Skip links

#190 De profetie van het soevereine individu

Bij Bitcoin Focus publiceren we kwalitatieve artikelen gerelateerd aan bitcoin. Onze leden met een premium abonnement hebben daarmee toegang tot een grote selectie interessante artikelen. Als je nog geen Bitcoin Focus abonnement hebt, is dit artikel een goede reden om er een aan te schaffen. In dit premium stuk gaat Aaron van Bitcoin-Partner het namelijk hebben over de “profetie van het soevereine individu”, oftewel de toekomstvisie die voort kan komen uit de mogelijkheden die bitcoin biedt aan individuen. Dit artikel kan jou inspireren om jouw toekomst om te gooien en verder in eigen handen te nemen.

Voordat we beginnen wil ik iedereen aanraden om het volgende boek te lezen: “The Sovereign Individual: Mastering the Transition to the Information Age” door James Dale Davidson en William Rees-Mogg. Dit boek is zeer populair in bitcoinkringen en heeft ook een significante impact op mijn persoonlijke leven gehad. Het is namelijk één van de redenen dat ik momenteel in Mexico woon. Hierover kun je meer lezen later in dit artikel.

The Sovereign Individual

The Sovereign Individual beschrijft de opkomst van het digitale tijdperk en de impact daarvan op de samenleving, de economie en de politiek. Het boek voorspelt dat door de opkomst van digitale technologie een machtsverschuiving zal plaatsvinden van overheden en instellingen naar individuen. Technologie stelt ons in staat om onze eigen soevereiniteit en autonomie te bereiken en te herstellen. Er staan een aantal interessante voorspellingen in, waaronder de opkomst van bitcoin en de rol van de natiestaat in de toekomstige informatie-economie. Over het algemeen is het een optimistische blik in de toekomst, een toekomst waarin mensen hun eigen lot kunnen bepalen en hun persoonlijke macht kunnen vergroten.

Het soevereine individu is een persoon die volledige controle heeft over zijn leven en middelen door middel van technologie en zich niet langer hoeft te onderwerpen aan de autoriteit van de staat. Door gebruik te maken van bitcoin, cryptografie en andere digitale technologieën kan het soevereine individu zijn privacy en financiële onafhankelijkheid beschermen en de controle over zijn leven behouden. Grenzen en nationale identiteit zijn irrelevant, terwijl persoonlijke vrijheid en creativiteit centraal staan. De schrijvers suggereren ook dat het soevereine individu een bedreiging kan vormen voor traditionele staatsstructuren, omdat het niet langer afhankelijk is van de staat voor zijn veiligheid en welzijn.

Ultieme tool voor individuele vrijheid

Er zijn verschillende aspecten waarom bitcoin de ultieme tool is voor individuele vrijheid. Ten eerste zijn de eigenschappen van geld erg belangrijk, waarover je in dit artikel meer kunt lezen: De werking van geld: de belangrijkste eigenschappen van een succesvol ruilmiddel.

De eigenschappen zijn als volgt:

 1. Hardheid
 2. Verdeelbaarheid
 3. Portabiliteit
 4. Durabiliteit/Duurzaamheid
 5. Verwisselbaarheid
 6. Veiligheid
 7. Zeggenschap/inspraak

Daarnaast combineert bitcoin de voordelen van zowel goud als fiatgeld, waardoor het de ultieme vorm is van geld. Je kunt er namelijk gemakkelijk waarde mee versturen over grote afstanden, echter nog veel efficiënter dan fiatgeld. Ook kun je er waarde in opslaan voor de toekomst, zoals men duizenden jaren heeft gedaan met goud. Maar bitcoin voegt daar iets unieks aan toe, namelijk de mogelijkheid om nauwkeuriger op schaal te handelen. Met bitcoin kun je namelijk enorme bedragen versturen, maar ook microbetalingen van een paar satoshi’s via lightning.

Doordat de regels vastliggen in softwarecode die wereldwijd is gedistribueerd over duizenden nodes, heeft geen enkele entiteit meer inspraak dan een ander. Als laatste is bitcoin op verschillende manieren beveiligd met behulp van cryptografie. Niet alleen de transacties en het globale grootboek dat het eigendomsrecht reguleert, maar ook onze individuele bitcoinwallets zijn cryptografisch beveiligd. Dit maakt bitcoin het ultieme eigendom. Niemand kan het confisqueren of verwateren en je kunt het gemakkelijk over de grens meenemen naar welke andere jurisdictie dan ook ter wereld. Bitcoin erkent geen grenzen, alleen of iemand een transactie kan autoriseren met de juiste private keys.

