Skip links

#15 – De week van de ETF’s en ongekende hoogtes

Jawel, de koers ging door de hoogste prijs ooit. Tot deze week was de hoogste prijs ongeveer ongeveer 64.850 dollar. Dat bedrag werd sinds april van dit jaar niet meer gehaald tot nu! De koers van bitcoin schoot daar op 20 oktober keihard doorheen. 

Veel genoemde reden? ETF’s. Wat zijn dat? Waarom is het belangrijk? Moet ik het kopen? En ook nog wat over een nieuwe browser! Je leest het allemaal in deze editie van Bitcoin Focus!

Nog steeds is de nieuwsbrief geen financieel advies.

Exchange Traded Funds: Wat?!

  • Wat zijn ETFs
  • Wat is er deze week gebeurd en wat staat er te gebeuren
  • Lightning in je browser

Wat zijn ETFs?

Echte Bitcoiners kopen echte Bitcoin: op een exchange, of via peer-to-peer, koop je bitcoin. Die ontvang je dan in een eigen wallet, en met je eigen node kan je de blockchain checken.

Niet iedereen wil dat of heeft daar zin in. Daarom worden er producten bedacht zodat ook anderen ook bitcoin kunnen ‘kopen’/

Kopen staat tussen aanhalingstekens, want met deze Exchange Traded Funds (ETFs) koop je vooral blootstelling aan de prijs. Er zijn verschillende soorten ETFs (later hoofdstuk), maar ze hebben allemaal één ding gemeen: je hebt zelf niet écht bitcoin.

Een aandeel in een ETF koop je via brokers of beurzen. Dat zijn bedrijven waar je ook andere aandelen (zoals Coca Cola-aandelen) kan kopen. In Nederland kan dat via je bank of partijen als Meesman, DeGiro en Robeco.

ETFs zorgen er dus voor dat veel meer mensen bitcoin kunnen ‘kopen’, zonder dat ze met wallets aan de slag hoeven. Dat geldt ook voor bedrijven die hun geld beleggen in dit soort fondsen. Die kunnen nu allemaal met deze ETFs aan de slag.

Wat is er deze week gebeurd?

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is de waakhond die goedkeuring moet geven voor nieuwe beursproducten in Amerika.

Na jarenlang uitstellen door de SEC, is het sinds deze week mogelijk voor Amerikanen om ETFs te kopen. De ETF van het bedrijf ProShares is nu te koop bij brokers. Het is een Futures ETF, en is vindbaar onder de afkorting (ticker) $BITO.

Nederlanders konden dit al langer. Al in mei van dit jaar lanceerde VanEck bij Euronext in Amsterdam en Parijs een soortgelijk product. Het bedrijf wil net als ProShares in Amerika aan de slag, en heeft goedkeuring gevraagd.

Dan is er ook nog een ETF van Valkyrie, die vandaag zou moeten gaan handelen. Deze ETF werkt net als de (al goedgekeurde) ETF op basis van futures. En er komen er nog veel meer aan…

Ook leuk: het ProShares-fonds brak een record. Er is nog nooit een ETF geweest dat zo snel 1.1 miljard dollar binnensleepte!

Verschillende soorten ETFs

Het is je inmiddels duidelijk dat je geen bitcoin krijgt als je deze ETF’s koopt. Maar wat zit er dan wel in zo’n ETF?

Hoewel ik geen fan ben van ETF’s, vind ik de mooiste soorten nog degenen waar voor elke ingelegde euro, ook een euro aan bitcoin wordt gekocht. Deze ETF’s zijn in Amerika nog niet te koop. Toen ik VanEck belde over hun product, dat in Nederland te koop is, vertelden ze dat zij dat doen; ze houden echt bitcoin aan.

Het is partijen in Amerika nog niet gelukt om dit soort fondsen te starten. We noemen dit type ook wel Spot ETFs. Er is een partij die een omweg heeft gevonden, door een Trust te starten: Grayscale. Maar ook zij willen hun bestaande product overzetten naar een Spot ETF. Dat betekent dat er voor elke dollar, ook echt bitcoin aangekocht moeten gaan worden (goed voor de bitcoinkoers…?).

Future-gebaseerde ETF’s zijn het andere type ETF, die deze week dus zijn begonnen. De bedrijven die deze producten aanbieden, houden zelf GEEN bitcoin in kas!

Deze bedrijven gebruiken zogenaamde future-contracten als onderliggende waarde. Je kunt zelf ook futurecontracten kopen. Met deze contracten kan je op een afgesproken datum voor een afgesproken prijs, bitcoin kopen of verkopen.

De bedrijven die de ETF’s aanbieden, gebruiken deze futurecontracten als onderliggende waarde, en kopen dus niet meteen echte bitcoin aan. Er zitten kosten aan deze contracten, waardoor ook de ETF’s duurder zijn (of minder winst maken). Wil je dit dus kopen? Let goed op de kosten. En bedenk of je überhaupt op deze manier wil kopen…

Al met al, qua koers, zorgen deze ETF’s er wel (direct of indirect) voor dat er meer vraag naar Bitcoin komt. Maar ik zou toch het liefst zien dat mensen hun geld/bitcoin in eigen beheer houden!

Lightning in je browser!

Impervious is een bedrijf dat bouwt met Lightning, de snelle betaallaag bovenop Bitcoin. Aangezien Lightning de 2e laag is, kunnen we de dingen die Impervious bouwt, 3e-laag oplossingen noemen! Lekker stapelen dus!

Het bedrijf focust zich op snelle betalingen tussen mensen, echte peer-to-peer betalingen dus.

En deze week kondigen ze een een nieuwe browser aan. Ze beloven dat je er berichten mee kan sturen, mee kan (video)bellen. Bitcoinbetalingen zijn ingebakken, en je zou via de browser geld kunnen verdienen voor content. Dat is nogal wat!

Er is nog weinig bekend, ze zeggen de browser in het eerste kwartaal van volgend jaar uit te brengen. Het lijkt mij leuk als je sites en vrienden via je browser kan betalen…

Wat betreft betalingen en geld verdienen doet het mij denken aan Brave, ook een browser waar betalingen zijn ingebouwd. Helaas gebruikt Brave er een eigen token voor (grrr).Deze Impervious-browser gaat bitcoin gebruiken, geen gedoe met aparte tokens dus. En het meest decentrale en veilige systeem. Ik wil het zeker proberen!

Ik hoef die ETF’s niet…

De enige manier om echt bitcoin te bezitten is om echte transacties te ontvangen op een eigen wallet.
Ik wil een derde partij niet volledige controle geven over bitcoin. Ik wil ze niet hoeven te vertrouwen dat ze daadwerkelijk bitcoin (of futures) kopen. Ik wil niet dat mijn broker een belletje kan krijgen en mijn “etf-bitcoin” verkocht worden. Ik wil niet dat mijn “etf-bitcoin” onteigend kunnen worden.
Nee geef mij maar echte bitcoin!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.