Het was weer een week met veel gevarieerd nieuws: een light weight bitcoinnode, extreem hoge transactiekosten dankzij Babylon, een nieuwe manier om soft forks te activeren, een reeks conferenties voor de deur en uiteraard het rondje langs de velden.
Rondje langs de velden
- De Democratische Partij bereidt zich voor op de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Voorvrouw Kamala Harris heeft haar nominatie geaccepteerd, en nu komt de partij ook met het verkiezingsprogramma. Wat blijkt? Het woord “crypto” of “bitcoin” kom er welgeteld … nul keer in voor!
- Ook in Thailand staan verkiezingen voor de deur. Het Zuidoost-Aziatische land kiest voor de 37-jarige Paetongtarn Shinawatra als premier. Saillant detail: haar vader Thaksin Shinawatra heeft een BlockClock in zijn kantoor staan. Hij is een bitcoiner!
- De National Pension Service (NPS) van Zuid-Korea heeft in het tweede kwartaal 245.000 aandelen in MicroStrategy gekocht. Het investeerde eerder ook al eens in Coinbase. NPS is het derde grootste pensioenfonds van de wereld, met $729 miljard aan beheerd vermogen.
- Binance gaat weer aan de slag in India. Het heeft haar activiteiten voor gebruikers in het grootste land van de wereld weer hervat, nadat het zeven maanden geleden besloot om te stoppen. De lokale autoriteit vonden dat Binance ‘illegaal’ opereerde. Inmiddels heeft de exchange een registratie te pakken bij de Financial Intelligence Unit.
- Nog meer Binance-nieuws: het bedrijf neemt dit jaar 1.000 mensen aan, waarvan de meesten bezig zullen zijn met compliance. Naar verluidt betaalt het bedrijf elk jaar meer dan $200 miljoen om aan regels te voldoen.
- De overheid van El Salvador heeft een certificeringsprogramma over bitcoin gelanceerd. Het idee is dat het 80.000 ambtenaren wil bijscholen via deze digitale cursus.
- Michael Saylor deelde afgelopen week zijn zijn aandelen en persoonlijke bezittingen worden gedoneerd aan een stichting zodra hij overlijdt. Het is niet zomaar een stichting: het doel ervan is om bitcoinadoptie te bevorderen.
Utreexo in node
Ontwikkelaars zijn constant bezig om bitcoin te verbeteren. Om ervoor te zorgen dat én meer mensen software kunnen gebruiken, én dat deze software beter wordt. Een toepassing hiervan is Utreexo. Het is een manier om een full node te draaien zonder dat je enorm veel data moet opslaan. Op zich is Utreexo niets nieuws, maar de v0.6.0 release van Floresta is dat wel.
Huh, wat?
Floresta is een “lightweight bitcoin full node” die gebruikt maakt van deze technologie. Utreexo is woordspeling die uitlegt wat het inhoudt: UTXO en tree. UTXO staat voor het set aan Unspent Transaction Outputs, de nog niet gedane bitcoinbetalingen.
Ofwel: alle bitcoinbalansen van iedereen. Als node is dit iets wat je wilt (kunnen) verifiëren. Tree staat voor de boomstructuur waarin deze data is opgeslagen: met “merkle trees”. Om het simpel te zeggen: met cryptografische trucjes kun je nu veel data samenvoegen in één datapakketje. Handig om met je mobiel te verifiëren, zonder hierop het complete UTXO set te hoeven downloaden.
Floresta vat haar software als volgt samen: “create a node implementation that offers full security and privacy, while significantly reducing the resource requirements compared to traditional full nodes like Bitcoin Core or btcd.”
Updates activeren
We hebben nog een technisch nieuwtje voor je. Ontwikkelaar /dev/fd0 heeft namelijk een nieuwe manier bedacht om soft forks te kunnen activeren.
Het is een lastig om op een decentrale manier tot besluitvorming te komen. Miners hebben het niet voor het zeggen, maar wie dan wel? En hoe weet je wat het collectief wil? Rondom SegWit en Taproot kwamen deze gesprekken weer tot leven: BIP 8 (Version bits with lock-in by height) en BIP 9 (Version bits with timeout and delay) zijn de meest bekende opties.
