Skip links

#342 Dag van de halving met Oostenrijks tintje

Wat gebeurde er weer enorm veel sinds het weekoverzicht van afgelopen vrijdag. Vrijdag werd bekend dat Iran een aanval op Israël uitvoerde, en terwijl de drones zo’n negen uur lang onderweg waren, kelderde bitcoinkoers hard omlaag.

De prijs verloor $6.000 in één uur tijd. Omdat het weekend inmiddels was begonnen, waren aandelenbeurzen gesloten, waardoor iedereen naar bitcoin keek. Het digitale internetgeld dat 24/7/365 te verhandelen is.

De koers daalde met ~15% in een tijdspanne van een paar dagen, van $71.000 naar $60.000. Toen de aanval werd afgewend en de aandelenmarkten maandag de deuren weer openden, bleek een financieel bloedbad (ook) achterwege. Bitcoin consolideerde in de range van $62.000 tot $64.000.

Maar er gebeurde deze week nog véél meer. Laten we beginnen met een snelle ronde langs de nieuwsvelden:

  • Craig Wright heeft zich teruggetrokken uit de Tulip Trading-rechtszaak. De leugenaar klaagde bitcoin ontwikkelaars aan, omdat hij wilde dat de bitcoinsoftware zou worden aangepast om bepaalde coins te bevriezen en de Australiër zelf te verrijken.
  • Steven van Weyenberg, onze minister van Financiën, pleit samen met minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid voor een verbod van contante betalingen boven 3.000 euro. “Met deze limiet willen wij witwassen door criminelen aanpakken”, zo schrijft de D66’er op X en op de website van de Rijksoverheid.
  • Pavel Durov, de CEO van Telegram, vertelt in een interview met Tucker Carlson dat hij “een paar honderd miljoen dollar op zijn bankrekening en/of in bitcoin heeft.” En dat al tien jaar! Verder bezit de man vrij weinig aan spullen of activa, zo vertelt hij.
  • Hong Kong gaat de Verenigde Staten achterna en heeft de eerste spot bitcoin exchange traded funds (ETF) goedgekeurd. Experts verwachten geen enorme instroom van nieuw geld. Eric Balchunas gokt op een totaal van $500 miljoen, peanuts vergeleken met de fondsen in de VS, waar dit soort gedragen in één dag voorbij zijn gekomen. Het grote geld uit mainland China lijkt vooralsnog geen toegang te krijgen.
  • Noorwegen wil bitcoin miners beter in kaart brengen. Het heeft een register geopend voor alle “grootschalige data centers”. Het doel is om emissie en energieconsumptie te beheersen. De Noorse minister van Energie vertelt: “Het doel is om de industrie zo te reguleren dat we de deur kunnen sluiten voor de projecten die we niet willen”.

Terugkeer van Oostenrijkers

Het was misschien wel de week van de Oostenrijkers! Vanuit het niets ging Ludwig von Mises viral. Alhoewel, daar was wel een directe oorzaak voor.

Renato Moicano, een Braziliaanse mixed martial arts vechter kwam vlak na een wedstrijd met een bijzonder interview:

“Ik hou van privé-eigendom, en laat me je iets vertellen: als je om je *** om je land geeft, lees dan Ludwig Von Mises en de Six Lessons van de Oostenrijkse Economische School, klootzakken!”

Nou goed… Dat is allemaal leuk en aardig, zo’n schreeuwer. Wat maakt dit bijzonder?

Het gedachtegoed van bitcoin sluit erg goed aan bij de leer van Oostenrijkse economen. De mainstream economie draait voornamelijk om “centrale planning”. Deze Keynesiaanse leer benadert de economie als een laboratoriumopstelling waarbij je parameters kunt aanpassen en berekenen: inflatie, werkloosheid, rentetarieven, bbp, nut, waarde, prijs en ga zo maar door.

De Oostenrijkse School, aan de hand van Mises, Hayek en anderen, benadert de economie anders: het is een vrijwillige samenwerking tussen individuen die allemaal hun eigen afwegingen maken, voorkeuren hebben en handelingen verrichten. Hieruit komen dan vervolgens (zónder mandaat of decreet) de beste oplossingen naar boven, en dus níet via top-bottom structuren. Dit sluit goed aan bij bitcoin als onveranderbare geldstandaard, het ultieme voorbeeld van grassroots geld.

Het tegenovergestelde van centrale planning dus, waarbij centrale banken fiatvaluta uitgeven en met overheden die met wetten en regels proberen “oplossingen” te vinden voor problemen.

Grondbeginselen van de Economie

Maar… dit was niet alles deze week! Want het leerboek Principles of Economics over deze Oostenrijkse economie van Saifedean Ammous is nu in het Nederlands beschikbaar!

De titel Grondbeginselen van de Economie is uitgebracht door uitgever Konsensus Network en vertaald door een team van geïnteresseerden (waaronder door redacteur Arnold).

In het boek passeren allerlei globale concepten de revue: het menselijk handelen, waarde, tijd, arbeid, eigendom, technologie, kapitalisme, en beschavingen.

Bestel het boek vandaag nog en krijg 10% korting met de code st4rnold.

Halving

Je las het afgelopen dinsdag al in een uitgebreide halving editie: de halving staat voor de deur!

Dat is te merken ook, kijkend naar het enthousiasme in de community maar ook bij zoekmachines. Google Trends laat zien hoe de interesse ten opzichte van de halving in 2020 enorm lijkt!

Lees vooral ook: De Bitcoin Halving Uitgelegd. Happy Halving! Vannacht rond 01:00 lijkt het zo ver te zijn!

Cryptocast

Afgelopen week was ik (redacteur Arnold) te gast bij Cryptocast. Ik vertelde over m’n werk bij My First Bitcoin omtrent bitcoinadoptie; in El Salvador maar vooral ook in de hele wereld.

Je hoort meer over 30.000 studenten in het Centraal Amerikaanse land die bitcoinlessen hebben gevolgd, 700 bitcoindocenten, een open source curriculum en soortgelijke grassroots projecten in grofweg 20 landen.

Wat kan je met zo’n diploma? En hoe ziet het curriculum van My First Bitcoin er sowieso uit? Want het uitleggen van Bitcoin en alle theorie die er omheen zit, is nog zo eenvoudig niet. Worden de leerlingen ook onderworpen aan een practicum? En waar haalt My First Bitcoin de leraren eigenlijk vandaan? Of het geld om goed onderwijs aan te bieden. Allemaal vragen waar in deze podcast een antwoord op komt.

Bekijk de uitzending hier op YouTube!

Steun Focus!

Happy Halving! Dinsdag zijn we weer terug met een laatste deel over “het einde van Craig Wright”.

Wij schrijven twee keer per week compleet gratis, bitcoin-only, Nederlandse artikelen, en daarin zijn we tamelijk uniek. Kun jij dit waarderen? Stuur wat liefde en wat sats terug via onze donatiepagina! Alvast bedankt 🙂

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.