Regels, regels en regels! Moet dat nou? Nee! Er zijn alternatieven. In deze Bitcoin Focus lees je over de waarschuwing van de De Nederlandsche Bank van deze week, hoe je kan handelen zonder regels, en over banken die denken dat zij de baas zijn over wat er gebeurt. Let’s go! Voor de goede orde: dit is géén beleggingsadvies.
Waarschuwingen, p2p handelen en banken die naast hun schoenen lopen
- “Pas op voor cryptobeurs Binance!”
- Handelen zonder regels
- Rechters zijn de beste rechters
Landen beginnen te ‘waarschuwen’
Woensdag stuurde De Nederlandsche Bank (DNB) een melding over Binance. Het probleem: Binance staat niet in het register van de DNB, en daar moeten ze wel in staan.
Het is eigenlijk absurd dat je toestemming nodig hebt om bitcoin te mogen verkopen als bedrijf. In een vrije wereld zou iedereen vrij gebruik mogen maken van geld. De DNB wijst naar de Wet ter voorkoming van Witassen en financieren van terrorosme (Wwft). Ook Spanje waarschuwde deze week overigens, ook over “vergunningsloze” bedrijven…
Vergunningen om bitcoin te mogen verhandelen… Dat is nu de wereld waarin we leven. Ondanks dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van decentrale handelsplatformen, waar mensen direct met elkaar handelen (zie hieronder), is er nog steeds een hoop bestaansrecht voor de grote beurzen, zoals Binance.
Binance is niet dom. Ik kan mij niet voorstellen dat ze niet al jaren weten dat er tegengas gaat komen. Daarnaast: Nederlanders zijn actieve handelaren, we zijn een markt die niet zomaar te negeren is. Maar Binance doet alsof het allemaal als verrassing komt, en zeggen snel na de DNB-waarschuwing: “We zijn bezig met een aanvraag voor de registratie“.
Ergens is het wel een grappige fuck-you naar de DNB. Ze lijken te doen alsof ze van niks wisten. Daarmee geven ze het gevoel dat het allemaal niet zo belangrijk is, of dat ze zich in ieder geval niet heel erg druk maken over onze centrale bank als toezichthouder?
Voor de gemiddelde Nederlander, die nog niet met Bitcoin bezig is, staat het echter wat raar. Koppen op Teletekst waar De Gemiddelde Nederlander zich weer over kan opwinden: “Kijk! Het is weer mis met de Bit Coin, Ingrid! Wat een boefjes!“.
Zo lang we leven in een wereld waarin deze regels nodig zijn, dan is het als bedrijf maar beter om hieraan mee te doen, zeker voor het imago. Want je komt er niet onderuit, totdat de regels veranderen. Richt je als bedrijf op het veranderen van de regels, maar zorg tegelijk wel dat je je aan de regels houdt, dat staat voor iedereen beter.
Lees ook: Binance verplicht identificatie voor alle gebruikers
Decentrale exchanges: power to the peers
Als je Bitcoin koopt in Nederland op een platform, dan heb je zo goed als zeker al de “KYC”-popups en vragen gezien. KYC staat voor Know Your Customer, en betekent grofweg dat de partijen waar Bitcoin worden verkocht, data over hun klanten moeten opslaan (paspoortkopietjes en andere informatie bijvoorbeeld).
Mochten die beurzen worden verboden, dan zal er best even een prijsinzinking zijn. Maar het is zeker niet het einde van de wereld, want we hebben deze (centrale) partijen helemaal niet nodig! We kunnen ook peer-to-peer handelen.
Want exchanges verkopen zelf geen bitcoin. Het “enige” dat ze (naast privacygevoelige data verzamelen…) doen, is het koppelen van verkopers aan kopers. Ze (ver)kopen niet hun eigen bitcoin, ze zorgen dat een verkoper aan een koper kan verkopen, via henzelf als centrale partij.
Bisq.network laat al sinds 2016 zien dat dat anders kan. In 2014 begonnen ze met de naam “Bitsquare”, met vooral grote ideeën, en een geloof dat decentraal handelen de toekomst is. Nadat ze in 2017 een halve [!] bitcoin weggaven in hun zoektocht naar een nieuwe naam, heten ze nu Bisq.
Bisq is een decentraal handelsplatform. Je downloadt de applicatie van de site, en de applicatie verbindt via Tor naar andere gebruikers. Ze nemen geen volledige controle over je bitcoin, die blijven van jezelf. Totdat je verkoopt natuurlijk, dan zijn ze niet meer van jezelf.
Iedereen kan meedoen. Ze hebben een platform opgezet waar je als gebruiker eerst geld in multisig-wallet zet. Dit regelt Bisq netjes. Euro’s wil Bisq nooit mee te maken hebben, die worden direct gestuurd tussen gebruikers. Zodra beide partijen tevreden zijn, wordt de bitcoin verhandeld en vrijgegeven. Gedragsregels dus, om mensen tevreden te houden, geen rare wetten.
Helemaal veilig wordt een platform nooit, maar op Bisq kan je alleen handelen als beide partijen wat bitcoin vastzetten, als veiligheidsmechanisme. Ook is er een reputatiesysteem, en is er mediation als er wat misgaat.
Mochten gereguleerde exchanges ooit verboden worden, dan is er nog geen man overboord: dan stappen we over naar peer to peer exchanges!
Banken spelen voor rechtertje
Tot begin van dit jaar mocht je niet op Facebook zeggen dat het misschien een goed idee was om onderzoek te doen om uit te zoeken of Corona uit een lab in China kwam. Al dat nieuws werd door Facebook weggezet als “Fake News”: je mocht het er niet eens over hebben.
Inmiddels is het geen Fake News meer, wordt er onderzoek gedaan, en is het weer normaal om dit te bespreken. Het is geen coronanieuwsbrief, dus ik ga hier niet op in hoe dat (mogelijk) zit met dat lab, het punt is dat Facebook bedacht dat iets Fake News was, en er niet meer over gesproken mocht worden.
Wie is Facebook om te bepalen wat de waarheid is? En in hetzelfde straatje: wie zijn banken om te bepalen wie “goed” en wie “fout” werk doet?
In onze rechtsstaat hebben we rechters om te bepalen wat goed of fout is: ze toetsen handelingen van mensen aan de wet, er zijn mogelijkheden om in (hoger) beroep te gaan en om jezelf te verdedigen.
Creditcardmaatschappijen, betaalverwerkers en banken denken dat zij die rol op zich moeten nemen en voor rechter moeten spelen. Accounts worden afgesloten omdat ze “verkeerde informatie” geven, omdat het die bedrijven niet bevalt wat de rekeninghouders doen. Of omdat de porno mogelijk niet oké is.
Als er wat mis is, op PornHub bijvoorbeeld, dan moet een rechter ze aanpakken en mensen in de gevangenis stoppen. Als mensen oproepen tot geweld, dan moet de politie onderzoek doen en mensen van hun bed lichten. Laat dat niet door bedrijven doen!
Deze week kwam ook het bericht naar buiten dat Nederlandse banken sommige klanten weigeren. Het zal je niet verbazen: ook hier vind ik het niet aan de banken om te beslissen wat goed en fout is.
Met Bitcoin heb je dit probleem niet. Iedereen mag meedoen, iedereen kan een node starten, een wallet installeren. Bitcoin heeft geen mening over coffeeshops en wiet, ook zij kunnen meedoen.
En als mensen wat illegaals doen, dan wordt dát aangepakt. Door rechters en de rechtsstaat. Niet door bedrijven die beslissen wat wel en niet mag!