Skip links

#235 Nieuwe lightning BOLT en miljoenenvolumes

Daar zijn we weer! Zoals jullie weten wijden we één keer per maand in een aparte editie aan het lightningnetwerk. Deze secundaire laag bovenop bitcoin verdient meer aandacht. We kijken vandaag onder andere naar BOLT 11 Extended, miljoenenvolumes bij een lightningbeurs, doen we uiteraard een rondje langs de lightning- en nostr-velden en pakken we ook Binance’s LN-integratie onder de loep!

Focus is een value4value nieuwsbrief. Ben je fan? Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Koffie!

Maar we beginnen met de Do It Yourself (DIY) van deze week: de Satoffee, voor een lekker bakje koffie, betaald met bitcoin.

Ontwikkelaar Daniël maakt met een ESP32 controller en LNBits een koffiezetapparaat dat werkt na een lightningbetaling. Op zijn website is te vinden welke onderdelen je nodig hebt (zoals Lilygo T-Display, 5V Solid State Relay en SPDT switch) en een zeer gedetailleerde stap voor stap uitleg.

Een betere uitleg dan die van Daniël ga je niet vinden, dus bekijk vooral zijn uitleg (inclusief video’s) eens!

Hoe groot is lightning?

Vanwege het gefragmenteerde karakter van lightning, de combinatie van publieke en private betaalkanalen én het “gebrek” aan een (de)centrale database, is het lastig om het gebruik van lightning te vangen in statistieken. Maar als er een plek is om dit wel te doen, dan zijn dat de bedrijven die lightning accepteren. Zij kunnen wel iets delen over het gebruik.

LN Markets is zo’n platform. Deze derivatenbeurs draait nagenoeg compleet om lightningstortingen en -opnames. In juni is een record gebroken: het handelsvolume voor deze maand bereikte de $50 miljoen.

In de afgelopen maand heeft er voor 1.750 BTC aan bitcoinhandel plaatsgevonden. Als je je bedenkt dat zij zich expliciet richten op bitcoin (zonder altcoinderivaten) en stortingen met lightning, dan is dit een mooie mijlpaal.

Let op: het betekent niet per se dat er voor $50 miljoen aan betalingen zijn gedaan via de nodes van LN Markets in één maand. Je kunt namelijk wel custodial geld op je account laten staan en nieuwe orders openen.

Splicing

Phoenix kwam 11 juli ineens als een duiveltje-uit-een-doosje met een nieuwe en belangrijke stap vooruit voor lightning: splicing in een mobiele wallet. Gebruikers hebben nu doorgaans nog meerdere betaalkanalen, als gevolg van groeiende en dalende (lightning) balansen, met gefragmenteerde inkomende/inbound liquiditeit over meerdere betaalkanalen als gevolg. Met splicing gaat dat er helemaal anders uitzien.

Je krijgt per wallet één dynamisch betaalkanaal. Deze kan met een on-chainbetaling groter en kleiner gemaakt worden, zónder dat je deze hoeft te sluiten. Tot voor kort kreeg je er telkens een extra kanaal bij.

 • Met splice-in kun je een bestaand kanaal groter maken.
 • Met splice-out kun je een bestaand kanaal kleiner maken.

Je krijgt daarmee ook 1 UTXO per gebruiker én daarbovenop ook nog eens betere transactiekosten. Ook de swap-out betalingen van je lightningkanaal naar een on-chainadres zijn daarmee ineens logisch, vertrouwensvrij en zonder tussenpartij die de swap faciliteert.

De transactiekosten van de nieuwe Phoenix wallet gaan er dus ook anders uitzien. Je betaalt voor pure lightningbetalingen mogelijkerwijs ietsje meer dan ervoor, maar het is stabiel en voorspelbaar: 0,4%.

De grootste winst zit hem bij inkomende on-chainbetalingen. Die zijn nu voor enkel de mining fees en eenmalig 1.000 sats. Voorheen kon dit dankzij een percentage hard oplopen.

