor winkeleigenaren, omdat bitcoinbetalingen niet kunnen worden teruggedraaid.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Het gaat niet om aankondigingen!

De aankondigingen zijn leuk. Ze worden groots op het hoofdpodium aangekondigd. Groot applaus van tienduizenden aanwezigen.

Naast deze aankondigingen en praatjes op het grote podium heb ik vooral gekeken naar andere podia. Zo was er een mining-podium, waar het, je raadt het al, over mining ging.

Er zijn daar minder grote/concrete aankondigingen. Maar het sentiment rondom mining is goed. Het punt dat bitcoinmining goed is voor stroomnetten is meerdere keren naar voren gekomen. Bitcoin kan helpen in de energietransitie. Aandacht voor mining blijft onverminderd hoog, ook deze week werd weer een record gehaald: het vertrouwen onder miners blijft groot.

Daarnaast vind ik de humanitaire kant van bitcoin belangrijk. Want het gaat mij niet om grote en snelle adoptie. Ik heb liever dat eerst/vooral mensen die bitcoin nodig hebben, bitcoin kunnen krijgen. De strategiedirecteur van de Human Rights Foundation, Alex Gladstein, had een paneldiscussie over de mensenrechtenkant.

Yeonmi Park sprak er. Ze is gevlucht uit Noord-Korea en heeft veel te vertellen: hoe mensen geen bankrekening kunnen krijgen, hoe bitcoin daar kan helpen. En van andere verschrikkelijke dingen die er gebeuren, zoals seksuele slavernij.

Ook sprak Farida Nabourema, een activist uit Togo. Hij noemde bitcoin “het geld van dekolonisatie”.

Ik vind laatstgenoemde dingen belangrijker dan hippe nieuwtjes. Laat bitcoin wat mij betreft maar rustig groeien!

Toch tickets gekocht voor 2023…

Zoals je vorige week las ging/kon ik niet naar Miami voor de conferentie. Ik zat met meer dan 10 bitcoiners in een AirBNB. En dat is top.

Een weekend met gelijkgestemden praten over bitcoin is (voor mij) heel waardevol. We keken naar de livestreams, discussieerden over bitcoin, speelden spellen (waaronder moneymaker, aanrader), en kwamen tot de conclusie dat community’s één van de belangrijkste dingen in Bitcoin zijn.

Ik heb mijn ticket voor volgend jaar gekocht, hoop dat ik dan kan!

Het gaat niet goed met de economie

In de eurozone is de inflatie 7.5%. In Amerika 8.5%. Laatste Nederlandse cijfers vertellen over een inflatie van 11.9%.

11.9% betekent dat het zes jaar duurt voordat je spaargeld halveert in koopkracht.

En die 11.9% is voor veel mensen nog veel hoger. Inflatie begint echt door te dringen in het dagelijks leven van veel mensen. Zo zag ik zelfs in bushokjes reclame met inflatie erin, en komt het in folders voorbij.

Dan is er ook nog onze euro die zwakker wordt, ten opzichte van de dollar. Waar je vorig jaar nog $1.19 kreeg voor een euro, is dat nu $1.08. Ook een flinke daling! 10% eraf!

Alle beurzen gaan redelijk omlaag ook de afgelopen dagen. Bitcoin gaat mee omlaag. Dat is logisch: bitcoin is liquide, en mensen hebben geld nodig. Ik denk dat, als we een crash zien, dat bitcoin best even mee zal gaan.

Waar het spannend wordt is de tijd na de crash. Gaan mensen de schuld geven aan een slecht geldsysteem? Zien ze dat ongelimiteerd geld bijprinten het probleem was, en gaan ze op zoek naar beter geld; schaars geld?In dat laatste geval kan het hard gaan met bitcoin. Maar dan moeten mensen het wel zien. Vertel jij om je heen hoe Bitcoin de wereld beter kan maken?

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Bitcoin voor sekswerk

Hoewel sekswerk legaal is, zowel in Nederland als de Verenigde Staten, is het voor sekswerkers lastig om een bankrekening te krijgen.

Kristen en Allie zien bitcoin als oplossing. Eerder stapten ze al over op OnlyFans, maar nu nemen ze de volgende stap door een nieuwe platform “WetSpace” op te richten.

Veel meer is er niet over te zeggen. Lees het artikel voor meer uitleg. Vind het mooi om te zien dat ook deze mensen wat aan bitcoin hebben!

Wikipedia wil geen vrijheid(sgeld)

Bitcoin is vrijheidsgeld. Iedereen mag meedoen. Door het systeem achter Bitcoin (Proof of Work) zijn er geen centrale partijen die beslissen welke richting Bitcoin neemt.

Het is zoals we weten zelfs een wettelijk betaalmiddel in meerdere regio’s en landen.

In een vrij domme move heeft Wikipedia nu besloten geen donaties meer te accepteren in Bitcoin. Bijna niemand (0.08%) gebruikte het, maar dat is het punt niet.

In het overleg voor verbieden wordt veel gesproken over Proof of Work, het systeem dat bitcoin permissieloos en decentraal houdt, maar ook veel energie nodig heeft. Tegenstanders van van bitcoindonaties denken dat er een grote slechte milieu-impact is.

Ik vind het zonde. Wikipedia zorgt dat informatie open en vrij beschikbaar is. Bitcoin is minder vervuilend dan vaak wordt gezegd. Maar toch stoppen ze ermee.

Ik heb in de afgelopen jaren af en toe gedoneerd. Dat houdt nu op, voor mij.

CNBC doet een ontdekking: Bitcoin werkt goed

Nieuwszender CNBC had een populair stuk waarin ze er achter komen hoe makkelijk bitcoin werkt: in minder dan drie minuten is er geld van Miami naar een Oekraïner in Polen gestuurd en omgezet in cashgeld.

Zo makkelijk kan het zijn! Met de juiste systemen zijn betalingen zo gepiept. Dat is ook één van de dingen die Bart van Satoshi Radio opviel: hij ging wel naar Miami en kon goed uit de voeten met Bitcoinbetalingen (via het Lightningnetwerk).

Misschien is dat wel de grootste les van afgelopen week en de conferentie: bitcoin werkt!

En dan nu… belastingaangifte invullen

Na wat weken uitstellen moet het dit weekend toch maar gebeuren: de belastingaangifte.

Dat betekent weer alle informatie bij elkaar verzamelen, vakjes invullen. En: zelf uitrekenen wat de waarde was van mijn bitcoin in januari 2021. Gelukkig heb ik screenshots liggen. Dan zoek ik de waarde op en vul dat in in het vakje in de aangifte.

Op de site hebben we alle tips op een rijtje staan!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.