Skip links

#110 Kortsluiting op lightning legt deel netwerk plat

Afgelopen maandag deed zich een probleem voor met bitcoin. Of beter gezegd: een probleem voor het lightning netwerk. Door toedoen van één persoon, moesten duizenden mensen in de hele wereld ‘iets’ doen met hun lightningnode. Vandaag lees je meer over deze zogenaamde tapscript-multisig-lnd-struggle:

“Looks like lnd/btcd has a bug in their taproot implementation.”

Wat? Nou, dat is precies wat ik je deze week graag uitleg. Tevens vertelt de Nederlandse lightningfanaat Edward Hollander zijn persoonlijke verhaal over de gebeurtenis.

Deel van lightning plat

Bitcoiners met een eigen lightningnode schrokken even. Iedere bitcoinnode die block 757.921 aan het verifiëren en synchroniseren was én de lnd-software gebruikt, liep tegen hetzelfde probleem aan. Zo ook de node van Edward:

“Mijn node leek zich geen kwaad bewust, want het doen van een betaling lukte wel. Alleen het openen en sluiten van de betaalkanalen ging niet, zo zag ik in posts op sociale media communities.

Daarvoor had ik zelf al allerlei technische stappen doorlopen om het issue te verhelpen. Ik controleerde of de node goed was gesynchroniseerd in verband met de traagheid van het Tor-netwerk, ik probeerde een nieuwe sd-kaart, ik checkte de grootte van het databasebestand van de betaalkanalen. Maar niets hielp, totdat ik een tweet tegenkwam in de Telegram communities.”

Over deze tweet later meer. Eerst even een korte basisuitleg over lightning en lnd.

Lnd staat voor lightning network daemon. Dit is een secundaire laag dat bovenop het bitcoin protocol is gebouwd. De software komt uit de koker van Lightning Labs. Je kunt ook gebruik maken van varianten eclair (van ACINQ) en Core Lightning (van Blockstream). Daarover later meer.

In deze editie van Bitcoin Focus lees je meer over het probleem, de oplossing en de keiharde waarschuwing die de bitcoiner Burak (onbedoeld) gaf aan de bitcoincommunity.

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.