Overige lightningactualiteiten

 • Lightning Labs komt met L402 op de proppen, specifiek gericht op kunstmatige intelligentie. De 402 verwijst naar de http-statuscode 402. Het is een opvolger van LSAT, waarbij je met authentificatietokens voor onder andere API’s kunt betalen. Het bedrijf heeft de bekendste Large Language Model (LLM) library Langchain gekoppeld aan bitcoin. Je kunt nu microbetalingen doen voor microtasks, uitgevoerd door AI’s. De eerste slimme koppen zijn er met de Ai4All-hackathon van Bolt.Fun al mee aan de slag gegaan.
 • De Spaanse bank Santander publiceert een blogpost over lightning. Ze slaan de spijker op zijn kop:

  “Aangezien er elke tien minuten een blok aan het bitcoin netwerk wordt toegevoegd en de blokgrootte beperkt is, kan bitcoin slechts 5-7 transacties per seconde uitvoeren, terwijl VISA er meer dan 20.000 in hetzelfde tijdsbestek uitvoert. Het lightningnetwerk is echter een oplossing voor dit probleem.”

  In een mooie uitgebreide uiteenzetting geeft de bank een correcte weergave van lightning. Ze sluiten veelbelovend af: “Het heeft zelfs het potentieel om de kosten voor fiat-valutabetalingen te stroomlijnen en te verlagen”.
 • Matthew Ramsden krijgt financiering van Spiral, de bitcointak van Block. Hij wil iOS-apps maken met/voor de Bitcoin Dev Kit (BKD). Hij wil in een later stadium ook de LDK Node inbouwen, de toolkit om lightning in te bouwen in apps. Met de app Monday heeft hij al een testversie online staan.

BOLT 11, maar dan beter?

We duiken verder in een technische update. Ontwikkelaar Thomas Voegtlin deelt op de Lightning-Dev mailinglijst het idee voor BOLT 11 Extended.

BOLT staat voor Basis Of Lightning Technology, en het is de basisstructuur waarop implementaties zoals LND, CLN, eclair en LDK verder bouwen. Met BOLT 11 Extended heeft Voegtlin een nieuw plan:

“Ik zou een uitbreiding van BOLT-11 willen voorstellen, waarbij een invoice twee gebundelde betalingen kan bevatten, met verschillende pre-images en bedragen. De use case hiervoor is voor services die de pre-payment van een mining fee vereisen om een non-custodian uitwisseling te laten plaatsvinden.”

Met (het al bestaande) BOLT-11 kun je lightningbetalingen aanvragen en laten genereren. Zie het als een soort van betaalverzoekjes. Op bolt11.org kun je op een leuke visuele manier zien hoe zo’n invoice is opgebouwd met payment hashes, signatures en checksums.

Voegtlin wil dit uitbreiden om hiermee direct submarine swaps en JIT-channels te kunnen realiseren.

Met submarine swaps wissel je geld uit tussen de basislaag en de lightninglaag. En JIT-channels staan voor Just In Time-channels. Dit zijn virtuele lightningkanalen die worden gehost door een serviceprovider. Wanneer de eerste betaling aan het kanaal wordt ontvangen, maakt de serviceprovider een financieringstransactie en voegt de betaling eraan toe, waardoor een normaal betaalkanaal ontstaat.

Twee in één

In beide gevallen (van de submarine swaps en JIT-kanalen) heb je dus twee betalingen in één nodig. Eentje is het daadwerkelijk af te rekenen bedrag en de tweede is de fee voor de dienst die je afneemt (zoals de swap of het krijgen van een kanaal). Daarvoor moet je dus twee BOLT-11’s kunnen bundelen:

 1. De BOLT-11 invoice bevat twee pre-images en twee bedragen: de pre-betaling en hoofdbetaling.
 2. De ontvanger moet wachten tot alle HTLC’s van beide betalingen zijn aangekomen, voordat ze de HTLC’s van de pre-betaling voltooien. Als de hoofdbetaling niet aankomt, moet de pre-payment falen met een MPP time-out.
 3. Zodra de HTLC’s van beide betalingen zijn aangekomen, worden de nieuwe HTLC’s voltooid en stuurt het de on-chaintransactie uit (voor de submarine swap of de JIT-kanaal).

