Skip links

#12 – 8 jaar in de gevangenis als piraat – Free Ross!

In de gevangenis voor een Bitcoin-marktplaats, zelf de blockchain importeren, cloud mining, boeken en meer! Je leest alles in deze editie van Bitcoin Focus.

Dit is allemaal geen financiëel advies!

Arrr, ahh, en ohoh! Wat een week weer.

  • Arrrr: Dread Pirate Roberts al 8 jaar in de gevangenis
  • Ehhh: Zelf de blockchain importeren
  • Ahhh: Het Grote Lightningboek
  • Ohoh: Cloud mining
  • Eyyy: Ons geld is stuk

Een piraat in de gevangenis voor drugsverkopen met Bitcoin

Vandaag zit Ross Ulbricht al 2 922 dagen in de gevangenis voor het opzetten van Silk Road, de eerste grote marktplaats waar je voor Bitcoin spullen kon kopen. Toen het nieuws bekend werd dipte de prijs even naar 18% van de waarde van de dag ervoor. Dan valt het allemaal wel mee wat we deze dagen zien, toch?

Tuurlijk, het was geen nette website. Je kon er drugs en mee kopen, voor Bitcoin. Maar Ross heeft zelf geen drugs verkocht, had geen strafblad, alle aanklachten waren voor geweldloze misdaden. Zijn straf doet echter denken alsof hij de baas van de maffia was.

Twee keer levenslang plus 40 jaar cel, zonder de mogelijkheid van vervroegde vrijlating. Waarschijnlijk allemaal vanwege Amerika’s zware “war on drugs”. Al meer dan een half miljoen mensen tekenden de petitie. Kijk eens op FreeRoss.org voor wat meer informatie of om ook te tekenen.

De bijnaam van Ross was overigens Dread Pirate Roberts, de piraat uit The Princess Bride.

Uitdagingen bij importeren van de blockchain

Als je zelf een node draait, dan staat de blockchain op je harde schijf. Je eigen node heeft alle transacties gecontroleerd, en dat is mooi. Je hoeft geen anderen te vertrouwen!

Wat ik wil, is deze data makkelijk bereikbaar maken. Ik wil analyse kunnen doen over deze “onchain data”: bekijken wat er daadwerkelijk op de blockchain gebeurt. En hoe ik denk dat dat het beste kan is met een database.

Ik ben de blockchaindata aan het importeren in een database, en daar kom je best wat aparte dingen tegen:

  • Niet alle blokken zijn altijd goed opgeslagen. Door een foutje in de bitcoinsoftware, is er wat raars aan de hand met blok 256818. De versienummers van de transacties zijn niet goed opgeslagen. Versies van de software die toen draaide, accepteerde negatieve versienummers. Geen probleem voor het geld (je kon bitcoin niet dubbel uitgeven ofzo), maar het staat nu wel voor altijd verkeerd in de blockchain, omdat één miner een verkeerd blok maakte én de software dat accepteerde. Op 10 september 2013 is er een controle ingebouwd: dit soort blokken worden niet meer geaccepteerd.
  • Als je een transactie doet, dan kan je aangeven vanaf wanneer hij weer mag worden uitgegeven. Dit heet locktime: je kan aangeven vanaf welk blok (of welke datum) de transactie uitgegeven kan worden. Ik had niet verwacht dat mensen dat voor lange tijd zouden vastzetten, maar toen kwam ik tijdens het importeren deze transactie tegen. Deze bitcoin hebben een locktime van 4294967295, wat erop neer komt dat ze pas op 7 februari 2106 kunnen worden uitgegeven. Ik had niet gedacht dat er zulke grote waarden zouden worden gebruikt… Wel dus!

Ik twijfel er niet aan dat ik nog meer gekkigheid ga tegenkomen. Even een foutje goedmaken kan niet.

Het grote Lightningboek

Bitcoiner Andreas M. Antonopoulos schreef vier jaar geleden Mastering Bitcoin, een boek dat mij veel leerde over Bitcoin. Het is wat mij betreft een aanrader voor iedereen die wel eens een regel programeercode heeft gezien.

Deze week is Mastering the Lightning Network naar de drukker gegaan. 147 mensen hebben meegewerkt aan het boek op GitHub. Iedereen die wilde, kon hoofdstukken schrijven, aanpassen en correcties geven.

Ik heb een en ander proefgelezen en wat correcties gedaan, andere mensen hebben veel meer werk geleverd. Er zijn 126 duizend woorden over Lightning geschreven.

Het boek is gratis te lezen op GitHub, maar ik wacht de officiële versie nog even af. Dan koop ik netjes het e-book. Ik ben heel benieuwd!

Minen met gehuurde machines

Zelf bitcoin minen is niet heel makkelijk. Je moet miningaparatuur zien te krijgen (in een tijd van chiptekorten), goedkope stroomcontracten regelen (succes!) en een gekoelde plek hebben waar de herrie van de miners geen probleem is.

Er zijn bedrijven die zeggen dat ze die dingen voor je regelen. Cloud mining is het huren van miners bij een bedrijf dat die zaken voor je regelt.

Helaas gaat het vaak mis. Er zijn al een aantal cloud miners failliet gegaan, of ontmaskerd als fraudeurs. Ze incasseerden vrolijk je geld, maar mineden helemaal niet.

Dat wil niet zeggen dat álle cloud miners oplichters zijn. Het kan ook dat het gewoon niet lukt om genoeg machines, stroom of klanten te vinden.

Deze week ging Miners Europe BV uit Nederland failliet. In de bedrijfspapieren staat dat ze ook cloud mining deden, en het lukt kennelijk niet om dat rendabel te maken.

Ons geld is stuk

Als je Bitcoin Focus al een tijdje leest, in de telegramgroep InflatieSpook zit, of je energieabonnement recent hebt verlengd, dan heb je vaker berichten voorbij zien komen dat er van alles mis is met ons geld(systeem).

In Ons geld is stuk schrijven Bert en Peter Slagter erover: waarom lukt het niet om een huisje te kopen, vermogen op te bouwen? En ook: hoe kan bitcoin de oplossing zijn?

Het boek is vanaf deze week te bestellen, bijvoorbeeld op Bol, in je boekwinkel en je kan natuurlijk ook in bitcoin betalen!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.