Skip links

#385 Happy $100k! Maar bitcoin is véél waardevoller

Happy $100.000! Aan het eind van dit veel bewogen jaar steeg de koers van bitcoin voor de allereerste keer door de grens van een ton heen. Vele keken reikhalzend uit naar dit moment met laser eyes op hun profielfoto’s, de 100k champageflessen of weddenschappen met sceptici.

Maar… mag ik tussen het feesten door ook nog even een ontnuchterende fundamentele kijk op bitcoin met je delen? Bitcoin is waardevoller dan $100.000. Het is véél meer.

  1. Bitcoin is vrijheid ten opzichte van CBDC’s.
  2. Bitcoin is financiële inclusie voor hen zonder bankrekening.
  3. Bitcoin is empowerment voor hen die leven in regimes.
  4. Bitcoin is liberty voor hen die oppositie voeren.
  5. Bitcoin is hoop voor de volgende generatie.
  6. Bitcoin is een vreedzaam alternatief voor hen die leven in monetair kolonialisme.
  7. Bitcoin is stabiliteit voor hen die leven met (hyper)inflatie.
  8. Bitcoin is onafhankelijk voor hen die authentiek willen blijven.
  9. Bitcoin is overvloedvoor hen die hun hele leven sparen
  10. Bitcoin is privacy voor hen die dat écht nodig hebben.

Ik introduceer je graag aan tien (fictieve) verhalen van mensen van over de hele wereld.

Even tussendoor: we hebben ook échte verhalen in ons nieuwe Bitcoin Focus magazine. Ondernemende Nederlanders delen hun oranje reis met jou. Je kunt hem op onze website bestellen met korting.


1. Bitcoin is vrijheid

Xin is een gewone 30-jarige die in China woont, waar hij geen digitale privacy heeft. Zijn land neemt het inet nauw met surveillance, waaronder gezichtsherkenningstechnologie en een Social Credit System. De Great Firewall of China legt censuur op op het internet, waardoor hij en al zijn medeburgers geen toegang hebben tot bepaalde websites of platforms.

Met de introductie van een Central Bank Digital Currency (CBDC) kan hij zijn eigen geld misschien niet eens meer uitgeven zoals hij wil. Deze programmeerbare valuta is een nieuwe ontwikkeling in de snel veranderende omgeving in China. Zijn regering heeft zelfs een digitale yuan getest, geld met een verloopdatum.

Xin ziet de mogelijke gevolgen hiervan en wil eruit. Bitcoin geeft hem zijn privacy terug en legt zijn geld weer in zijn eigen handen; een eerste stap naar vrijheid.

Leer meer over Xin.

2. Bitcoin is inclusie

Maria is een Filipijnse verpleegster die in de Verenigde Staten woont. Als een van de vele Overseas Filipino Workers (OFW’s) werkt ze in het buitenland, om haar familie in de Filipijnen te helpen en steunen.

Dit soort internationale betalingen worden remittances genoemd en zijn erg duur en traag. 99,1% van de Filipino’s heeft een smartphone, maar slechts 29% van de volwassenen heeft een bankrekening. Dit komt doordat de documentatievereisten hoog zijn en velen niet genoeg geld verdienen om de kosten te rechtvaardigen. In plaats daarvan gebruiken ze geldtransferbedrijven zoals Western Union of MoneyGram. In 2022 verdienden deze bedrijven 50 miljard dollar alleen al aan remittances zoals die van Maria!

Maria werkt voor haar familie, niet voor deze grote bedrijven. Ze ontdekte en omarmde een technologie die haar dollars naadloos omzet in bitcoin, direct via het lightning netwerk verzendt en de valuta omzet in peso’s voor haar familie, die zich niet bewust zijn van de betrokkenheid van bitcoin.

Deze strijd is niet uniek voor de Filipijnen; wereldwijd werd 79% ($626 miljard van $794 miljard) van alle internationale transfers gedaan naar lage- of middeninkomensregio’s. Stel je eens voor wat de impact zou zijn als deze zuurverdiende fondsen direct in handen zouden komen van degenen die het het hardst nodig hebben: de geliefden van de toegewijde personen die ze sturen.

Maria staat aan het front van een empowermentbeweging richting financiële inclusie die grenzen overstijgt!

Leer meer over Maria!

3. Bitcoin is empowerment

Hila is een Afghaanse software-engineer. Toen ze in 2013 voor het eerst werd aangenomen, kon ze geen bankrekening openen zonder toestemming van een mannelijke voogd, werd ze gehinderd door Amerikaanse sancties tegen PayPal en was ze bang om fysiek geld te verstoppen. Bitcoin werd haar oplossing.

Tegenwoordig dankt ze bitcoin voor jaren van stabiliteit en veiligheid te midden van economische onrust. De Taliban konden lokale bedrijven afpersen, activa in beslag nemen, lokale banksystemen beïnvloeden en financiële moderniseringsplannen stopzetten… maar ze konden bitcoin nooit, maar dan ook nooit stoppen.

