Skip links

#378 Nieuws en een tijdschrift

Het is weer eens tijd voor een nieuwsoverzicht. Vanwege de drukte rondom het afronden van ons tweede Bitcoin Focus tijdschrift, kwam de nieuwsbrief even op een lager pitje te staan. Maar het magazine komt eraan, ruim 80 kantjes aan unieke verhalen zijn geschreven en het grafisch ontwerp is bijna klaar!

Voordat we naar het nieuws gaan: als je het magazine bestelt, steun je ons (in)direct ook om gratis (!) online nieuwsbrieven te schrijven. We doen dit bitcoin-only, value4value en zonder advertenties. Stuur ons vooral wat sats als donatie, als je dit waardeert.

Dan is het nu tijd voor het echte nieuws.

Rondje langs de velden

  • MicroStrategy heeft grote plannen. Baas Michael Saylor kondigt dat hij in de komende drie jaar maar liefst $42 miljard wil ophalen, waaronder $21 miljard via zogenoemde ATM equity offerings. Het doel is om bitcoin te kopen.
  • Happy Whitepaper Day! Afgelopen donderdag was het precies zestien jaar geleden dat Satoshi Nakamoto de bitcoin whitepaper met de wereld deelde, en daarmee het zaadje plantte van een idee dat is gegroeid tot een miljardenfenomeen. Oh, presidentskandidaat Donald Trump wenste zijn volgers op Twitter ook een fijne whitepaperdag met de woorden: “We will end Kamala’s war on crypto, & Bitcoin.”
  • DNB: betalingsverkeer in Nederland kan tijdelijk uitvallen als gevolg van cyberaanval – hou wat contant geld in huis. Dit was vorige week in het nieuws te lezen. “Burgers in Nederland moeten ‘zich realiseren dat een cyberaanval de financiële dienstverlening in extreme situaties tijdelijk plat kan leggen’.” Misschien is bitcoin zo onhandig nog niet..!
  • Denemarken overweegt om 42% belasting te gaan heffen over ongerealiseerde winsten op bitcoin. Het voorstel zou in januari 2026 van kracht kunnen worden. Dit extreme plan is volgens de minister “een meer up-to-date model” dan het huidige.
  • BNY Mellon, de oudste bank van Amerika met $2.000 miljard aan activa onder beheer en $48,8 biljoen aan activa in bewaring, gaat bitcoin bewaren. Ze willen de concurrentie aangaan met Coinbase wat betreft de bewaring van bitcoin voor Amerikaanse bitcoin ETF, zo valt te lezen in internationale media. Er lijken zich geen problemen voor te doen vanuit de hoek van de toezichthouder, de Securities and Exchange Commission (SEC).
  • De Ierse autoriteiten zijn $378 miljoen aan bitcoin kwijtgeraakt. Het misdaadbureau CAB zou de private keys zijn kwijtgeraakt, waardoor ze het geld vast staat. Ze hebben geen toegang meer tot het geld dat ze in 2019 in beslag namen van Clifton Collins, een veroordeelde drugshandelaar die betrokken was bij een grootschalige cannabisteelt.
  • Microsoft heeft zijn ​​aandeelhouders op de hoogte gebracht over de stemronde. Daaronder valt “de overweging om in bitcoin te investeren”. Uit de publicatie verwijst het derde grootste bedrijf van de wereld onder andere naar de hoge inflatie. “De financiële positie van het bedrijf is niet alleen gemeten in hoe goed het bedrijf geleid wordt, maar ook hoe het haar winst bewaart.” Bitcoin zou een oplossing kunnen zijn voor elk bedrijf met een grote dollar-kasreserve. Wel staat er in het document: “The Board advices to vote against.” We gaan het meemaken…!

BL3P sluit per 20 december

Na meer dan 10 jaar bitcoinhandel voor Nederlanders via BL3P, komt daar nu per 20 december 2024 een einde aan. Moederbedrijf Bitonic heeft de beslissing genomen om zich vanwege de nieuwe regelgeving (MICAR) volledig te richten op het verbeteren van het Bitonic-platform en de bijbehorende producten.