/dev/fd0 komt nu met een nieuwe BIP (dat nog geen nummer en naam heeft): nLockTime signaling and flag day activation.
In plaats van een vaste datum voor de activatie van een soft fork, stelt /dev/fd0 iets anders voor. Gebruikers geven hun voorkeur door informatie in een transactie te stoppen met een waarde in de nLockTime. Miners kunnen dan kiezen of ze dit signaal willen ondersteunen.
Dit doen ze door zulke transacties in een block op te nemen. Misschien herinner je je nog de Taproot-🟥🟩-meme? Het idee is vergelijkbaar, maar met meer flexibiliteit voor gebruikers en miners.
Zo komt de “macht” over de toekomst van bitcoin nog dichter bij gebruikers te liggen. Ze kunnen actief laten weten waar ze voor staan. Minpunt? Miners hebben ineens redenen om transacties te censureren. Is dat een dynamiek die we moeten willen? Meer details over deze BIP vind je hier.
Bitcoin staking
Afgelopen donderdag schrok te bitcoinwereld ineens op: vanuit het niets werden er transacties gedaan van meer dan 1.000 sats per vbyte. Net zo snel en onverwacht als dit kwam, verdween deze drukte ook weer.
Qua aantal transacties viel het achteraf allemaal wel mee, zoals ook onderstaande grafiek liet zien. Het was vooral een “bijzondere” reden voor specifieke transacties die de transactiekosten deden stijgen.
Het bleek te komen door de lancering van Babylon. “Self-custodial Bitcoin staking has finally been unlocked”, zo schreef de partij die hiervoor verantwoordelijk was.
Ondanks dat er een voordeel leek te zijn voor de eerste 1.000 BTC die werd ingezet, is er nog geen staking of yield uitgereikt.
Zonder te veel aandacht te geven aan wat dit betekent en waar de yield vandaan komt (namelijk: altcoins), geeft het te kennen. Er wordt meer en meer geëxperimenteerd met de bitcoin basislaag. Na Ordinals, BRC-20, Runes en Rollups, en meer.
Focus magazine 2.0?
Ja, je leest het goed! Achter de schermen is de Focus-redactie bezig aan een tweede editie van ons unieke Nederlandse bitcointijdschrift. En we hebben je hulp nodig!
Trouwens, de eerste editie van het Focus-magazine is nog te bestellen. 🙂
Vorig jaar maakten we een mooie fotopagina met tientallen Nederlandse bitcoinnodes. Ditmaal willen we weer een community-fotopagina maken: stuur je favoriete bitcoingadgets naar [email protected], of naar t.me/starnold.
Waar moet je aan denken? Kunstwerken, bitcoinklokken, nodes, miners zoals Bitaxes, geprinte whitepapers aan de muur, zaplampen, shirts, mokken, et cetera. Het kan niet gek genoeg! Doe mee!
Ter inspiratie: redacteur Arnold heeft de enige echte Bitcoin Day krant van de dag dat bitcoin een wettig betaalmiddel werd op zijn kamer hangen.
Conferenties-agenda
- Op 5 oktober is er in Antwerpen in de Handelsbeurs de grootste bitcoinconferentie van België genaamd Future of Bitcoin. Als trouwe abonnee van Focus Bitcoin ontvang je 20% korting met de kortingscode bitcoinfocus24.
- Op 9 en 10 oktober is er in Amsterdam in de Westergasfabriek de jaarlijkse conferentie van BTC Media.
- Van 10-12 oktober is er in Berlijn een ecash-conferentie. Deze extra betaallaag bovenop bitcoin en lightning krijgt meer tractie. Let wel op: dit is vrij technisch.
Steun Focus!
Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!
Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.
Steun Focus!
Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!
Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.
When in doubt, zoom out
Tot slot nog even een simpel grafiekje die je ongetwijfeld al talloze keren hebt gezien. Toch blijft hij mooi: de cycli van bitcoin door de jaren heen. When in doubt, zoom out!
Steun Focus
Ben je fan van Focus? Steun ons dan ook met een volledig vrijblijvende donatie. Zo kunnen we wekelijk onafhankelijke, Nederlandse, bitcoin-only nieuwsbrieven schrijven! Wil je liever wat terug voor je financiële steun? Bestel dan ons Bitcoin Focus magazine!
Hodl on,
Arnold