Hila woont in slechts één van de 75 economieën wereldwijd die de rechten van vrouwen om activa te beheren beperken. Ze pleit voor bitcoin als een middel om vrouwen in staat te stellen hun eigendomsrechten te laten gelden en zelfsoevereiniteit te bereiken.

Leer meer over Hila!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

4. Bitcoin is liberty

Tolu is een gepassioneerde Nigeriaanse activiste die protesteert voor democratie. In 2020 sloot ze zich aan bij een van de honderden protesten van Nigeriaanse jongeren, die een einde wilden maken aan de wreedheid en corruptie binnen de politiemacht van het land. De immense macht die haar corrupte regering over hen had, werd extreem duidelijk toen hun bankrekeningen werden bevroren.

Gecentraliseerde systemen en het bestaande leiderschap namen alle mogelijke financieringskanalen weg toen ze hun rekeningen bevroren, maar het hield hen niet tegen. Tolu en haar technisch onderlegde demonstranten kwamen erachter dat ze bitcoin kunnen gebruiken om anonieme donaties te ontvangen en hun campagne kunnen voortzetten, en dat is precies wat ze deden.

Nigeria is niet het enige land dat bereid is de bankrekeningen van burgers die het niet met hen eens zijn, te bevriezen. Soortgelijke situaties deden zich onlangs voor in Wit-Rusland, Rusland en Canada.

Leer meer over Tolu!

5. Bitcoin is hoop

Maak kennis met Diego, een 11-jarige Salvadoraanse jongen die dol is op surfen, voetbal en overheerlijke pupusas. Wat hem trots maakt, is dat El Salvador geschiedenis heeft geschreven door het eerste land ter wereld te zijn dat bitcoin als wettig betaalmiddel heeft omarmd!

Ondanks zijn jonge leeftijd navigeert Diego al door de wereld van financiën met zijn lightning wallet en ontvangt hij sats voor zijn zakgeld. Hij is te jong om een ​​bankrekening te openen, omdat hij nog geen persoonlijk identiteitsbewijs kan krijgen. Dankzij zijn de bitcoinlessen van Mi Primer Bitcoin, gebruiken hij en zijn vrienden hun lightning wallets om dagelijkse aankopen te doen.

Diego ziet een toekomst voor zich die het verleden overtreft, een toekomst waarin zijn dromen om een ​​professionele voetballer of een chef-kok te worden werkelijkheid worden. In dit veranderende landschap vertegenwoordigt hij het hoopvolle gezicht van een nieuwe generatie, die verandering en kansen omarmt in een land dat hoop heeft als nooit tevoren.

Leer meer over Diego!

6 Bitcoin is een vreedzaam alternatief

Omar woont in Senegal, een land dat net als dertien andere landen de CFA-frank gebruikt. Hij vroeg zich altijd af: waarom zou een land in West-Afrika een valuta uit Europa gebruiken? Toen hij meer te weten kwam, ontdekte hij een uitbuitend systeem van monetaire controle dat rijkdom van veertien Afrikaanse landen naar Frankrijk omleidt.

Omar realiseerde zich dat er een eenvoudige manier was waarop hij persoonlijk een rol kon spelen in het beëindigen van dit systeem: opt-out.

Bitcoin biedt een neutraal, apolitiek en schaars alternatief, zodat Omar het geld weer in eigen handen kan nemen. Het geeft hem een ​​instrument voor een vreedzaam protest tegen Frankrijk, het land dat zoveel Afrikaanse soevereine landen plundert met zijn monetaire overmacht. Daarnaast is bitcoin een decentraal systeem dat een baken van hoop is in de strijd tegen corruptie.

Leer meer over Omar!

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

7. Bitcoin is stabiliteit

De Garcias zijn een gezin van drie dat in Venezuela woont, een land waar de inflatie in 2020 met 20.000% tot 65.000% steeg. In slechts één jaar ging een kip van een paar duizend bolivars naar 14,6 miljoen!

Ondanks jaren van ijverig en verantwoord sparen, had de familie Garcia moeite om zelfs de basisbehoeften te betalen vanwege factoren die totaal buiten hun controle lagen: de beslissing van de overheid om te veel bolivars te printen.

Gelukkig is bitcoin een neutraal, digitaal, mondiaal en onstopbaar alternatief voor de drie om hun inkomsten in een stabielere valuta te houden en weer te beginnen met sparen voor de toekomst van hun kind.

Wist je dat hyperinflatie in de geschiedenis al meerdere keren is voorgekomen, niet alleen in het huidige Venezuela?

Weimar Duitsland in de jaren 1920 is een bekend voorbeeld. Hongarije had na de Tweede Wereldoorlog te maken met een van de meest extreme inflatiecijfers ooit gemeten, namelijk ongeveer 41.900.000.000.000.000! Rusland kampte met hyperinflatie na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, en Zimbabwe is een ander recent voorbeeld.

Leer meer over de Garcia-familie!

8. Bitcoin is onafhankelijkheid

Zoey is een getalenteerde indie-artiest en haar droom is om een ​​fatsoenlijk inkomen te verdienen met wat ze het liefste doet: muziek maken.