Persoonlijke servers: de sleutel tot digitale soevereiniteit?

In mijn vorige artikel voor Bitcoin Focus heb je kunnen lezen over Bitcoin en de toekomst van decentrale software. Open source software biedt het individu de mogelijkheid zelf controle te houden over zijn data, privacy en financiële zaken zoals zijn vermogen. Het gebruik van dit soort software op persoonlijke servers, zoals een bitcoin node of wallet, heeft enorme voordelen voor de soevereiniteit van het individu.

In een wereld waarin persoonlijke gegevens opgeslagen zijn bij gecentraliseerde bedrijven, lopen meerdere mensen risico als hackers de systemen van techreuzen zoals Apple of Google binnendringen. In een wereld van software op gedecentraliseerde servers is de inspanning wellicht gelijk voor het kraken van een persoonlijke server als die van een techreus. Maar omdat er slechts een persoon of een kleine groep gebruikmaakt van een losse server, is de opbrengst drastisch minder. Het gebruik van persoonlijke servers verhoogt de kosten voor een individuele aanval en verlaagt de opbrengst. Dit stelt ons in staat een stukje persoonlijke verantwoordelijkheid toe te passen op ons digitale leven.

De opkomst van cryptografisch beveiligde software heeft de financiële stimulans voor hackers aanzienlijk verminderd. Data zit bijvoorbeeld beveiligd achter meerdere muren van cryptografie. Bitcoin zou daarom een ankerpunt in de geschiedenis kunnen zijn dat men in de toekomst kan opvatten als het startpunt van de samenleving 2.0. Bitcoin is niet alleen het eindproduct van menselijke vindingrijkheid vandaag de dag, maar ook het begin van een reeks nieuwe uitvindingen, businessmodellen en manieren van samenwerking.

De jaren van 2010 tot 2030 zullen wellicht herinnerd worden als de jaren van opkomende protocollen en nieuwe besturingssystemen. De digitale wereld was een stap vooruit in standaardisatie en informatieverspreiding. De digitale wereld 2.0 kan ontspringen uit de fundamenten die momenteel worden gebouwd. Verschillende internetprotocollen, waaronder bitcoin, en innovaties die geïnspireerd zijn door bitcoin, zoals Embassy OS en Nostr, spelen een belangrijke rol in dit proces.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Bitcoin: een revolutie in financiële onafhankelijkheid

Met de komst van software leeft informatie, en nu dus ook waarde, buiten het domein van overheden en bedrijven. Informatie is weer onder beheer van het individu. Daarmee is bitcoin significant anders dan fiatgeld en in mijn optiek daarom veel meer dan geld. Het is geen tool om snel rijk te worden, maar een manier om financiële onafhankelijkheid te bereiken. Dat klinkt tegenstrijdig, maar hiermee bedoel ik onafhankelijkheid van overheden, banken en andere grote bedrijven of instellingen.

Bitcoin is een tool die ons in staat stelt zelf controle te nemen over ons geld, binnen een systeem van gelijke regels voor iedere deelnemer. Bitcoin is namelijk niet alleen een valuta, maar ook een zelfregulerend monetair systeem waarin de gebruikers bepalen welke regels zij accepteren op hun node. Dit monetaire systeem garandeert eigendomsrechten voor iedereen ter wereld, ongeacht nationaliteit, geaardheid, ras, politieke voorkeur, religie, leeftijd of kredietwaardigheid. Door deze kracht geeft bitcoin de macht weer terug aan het individu, waardoor het de mogelijkheid biedt om “fuck you money” te hebben. Niet omdat we met bitcoin wegkomen met arrogant gedrag zoals men bedoelt met fiat fuck you money, maar omdat we onze waarde overal mee naartoe kunnen nemen en niemand het kan afpakken.

