Het is weer bijna het einde van het jaar. Staat de kerstboom al, of koop je liever satoshis in plaats van een kerstboom? In deze Bitcoin Focus een overzicht van podcasts, update over Bittr en meer! Let’s go!
Oh… die koers? Boeiend, we gaan rustig omhoog. Ik heb vorige week nog bijgekocht. Dit is geen beleggingsadvies.
Banken pesten ondernemers
- Bittr moet stoppen vanwege de bank
- Podcasts voor de wintermaanden
- Slecht of beter…? Verschillende ETFs
- Nodes voor ontwikkelingslanden
Bank verpest weer iets: bittr stopt
Het wordt een terugkerend onderwerp: banken die dingen verkeerd doen. Deze week kondigde Ruben Waterman (een Nederlander ja) aan dat Bittr moet stoppen.
Bittr is (was…) een dienst waar je makkelijk bitcoin kon sparen. Je maakt over van je bankrekening naar Bittr, en tegen lage kosten kopen ze bitcoin voor je en maken ze het naar je over. Best handig als je gewoon een ingeplande overschrijving bitcoin wil kopen en rustig wil opbouwen, zonder je druk te maken over de koers van de dag…
En nu moeten ze stoppen. Niet omdat hij het te druk heeft, of omdat niemand de dienst gebruikt…
Nee: de bank stuurt ze weg! In het persbericht is te lezen dat de Volksbank Raiffeisenbank Nordoberpfalz geen zaken meer wil doen met Bittr. En zo zijn moet een hele nuttige dienst opeens stoppen met diensten aanbieden. En is Ruben zijn inkomen kwijt.
De bank heeft geen reden gegeven waarom ze moeten stoppen. Aanname: omdat Bittr met Bitcoin werkt.
Ruben is driftig op zoek naar een nieuwe bank. Vanuit Telegramchats werd er hulp aangeboden, en ik hoop dat het ze gaat lukken. Want voorlopig hebben we deze “tussenstappen” nog wel even nodig, om bitcoin te kunnen kopen.
Lees ook de Bitcoin Focus van vorige week, om te zien hoe aankoop/bankenproces mogelijk verbeterd kan worden.
It’s the podst wonderful time of the year
Podcasts, luister jij ze? Ik vind het ideaal om tijdens een wandeling, het was opvouwen of het koken lekker naar bitcoinpraat te luisteren.
Er komen best wat bitcoinpodcasts van Nederlandse bodem! Ik focus hier vooral op podcasts die (vooral) over bitcoin gaan. Alle links gaan naar podcastindex.org, een vrij en open podcast-directory.
Door te klikken op het RSS-icoon (naast de wereldbol) zou je podcastspeler moeten openen. Als dat niet werkt, zoek dan gewoon de titel op in je podcastspeler.
- Ten eerste natuurlijk Hup Bitcoin. De collega’s van BitcoinMagazine.nl praten je wekelijks bij over het nieuws. Elke maandagavond een fijne update!
- De Cryptocast bij BNR, de enige Nederlandse bitcoinpodcast die deels op de radio is! Elke dinsdagmiddag een half uur op de zender, daarna gaan ze puur als podcast door. Helaas ook wat “crypto not bitcoin” af en toe.
- Een nieuwe podcast: Connect the World. Ik was te gast bij aflevering 1. Van Nederlandse bodem, er komen nieuws en interviews, vooral over Lightning. Als je nu gaat luisteren was je er vanaf het begin bij!
- Satoshi Radio is een wekelijkse podcast waar het nieuws besproken wordt, maar ook wordt ingezoomd op economische en sociale zaken, met steeds Bitcoin in het achterhoofd.
- Mijn eigen podcast: Beginnen met Bitcoin. Beginners kunnen bij aflevering 1 beginnen, de basis leren en dan steeds kennis uitbreiden. De basis is nog steeds hartstikke actueel. Ik maak weinig/geen nieuwe afleveringen meer, dat bewaar ik tegenwoordig speciaal voor jou in Bitcoin Focus!
Er was ook De Bitcoin Show. Die is helaas gestopt, maar de meetups gaan wel door. En als ik een bitcoin-gefocusde podcast ben vergeten dan hoor ik dat vast, en zet ik hem erbij op btcwiki!
Liever slecht dan beter?!
In Amerika gaat de Securities and Exchange Commission (SEC) over het goedkeuren van beleggingsproducten. Vorige maand accepteerden ze een zogenaamde “Futures ETF”. Dit is een beleggingsproduct waar je bitcoin kan kopen, maar dan niet echt.
Bij een futures ETF worden er allerlei trucjes uitgehaald met contracten om de bitcoin aan te houden. Niet echt mijn voorkeur. Doe mij maar een “Spot ETF”, waar de bedrijven achter de producten daadwerkelijk bitcoin moeten kopen. Dat is goedkoper, eerlijker en veiliger wat mij betreft.
Dat de futures ETF dus wel is goedgekeurd is apart. In Nederland hebben we al langer een spot ETF. Maar nu gaat het in Amerika ook rommelen: Grayscale opent de aanval op de SEC.
Ze vinden de argumentatie van de SEC onlogisch, en dat dat ben ik met ze eens.
Ik hoop dat er snel een spot ETF komt, dat is alweer een stuk beter dan een futures-gebaseerde. Maar het allerbeste blijft wat mij betreft: zelf bewaren!
Goedkope nodes voor ontwikkelingslanden
De meeste Bitcoin- en Lightningnodes staan in Westerse landen. Een node kost je zo’n 250 euro. Als je écht de baas wil zijn over je eigen bitcoin, zelf je transacties wil controleren, dan zul je een eigen node moeten gebruiken.
Iedereen mag meedoen met Bitcoin. Er is geen centrale partij die mensen uitsluit. Maar als je het góed wil doen, dan zal je toch een node moeten hebben. En dat is niet voor iedereen haalbaar.
Nodehardwaremaker Nodl probeert dit op te lossen. De node is vooral gericht op Lightning-betalingen, en is ietsje goedkoper dan we gewend zijn: 200 dollar.
Nog steeds niet éxtreem goedkoop, maar weer een stapje in de goede richting. Deze “light node” zorgt dat mensen makkelijk Lightningbetalingen kunnen verwerken.
Stap voor stap kunnen we iedereen aansluiten! Let’s go lightning!