Skip links

#119 Moneystreaming

“Real-time pay-as-you-go electricity payments over lightning“, dat klinkt futuristisch. Niets is minder waar. Bitcoinbedrijven werken al aan moneystream-oplossingen met behulp van het lightning netwerk. En wat te denken van sats-streamen voor het afbetaling voor ‘gratis’ zonnepanelen?

Vorige week las je deel 1 van het gesprek met Alby-oprichter Michael Bumann over bitcoin als native valuta van het internet en de 402 betaalcode in HTTP. Vandaag een dieper vervolg over de implicaties van ‘sats als standaard’ op het web:

  • pay-per-view
  • value4value
  • podcasting 2.0 en SATurn
  • lnurl-authentification
  • moneystreaming voor zonnepanelen en stroom
  • en nog veel meer!

Pay-per-view

Bitcoin Focus gebruikt (als eerste nieuwspublicatie van Europa) de pay-per-view optie met het lightning netwerk, mede dankzij software van Alby. Ze hebben een Lightning Publisher-plugin gemaakt wat afrekenen met bitcoin heel gemakkelijk maakt. Michael Bumann zegt:

“Met Alby willen we de ‘mental overhead’ zo klein mogelijk maken. We willen de moeite voor het doen van een betaling reduceren. Dat betekent dat je geen QR-codes wilt scannen of facturen moet kopiëren. Alleen dan kunnen we het pay-per-view-idee mogelijk maken.”

Pay-per-view slaat op het idee waarbij je per artikel dat je leest betaalt. Zo stream je geld over het internet, zonder dat je het misschien zelf door hebt.

In de Alby-extensie kun je met ‘Allowances’ instellen hoeveel je maximaal per website wilt uitgeven.

In het onderstaande voorbeeld zie je een limiet van 21.000 sats die automatisch naar Bitcoin Focus is over te maken. Zo kun je voor iedere website een maximum bedrag invoeren, en hoef je je geen zorgen te maken dat je per ongeluk je hele wallet ‘leegt’.

“Op het moment dat je op ‘lees verder’ klikt, wordt de betaling automatisch gedaan en dan kun je het hele artikel lezen. De website genereert de invoice als je op de knop klikt, geeft die via de extensie door aan de wallet van de gebruiker (via de WebLN-open standaard) en de wallet betaalt die dan. Als het een ‘vertrouwde website’ is, kun je zelfs die laatste stap automatiseren.”

Bekijk deze video hoe dit (op mobiel) werkt, of deze over de extensie!

Michael maakt de vergelijking met het kopen van een krant in een kiosk: je geeft een muntje en krijgt in ruil de krant. Je hoeft je niet te registreren en geen persoonlijke informatie achter te laten. Dit kan nu ook op websites, zonder dat je je e-mail adres hoeft achter te laten of een abonnement hoeft af te sluiten, inclusief creditcardgegevens.

“Als het gebruik van lightning nóg makkelijker wordt, gaan we steeds meer value4value zien. Dan wordt het interessant, helemaal voor contentmakers van mediaspecialisten tot muzikanten.”

De pay-per-view optie werkt nu met cookies in de browser. Daarmee werkt het op apparaatniveau en niet zo zeer op gebruikersniveau. Verander je van je desktop naar je smartphone, dan is de paywall weer zichtbaar. Bumann heeft erover nagedacht:

“Je gaat dan in de richting van identiteit. Je moet een ID hebben die de website kent en waarmee je kunt aantonen dat je ergens anders al hebt betaald voor het artikel. Dit zou je kunnen doen met lnurl-authentication, waarbij je inlogt met je lightning wallet. Het probleem is dan wel weer mogelijke identiteits-swaps. We moeten hier een standaard voor hebben met bijvoorbeeld LSAT.”

LSAT hebben we vorige week kort besproken. Dat artikel lees je hier. Lnurl-auth is op sommige websites al gangbaar, zoals LN Markets. Een erg leuke manier om in te loggen en om mee te spelen! Als het ware is jouw identiteit daarbij de public key (pubkey) van jouw lightning wallet.

