Skip links

#2 – Fysieke spam en een bitcoin-sandwich

Het was weer een bewogen week in de wereld van bitcoin. In deze Bitcoin Focus lees je over verschillende lagen van bitcoin, oplichters en mijn beleggingsstrategie.

Na het lezen van Bitcoin Focus ben je weer helemaal op de hoogte en heb je hopelijk weer wat nieuws geleerd. Let’s go!

Voor de goede orde: dit is géén beleggingsadvies.

Problemen van datahonger en hacks, blijven stapelen en een kijkje in Marnix zijn investeringsstrategie

  • Adresgegevens opslaan? Liever niet!
  • Laag 1, laag 2, laag 42… Stapelen is schalen.
  • Investeringsstrategie Marnix onthuld

Het probleem van persoonsgegevens opslaan

Deze week is er bij honderden Nederlanders een (echte!) brief op de mat gevallen, waar ze niet op zaten te wachten. In de brief zat wat altcoin-geneuzel, maar het grotere probleem is: hoe komen die mensen aan de adressen?

In 2020 was er een hack bij hardwarewalletmaker Ledger, en dat is precies een voorbeeld van het probleem met het opslaan van adresgegevens! Ook Nederlandse partijen moeten nu, als er bitcoin worden gekocht, allerlei klantdata opslaan. Zoals we in de afgelopen jaren hebben gezien, dat gaat mis. Er gaat HEEL VEEL mis: er wordt veel gelekt.

En die lekken wordt ook een hoop misbruik van gemaakt. Nederlanders ontvingen “kwaadaardige” devices thuis, en nu dus deze brieven… Wie weet wat criminelen nog meer met adresdata doen, als ze weten dat er mogelijk een bitcoiner woont?

Veel data wordt gehackt, gestolen en gelekt. Wat mij betreft had Ledger die data helemaal niet meer moeten hebben: het product is opgestuurd, waarom dan langer opslaan? Zodra data niet meer gebruikt hoeft te worden: haal het weg. Dat geldt overigens voor alle data, in mijn optiek.

Datalekken horen er tegenwoordig helaas bij, maar door beter omgaan met data kan de impact wel worden verkleind. De Nederlandsche Bank (DNB) die daarentegen bitcoinbedrijven verplicht om klantgegevens lang op te slaan, getuigt ervan dat ze nog niet in 2021 zitten. Want ook gegevens van (Nederlandse) bitcoinbedrijven worden gelekt.

Ben je een klant? Denk na over het delen van je adres, gebruik een werkadres of postbus als dat kan. Ben je een bedrijf: denk om je dataretentie: breng je klanten niet langer in gevaar dan nodig. En voor de bedenkers van de “je moet klantgegevens lang bewaren”-regels: besef in welk jaar we leven, langer opslaan = meer risico!

Laag op laag op laag op laag: stapelen!

Het internet is gemaakt met meerdere lagen: er zijn de fysieke kabels waar je bits en bytes overheen gaan, die maken netwerken, waar bovenop allerlei protocollen draaien, die uiteindelijk bij de bovenste laag komen: de applicatielaag

En tegenwoordig ‘stapelen’ applicaties ook weer; applicaties maken gebruik van elkaars informatie. Een hele hoop lagen dus, om een werkend internet te krijgen, wat profiteert van lagere lagen.

Bij Bitcoin is de blockchain de basislaag: het publieke grootboek waar alle transacties gebeuren. We noemen het laag 1 (L1). Deze eerste laag is veilig, transparant, decentraal, permissieloos en er is geen vertrouwen nodig in tegenpartijen. Bij deze eigenschappen komen (regelmatig) hoge kosten kijken, die horen bij de veiligheid. Als je een transactie doet op L1, dan noemen we dat een onchain-transactie. Met deze eerste laag is al een hoop mogelijk. Een transactie kan een simpele overboeking zijn van 1 iemand, naar 1 ander iemand, zoals een overboeking met de bank. Maar op laag 1 kan een stuk meer: er zijn smart contracts mogelijk.

Deze week kondigde SuredBits een DLC-wallet aan. Het is een slimme wallet om een bepaald type smart contracts op de Bitcoin-blockchain te gebruiken: Discreet Log Contracts. Deze contracten zorgen dat je met externe data transacties kan doen. Je zou er gokjes mee kunnen doen: wint AZ, dan gaat het geld naar Piet, wint Go Ahead, dan wint Anna. Een externe bron (een Orakel) beslist wat de uitkomst van de transactie is. De aangekondigde wallet maakt dit soort contracten mogelijk.

Maar er is meer: bovenop de L1-laag worden andere lagen gebouwd. Alle applicaties die op laag 1 bouwen, zijn laag-2-oplossingen. Er zijn er meerdere, bijvoorbeeld Lightning en Liquid. Ze staan goedkope(re) transacties toe, die ook sneller zijn dan onchain (L1). Je levert bij deze 2e-laag oplossingen altijd ergens op in; misschien is er meer vertrouwen nodig in een derde partij, misschien is het iets minder veilig? Allemaal keuzes die per type L2-oplossing worden gemaakt.

Daar bovenop wordt ook alweer gestapeld! Derde-laag oplossingen, die weer op 2e-laag oplossingen bouwen, zoals oplossingen bovenop de tweede laag Lightning, om smart contracts te doen.

Al met al is het een grote sandwich van protocollen: Bitcoin bouwt op internet (het onderste broodje?) mensen bouwen weer op bitcoin (goed beleg?), en zo blijven we lekker stapelen! Eet smakelijk!

Waar houdt het op? Eindigen we met 7 lagen zoals het traditionele internetmodel? Gelaagdheid zorgt dat je door kan bouwen op een betrouwbare onderlaag, en nieuwe dingen kan doen. De SuredBits-wallet bouwt op de on-chainlaag. Er zijn succesvolle 2e-laag, en er komen 3e-laag oplossingen. Allemaal vanwege de betrouwbare blockchain!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Deel 1 van strategie Marnix onthuld: wel winst, geen zorgen

Het was een rumoerige week, de bitcoinkoers heeft aardig geschommeld. Heb je je zorgen gemaakt? Misschien wel wakker gelegen? Niet nodig!

Sinds ik mijn hele simpele strategie gebruik (een paar jaar), hoef ik mij geen zorgen meer te maken over snel aan- en verkopen van Bitcoin. Een hoop “traders” proberen dure cursussen te verkopen, waar ze je uitleggen op welke signalen je moet letten. Ik hou daar niet zo van, kijken naar grafieken en denken dat je kan voorspellen wat er gaat gebeuren.

Hier is de strategie die voor mij al jaren heel goed werkt, EN zorgt voor een goede nachtrust: HODL, oftewel: koop bitcoin en ga niet verkopen. Ik besef: ik heb bitcoin voor de lange termijn. Ik ben niet uit op snelle koerswinsten. Ik zie een betere wereld voor mij met Bitcoin, en mijn bitcoin lang vasthouden helpt daarin mee.

Tuurlijk, soms moet ik wat uitgeven, en dat is prima! Ik betaalde vorige week wat biertjes met bitcoin, en heb daarna weer bijgevuld. Maar als het om grote bedragen gaat, dan hou ik mij netjes vast aan mijn strategie: kopen en lang vasthouden! Zoek je rust? Ga niet proberen de markt te verslaan, ga voor de langetermijnvisie!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.