Skip links

#14 – Duurdere transacties graag!

Deze week weer de belangrijkste dingen uit Bitcoinland, netjes in je mailbox. Dit is Bitcoin Focus.
Deze editie gaat over ETFs, waarom ik graag dure transacties heb en veranderingen op het wereldtoneel.

Het is geen financieel advies.

Geef mij maar duurdere transacties, en meer:

  • Het belang van dure transacties
  • Een ETF
  • China raakt macht over bitcoin kwijt

Laag 1 mag duur zijn. Graag zelfs!

Het rommelt weer. Prijzen doen weer gekke dingen, er wordt weer over een All Time High (ATH) gesproken. Waarom de prijs omhoog gaat? Mogelijk vanwege een ETF, daar lees je in het volgende hoofdstuk over.

Wat mij niet bevalt, is dat transacties goedkoop zijn. Dat klinkt wat raar, maar ik heb het liefst dat transacties duurder zijn.

Bitcointransacties werken volgens een biedingssysteem. Iemand die meer betaalt, is sneller aan de beurt. En als je weinig betaalt, dan wacht je langer. Dit systeem werkt alleen als er een markt is voor transacties. Als er genoeg transacties zijn, waardoor het nét wat te druk is, en mensen tegen elkaar gaan bieden.

De laatste weken is die markt er niet. Er staan weinig transacties in de rij om bevestigd te worden (deze wachtrij is de mempool). Bijna alle transacties kunnen gedaan worden voor lage fees.

Dat is negatief voor twee redenen:

  • Miners van bitcoin werken op dit moment op basis van “subsidie”. De nieuwe bitcoin die worden gecreëerd (maximaal 21 miljoen) is waar de miners het van moeten doen, op dit moment. Maar die subsidie wordt steeds minder.

    De kosten van miners, moeten niet door subsidie, maar door de transactiekosten worden betaald. Het netwerk moet zonder hulp/subsidie op eigen benen kunnen staan.
    Zonder markt voor transactiekosten (feemarket) komen we daar niet.
  • Een dure, veilige, eerste laag, zorgt voor ontwikkeling. Er is expres weinig ruimte op de eerste laag, zodat de blockchain niet te groot wordt (door te veel transacties), en iedereen zelf een node kan draaien. De schaarste moet voor een markt zorgen. En de schaarste zorgt dat we moeten optimaliseren: transacties moeten slimmer en kleiner.

    En er kan ontwikkeling op de 2e laag plaatsvinden. Alleen als kosten op de 1e laag te hoog worden, heeft het zin om goedkopere 2e-laags oplossingen te maken, zoals Lightning.

Al met al is deze feemarket één van de spannendste dingen wat mij betreft voor de komende jaren. Het is heel belangrijk dat de prijzen van transacties omhoog gaan…

Een ETF

Bloomberg meldt dat er een ETF aankomt. ETF staat voor Exchange Traded Fund, een manier om bitcoin te kopen zonder bitcoin te kopen. Huh?

Als je zeker wil zijn over je aankopen, dan koop je echt bitcoin. Je zorgt dat je netjes een eigen wallet hebt, hopelijk ook een eigen node. Niemand hoeven te vertrouwen, bitcoin zelf opslaan en beheren.

Niet iedereen wil of durft dat. Daarom zijn er producten waarmee beleggers “bitcoin” kunnen kopen via hun normale broker, waar ze ook aandelen kopen. Dan staat er naast je aandeel Coca Cola, ook wat bitcoin.

In Nederland kan dit al. Maar de grote markt zit in Amerika, waar nog geen echte ETF is. De Securities & Exchange Commission (SEC) moet die nog goedkeuren.

Er wordt al lang geprobeerd om een ETF te maken. Er lopen al aanvragen sinds 2013. Maar nu zeggen bronnen dus dat er een beste kans is dat hij er komt.

Ik denk: eerst zien, dan geloven. En er wordt ook afgevraagd of de impact wel significant gaat zijn ook. De net gelinkte tweet denkt dat het bedrag in dollar mee zal vallen. Aan de andere kant moeten we niet vergeten dat 5 miljard instromend geld meer dan 5 miljard aan waarde kan toevoegen (reflexivity).

Zoals gezegd… We gaan het zien!

Minder macht voor China

Er is theoretische macht richting miners, door de staten waarin ze opereren. Een land of staat kan dreigen met gevangenisstraffen als miners bepaalde transacties doorlaten.

Het is daarom belangrijk dat de miningkracht niet bij één partij, of te veel in één land zit. Ooit zat 75% van de miningpower in China. Dat was toen best een risico.

Een paar maanden geleden verbood China om te minen. Daarmee hebben ze die theoretische macht opgegeven. Dat vind ik superpositief.

Ten eerste is er nu niet meer een land met de meerderheid van de hashpower. Ten tweede was het de vraag of het netwerk zo’n verbod aankon. Ja dus!

De nieuwe supermacht is Amerika, zoals op deze kaart te zien is. En Amerika zegt: “We gaan bitcoin niet verbieden zoals China”. Dat hoorden we deze week ook uit Rusland overigens. Meer verdeling is goed. Decentralisatie zorgt dat bitcoin steeds sterker wordt!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.