Lightning werkt anders

Vergeleken met de traditionele manier van betalen werkt lightning ook heel anders, aldus Bumann:

“Momenteel geef je de webshop de volledige autorisatie om een bedrag van mijn creditcard te halen. Daarbij vertrouw je hen en de betaalprovider en heb je ook nog eens een creditcard verzekering. Met lightning heb je automatische afwikkelingen, en daarom ga je van ‘pull’ naar ‘push’.”

Naast de pay-per-view optie, kun je ook een Bitcoin Focus-abonnement nemen met bitcoin. Momenteel zijn terugkerende bitcoinbetalingen nog lastig, vertelt Bumann:

“Je zou in wallets terugkerende betalingen kunnen zien, dit staat dan in de applicatie-laag. Dat hoeft niet op protocolniveau. Daarbij is er wel een probleem: er moet een standaard geschreven worden voor ‘terugkerende lightning betalingen’. Die is er nog niet.”

De gebruiker is verantwoordelijk voor de (automatische) betaling en het blijft zijn controle. Dat is anders dan met creditcards.

Podcasting 2.0

Een ander nieuw verdienmodel dat lightning mogelijk maakt, is zichtbaar in de podcastwereld. Alby werkt samen met lybsin, rrs.com en Podverse en heeft ook een analysetool gemaakt genaamd SATurn. Hij zegt:

“De podcastwereld is super interessant. Het is al heel erg decentraal. Er zijn heel veel podcastspelers en heel veel uitgevers en diensten. Het zijn niet zoals bij muziek alleen diensten zoals Spotify en Apple Music. Podcasting heeft heel veel lagen.”

Met podcasting 2.0 kan de luisteraar direct bitcoin sturen naar de podcaster. Je kunt sats/minuut instellen of boosts sturen op een specifiek moment dat jij in de show waardeert.

Het interessante hieraan is dat de podcaster en de luisteraar niet op dezelfde dienst hoeven te zijn aangesloten. Ze hoeven alleen maar aan hetzelfde protocol te gebruiken: lightning.

“Alles is ook interoperable met de RSS-standaard, wat staat voor Really Simple Syndication. Daarom is het ook moeilijk om te monetizen. Daarop past bitcoin hier zo goed bij, omdat lightning ook een open protocol is. Met de value4value-optie hoeft de podcaster alleen maar lightninginformatie aan zijn rss-feed toe te voegen en dit geeft de luisteraar de optie om direct betalingen te sturen vanuit zijn podcastplayer.”

Alby wil dit makkelijk maken. Men kan kiezen uit Breez, Podverse of Fountain om te luisteren (en sats te sturen), en de podcaster kan een wallet maken met Alby om dit geld te ontvangen. De podcasters kunnen met softwaretool SATurn weer inzien hoe en wanneer ze geld verdienen.

In onderstaand screenshot zie je informatie over de show waarin men ‘lightning boosts’ heeft gestuurd, wie de grootste fans zijn en hoe veel er per episode wordt verdiend. Allemaal zonder dat er een Spotify of Apple Music tussen zit!

“SATurn brengt extra engagement en een emotioneel aspect. Het is een extra laag die je met je luisteraars opbouwt. Elke betaling heeft metadata (met daarin bijvoorbeeld een berichtje van de luisteraar, de aflevering die hij/zij luistert, op welke minuut/seconde er geld is verstuurd) en dat kan de podcaster gebruiken om zijn shows te analyseren en visualiseren.”

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Meer moneystreaming

Je kunt eenzelfde systeem bedenken rondom video’s, waarbij je betaalt per minuut dat je een serie kijkt. Momenteel betaal je aan Netflix per maand, maar kan dat ook al moneystreamend?

