Skip links

#19 – Taproot gebruiken & de cadeaukaarttruc

Hier is hij! Jouw Bitcoin Focus van 19 november. Er gebeurde wat met de bitcoinprijs, maar zoals je weet: de koers maak ik mij niet druk om. Ik ben blij dat ik mijn salaris kan uitgeven aan iets goedkopere bitcoin deze week, maar verkopen doe ik niet.

Wat doe ik wel? Het belangrijkste nieuws voor je verzamelen. Hieronder lees je over Taproot-gebruik, cadeaukaarten en Lightning-bugs.

Zoals altijd is het geen beleggingsadvies… Bedenk zélf of bitcoin wat voor jou is.

Taproot, groeiproblemen en cadeaukaarten

  • Taproot, wat is ervoor nodig om te kunnen gebruiken?
  • Wat gaat er mis bij Lightning?
  • Bitcoin uitgeven bij bol.com

Bitcoin heeft de grootste update in jaren gehad: hoe kan ik dit gebruiken?

Jawel! Sinds blok 709632 is Taproot actief: de grootste update voor Bitcoin in jaren, die zorgt voor meer privacy en betere transacties. De transacties worden nu geaccepteerd door miners, maar dat betekent nog niet dat jij het als gebruiker kan gebruiken.

De vraag is nu: hoe gaat mijn wallet Taproot doen?

Aangezien het om verbeteringen in transacties gaat, zijn er zijn twee kanten waar we naar kunnen kijken: verzenden van Taproot-transacties en ontvangen van Taproot-transacties.

Wat betreft verzenden is er een mooi voordeel: de nieuwe taproot-adressen zijn een uitbreiding op het bestaande en al veel gebruikte bech32 formaat, dit zijn de adressen die beginnen met bc1.

Als je in de afgelopen jaren Bitcointransacties hebt gedaan, dan heb je deze adressen zeer waarschijnlijk al gebruikt. Je kreeg van je wallet wellicht een adres dat begon met bc1q; de q was het eerste type binnen bech32 dat wordt gebruikt.

Nu komt er een nieuw adrestype bij: bc1p. De p geeft aan dat het om Taproot-adressen gaat: het nieuwe type dus! Deze adressen vallen onder “bech32m”, een kleine aanpassing op bech32.

Wallets die bech32 ondersteunen, kunnen makkelijk sturen naar dit nieuwe type, omdat ze bech32 al kennen.

Ontvangen is wat anders, dat kan je wallet niet zomaar. Je zorgen maken over de ondersteuning is overigens niet nodig, want als je wallet niet met deze nieuwe bc1p-Taproot-adressen kan omgaan, zal hij ook geen bc1p-ontvangstadres aanmaken en het gewoon bij de vertrouwde adressen houden.

Maar om gebruik te kunnen maken van deze Taproot-verbeteringen moet je wallet wel aan de slag gaan met deze nieuwe adressen. De wallet moet de nieuwe soorten handtekeningen die bij Taproot horen gaan begrijpen. Want als de wallet niet met de nieuwe handtekeningen kan omgaan, kan hij ook die bitcoin niet uitgeven.

Wat meer werk dus om ontvangen mogelijk te maken. Hoe staat het er nu voor met wallets?

  • BitcoinJ, een java-implementatie voor Bitcoin-wallets (veelal gebruikt op Android) heeft ondersteuning. Wallets die deze implementatie gebruiken voor het Bitcoin-gedeelte ondersteunen dus binnenkort Taproot. Datzelfde geldt voor Wally, die ook de onderliggende laag is voor andere wallets, ook deze heeft ondersteuning.
  • Bitcoinbewaarder BitGo houdt Bitcoin vast voor grote klanten, en geeft aan nu Taproot te ondersteunen.
  • Multisig-oplossing Nth Key voor Apple-telefoons (iOS) van Nederlander Sjors Provoost doet ook Taproot.
  • Ledger Live, voor de mensen met een Ledger hardwarewallet, heeft een update waarmee ze Taproot ondersteunen.
  • De Muun-wallet werkt nu ook met Taproot

Grappig: in dit eerste Taproot-blok zat meteen al een taproot-transactie (dus naar een bc1p-adres) met tekst erbij: “gm taproot 🥕”. Dank aan de Bitcoin Optech-publicatie van 17 november voor het overzicht van wallets.

