Skip links
geldprinter europa euro

#373 Muntgeld is te duur!

Terwijl België te maken heeft met een probleem, namelijk muntgeld dat te duur is om te maken, blijkt het dat Turken en Argentijnen massaal bitcoin kopen. Verder is er een nieuw protocol bedacht voor leningen met bitcoin als onderpand, en gaan oplichters in Duitsland op een geniepige manier te werk.

Uiteraard beginnen we met een korte nieuwsronde:

Rondje langs de velden

  • Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, hint dat het mogelijk tijd is voor iets nieuws: “De tijd is gekomen waarop we ons beleid aanpassen.” Hij verwijst hier waarschijnlijk naar lagere rentetarieven, wat over het algemeen goed wordt geacht voor bitcoin (en andere relatief risicovolle activaklassen).
  • Het failliete Celsius heeft meer dan $2,53 miljard verdeeld onder ongeveer 251.000 schuldeisers, zo blijkt uit het eerste statusrapport. Er zijn 121.000 crediteuren die hiervoor nog voor in aanmerking komen, maar de uitkering nog niet hebben geclaimd.
  • Turken en Argentijnen kopen massaal bitcoins wegens inflatie.” Dat stond begin deze maand zowaar in het Financieel Dagblad, de krant die doorgaans toch sceptisch is over bitcoin. Bijna 20% van alle cryptovaluta wordt inmiddels gekocht met Turkse lira’s, waarmee het de euro heeft ingehaald, zo deelt Kaiko.
  • De CEO van Telegram, Pavel Durov, is opgepakt in Frankrijk, maar ook onder borgtocht weer vrijgelaten. Durov is aangeklaagd voor 12 strafbare feiten. De discussie over privacy en “onstopbare” systemen zoals bitcoin en nostr laaiden weer op. In de aanklacht verwijst de Tribunal Judiciaire De Paris namelijk naar de cryptografie die in Telegram wordt gebruikt.
  • Een solominer heeft met veel geluk een block aan de blockchain weten toe te voegen. Hierdoor verdient hij/zij maar liefst $200.000! De kans dat dit normaal gesproken met de huidige rekenkracht, moeilijkheidsgraad en blocktijd voorkomt, zou volgens schattingen eens in de 87 jaar zijn.
  • Het was 28 augustus precies 10 jaar geleden sinds Hal Finney overleed. Finney is de persoon die de allereerste bitcointransactie van Satoshi Nakamoto ontving. Hij overleed in 2014 aan de gevolgen van de spierziekte ALS.
  • Lightspark, het bedrijf van oud-Facebook directeur David Marcus, heeft zijn dienst verder uitgerold. Gebruikers kunnen nu bitcoin sturen van/naar iedere bank in de Verenigde Staten.

Geld is te duur

Een bijzonder probleem in België. Er is een tekort aan muntgeld en om dat op te lossen roept de overheid men op om meer geld uit te geven. Het probleem is dat het slaan van nieuwe munten te duur is.

Het is ironisch: de reële waarde van een metalen muntje is dermate hoog dat het de opgedrukte waarde niet representeert. Tijdens de goudstandaard was het simpel: de Britse pond stond gelijk aan de waarde van de oude eenheid van gewicht, namelijk een pond aan zilver.

Het woord Lira verwijst naar libra, wat te maken heeft met de weegschaal: het gewicht van de munt zelf en daarmee de waarde.

De peso, gebruikt in onder andere Mexico, de Filipijnen en Argentinië, is letterlijk de vertaling van “gewicht”. Enfin, je snapt het idee.

Het is voor België lastig om muntgeld te printen, omdat het “te duur” is, omdat ze met een decreet de waarde van het muntje vaststellen, en het niet de marktwaarde van het metaal is wat de munt zijn waarde geeft. En die waarde loopt niet gelijk aan de economische realiteit.

Onderstaand nieuwsitem laat op een leuke manier zien hoe het geldsysteem kapot is. Bekijk het vooral zelf op NOS.

“Bitcoin is pristine collateral”

Sommigen zien in bitcoin een volatiel muntje. Anderen zien het als het meest robuuste en beste onderpand dat je kunt bedenken. Met die laatste visie in je hoofd, zijn bitcoiners tools aan het bouwen om leningen af te kunnen sluiten op een non-custodial manier.

Op 12 augustus is het Lava Loans Protocol gelanceerd dat deze dienst wil aanbieden. Lava Gloval Inc schrijft:

“Bitcoin heeft zijn positie als digitale store of value te pakken. Als gevolg hiervan willen veel mensen toegang tot bitcoin-gedekte leningen. Er bestaan ​​echter geen trust-minimized oplossingen die het gebruik van bitcoin als onderpand voor leningen mogelijk maken. Wij presenteren een oplossing die bitcoin smart contracts (discrete log contracts) gebruikt om bitcoin-gedekte leningen mogelijk te maken die gebruikers cryptografische beveiliging bieden in plaats van uitsluitend reputatie- of juridische garanties.”

Want inderdaad: vooralsnog gaan de meeste bitcoinleningen via custodials, denk aan partijen zoals BlockFi en Celsius die beide onderuit zijn gegaan. Met cryptografische trucjes kun je deze derde partij mitigeren. Zonder al te veel op de techniek in te gaan, hier een korte uitleg:

Je kunt met Lava Loans een aantal parameters aan je bitcoin meegeven:

  • het rentetarief,
  • de verloopdatum van de lening,
  • het aantal dagen sinds de lening is aangegaan,
  • het aantal bitcoin als onderpand,
  • het aantal fiat als lening, en
  • de bitcoinprijs zelf.

Gooi je al deze data in discreet log contracts, dan kun je dus mechanismes maken waarbij de lener en de uitlener elkaar van diensten kunnen voorzien. Via een smart contract komt de bitcoin(onderpand) vast te staan, en met escrows, oracles en veel OP-codes kun je zo de lening inprogrammeren (en vastzetten in de blockchain.

Ja, het heeft zo ook zijn risico’s. Maar tegelijk maakt het ook dingen mogelijk. Centrale leenplatformen (zoals eerder genoemde Celsius) zijn trouwens ook niet risicovrij – denk alleen maar aan fractioneel reserve bankieren en faillissementen.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Duitse oplichters

Het Beierse Landeskriminalamt waarschuwt voor een bijzondere scam bij onze Oosterburen. De oplichters laten zogenaamde paper wallets achter op straat met een stortingsbewijs. De bijbehorende QR-code leidt de gebruikers naar een nepwebsite toe. Iedereen die denkt gratis geld te kunnen claimen, zijn potentieel slachtoffers. Op de pagina worden namelijk identiteitsgegevens gevraagd.

Let dus op! Als het klinkt als ‘te mooi om waar te zijn’, dan is dat ook vaak het geval bij bitcoin.

Donatie

Ben je fan van Focus? Steun ons dan ook met een volledig vrijblijvende donatie. Zo kunnen we wekelijk onafhankelijke, Nederlandse, bitcoin-only nieuwsbrieven schrijven! Afgelopen week stuurde Tommy ons 7.500 sats met een leuk berichtje. Thanks, Tommy!

“Leuk concept zo dat value4value. Hoog tijd om is te betalen voor de prima content. Keep it up.”

Wil je liever wat terug voor je financiële steun? Bestel dan ons Bitcoin Focus magazine! We zijn trouwens inmiddels hard bezig met onze tweede editie! 👀

Hodl on,

Arnold

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.