Skip links

#296 Winst voor Bitcoin Nederland

Welkom terug bij Focus! We leggen je weer een mooi weekoverzicht voor. Met in deze editie: winst voor VBNL, nieuwe belangrijke Amerikaanse boekhoudregels, een gepikeerde SEC-voorzitter Gary Gensler en een bijzondere move van ABN AMRO.

Bestel nu Bitcoin Focus, hét bitcoin tijdschrift van Nederland! De presale van het tijdschrift Bitcoin Focus is van start gegaan! Een hoog kwaliteitsmagazine over bitcoin in Nederland; geschreven voor, door, met en over bitcoiners. Ruim 70 pagina’s dik! Bestel nu met 10% korting!

Winst voor Bitcoin Nederland

Uiteraard beginnen we met goed nieuws uit de Nederlandse cryptosector. Onder aanvoering van Bert de Groot en een leger aan advocaten heeft de Vereniging Nederlandse Bitcoinbedrijven (VBNL) wederom gelijk gekregen in een zaak tegen De Nederlandsche Bank (DNB). In een persbericht schrijft de VBNL:

“De Voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft het verzoek tot voorlopige voorziening van De Nederlandsche Bank afgewezen (…) Deze zaak betrof het geschil
tussen DNB en de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland met betrekking tot de kostenheffingen voor cryptodienstverleners over 2021. DNB heeft tegen die uitspraak hoger beroep ingesteld bij het CBb en een voorlopige voorziening verzocht om de uitspraak voor de duur van het hoger beroep te schorsen. De voorzieningenrechter van het CBb heeft het verzoek tot schorsing vandaag afgewezen.

Lang verhaal kort: onze centrale bank, die het toezicht houdt over in Nederland geregistreerde cryptobedrijven, moet als gevolg van de uitspraak tussen de €4.299 en €423.364 terugbetalen aan de cryptodienstverleners, in afwachting van de uitkomst van het hoger beroep in de bodemprocedure.

Het zijn aanzienlijke bedragen die dus weer terugvloeien naar de cryptobedrijven. Oud-voorzitter van de VBNL, Patrick van der Meijde, reageert:

“DNB probeerde terugbetaling van onterechte toezichtkosten te vertragen door een voorlopige voorziening aan te vragen bij de rechtbank. Die ging hier niet in mee. DNB moet nu direct de facturen van de Nederlandse bitcoin bedrijven over 2021 terug betalen. Gefeliciteerd VBNL!”

En zo is het maar net. Klasse gedaan, gefeliciteerd!

Bron: Bert de Groot

Rondje langs de velden

  • In Amerika zijn boekhoudnormen aangepast voor bedrijven die cryptovaluta sparen. Waar de Financial Accounting Standards Board (FASB) eerder dit jaar de wijziging al aankondigde, is deze nu opgesteld en afgerond. Bedrijven die bitcoin sparen, kunnen bij prijsstijgingen dit nu ook in hun nettoresultaat meenemen. Voorheen kon dat niet, omdat het om ongerealiseerde winsten ging. Daarentegen moesten ongerealiseerde verliezen wél worden meegenomen, wat een vertekend beeld gaf in de jaar- en kwartaalcijfers. Mogelijk trekt dit veel extra Amerikaans kapitaal aan!
  • Democrate Elizabeth Warren wil strengere regels in de VS. Ze breidt de steun van de Coalition of Banking Committee uit voor het harde optreden tegen het gebruik van cryptovaluta bij het witwassen van geld, drugshandel en het ontduiken van sancties. Via de Digital Asset Anti-Money Laundering Act wil ze de cryptomarkt nog verder dichttimmeren. Daarbij zouden zelfs miners en wallets onder know your customer (KYC)-procedures komen te vallen. Een gevaarlijke ontwikkeling!
  • De waarde van de valuta van Argentinië is in één nacht gehalveerd. Door een maatregel van de kersverse president Javier Milei is de officiële wisselkoers van de peso met de dollar verhoogd van 400 tot 800 peso per dollar. Het “schokeffect” moet de economie, samen met strenge bezuinigingen, uit het slop trekken. Belangrijk is wel: het betreft de officiële wisselkoers, maar Argentijnen gebruiken ook veelal aparte koersen waar deze tarieven vanwege kapitaalcontroles al gangbaarder waren.
  • El Salvador gaat in het eerste kwartaal van 2024 de zogenoemde Volcano Bonds lanceren. Ruim twee jaar geleden kondigde president Nayib Bukele vol bravoure het plan aan om $1 miljard op te halen onder bitcoiners. Na een bearmarkt, nog niet waterdichte regelgeving en andere problemen, is het nu eindelijk zo ver. De Digital Assets Commission (CNAD) heeft nu definitief goedkeuring gegeven.
  • We blijven nog even in El Salvador: dezelfde Bukele deelde een video waarin wordt uitgelegd dat El Salvador met zijn bitcoinbezit weer in het groen staat, maar absoluut niet van plan is om te verkopen. Hij geeft daar vier redenen voor. Uiteraard is dit allemaal marketing, maar het blijft bijzonder om dit soort taal uit de digitale mond van een staatshoofd te zien komen. Bekijk de video vooral zelf!