Leeggeroofde nodes en groeipijn

Bij nieuwe techniek hoort groeipijn. Bitcoin is niet echt een nieuwe techniek meer, dat draait goed. Daar is al jaren geen grote bug meer gevonden, en het is 3175 dagen geleden dat Bitcoin zelf stuk was.

Door heel uitgebreide controle op de code, en veranderingen, aan Bitcoin, gaat ontwikkeling dan wel langzaam, maar het gebeurt wel goed en veilig.

Er zijn natuurlijk wel de lagen bovenop Bitcoin, met name Lightning. Lightning groeit heel snel, dat las je in de vorige Bitcoin Focus.

Bij snel groeien hoort ook groeipijn. Wat voorbeelden:

  • Deze week kwamen we er met de Nederlandse Lightningcommunities achter dat er een probleem was met kant-en-klare nodes. Het Umbrel-pakket, waarmee je makkelijk nodes kan bouwen, maakte een verborgen beheerpagina aan. Als je wist wáar die verborgen zat, kon je inloggen zonder wachtwoord.

    Probleem (b)leek dat de pagina’s niet zo goed verborgen waren. Op één of andere manier kwamen aanvallers erachter waar de pagina’s waren, en haalden vier nodes leeg (stalen het geld).
    Inmiddels is het opgelost door wachtwoorden op de beheerpagina’s te zetten.
  • Grootte van de database: de meest gebruikte implementatie van een Lightning node is LND. Deze LND-software is druk in ontwikkeling. Ook hier is wat (letterlijke) groeipijn: de database die de betalingen regelt kan hard groeien.
    Er zijn mensen die melden dat hun database die normaal 500MB tot 1 GB was, groeit naar 19GB en meer!
    Dit komt (1) omdat ook mislukte betalingen worden bijgehouden, (2) niet-voldane invoices standaard altijd blijven staan en ook (3) mislukte betalingen blijven staan.
    Opruimconfiguraties voor deze drie groei-oorzaken worden gemaakt, maar moeten natuurlijk wel worden uitgezet.
  • Het Taproot-probleem dat ik vorige week in Bitcoin Focus besprak; de nieuwe Taproot-betalingen werden niet goed herkend door bepaalde Lightning-software. Ook opgelost met een update van software, maar ook zo’n probleem.

Allemaal problemen van implementaties dus, niet van het onderliggende protocol. En de grootste problemen zijn opgelost, maar toch lullig als je node wordt leeggeroofd…

Waar ik mijn Bitcoin met gerust gevoel met rust kan laten. Het is niet nodig om updates te doen van software, om deze “echte”/on-chain bitcoin veilig te houden. Bij Lightning beweegt alles sneller, moet je wat scherper zijn, en op de juiste momenten je node updaten als er (mogelijke) problemen zijn.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

De cadeaukaarttruc

Winkels als Mediamarkt, Bol, Amazon, IKEA en Zalando accepteren niet zelf bitcoin. Ik denk dat dat op termijn wel gaat gebeuren, maar voorlopig “moeten” we er nog met euro’s betalen.

Dat kan beter. Als jij (een groot deel van) je geld in bitcoin hebt, zou je het liefste bitcoin uitgeven, in plaats van het eerst naar euro te moeten omzetten.

Er is een truc om toch bitcoin uit te kunnen geven in winkels: via cadeaukaarten! De genoemde winkels (en nog veel meer) accepteren cadeaukaarten. En er zijn sites waar je cadeaukaarten kan kopen via bitcoin!

Oftewel: je koopt een kaart voor bijvoorbeeld Bol met bitcoin, en koopt daar je spullen mee.

Deze “truc” wordt nu ook in El Salvador gebruikt. Door samenwerking van cadeaukaartsite Bitrefill en betaalplatform Puntoexpress, kunnen mensen in El Salvador nu ook schoolgeld, internet en water met Bitcoin afrekenen!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.