Skip links

#224 Oplichters, spaarvarkens en BitDevs

De week vulde zich weer met allerhande nieuwtjes. Oplichtingsgevaar voor Trezor- en Binance-gebruikers, Prime Trust dat véél geld mist, een lappendeken aan Binance-updates, BitDevs Amsterdam en toffe lightningdonaties. Maar we beginnen met een warm bad.

Focus is een value4value nieuwsbrief. Ben je fan? Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Spa dankzij SHA

Bathhouse Williamsburg in de buurt van New York verwarmt zijn zwembaden met bitcoin. Op Instagram deelt de spa een Instagram reel waarin het concept wordt uitgelegd.

 1. Je mined bitcoin, wat naast hashes ook restwarmte genereert
 2. Je gebruikt deze hitte om water te verwarmen (of: je gebruikt het water om de miners te koelen)
 3. Je stuurt het warme water door naar een zwembad

Zo zorgt het SHA-256 hashingalgoritme indirect voor een warme spa en een veiliger bitcoinnetwerk. The Bathhouse accepteert daarnaast ook bitcoinbetalingen voor al je bezoekjes. Je kunt er terecht voor sauna’s, massages, een spa, zwembaden en veel meer. Twee van de drie zwembaden zijn ingesteld op zo’n 32 graden Celsius.

Bitcoinbadderen met de sha-spa!

Oplichtingsberichten

Je kon afgelopen week tot twee maal toe in een oplichting trappen. Zowel klanten van Binance als Trezor ontvingen scamberichten in hun mailbox.

Trezor

Ten eerste die van hardware walletmaker Trezor. De afzender van een e-mail presenteert zich als het ‘Trezor Support Team’ en vraagt je om de software van de hardware wallet bij te werken naar een ‘nieuwe verbeterde server’ om ‘het verlies van fondsen te voorkomen’. Doe dit niet!

Dit is waar de phishing aanval zal plaatsvinden en waarbij je jouw bitcoin zomaar kunt kwijtraken. Let dus op: klik niet zomaar op linkjes in e-mails en controleer altijd de bron en afzender.

Binance

Een redacteur op onze redactie ontving ook een SMS-bericht van een onbekend nummer met het verzoek om actie te ondernemen. De oplichters spelen in op het nieuws dat Binance de Nederlandse markt achter zich laat en sturen daarom een link rond naar een malafide website.

Wederom: let op en klik er niet op! Ondanks de typefouten (wat vaak een tactiek van oplichters is om een specifieke doelgroep te targeten) kan een foutje zo zijn gemaakt. Binace-nl.com is uiteraard de website van de fraudeurs.

Rondje langs de velden

We gaan door met het snelle internationale nieuws:

 • KuCoin start met strenge klantverificaties. De vierde (!) spotbeurs van de wereld voert know your customer (KYC) regels door. Alle maatregelen zijn per 15 juli van kracht. Je kunt zonder je te verifiëren nog wel enkele dingen doen, maar je mag geen (crypto)geld meer storten of gebruik maken van hun (uit) leendiensten.
 • De grootste bitcoin futures ETF van de Verenigde Staten noteert een recordweek. Het betreft het BITO-fonds van ProShares, dat nu weer $1 miljard waard is. Volgens ETF-kenner Eric Balchunas van Bloomberg is er afgelopen week $65 miljoen in BITO geïnvesteerd. Dat is een nieuw record! Het oude hoogtepunt dateerde van april 2023 met $40 miljoen.
 • In een rapport van 22 juni schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat het verbieden van cryptovaluta in een land op de lange termijn mogelijk niet de meest effectieve aanpak is om risico’s te beperken. Ze hebben daarom richtlijnen opgesteld over hoe met crypto-activa om te gaan. Oh, en een CBDC zou de onderliggende vraag naar bitcoin kunnen remmen.
 • Tweemaal goed nieuws voor MicroStrategy. Het bitcoinbedrijf van Michael Saylor heeft ten eerste weer 12.333 BTC uit de markt gekocht voor ongeveer $347 miljoen, de grootste aankoop van het bedrijf in iets meer dan twee jaar tijd. Tegelijkertijd staat de DCA-stack van MicroStrategy weer in het groen. Met een gemiddelde aankoopprijs van de 152.333 BTC van net iets minder dan $30.000 per bitcoin, kun je stellen dat het business intelligence-bedrijf weer virtueel in het groen staat.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Nog meer Binance

Binance is door de Financial Services and Markets Authority (FSMA) van België uit de markt gezet. Het bedrijf moet onmiddellijk haar diensten stoppen, omdat het in strijd is met de wetten en richtlijnen van onze zuiderburen.

