Skip links

#72 Inflatie ≠ inflatie

Ho! Stop de persen. Inflatienieuws uit de Verenigde Staten zorgt voor onrust op de financiële markten.

Het is weer tijd voor paniek in de wondere wereld van finance. Deze keer is de reden een update van de Consumentenprijsindex (CPI) van de Verenigde Staten.

De CPI in de VS was 9,1% in juni. Het Bureau of Labor Statistics tovert elke maand een nieuw percentage tevoorschijn. Het gaat om de stijging van de goederen in deze index. Het mandje moet representatief zijn voor de gemiddelde consument. Uit een combinatie van de kosten voor bijvoorbeeld wonen, eten en je gas en licht komt een percentage.

Om maar gelijk een koppeling met bitcoin te maken: minder besteedbaar inkomen betekent minder ruimte om te sparen of te investeren (in bitcoin). De diehards blijven rustig sparen en verder bouwen. De (grote of kleine) belegger neemt echter minder snel de stap naar een ‘risicovolle asset’ als bitcoin in de huidige situatie.

Inflatie ≠ inflatie

Het gesprek over ‘inflatie’ gaat momenteel vooral over de bovenstaande consumentenprijzen.

De term is eerst echter gebruikt om een verandering te beschrijven in het aandeel van de valuta in omloop ten opzichte van de hoeveelheid edelmetaal van een land. De tijd dat het goud in kas nog belangrijk was voor geldcreatie, ligt al even achter ons.

Ofwel: als je meer geld in omloop brengt, maar naar verhouding daar niet genoeg tegenover zet, heb je inflatie. Dat is nu constant aan de hand, dát is het beleid geworden in de wereld van nationale valuta.

Bij bitcoin kan dit niet. Er is een vaste uitgifte. Elke ~10 minuten komt er momenteel 6,25 bitcoin op de markt. In 2024 volgt de volgende halvering van de block subsidy, vier jaar later weer. En niemand ontvangt het gratis, er moet voor worden gewerkt. Lobbyen of een oude bekende kunnen je niet aan verse nieuwe bitcoin helpen. Wel kun je gewoon al wat bestaande BTC ontvangen of verzenden, natuurlijk.

Technisch gezien kent bitcoin dus wel inflatie. De maximale oplage is 21 miljoen, maar die komt geleidelijk op de markt.

Het voorkomt een hoop gezeur op monetair vlak. We hoeven niet te wachten op een aantal mannen en vrouwen in strakke pakken die een bepaald percentage de wereld inslingeren. Je kunt rekenen op bitcoin. Dit terwijl inflatiecijfers en een CPI puur giswerk zijn.

De dagprijs van bitcoin is net als inflatiecijfers een momentopname. Bitcoin bestaat niet in een vacuüm. Er zijn inmiddels ontelbare financiële producten op en rondom bitcoin op de markt. Van de aandelenmarkt tot aan rentetarieven, alles heeft met elkaar te maken.

Het grote verschil is echter: met bitcoin kan iedereen zien wat er aan de hand is. Niet achter de gesloten deuren van een beurs of broker, maar wel op het netwerk zelf. Je kunt zelf nagaan of jouw bitcoin echt bestaat, en of er niet stiekem ineens 10 miljoen extra BTC is.

Toch heeft dat giswerk grote gevolgen. Niet alleen het nieuwsmoment zelf, maar ook de aanloop en het feit dat we het zo geregeld hebben, zorgt voor onzekerheid. Het laat wel duidelijk zien dat sparen in dollars (laat staan euro’s of nog kleinere valuta) niet loont. De gemiddelde Amerikaan krijgt voor de gespaarde dollars ruim 9% minder dan een jaar geleden. In de eurozone, waartoe Nederland behoort, is de inflatie officieel 8,6% (juni 2022).

Je hoeft niet te rekenen op een wereld zonder centrale banken. Overheden en centrale banken willen (en kunnen) de grip op het geldsysteem niet verliezen. Wel kun je met bitcoin een andere keuze maken. Het is een ander idee voor geld.