Een heel handig en praktisch idee, maar het heeft meer voeten in de aarde. Zo is er naast een industriebrede BOLT-standaard ook een manier nodig om submarine swaps te standaardiseren. Ook is het nú al lastig om alle implementaties de ‘normale’ BOLT 11 op een goede manier te laten inbouwen in al de verschillende wallets.

Tot slot zijn er ook twijfels of het eerder genoemde splice-out niet de manier is om met deze nieuwe feature om te gaan. Dit is een manier om je kanaalgroottes te kunnen aanpassen zonder deze te hoeven sluiten en/of openen. Daarbij houdt je de hele on-chainkant van het verhaal generieker. Het nadeel is dan weer: splicing is nog gloednieuw.

Enfin: wordt vervolgd!

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Binance

Afgelopen maand maakte cryptobeurs Binance bekend dat ze lightning integreerden. Op zich is het “nieuws” er wel weer vanaf, maar toch is het leuk om nog even in de details te duiken.

Als je naar het Withdrawal-knopje gaat in je account, vind je LIGHTNING terug als vijfde optie bij bitcoinopnames. Eerst zie je nog de drie alternatieve blockchains (Binance Chains en Ethereum) en de mainchain zelf, die je kunt gebruiken om bitcoin van Binance te halen.

Leuk detail: lightning is goedkoper dan ál deze opties! Je betaalt slechts 100 sats aan transactiekosten.

Een ander opmerkelijk detail: je kunt je bitcoin níet opnemen naar twee wallets: Muun en Breez. De reden hiervoor is vooralsnog onbekend.

Een derde opvallende ontdekking: Binance heeft maar zes (publieke) betaalkanalen van in totaal 3.400.000.000 sats. Deze 34 BTC ter waarde van een krappe $1 miljoen zorgen voor liquiditeit in de richting van Kraken (2x), Bitfinex (2x), Wallet of Satoshi en OKX.

Nostr actualiteiten

 • Je kunt via Zap.stream nu ook video’s streamen via het nostr-protocol. Uiteraard kun je ook al sats zappen via deze livestreams.
 • Als reactie op het besluit van Apple om Zaps in onder andere de nostr-clients Damus, Nostur en Plebstr te verbieden, komt er al snel een tegenreactie: ZapplePay. Door slim om te gaan met Nostr Wallet Connect (NWC) kun je toch native in-app lightningbetalingen doen. Door je npub en NWC aan de ZapplePay-applicatie te koppelen, kun je betalingen triggeren die van buitenaf worden opgepakt door een bericht te liken.

  Voor Damus is de trigger de 🤙 -emoji en voor Nostur is dat het ❤️’tje. Lang verhaal kort: “If you like it then you shoulda put a zap on it”.
 • Nog even een laatste keer terug naar Apple: de Damus-versie zónder zaps-op-berichten is door de techgigant goedgekeurd. Het probleem lag hem (voor nu) dus echt bij de bitcoinbetalingen.
 • Primal heeft $1 miljoen aan financiering opgehaald bij onder andere Ten31 en Hivemind Ventures. De client van Miljan Braticevic lanceerde in juni ook de iOS-versie van de Primal-app, die je kunt downloaden vanaf Testflight.
 • Zoek je nog werk? Wellicht kun je met nostr aan de slag! Op Nostrich Work vind je een digitale banenmarkt waarbij je je kunt aanmelden voor nostr-klusjes. Wil je PayJoins inbouwen in de Galoy Stack voor 10 miljoen sats? Of een op nostr gebaseerde chat bouwen in een lightning wallet? Neem vooral een kijkje!
 • Tot slot zijn er miljoenen sats uitgedeeld aan ontwikkelaars vanuit The Nostr Fund van OpenSats. Jack Dorsey deed eerder een forse miljoenendonatie aan het initiatief, waardoor nu Habla, Habla, Coracle, Iris, Damus, Amethyst, Gossip en nog veel meer projecten weer financiële steun hebben ontvangen. De hele lijst van de juli-giften vind je op de website van OpenSats.

Tot de volgende Lightning Focus vol nieuwtjes uit de lightningwereld om je weer volledig up-to-date te houden! 

Focus is een value4value nieuwsbrief. Ben je fan? Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.