Ze weet dat muzikanten (gemiddeld) minder dan een cent per stream verdienen via grote platforms als Spotify en Apple Music. Ze wil haar geliefde fans niet blootstellen aan twee advertenties die niet overgeslagen kunnen worden, of gedwongen worden om clickbait-titels te gebruiken om het mysterieuze algoritme van YouTube te kraken. Bovenal weigert Zoey haar unieke muziekstijl aan te passen om geluiden na te bootsen die een groot publiek aanspreken.

In plaats daarvan gebruikt Zoey een Value4Value (V4V)-model waarbij ze bitcoins rechtstreeks van luisteraars verdient. Net als een straatmuzikant op een treinstation, zet ze haar muziek in het openbaar en sturen luisteraars haar vrijwillig waarde in ruil voor de waarde die ze voor hen heeft gecreëerd. Deze “zaps” (microbetalingen via het bitcoin lightning network) elimineren de noodzaak van een tussenpersoon om een ​​deel te nemen, en stellen haar in staat om haar muziek precies zo te maken als ze wil.

Met deze aanpak kunnen artiesten als Zoey de macht verleggen van bedrijven naar onafhankelijke creatievelingen.

Leer meer over Zoey!

9. Bitcoin is overvloed

James is een toegewijde vader met drie kinderen en een kleinkind op komst!

Als tiener begon James te werken op de lopende band in een fabriek. In de loop der decennia werkte hij zich op tot leider in het bedrijf. Nu, na een leven lang 40 uur per week te hebben gewerkt voor een redelijk salaris, heeft James een aanzienlijk bedrag gespaard met de bedoeling het in de toekomst aan zijn kinderen over te dragen.

Aan het begin van zijn carrière kon hij het geld op een spaarrekening zetten en het zou gestaag toenemen. Helaas merkte hij, vooral de laatste jaren, dat hij ondanks al het harde werk en de energie die hij in het sparen van dit geld stak, elk jaar minder en minder kon kopen vanwege de voortdurende stijging van de kosten van levensonderhoud.

Fiatgeld leek een smeltende ijsklontje.

Gedesillusioneerd door een systeem dat werkte totdat het dat niet meer deed, besloot James anders te denken. Hij realiseerde zich dat het logisch is om zijn tijd en energie op te slaan op een manier die niet kan worden afgepakt met inflatie. Bitcoin is schaars.

Leer meer over James!

10. Bitcoin is privacy

We weten niet wie Anonymous is. Zouden ze een heldhaftige klokkenluider kunnen zijn die geheime documenten publiceerde waarin wangedrag van de overheid en bedrijven werd onthuld en nu aan vervolging ontkomt? Het is mogelijk. Zouden ze een crimineel kunnen zijn die drugsgeld witwast? Zeker. Maar waarschijnlijker is Anonymous gewoon een gewoon persoon die om zijn recht op privacy geeft.

Privacy staat vermeld als een fundamenteel mensenrecht in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (artikel 12) en Anonymous begrijpt waarom.

Het argument voor constante bewaking is meestal “Ik heb niets te verbergen”. In naam van het voorkomen van witwassen of kindermisbruik is dit logisch, maar het negeert het feit dat individuen zoals LGBTQ+-mensen, leden van de politieke oppositie en mensenrechtenactivisten, ondanks dat ze “niets te verbergen” hebben, doelwit worden van geweld, intimidatie, gevangenschap en zelfs de dood in talloze landen.

Bovendien profiteren gratis diensten (zoals Facebook) van gebruikersgegevens en stemmen ze specifieke advertenties af op individuele voorkeuren. Deze gegevens worden ook gemonetariseerd voor marktonderzoek en trendanalyse. Voor Anonymous roept dit zorgen op over privacy, mogelijke inbreuken en gebrek aan controle over persoonlijke informatie. Onthoud: als het gratis is, bent u het product.

Traditionele digitale betalingen zijn onderhevig aan toezicht, maar bitcoin biedt een niet-confisqueerbaar en onstuitbaar alternatief. Voor Anonymous, wie hij of zij ook is, wordt het recht op privacy afgedwongen met een permissionless netwerk

Leer meer over Anon!


Je had het ongetwijfeld door. Deze tien verhalen behoren toe aan het bitcoinbordpel genaamd Blockhunters. We hebben voor elke persona een eigen pagina gemaakt, met een linktree. Hier vind je artikelen, podcasts, documentaires en videos over de casus kunt zien.

𝐁𝐢𝐭𝐜𝐨𝐢𝐧 𝐢𝐬 𝐟𝐨𝐫 𝐞𝐯𝐞𝐫𝐲𝐨𝐧𝐞. ❤️‍🔥
Bitcoin is nuttig voor 8 miljard mensen.

Ik hoop dat dit je inspireert om verder te kijken dan de prijs. Jazeker, gefeliciteerd! Bitcoin tikte even de $100.00 aan. Maar bitcoin is véél waardevoller dan dat.

Arnold

PS. Mocht je naast een bordspel nog meer bitcoinplezier zoeken: bekijk en bestel ons magazine.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.