De profetie van het soevereine individu

De profetie van het soevereine individu voorspelt dat bepaalde mensen de machtsverhoudingen tussen overheden en het individu kunnen omdraaien. Software, cryptografie en het internet geven individuen een nieuwe tool om zichzelf te verdedigen tegen graaiende politici en dominante monopolistische bedrijven. Westerse overheden leggen bijvoorbeeld hoge belastingen op aan hun inwoners. Om er een paar te noemen die we kennen in Nederland:

 • Inkomensbelasting, tussen 37% en 49% gemiddeld genomen
 • Btw-belasting: 21%
 • Gemeentelijke heffingen
 • Vermogensbelasting
 • Erfbelasting

Nederland kent weliswaar belastingvoordelen, maar de gemiddelde Nederlander betaalt volgens schattingen zo’n 5 tot 7 maanden van hun jaarlijkse inkomen aan belasting. Daarnaast hebben we te maken met de sluipbelasting op ons spaargeld, inflatie genaamd. In 2022 bedroeg de inflatie in Nederland gemiddeld 10%, waardoor ons spaargeld in koopkracht achteruitgaat. Reken eens uit wat de Nederlandse belasting jou kost over je hele leven. Saillant detail, je spaargeld halveert qua koopkracht in 14 jaar bij een inflatie van 5% per jaar.

Bitcoin elimineert de inflatiebelasting op ons spaargeld, wat ons de rest van ons leven aanzienlijk financiële voordelen biedt. Maar kunnen we ook iets doen aan de nationale belasting heffing?

Hier wil ik een voorbeeld geven van de impact die het boek “The Sovereign Individual” heeft gehad op mijn eigen leven. Ik geloof namelijk in de profetie dat we als individuen onze financiële soevereiniteit kunnen terugclaimen. Om te beginnen heb ik de sluip inflatiebelasting van fiatgeld uit mijn leven gebannen door te sparen in bitcoin. De volgende stap was het vinden van een oplossing voor nationale belastingen in Nederland. Zoals ik eerder schreef, zal het idee van grenzen en nationaliteiten vervagen als de profetie uitkomt. Als individuen zijn we niets verplicht aan overheden.

Overheden als serviceprovider

Een belangrijke verandering in mijn denkwijze was het zien van overheden als dienstverleners in plaats van entiteiten waar ik als burger belasting verschuldigd ben. Een overheid zou in principe een serviceprovider moeten zijn die beleid maakt en sociale voorzieningen faciliteert in ruil voor betaling betaling door haar klanten, oftewel de burgers.

Inmiddels is het 2023 en dankzij technologische ontwikkelingen zoals computers, internet en tools als bitcoin hoef ik me niet meer te richten op de lokale politiek. Stemmen is voor een soeverein individu niet langer noodzakelijk om te kunnen leven in een omgeving waar je je thuis voelt. Het is nu mogelijk om te verhuizen naar een andere plek in de wereld met een gunstiger belastingklimaat, een gunstiger ondernemersklimaat en een maatschappij met vriendelijke en behulpzame mensen.

Zo ben ik zelf naar Mexico verhuisd, waar inkomsten gegenereerd uit het buitenland maximaal met 3% belast worden en de kosten van levensonderhoud gemiddeld 50% lager zijn dan in Nederland. Hier geniet ik van zon, zee, strand en vriendelijke mensen. Mexico is absoluut geen gevaarlijk Wilde Westen waar ik met een bodyguard op straat moet lopen, in tegenstelling tot wat sommigen wellicht denken. In Nederland gebeurt er echter genoeg waar je je druk over zou kunnen maken, dus ik ben blij dat ik deze stap heb gezet.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Claim jouw soevereiniteit

De boodschap die ik wil overbrengen is dat er oplossingen zijn voor mensen die hun financiële soevereiniteit willen claimen. Als je spaart in bitcoin, kun je kijken welke overheid het beste bij je past en verhuizen naar een land waar je de beste behandeling krijgt. Natuurlijk kunnen mensen die van mening zijn dat ze genoeg terugkrijgen voor hun lokale belastingen, dit artikel negeren. Maar ik denk dat er genoeg mensen zijn die een geheel ander leven kunnen leiden door kritisch te kijken naar de service die ze krijgen in ruil voor de hoeveelheid belasting die ze betalen.

De levensstandaard in opkomende economieën is tegenwoordig zeer acceptabel. Deze overheden verwelkomen productieve mensen uit westerse landen met open armen. Ze geven tenslotte hun internationale geld uit in de lokale economie. Overheden in opkomende economieën zullen naar verwachting de competitie aangaan om de beste service te leveren aan het soevereine individu. Op dit moment kunnen we nog steeds bitcoin kopen bij brokers, maar er komt een moment dat men ervoor zal moeten werken. En op dat moment zal, volgens de profetie, de rode loper worden uitgerold voor het soevereine individu in het grootste deel van de wereld.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.