Skip links

#30: Waarom Bitcoin het beste is

Cryptobedrijf Fidelity Digital Assets heeft deze week een rapport uitgebracht. Het bedrijf specialiseert zich in de opslag en handel van digitale dingen, zoals bitcoin. In het rapport leggen ze uit waarom Bitcoin anders is dan de rest van de digitale goederen. Het grootste deel van je Bitcoin Focus gaat over het Fidelity-rapport. Verder is er nieuws over vrijheid!

Veel plezier, en onthoud: deze nieuwsbrief is geen beleggingsadvies. Bedenk zélf of je het een goed idee vindt om bitcoin te kopen.

Fidelityrapport en meer!

  • Waarom Bitcoin goed geld is
  • Wat doet het netwerk- en lindy-effect?
  • Het blockchaintrilemma
  • Vrij internet door bitcoin
  • Proof of reserves bij Kraken

Fidelity: Bitcoin is digitaal geld

Ten eerste maken ze het punt dat bitcoin goed werkt als geld. Ze vergelijken verschillende “basissen” van geld: goud, bitcoin en fiatgeld. Fiatgeld zijn bijvoorbeeld de euro’s die we nu kennen: geld dat door centrale banken wordt uitgegeven.

Deze drie systemen worden langs de meetlat gelegd: hoe houdbaar, deelbaar, inwisselbaar, handzaam, verifieerbaar en hoe schaars is het? En hoe zit het qua historie: is het al lang vertrouwd?

Hier worden meteen zeven belangrijke eigenschappen van geld gegeven:

  • Houdbaar-/duurzaamheid: Het is voor geld belangrijk dat het niet vergaat, ‘vast’ zijn. Dat zijn goud en bitcoin allebei! Zeker papiergeld vergaat.
  • Deelbaarheid: Als je gouden munt 100 euro waard is, dan is dat niet altijd handig. Als je iets van 50 euro wil kopen, dan zou je de munt moeten doorzagen. Goud is dus niet zo deelbaar, bitcoin en fiatgeld wel.
  • Inwisselbaarheid/fungibility: Als je 10 munten hebt, wil je dat die allemaal voor elkaar inwisselbaar zijn. De ene gram goud is even veel waard als de andere gram. Dat geldt ook voor bitcoin. Euro’s zijn niet inwisselbaar voor Yen.
    Als er wisselkantoren zijn, dan zijn de zaken die worden gewisseld NIET fungible. Anders was er geen wisselkantoor nodig.
  • Handzaam: Is het makkelijk te vervoeren? Tienduizenden euro’s aan goud vervoeren betekent: tillen. Datzelfde geldt niet voor bitcoin, dat is extreem licht! Een hardware wallet weegt nog geen 100 gram.
  • Verifieerbaar: Goud wordt nog wel vervalst (tungsten of ander metaal met een goudlaagje). En briefgeld wordt nog veel meer vervalst. Hier komt alleen Bitcoin goed uit de bus…
  • Schaars: Goud en bitcoin zijn schaars. Fiatgeld wordt heel veel bijgedrukt!
  • Historie: Alleen goud heeft een lange historie. Het geldsysteem van tegenwoordig hebben we pas enkele tientallen jaren, en er zijn al 201 geldcrises geweest in die tijd. En bitcoin is nog jonger.

Bitcoin scoort overal goed, behalve op historie (en dus vertrouwen).

Fidelity: netwerkeffecten en Lindy-effect

Wat het rapport ook duidelijk onderstreept is dat Bitcoin een extreem sterk monetair netwerk heeft.

Netwerkeffecten zijn extreem belangrijk, zeker voor het publiek van rapporten als deze: investeerders.

Bitcoin bestaat het langst, is het meest bekend. Hoe meer mensen er meedoen, hoe waardevoller het netwerk. Als voorbeeld: Signal, om versleuteld mee te chatten. Hoe meer van je kennissen het hebben, hoe waardevoller Signal is. Dit geldt ook voor Whatsapp, sociale netwerken, email et cetera.

Het rapport heeft het nog kort over market share. Op sites als coinmarketcap wordt dat ook wel weergegeven als Dominance. Ondanks dat de dominance, dus de verhouding van de bitcoinwaarde ten opzichte van de hele markt, omlaag gaat, is dat geen probleem.

Het rapport laat duidelijk zien dat bitcoin blijft groeien, en dat de afname vooral komt doordat de rést van de markt groter wordt.

Dan is er ook het Lindy-effect: hoe langer iets bestaat, hoe langer het waarschijnlijk blijft bestaan. Bitcoin heeft al veel overleefd:

  • FBI heeft Bitcoin geconfisqueerd
  • Er zijn al meerdere handelshuizen gehackt
  • Gebruik op darm markets
  • Meerdere forks overleefd
  • Duizenden keren gekopieerd
  • Grote koersdips overleefd
  • Is in meerdere landen verboden (geweest)

Dat allemaal overleven heeft Bitcoin sterker gemaakt!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Fidelity: drie blockchaineigenschappen

Dit wordt het “Blockchain-trilemma” genoemd. Decentrale databases (zoals een blockchain) kunnen maar twee van deze drie dingen tegelijk zijn: veilig, decentraal en schaalbaar.