Overname BUX

ABN AMRO gaat beleggingsapp BUX overnemen. Met deze stap wil de traditionele bank, die overigens voor het eerst in vijftien jaar geleden een overname doet, de jongeren in ons land beter bereiken en bedienen. De bank deelt:

“Het is een snelgroeiend beleggingsplatform waar jonge klanten leren beleggen. Zij begrijpen die doelgroep beter dan wij. 

Via Bux krijgt ABN AMRO er een half miljoen klanten bij. Het betreft niet alleen Nederlanders, maar ook jongeren uit België, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Spanje en Ierland.

Bux is van Nederlandse komaf en zij namen eerder het gefaalde cryptoproject Blockport al over. Bijzonder genoeg wil de ABN AMRO hier echter niets van weten. Ze gaan wél met BUX verder, maar níet met crypto. Daarmee lijken ze de hele doelgroep direct weer uit te sluiten. Het is op zijn minst gezegd een vreemd besluit.

Bux blijft een zelfstandig platform, ze hopen de broker winstgevend te gaan maken. Dat moet dan via ETF’s en aandeelhandel gaan gebeuren – en niet via bitcoin of crypto’s.

Gensler getriggerd

Het was een bijzonder tafereel: Gary Gensler, voorzitter van de SEC, die nogal verontwaardigd reageerde op een vraag van journalist Kailey Leinz. Ze vroeg hem namelijk het volgende:

“De Commissie werkt aan een aantal punten, waaronder een aantal indieningen voor een bitcoin spot ETF.”

Ze kon haar vraag niet eens stellen, want Gensler interrumpeerde direct vrij gepikeerd:

“De treasury markt van $26 biljoen is enorm significant, wat echt de basis is van onze kapitaalmarkten en hoe we onze overheden financieren, hoe de Federal Reserve haar monetair beleid voert en hoe we de dollar dominant kunnen houden over de hele wereld. En jij wilt mij iets over crypto vragen?”

Het is duidelijk: Gensler ziet crypto als iets wat in zijn ogen niet relevant genoeg is voor de dagelijkse discussie.

“Waar ligt je prioriteit? Ik bedoel, de Amerikaanse treasurymarkt is enorm belangrijk. Crypto effecten zijn niet alleen veel kleiner, maar ze financieren onze overheden eveneens niet. (…) Veel investeerders hebben schade geleden.”

Bekijk de video vooral zelf, waarin de voorzitter van de beurswaakhond nog in gaat op het ongereguleerde karakter van de cryptomarkt.

Bijzonder genoeg maakt hij daarin dus geen onderscheid tussen “crypto” en “bitcoin”. En dat terwijl het gigagrote BlackRock deze week de SEC nog waarschuwde over dit punt: “Het classificeren van bitcoin als effect kan problemen veroorzaken”.

Tot slot…

Voordat we deze nieuwsbrief afronden, willen we nog een aantal berichten graag met je delen.

  • Enquête. Afgelopen dinsdag stuurden we De Grote Bitcoin Enquête uit naar al onze lezers. Hij is al door tal van jullie ingevuld. Enorm bedankt! Binnenkort zullen we de uitslagen in een leuk artikel met jullie delen. Onder de invullers verloten we enkele Bitcoin Focus tijdschriften.
  • Magazine. Ja, inderdaad. Je leest het goed. Bitcoin Focus heeft haar eigen tijdschrift. In deze eerste printeditie van Focus krijg je een uniek kijkje in de Nederlandse bitcoinwereld. Bestel dit bijzondere exemplaar nu en profiteer van de speciale pre-sale prijs van 18 euro. De actie loopt tot en met zondag 17 december aanstaande.
  • Value4value. Intussen krijg jij elke week drie gratis Focus-edities van ons. Bitcoin-only, onafhankelijk, zonder advertenties en met de focus op het juiste verhaal. Jij kunt ons steunen met een value4value donatie, net zoals Henq afgelopen week deed met 10.000 sats: “ga zo door, mannen ! (m/v/nb)“. Bedankt, Henq!

    Door steun van onze lezers kunnen we Nederland blijven berichten over bitcoinontwikkelingen. Je kunt ons supporten met een donatie, of dus door ons magazine te bestellen.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.