Skip links

#11 – De bliksem is ingeslagen!

Jawel, het is gebeurd! Bitcoin op Twitter. Lees er alles over in deze editie van Bitcoin Focus. Verder hebben we het over het Lightning Networkbanken die een lezer blokkeerden en over een hack van bitcoin.org

Dit is allemaal geen beleggingsadvies. Dat ik bijna al mijn geld in Bitcoin heb zitten betekent niet dat jij dat ook moet doen…

Lightning strikes op Twitter!

  • Twitter en bitcoin
  • Banken, aaargh… Geblokkeerd terwijl je kan bewijzen dat je goed bezig bent.
  • Toch makkelijk Lightning-satjes kopen
  • Een hack op bitcoin.org!

Bliksems! Betalen met bitcoin op Twitter

In eerdere edities van Bitcoin Focus ging het al om Jack en Jack: Jack Dorsey van Twitter, en Jack Mallers van Strike. Ze zijn nu gaan samenwerken om het geven van fooien mogelijk te maken op Twitter!

Weer een voorbeeld van bouwen in laagjes: Strike biedt de Bitcoin- en Lightning-infrastructuur, en Twitter gebruikt die infrastructuur. Technisch gezien heet dit een API, een Application programming interface, waarmee applicaties gekoppeld kunnen worden.

En dat leidt tot een hele toffe ervaring (kijk maar op YouTube). Als lezer: vanuit de hele wereld kan je betalingen doen naar je favoriete twitteraars. Als twitteraar: link een onchain-adres of Lightning-node aan je account, en mensen kunnen vanuit de hele wereld geld sturen.

Weer een voorbeeld van iets dat nog niet mogelijk was. Wereldwijde betalingen over het huidige betaalnetwerk? Een betaling doen voor bijna geen kosten, van Nederland naar El Salvador? Dat kon nog niet, en nu wel. Dankzij bitcoin!
Nu helaas alleen nog voor iPhone-gebruikers, maar de rest volgt snel… Hoop ik dan.

Wil je meer lezen over het lightning network? Kijk dan hier

Dwarsliggende banken

Vorige week vroeg ik naar slechte ervaringen bij banken. Naast een verhaal van een Belgische Bitcoin Focus-lezer, kwamen er ook een hoop antwoorden op de poll in de telegramgroep binnen.

Van de 166 mensen die wel eens bitcoin (ver)kopen, heeft 16.8% wel eens vragen van de bank gehad! Zo ook ik, ik verkocht een tijd terug een beetje bitcoin*. Ik deed dat op een gereguleerd platform in Nederland, die zélf al verdachte transacties door (moeten) geven. Maar toch vond mijn bank het nodig om vragen te stellen:

Want een paar weken later kwam er een brief van de bank, met de vraag om het te verklaren. Waar komt het geld vandaan? Hoe kom je aan die bitcoin?

Ik vroeg de bank: MOET ik antwoorden? Ze zeiden nee, maar dan kon ik geen klant meer blijven… Dat voelt wel als moeten dus. Uiteindelijk is het goedgekomen, ik kon het gewoon uitleggen, ondanks dat ik dat niet wilde.

Een lezer van Bitcoin Focus vertelt een verhaal dat nog een stap verder gaat. Hij kreeg inkomsten van sites, die werden uitbetaald via exchanges. Eis van die beurzen is dat opnemen moet gebeuren naar een rekening op naam, dat moest dus zijn privérekening zijn. En van daaruit maakte hij het over naar zijn bedrijf.

Dat kon hij prima aantonen met facturen en dergelijke, maar dat vond de bank niet genoeg. Zijn bankrekening, Visa-kaart en spaarrekeningen werden opgezegd! En dat allemaal vanwege transacties met exchanges, die netjes uit te leggen waren!

Bijna alle andere banken in België vertelden hem (toen hij ernaar vroeg) dat ze geen rekening willen openen, waarna hij zich genoodzaakt voelde een advocaat in te schakelen. Die gaat moeten bewijzen dat het legitieme zaken zijn!

Lezer, bedankt voor je verhaal. Ik heb je anoniem gehouden, laat het weten als ik je naam kan noemen als bedankje in de volgende editie. En succes met het vinden van een bank die Bitcoin wel OK vindt…

*Bitcoin verkopen?! Yep… Ik wil schuldenvrij leven, en ik kon een stukje van een lening afbetalen door wat te verkopen… Lastige keuze hoor!

Toch makkelijk Lightning-sats kopen in Nederland en België

In een vorige editie zei ik dat het nog niet makkelijk was om Lightning-Bitcoin te kopen. Van twee lezers kreeg ik door dat Flitz goed werkt. Ooit deden ze cadeaukaarten, ik vermoed dat dat van dezelfde maker is, want nu is er (ook uit België): Flitz app.

Zelf heb ik het nog niet geprobeerd. Ik hou het zo veel mogelijk bij één broker allemaal, heb geen zin om mijn gegevens bij meerdere bedrijven achter te laten als het niet hoeft.

Maar als de site waar ik nu Bitcoin koopt, niet Lightning gaat doen, dan wordt Flitz wel een goede optie. Je hebt een Lightning wallet nodig (bijvoorbeeld Muun of Breez), gebruikt de app van Flitz en maakt geld over. Zodra het geld binnen is kan je het opnemen naar je wallet.

Klinkt makkelijk toch! Heb je ervaring mee? Laat het weten, mijn mailadres staat onderin!

Bitcoin.org gehackt

Nee, niet Bitcoin, de site bitcoin.org werd deze week gehackt. Met Bitcoin zelf is dus niks aan de hand, maar de site liet een melding zien met een scam: “maak bitcoin over en we verdubbelen”.

Niet best dus! Het laat precies zien dat gecentraliseerde systemen kwetsbaar kunnen zijn. De sitemanager had de site net op CloudFlare overgezet, een systeem dat sites beschermt tegen aanvallen. Ik ben er geen fan van, het centraliseert het internet, en je geeft sleutelinformatie aan het bedrijf.

Tijdens de aanval kwam er geen verkeer naar de daadwerkelijke server die bitcoin.org host. Het lijkt er dus op dat een aanvaller zélf de site heeft gehost op een “nep-server”, met dus de scam erop. Het is de aanvaller gelukt verkeer om te lijden naar zijn eigen server.

Een precieze reden is nog niet gegeven. De sitemanager vermoedt dat het een DNS-hack was. DNS is het systeem waarmee een computer die een site wil bezoeken, vraagt welke server hij kan vragen naar de webpagina.

Het lijkt dus gelukt om het antwoord van de DNS-server aan te passen, en de bezoeker te leiden naar de nep-server.

Wat had er kunnen gebeuren? De aanvaller had kwaadaardige, bitcoin-stelende software op de site kunnen zetten. Dat is gelukkig niet gebeurd, maar we moeten er rekening mee houden dat dat wel kán.

Dit is de reden dat de makers van de Bitcoin Core-software de software digitaal tekenen. Zorg altijd dat je de controleert of de handtekeningen kloppen!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.