Ook heeft de beurs zijn vergunningsaanvraag bij de financiële toezichthouder in Oostenrijk ingetrokken, aldus bronnen. Eerder liet de exchange ook Nederland en het Verenigd Koninkrijk al achter zich en lopen er onderzoeken in Frankrijk en Duitsland wegens mogelijk witwassen.

Alsof het nog niet genoeg was, stopt ook Paysafe als bankpartner voor de Europese markt. Binance bevestigt de ontwikkeling dat Paysafe vanaf 25 september 2023 niet langer eurostortingen en -opnames via bankoverschrijving (SEPA) zal aanbieden.

De algemeen directeur van de Binance-tak in Dubai, Alex Chehade, vertelt intussen dat ze kijken naar de Verenigde Arabische Emiraten als “belangrijk punt” voor de beurs, omdat de regelgeving daar wél duidelijk zou zijn.

Lightning spaarvarken

Op Bolt.Fun zag de redactie deze week een leuk project: Lightning Piggy. Het is de welbekende spaarvarken, maar dan met een bitcoinjasje. Hiermee kun je je kind(eren) laten sparen via lightning.

Je scant de QR code, stuurt wat sats naar een LNBits-account en vervolgens zie je op Piggy wat de balans is.

Heel veel details zijn er helaas (nog) niet. Wil je het namaken? Dan kun je de Deense maker een berichtje sturen, of check het Twitter-account van het biggetje. Wellicht kun je zelfs de bounty van 1 miljoen sats verdienen als je helpt om het project uit te breiden.

Prime Trust, Verify

Een groter spaarvarken is Prime Trust, een bewaarplek voor miljoenen dollars aan bitcoin en fiatvaluta. Deze cryptocustodian heeft echter “een tekort aan klantengelden”. Daarom kon het deze maand niet aan alle opnameverzoeken voldoen, zo meldt het Nevada Department of Business and Industry.

Prime Trust moet alle activiteiten staken die in strijd zijn met de voorschriften van de Amerikaanse staat. Ze willen de custodian onder toezicht van een curator plaatsen vanwege het gat van tientallen miljoenen dollars.

Prime Trust moet nog meer dan $85 miljoen aan contant geld uitbetalen aan klanten, terwijl ze net geen $3 miljoen in kas hebben. Flinke fiattekorten dus! Ook moet het een schuld van meer dan $69 miljoen in digitale valuta afbetalen vanwege klantenstortingen, terwijl ze maar $68 miljoen aan crypto’s in bezit hebben.

Een aantal klanten van het bedrijf heeft bevestigd dat ze geen stortingen en opnames meer kunnen doen. Een van hen is CoinMetro. Vroeger waren FTX, Binance US, Swan Bitcoin en Strike ook klanten van Prime Trust. 

Not your keys, not your coins Het is zo’n simpel mantra, maar met grote (re) gevolgen dan vaak gedacht. Door je bitcoin in eigen beheer te nemen:

 • Dwing je beurzen om volledige reserves aan te houden
 • Straf je bedrijven die dit níet doen en met klantentegoeden spelen
 • Drijf je de prijs op, omdat je daarmee ongedekte I Owe You’s (IOU’s) uit de markt haalt
 • Kun je rustig slapen, wetend dat je onafhankelijk kunt sparen buiten de invloeden van bedrijven om.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

BitDevs Amsterdam

Komende week kun je in Amsterdam terecht voor BitDevs. Aanstaande donderdag 6 juli vanaf 18:30 start de inloop, waarna ontwikkelaars en tech-savy bitcoiners in de avond kunnen nadenken en brainstormen over bitcoin’s technische toekomst.

Belangrijk details: je moet je wel even aanmelden op de Meetup-pagina én de Socratische seminars zijn bedoeld voor technische doelgroep. Het is dus niet zomaar een “reguliere” meetup.

Interactieve steun

Tot slot nog een leuke Focus-feature. Vanaf vandaag kun je een berichtje meesturen met de donaties aan deze value4value nieuwsbrieven. We hebben onze donatiepagina verbeterd met een interactief deel.

Sommige lezers waren er al snel bij en hebben een leuke reactie achtergelaten:

 • “Leuk die interactie!”
 • “Geweldig leuk idee wel”
 • “🤩”

Wil jij in ons leaderboard op onze website staan? Stuur dan hier je volledig vrijblijvende value4value donatie! Elke vorm van steun wordt enorm gewaardeerd, zodat wij jou drie keer per week uniek en beknopt bitcoinnieuws kunnen blijven voorschotelen.

En misschien krijgt jouw donatie volgende week wel een plekje in de vrijdagnieuwsbrief!

Focus is een value4value nieuwsbrief. Ben je fan? Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.