Via BL3P kon/kun je met orderboek in bitcoin handelen, en bitcoin via het lightning netwerk opnemen. Het is het enige platform van ons land dat deze secundaire betaallaag heeft geïmplementeerd. De bedoeling is dat dit nu (op den duur) naar de Bitonic-app zelf toe komt.

Na 20 december heb je nog wel toegang tot je handelsgeschiedenis. Na deze datum worden alle resterende fondsen automatisch overgezet naar je Bitonic-account. Dit gebeurt volledig automatisch, zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Meer informatie lees je in dit persbericht.

Bitcoin Intro

Zoek je een manier om bitcoin uit te leggen aan familie en vrienden? Twee weken geleden was ik bij de Future of Bitcoin conferentie in Antwerpen, en gaf ik een keynote getiteld: Bitcoin 101. In 25 minuten leg ik je de basis van bitcoin uit:

  • Wat is geld, en waarom is het kapot?
  • Wat is bitcoin en hoe werkt het?
  • Waarom is bitcoin belangrijk?

Bekijk het terug op YouTube en/of deel het met je precoiner-vrienden!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

2140.dev

Ontwikkelaars Ruben Somsen en Josie Bake hebben een groot project aangekondigd. Vanuit Amsterdam gaat het tweetal werken aan 2140.dev. Het is een initiatief waarmee het bitcoin research wil doen, waarmee het bitcoin (en met name de mensen die aan bitcoin werken) wil klaarstomen voor het jaar 2140. Dit is het jaar waarop de bitcoin subsidie naar 0 sats gaat en bitcoin op zichzelf moet draaien.

2140.dev is een non-profit en NGO. Op haar website schrijft het:

“Bij 2140 ligt onze focus op de lange termijn security, veerkracht en maintenance van het bitcoin netwerk. Onze fellowship programma’s en employment opportunities gaan niet alleen over het financieren van ontwikkelaars. We willen dat bijdragers een carrière opbouwen binnen de ruimte en zich richten op grootschalige, meerjarige initiatieven.”

Onder andere Hong Fang van cryptobeurs OKX heeft zich achter het initiatief geschaard met een zak geld.

Succes, Josie en Ruben!

Financiering Bitcoin

Over financiering gesproken: hoe zit dat ook alweer in bitcoin? Omdat bitcoin geen bedrijf is, maar een protocol dat iedereen mag gratis gebruiken, is de ontwikkeling ervan altijd afhankelijk van hen die er baat bij hebben of het belangrijk vinden.

1A1z heeft dit in kaart gebracht:

“We hebben zojuist ons eerste rapport uitgebracht over hoe Bitcoin Core-ontwikkeling wordt gefinancierd. Deel 1 behandelt de organisaties die fondsen werven en distribueren naar core-ontwikkelaars.

Er komen allerlei namen voorbij: Blockstream, Chaincode, DCI, Spiral, OKX, de Human Rights Foundation, Brink en Btrust om er maar een paar te noemen.

Er is in 2023 maar $8,3 miljoen naar Bitcoin Core-ontwikkelaar gegaan, afkomstig van 13 organisaties. Acht van deze organisaties waren op hun beurt afhankelijk van donaties om het geld te herdistribueren. Toch is de trend positief, zo tellen de auteurs. Maar als je het vergelijkt met Polkadot of Facebook (en het geld dat daar in de ontwikkeling wordt gestopt), dan is Bitcoin de kleinste broeder van het stel.

Download het hele rapport hier.

Nieuwe Nostr Meetup!

Zet 19 november vast in je agenda. In Utrecht wordt dan de volgende Nostr Meetup georganiseerd. Nostr is een nieuw protocol voor een nieuw decentraal internet. Het heeft veel parallellen met bitcoin, deelt dezelfde filosofie en technologische basis (met een public/private key paar); het is iets waar je als bitcoiner veel moois in terugziet.

Hodl on,
Arnold

PS. Oh, en bekijk het enige Bitcoin tijdschrift van Nederland op onze website. Nu bestellen betekent dat je hem voor de kerst nog binnen hebt. Verhalen over en vanuit de industrie.

Er zijn inmiddels meer dan 100 voorbestellingen gedaan. Bedankt voor de steun!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.