Daarbij komt er wel een probleem: je wilt dan alleen iets kijken als je er vol de aandacht op hebt. Een serie kijken tijdens het koken of strijken is lastiger als dit je iedere minuut ook daadwerkelijk geld kost. Hij legt uit:

“Het mooie is dat we een optie hebben. Dit kan bijvoorbeeld heel goed werken als je een cursus volgt om een nieuwe taal te leren. Als je halverwege stopt, wil je ook maar tot de helft betalen. Maar als je kookt en tegelijkertijd een serie kijkt, dan werkt dit idee weer niet. Het gaat er om dat we de optie hebben.”

Michael heeft een iets wat filosofische toevoeging:

“Hoe meer geld je streamt, hoe meer je je gaat afvragen of het kijken van de video jouw tijd en geld wel waard is. Als je naar de bioscoop gaat en $10 betaalt, is dat het waard. Misschien is het het ook wel waard om $5 of $1 te betalen als je een podcast luistert of serie kijkt.”

Er zijn steeds meer dingen mogelijk, die in de fiatwereld niet mogelijk waren. Bumann geeft enkele voorbeelden:

“We kunnen nieuwe geldstromen op iedere website of bij iedere interactie met een gebruiker inbouwen. Iedere klik op een website kan een betaling zijn. Stacker News doet dat met voting, waarbij je kunt liken met sats. Daarbij wordt het signaal is veel sterker. Bolt.Fun doet hetzelfde met stemmen op sats.”

Maar niet alleen in de digitale wereld, waar veel geautomatiseerd is, kun je moneystreamen:

“Ik hoorde van een idee uit Kenia, waar ze dit deden met M-Pesa. Men kreeg gratis zonnepanelen, maar betaalden dan op consumptiebasis terug door middel van een slimme meter. Dit zou ook met bitcoin kunnen. Lightning zorgt voor nieuwe bedrijfsmodellen, omdat je entry barriers omlaag kunt brengen. Zonnepanelen zijn kapitaalintensief, maar nu kon men deze aankoop terugbetalen terwijl men het gebruikte.”

Een soortgelijk voorbeeld is dat je een elektrische auto kunt opladen met moneystreaming. Iedere seconde dat je sats stuurt, stuurt de laadpaal elektriciteit terug. Op deze manier zijn de mogelijkheden eindeloos!

Real-time elektriciteit betalen

Het klinkt misschien als een utopisch plan, maar er zijn genoeg nieuwe ontwikkelingen. Bitcoinbedrijf Synota uit Ohio gaat bitcoin koppelen aan het elektriciteitsnet. Ze haalden $3 miljoen aan financiering op om een afwikkelingsplatform te maken voor stroomgeneratoren, distributeurs en energieverbruikers.

Je voelt hem aankopen: ze gaan lightning gebruiken, zoals te lezen is in het persbericht:

“Synota lost deze problemen op door bestaande hardware en software in de energiesector te integreren met het bitcoin lightning netwerk. (…) Het platform van Synota biedt revolutionaire transactiemogelijkheden en onmiddellijke afwikkelingen. Het synchroniseren van de energiestroom met betalingen neemt de financiële wrijving weg die momenteel investeringen en innovatie in de energiesector in de weg staan.

De verwachting is dat de software in 2024 gelanceerd kan worden. Realtime pay-as-you-go-elektriciteitsbetalingen via lightning staan om de hoek!

Betalingen testen

Ben je geïntrigeerd geraakt door webbetalingen met lightning? In de Alby-plugin staat een hele lijst met websites waar je hun extensie kunt gebruiken. Nakaphoto bijvoorbeeld: dat is een soort Instagram waarbij je iemand betaalt om de foto te zien. Of Mixtape: je kunt muziek uploaden en betaald krijgen als iemand naar jouw creatie luistert.

Lightning is spannend! Er gebeurt enorm veel en het is tegelijkertijd nog ‘vroeg’. We blijven je op de hoogte houden van alle ontwikkelingen.

Light it up!
Arnold

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.