Dit gaat dus om de onderlaag van bitcoin, wat er op de blockchain gebeurt.

  • Wat betreft veiligheid. Bij gedecentraliseerde netwerken als Bitcoin is het grootste gevaar een 51%-aanval: iemand krijgt 51% van de rekenkracht in bezit. Dan kan een aanvaller slechte dingen doen, zoals zijn bitcoin dubbel uitgeven.
    Bitcoin is met afstand het meest veilig wat dat betreft. De rekenkracht op het Bitcoinnetwerk is veruit het hoogste, ten opzichte van munten die qua techniek vergelijkbaar zijn.
  • Wat betreft decentralisatie: is er één persoon of groep die het systeem bestuurt? Daar heeft Coinmetrics laatst onderzoek gedaan. Conclusie: er komt bij bitcoin steeds meer decentralisatie, het bezit verspreidt meer, het aantal actieve adressen blijft groeien, en miningpools worden meer gefragmenteerd.
    Laten we ook niet de China-ban vergeten, één van de beste decentalisatie-factoren van het afgelopen jaar. Door mining in China te verbieden verspreidden miners zich nog meer over de wereld.
  • En wat betreft schaalbaarheid: hoe goed kan een netwerk groeien? Hier krijgt Bitcoin de meeste kritiek: “er kunnen maar 7 transacties per seconde worden gedaan!”. Deels klopt dat. En als het over blockchain gaat klopt dat zeker.

Wat betreft de blockchainkant is er een afweging gemaakt. Veiligheid en decentralisatie zijn belangrijkst. En de schaalbaarheid lossen we niet op de blockchain op, hier maken we oplossingen voor zoals het Lightning netwerk.

Wat mij betreft een prima afweging!

Er worden nog meer argumenten gegeven, maar deze vond ik de sterkste. Lees zelf het rapport als je meer voorbeelden, uitleg en argumenten zoekt!

Mensen die van vrij internet houden zijn bitcoiners. Of andersom?

Houden bitcoiners van vrij internet, of houden mensen die van vrij internet houden van bitcoin?

Het Tor-project heeft vorig jaar een donatiecampagne gehouden. Met Tor kan je anoniem internetten: je verbindt niet meer met je thuis-IP-adres naar website, maar neemt 3 stappen via het Tor-netwerk, en versleutelt je verkeer.

Dat project kon wat steun gebruiken. En dat gebeurde ook! Er was een toename van 376 duizend dollar in 2020, naar 940 duizend dollar in 2021 in donaties.

Het mooie is dat ze ook donaties in cryptomunten toestaan. In 2020 werd er 58 duizend dollar gedoneerd in cryptomunten. Dit jaar was dat 548 duizend dollar, een toename van 841%! Wow! De meeste van de cryptodonaties (68%) was via Bitcoin.

Mooi om te zien dus, zeker ook omdat Tor gebruikt wordt door Bitcoingebruikers: veel wallets verbinden via Tor vanwege de privacy, en veel nodes verbinden naar elkaar via Tor, bijvoorbeeld Lighting-nodes.

Fractioneel bankieren?

Fractioneel bankieren zorgt dat banken maar een klein percentage van geld van klanten daadwerkeljik aan hoeft te houden. Voor elke 100 euro die iemand stort, hoeft een bank maar 5 euro aan te houden. De andere 95 kan de bank uitlenen en geld mee verdienen.

De meeste bitcoiners vinden dat maar niks. Zeker partijen die bitcoin opslaan, maken ook duideljik dat ze dit niet doen, en beloven alle bitcoin vast te houden.

De meeste exchanges houden bitcoin vast voor klanten. Het is al wel eens misgegaan met dit soort opslag, MtGox is het meest duidelijke voorbeeld, waar ze de bitcoin van hun klanten niet hadden.

Er is een jaarlijkse “proof of keys”-dag waar klanten wordt aangespoord om hun bitcoin op te nemen, om te bewijzen of de bitcoin er zijn.

Handelsbeurs Kraken pakt het anders aan. Ze bieden Proof-of-reserves.

Het idee is dat je eerst als klant bij Kraken informatie over “jouw” bitcoin opvraagt. Die informatie kan je dan naar een derde partij meenemen, en die andere partij vertelt dan of jouw bitcoin er echt staan.

Ik vind het nog niet optimaal, maar wel een stap de goede richting op. Zelf ben ik meer fan van multisig-oplossingen, waar je eigenaar blijft van de keys, en alleen in nood een derde partij nodig hebt.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.