Skip links

#375 Rondje langs de velden

Het was weer een week met divers nieuws: bitcoin schommelde rond de $60.000, MicroStrategy blijft stacken en de mining difficulty adjustment bereikte een nieuw record. Op zich niets bijzonders, want dit zijn allemaal trends en patronen die regelmatig terugkomen. Evenzo wat betreft de uitspraken van de minister van Financiën over de digitale euro alsook exceptionele prijsvoorspellingen van investeringsfondsen.

Bitcoinkoers sinds 1 januari 2024

Rondje langs de velden

  • MicroStrategy heeft weer een 18.300 bitcoin (BTC) bijgekocht. Het gaat om een aankoopbedrag van $1,1 miljard, voor een gemiddelde prijs van $60.408 per bitcoin. De aankoop brengt het totale bitcoinbezit van het bedrijf op 244.800 BTC.
  • Investeringsbedrijf VanEck, dat een totaal van $108 miljard beheerd, is bullish. Ze verwachten dat bitcoin in 2050 naar de $2,9 miljoen per coin gaat. Let wel op: met een eigen bitcoin ETF hebben ze hier ook baat bij. Is het eerlijk optimisme, of simpele marketingpraat?
  • BtcTurk, de oudste cryptobeurs van Turkije, heeft het lightning netwerk geïmplementeerd. Klanten kunnen het gebruiken voor zowel stortingen als opnames. In Nederland blijft BL3P vooralsnog het enige platform dat innoveert met deze secundaire betaallaag voor bitcoin.
  • Intussen is er tegenslag voor Duitse bitcoiners. Het Amerikaanse Kraken deelt dat het stopt met lightning voor onze Oosterburen. De reden? “Nieuwe regelgeving die op 10 september 2024 van kracht werd.” Op stacker.news wordt dit onderwerp uitvoerig bediscussieerd.
  • De Future Forward PAC start met het accepteren van cryptodonatie. Dit is een politieke commissie die marketingcampagnes levert voor Kamala Harris. Ze zijn niet officieel gelieerd aan de Democraten. Het is dus niet zo dat Harris zélf bitcoin accepteert, zoals in sommige media is bericht. Maar toch: bitcoin is aanwezig op meer en meer politiek terrein.
  • De moeilijkheidsgraad van het minen van bitcoin bereikt een nieuw record. Deze difficulty staat nu op 92,67 biljoen. Elke twee weken kalibreert het bitcoinnetwerk de moeilijkheid voor het maken van een nieuw bitcoinblock. Als de concurrentie onder miners toeneemt, wordt het lastiger gemaakt om de juiste nonce/hash te vinden. Zo blijft de blocktijd gemiddeld 10 minuten.
  • De Amerikaanse inflatie steeg in augustus met 0,2%, de Core CPI met 0,3%. Let op: de geldontwaarding gaat gewoon door, met een 2,5% op jaarbasis. Deze onverwachte stijging wordt de Federal Reserve mogelijk genoodzaakt om een renteverlaging van 25 basispunten door te voeren. Ze zullen daarbij niet de eerste centrale bank van de wereld zijn die dit besluit.

Advertentie: Verdien gratis bitcoin bij het online shoppen met Satsback.com.

Contant geld

“Als mensen liever met contant geld dan een digitale euro betalen moet dat mogelijk zijn.” Dat stelt minister Heinen van Financiën in een debat met de vaste commissie voor Financiën. Ook de digitale euro kwam aan bod: Nederland heeft geen vetorecht heeft om de invoering van deze Central Bank Digital Currency (CBDC) tegen te houden.

Heinen ging ook in op de programmeerbaarheid van het nieuwe betaalsysteem.

“Er zijn twee typen programmeerbaarheid. De programmeerbaarheid die we niet willen gaat over bestedingsdoelen, bijvoorbeeld dat je een bepaald product niet mag kopen. Of het gaat over vervaltermijnen, waarbij de waarde van je euro’s zou kunnen vervallen. Dat gaat overigens ook in tegen het idee van de euro; een munt moet zijn waarde houden. Als er vervaltermijnen aan zitten, dan gaat het überhaupt niet goed.”

Het andere type programmeerbaarheid gaat over het klaarzetten van betalingen.

“Dan moet u denken aan hoe u thuis met uw eigen bankapp waarschijnlijk maandelijks geld naar uw spaarrekening overmaakt, de huur betaalt of spaargeld naar de kinderrekening overmaakt. Dat is ook een vorm van programmeerbaarheid. Daar zou je denk ik wel de mogelijkheid voor open moeten laten. Dat is aan mensen zelf om dat in te regelen.”

Tot slot wil de minister niet dat de CBDC wordt gebruikt om consumenten in een bepaalde richting te sturen. Maar goed… dat gebeurt vandaag de dag ook al, met gemanipuleerde rentestanden via de Europese Centrale Bank (ECB), waardoor mensen ofwel worden aangespoord om te gaan sparen (hoge rentes) ofwel om te consumeren en investeren (lage rentes).

Technisch vernuft

Een bitcoin ontwikkelaar heeft een “0-fee lightning commitment transaction” op het testnet gedaan met de allernieuwste versie van Bitcoin Core. Daarbij is er gebruikt gemaakt van v3 transactions en pay-to-anchor betalingen.

Wat je ermee kunt? Deze update biedt betere bescherming tegen zogenoemde pinning attack. Het maakt het lightning netwerk veiliger en ook simpeler. Door de on-chain transactiekosten los te trekken van een betaalkanaal, hoef je je geen zorgen te maken over onverwachte “channel closure”.

Mocht je even kwijt zijn wat dit allemaal inhoudt: lees dan Lightning Focus #247 (over pinning attacks) en Lightning Focus #327 (over v3 transacties) van Edward!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Let op!

Analist Callum Thomas brengt een bijzonder gegeven. Hij merkt op dat twee jaar geleden zowel de aandelen als staatsobligaties slecht presteren. Het is in de afgelopen honderd jaar maar drie keer eerder gebeurd: in 1931, in 1969 en … 2022.

Lyn Alden vult aan dat zowel in 1931 als in 1969 een doelbewuste geldontwaarding volgde, binnen twee á drie jaar. 1931 was tevens het jaar waarna er een Amerikaans verbod volgde op particulier goudbezit, de welbekende EC 6102 verordening. In 1969 volgde niet veel later de Nixon Shock, waarbij goud compleet van geld werd losgekoppeld.

We zijn twee jaar naar 2022. Wat staat er te gebeuren? Nou, in ieder geval is duidelijk dat goud floreert. De koers bereikte afgelopen week nieuwe recordhoogten, nadat de koers sinds 2020 vrij stabiel bleef. Kan bitcoin volgen?

Donaties

Afgelopen week ontvingen we twee donatie van beide 2.100 sats:

  • Anonymous: “Goede nieuwsbrief!”
  • Piet: “TY”

Bedankt! Wij schrijven gratis online nieuwsbrieven met een unieke kijk op bitcoin en Nederland. Kun je deze advertentievrije verhalen waarderen? Stuur ons wat bitcoin als donatie, volledig value4value! Zo kunnen we je elke week van een unieke nieuwsbrief voorzien.

Future of Bitcoin in Antwerpen

Op 5 oktober is er in Antwerpen in de Handelsbeurs de grootste bitcoinconferentie van België genaamd Future of Bitcoin. Als trouwe abonnee van Focus Bitcoin ontvang je 20% korting met de kortingscode bitcoinfocus24.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.