Skip links

#72 Inflatie ≠ inflatie

Ho! Stop de persen. Inflatienieuws uit de Verenigde Staten zorgt voor onrust op de financiële markten.

Het is weer tijd voor paniek in de wondere wereld van finance. Deze keer is de reden een update van de Consumentenprijsindex (CPI) van de Verenigde Staten.

De CPI in de VS was 9,1% in juni. Het Bureau of Labor Statistics tovert elke maand een nieuw percentage tevoorschijn. Het gaat om de stijging van de goederen in deze index. Het mandje moet representatief zijn voor de gemiddelde consument. Uit een combinatie van de kosten voor bijvoorbeeld wonen, eten en je gas en licht komt een percentage.

Om maar gelijk een koppeling met bitcoin te maken: minder besteedbaar inkomen betekent minder ruimte om te sparen of te investeren (in bitcoin). De diehards blijven rustig sparen en verder bouwen. De (grote of kleine) belegger neemt echter minder snel de stap naar een ‘risicovolle asset’ als bitcoin in de huidige situatie.

Inflatie ≠ inflatie

Het gesprek over ‘inflatie’ gaat momenteel vooral over de bovenstaande consumentenprijzen.

De term is eerst echter gebruikt om een verandering te beschrijven in het aandeel van de valuta in omloop ten opzichte van de hoeveelheid edelmetaal van een land. De tijd dat het goud in kas nog belangrijk was voor geldcreatie, ligt al even achter ons.

Ofwel: als je meer geld in omloop brengt, maar naar verhouding daar niet genoeg tegenover zet, heb je inflatie. Dat is nu constant aan de hand, dát is het beleid geworden in de wereld van nationale valuta.

Bij bitcoin kan dit niet. Er is een vaste uitgifte. Elke ~10 minuten komt er momenteel 6,25 bitcoin op de markt. In 2024 volgt de volgende halvering van de block subsidy, vier jaar later weer. En niemand ontvangt het gratis, er moet voor worden gewerkt. Lobbyen of een oude bekende kunnen je niet aan verse nieuwe bitcoin helpen. Wel kun je gewoon al wat bestaande BTC ontvangen of verzenden, natuurlijk.

Technisch gezien kent bitcoin dus wel inflatie. De maximale oplage is 21 miljoen, maar die komt geleidelijk op de markt.

Het voorkomt een hoop gezeur op monetair vlak. We hoeven niet te wachten op een aantal mannen en vrouwen in strakke pakken die een bepaald percentage de wereld inslingeren. Je kunt rekenen op bitcoin. Dit terwijl inflatiecijfers en een CPI puur giswerk zijn.

De dagprijs van bitcoin is net als inflatiecijfers een momentopname. Bitcoin bestaat niet in een vacuüm. Er zijn inmiddels ontelbare financiële producten op en rondom bitcoin op de markt. Van de aandelenmarkt tot aan rentetarieven, alles heeft met elkaar te maken.

Het grote verschil is echter: met bitcoin kan iedereen zien wat er aan de hand is. Niet achter de gesloten deuren van een beurs of broker, maar wel op het netwerk zelf. Je kunt zelf nagaan of jouw bitcoin echt bestaat, en of er niet stiekem ineens 10 miljoen extra BTC is.

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.