Deze wekelijkse nieuwseditie staat weer vol met diverse updates: Craig Wright moet publiekelijk bekennen dat hij een leugenaar is, de bitcoinvariant van AirBNB is gelanceerd, een interview met Lightning Checkout, nieuws over de twee failliete Amerikaanse cryptoreuzen, en (toch g)een probleem met bitcoin nodes die offline leken te raken.
Wright op het schavot
Als je in de middeleeuwen iets verkeerd deed, werd je aan de schandpaal op het dorpsplein vastgeketend. Een dorpsplein is vandaag de dag niet echt meer de verzamelplek voor mensen meer, en de schandpaal is uit het straatbeeld verdwenen. Toch kreeg Craig Wright te maken met deze middeleeuwse praktijken.
De Australiër moet namelijk op social media vol schaamte delen dat hij NIET de bedenker van bitcoin is. De fraudeur is verplicht om op Twitter, Slack en zijn website toe te kennen dat hij jaren heeft gelogen! Afgelopen week plaatste Faketoshi namelijk het volgende bericht:
Vervolgens somt Wright op dat hij NIET de auteur is van de Bitcoin Whitepaper, NIET het copyright hierover heeft, NIET de bedenker van bitcoin is, en nog een viertal zaken. Dit moet hij nu zes maanden lang aan zijn volgers laten weten.
Fijn, dat is nu echter achter de rug!
Dit nieuws betekent overigens ook dat de Bitcoin Whitepaper weer beschikbaar is voor Britse bezoekers van bitcoin.org, zo bevestigt Cobra, de maintainer van dit bijzondere domein.
Rondje langs de velden
- De failliete cryptobeurs FTX en de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) hebben ingestemd met een schikking ter waarde van $12,7 miljard. Dit moet nu nog worden goedgekeurd door een rechter in Delaware. De voorgestelde schikking betrof nog een claim van $52,2 miljard.
- Het eveneens failliete BlockFi komt met nieuws. De cryptobank bevestigt dat het deze maand met de eerste uitbetalingen gaat beginnen. De cryptovaluta worden uitgedeeld via Coinbase. Niet-Amerikaanse klanten komen echter nog niet in aanmerking om hun geld terug te krijgen.
- Arthur Hayes, de oprichter van BitMEX, heeft met zijn family office fund een nieuw Bitcoin Developer Grant in het leven geroepen. Met Maelstrom Fund wil hij de ontwikkeling van open source code aanwakkeren en steunen.
- Volgens berichtgeving hebben al 65% van de schuldeisers van Mt. Gox hun geld teruggekregen. Dat staat in een bericht van Trustee Kobayashi. Het zou gaan om betalingen aan zo’n 13.000 crediteuren die bitcoin (BTC) en bitcoin cash (BCH) hebben ontvangen.
Bitcoin nodes offline?
Afgelopen week schrokken de technische bitcoiners ineens op. 64% van de bitcoin nodes die via Tor bereikbaar zijn, leken binnen enkele dagen ineens verdwenen te zijn. Het was op dat moment niet duidelijk wat er gaande was. Het gebeurde immers op alle versies van Bitcoin Core tegelijkertijd, en dus leek het niet een bug te zijn in een van de nieuwe versies van de ruggengraat van het bitcoinprotocol.
Ook binnen het Tor-netwerk bleken er geen meldingen te zijn van problemen. Ging het mis bij een bepaaldeplug-and-playy installatie die erg populair is?
Niet veel later (met meer context en informatie) bleek het allemaal mee te vallen: het was niet op álle websites en dashboards zichtbaar dat er nodes offline raakten. Het bleek te gaan om de manier waarop bepaalde crawlers data uitlezen. De nodes waren wel online, mogelijk iets trager dan normaal, en daardoor werden ze niet (meer) opgemerkt.
Bitcoin werkte gewoon, maar het zet wel te denken: wat als er wel iets mis gaat? Het maakt een paar dingen duidelijk:
- Hoewel schattingen per bron variëren, zijn er niet meer dan 25.000 bitcoin nodes. Dat getal moet omhoog! Draai je al je eigen versie van de bitcoin blockchain? Daarmee draag je een steentje bij aan het decentrale karakter van bitcoin.
- Het is belangrijk om een divers ecosysteem te hebben van hardware- en softwareaanbieders. Als er iets mis gaat bij bijvoorbeeld de implementatie van Umbrel, dan zal dat zeker een invloed kunnen hebben op deze statistieken. Kies je automatisch voor de simpelste en populairste oplossing, of weeg je deze risico’s ook af?
- Er draaien zowel nodes op ipv4, ipv6, Tor (waarvan de nieuwste versie sinds vorig jaar ook in Bitcoin Core wordt aangeboden) en i2p (sinds 2021). Daarmee zorgt een probleem bij Tor dus niet per se voor het probleem dat bitcoin compleet offline raakt. Hierin geldt hetzelfde: bitcoin moet antifragiel zijn en problemen met bepaalde softwarelagen kunnen overleven.
AirBNB, maar dan met sats
Afgelopen week lanceerde AirBTC haar website. Het is een variant van AirBNB waarop bitcoiners hun kamers of huizen beschikbaar kunnen stellen. Uiteraard (en in tegenstelling tot AirBNB zelf) heeft AirBTC bitcoin als betaalmiddel ingebouwd.
Zoek je nog een vakantieplekje voor deze zomer? Support dan deze digitale circulaire economie! Of noteer je eigen stulpje op deze website, zodat anderen bij jou kunnen huren. In Nederland is er immers vooralsnog geen aanbod.
Kijktip
Zoals kenners van Bitcoin Focus weten, werken we al jaren samen met Lightning Checkout. Deze betaalverwerker van Nederlandse makelij was afgelopen week te gast bij een bitcoin meetup in Eindhoven.
Samen met Bert de Groot van Bitcoin Brabant, sprak oprichter Ton Kunen over zijn bedrijfje.
Bekijk de hele aflevering hier!
Vlindereffect
Om maar niet te veel aandacht aan de Amerikaanse politiek hoeven geven, sluiten we deze nieuwseditie maar af met een meme.
Sinds de aanslag op (het oor van) de Amerikaanse oud-president Donald Trump, steeg bitcoin al met grofweg 10%. Het had heel anders kunnen aflopen met de Republikein, daarmee ook de verkiezingen, en daarmee de VS zelf.
Je zou kunnen stellen dat enkele millimeters een, een impact hebben op Amerika en daarmee mogelijk ook op het type cryptobeleid dat er in de Verenigde Staten wordt gevoerd. Trump laat zich vooralsnog positief uit over de hele industrie.
Ben je fan van Focus? Steun ons dan met een volledig vrijblijvende donatie. Zo kunnen we wekelijk onafhankelijke, Nederlandse, bitcoin-only nieuwsbrieven schrijven!
Hodl on.
Arnold