Dat betekent overigens niet dat je dan meteen recht hebt op hoge bitcoin koersen of een nieuwe Lamborghini als je het daar mee eens bent.

Je kunt wel ‘gelijk’ hebben, maar we hebben meer mensen dan jij en ik nodig om bitcoin verder te brengen.

De hele wereld, zeker ook ons kleine Nederland, draait op het huidige systeem. Met sturende centrale banken, CPI-cijfers en andere officiële data die soms ver van de werkelijkheid staan. Opmerkelijk nieuws sijpelt door in alle markten.

Geld is een meetlat voor de hele samenleving. Je gaat akkoord met een uurloon, maar onbewust is de volgende dag je uurloon eigenlijk al naar beneden bijgesteld. Je koopt er namelijk minder producten voor terug. Je koopkracht loopt vrijwel elk jaar terug.

Bitcoin is een alternatieve meetlat. Een die in de kern stabiel en duidelijk is, al doet de huidige dagkoers momenteel anders vermoeden. Het is een geldnetwerk dat níet per definitie altijd onderhevig is aan inflatie. Er zijn 21 miljoen bitcoin, ze moeten alleen nog allemaal in omloop komen.

Als je geld per definitie minder waard wordt, wordt alles om je heen duurder. Maar hoe zou een wereld er uit zien waar je geld niet onderhevig is aan inflatie?

Boektip over dit specifieke onderwerp: The Price of Tomorrow van Jeff Booth. Booth schetst een toekomstbeeld waarin we werken met een geldsysteem dat niet draait op inflatie.

In theorie kun je in die situatie rustig sparen, zaken worden goedkoper tegenover de vaste meetlat. In de praktijk zitten we met bitcoin echter nog lang niet in deze situatie. Sterker nog: bijna iedereen is nog bezig met de prijzen in dollars, niet in satoshi’s.

Het is een leuk scenario om uit te denken. Want het is geen natuurwet dat we geld moeten regelen zoals we dat nu doen.

5 jaar Bitcoin Sign Guy

Tijd voor wat luchtigs.

De wereld van bitcoin zit vol met memes. Een oude bekende is de Bitcoin Sign Guy. 5 jaar geleden hield een toen nog onbekende Christian Langalis een simpel briefje omhoog met een net zo simpel advies: buy bitcoin.

De beste man zat als 22-jarige achter de voorzitter van de Ferderal Reserve (Fed), Janet Yellen. Zij werd verhoord door het Congres. Het gesprek ging over de boekhouding van de centrale bank van het land. En dan met name over het openbaren van die boekhouding.

Elk bedrijf moet zich kunnen verantwoorden voor de boekhouding. Beursgenoteerde bedrijven moeten hun data zelf openbaar maken. Yellen en consorten gaven toen aan dat zij absoluut niet mee willen werken aan het openbaren van de boekhouding van de Fed.

Het compleet tegenovergestelde van bitcoin dus. De belangrijkste centrale bank in de wereld kan/wil geen openheid van zaken geven. Het protocol van bitcoin zorgt er juist voor dat de boekhouding van het gehele netwerk openbaar is.

Dat laatste is nodig om elkaar te controleren. Niemand kan valsspelen of de regels verdraaien binnen bitcoin, want dat wordt gezien door de rest. Dat maakte de timing van de Bitcoin Sign Guy extra mooi. Dit is namelijk totaal niet het geval bij de Fed, de ECB of andere centrale banken.

Yellen is inmiddels minister van Financiën, Langalis is bezig met zijn eigen projecten. En het belangrijkste: bitcoin is er ook nog. 🙂

Bitcoin is gestart als protest tegen het huidige financiële stelsel. Sinds 2009 zitten we in de eerste grote financiële crisis tijdens het bestaan van BTC. Nu moet blijken of het idee en de filosofie achter een geldsoort dat niet in handen ligt van bankiers levensvatbaar is in moeilijke tijden.

Buy bitcoin (of niet),
Robin

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.