Skip links
bitcoin phoenix

#369 We’re so back!

We’re so back! Na de Focus-editie van afgelopen dinsdag, waarin we schreven dat de bitcoinkoers naar $50.000 daalde, beginnen we deze vrijdageditie wederom met de prijs: Bitcoin staat op $60.000. Terwijl de voortekenen voor de korte termijn voor bitcoin onzeker leek, maakte de koers bijna direct rechtsomkeert. Het steeg 25% in vier dagen tijd en maakte daarin enkele bijzondere records.

Het was namelijk de tweede grootste dagelijkse candle ooit, zo ontdekten analisten. Alleen begin 2021 steeg de bitcoinkoers meer dollarwaarde op één dag, dan afgelopen woensdag. Dit is te zien i onderstaande grafiek, met de rode en groene balkjes.

Nog even terugkomend op de editie van dinsdag. Hierin haalden we de Sahm Rule aan, een indicator die op basis van werkeloosheidscijfers aangeeft dat/of er een recessie aan komt. Econoom en analist Alex Krüger kwam met een interessant weerwoord:

“Historisch gezien is het zo dat tegen de tijd dat er een recessie dreigt, de economie vaak al in recessie is en het BBP daalt.”

Misschien is het een kip-ei verhaal dat de befaamde causaliteit en correlatie verward? Enfin, de ontwikkelingen blijven fascinerend.

Rondje langs de velden

  • Testnet4 is uit. Voor alle miners, programmeurs, en gebruikers die willen experimenteren met de bitcoincode, is deze testomgeving in het leven geroepen. De coins op dit netwerk, tBTC, zijn in zekere zin waardeloos: perfect om zonder risico’s mee te experimenteren! Er kwamen de laatste weken echter dermate weinig nieuwe coins in omloop met testnet3, dat het onhandig werd om te gebruiken. Tijd voor een nieuw testnet, dus.
  • In een poging om “het momentum niet te verliezen”, heeft de Russische president Poetin naar verluidt een wet ondertekend om bitcoin mining te legaliseren. Enkel Russische rechtspersonen en geregistreerde individuele ondernemers mogen zich hiermee bezig houden. Ook mogen deze miners alleen maar Russische beurzen gebruiken.
  • Build Asset Management gaat 10% van zijn “management fees” doneren aan OpenSats en de Human Rights Foundation. Hiermee wil het indirect de open source ontwikkeling van bitcoin steunen. Beide non-profits steunen op hun beurt weer allerhande projecten: van ontwikkelaars voor zowel bitcoin, nostr en lighnting, als ook educatieve organisaties en NGO’s.
  • Ark Invest van Cathie Wood gaat hetzelfde doen. De investeerder deelt dat het een vast percentage van haar omzet (!) gaat doneren aan bitcoinontwikkeling. In een call met onder anderen Jack Dorsey, Alex Gladstein (HRF) en Mat Odell (OpenSats) deelde ze het nieuws. De eerste betaling is al gedaan!
  • Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een statement afgegeven over de economie van El Salvador. Hierin staan wat opvallende dingen: “Wat Bitcoin betreft, hoewel veel van de risico’s zich nog niet hebben gemanifesteerd, is er een gezamenlijke erkenning dat verdere inspanningen nodig zijn om de transparantie te verbeteren en potentiële fiscale en financiële stabiliteitsrisico’s van het bitcoinproject te beperken.”
  • De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een rechtbank in New York verzocht de dagvaarding van Coinbase af te wijzen. De beurs dwingt de SEC om documenten te verstrekken die betrekking hebben op crypto-activa. Dat wil de beurswaakhond niet, omdat dit om “alle crypto-gerelateerde documenten” zou gaan waarvan veel irrelevant zou zijn.
  • Cryptobeurs WazirX gaat alle transacties ongedaan maken die zijn gedaan na een hack van $230 miljoen. Hiermee wil de exchange uit India de saldi van gebruikers terugbrengen tot het punt van voor de hack. Op 18 juli kreeg iemand toegang tot de multisig wallet van de beurs, waarbij er veel waarde aan altcoins werd gestolen.
  • Het failliete FTX heeft een schikking van $12,7 miljard getroffen met de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) om een lopende rechtszaak op te lossen. Hierdoor zal dit bedrag worden terugbetaald aan de schuldeisers. De deal moet nog wel goedkeuring krijgen van de rechtbank. Het zou gaan om $4 miljard toe aan schadevergoedingen en $8,7 miljard aan restituties.

Bitcoin goeroe

Een bitcoin miner uit 2010 ontwaakt! Na 14 jaar wachten verdient deze onbekende persoon maar liefst $14 miljoen! Op het moment dat hij de 250 BTC verdiende, stond de koers nog maar op $0.20. Daarmee pakt hij dus bijna 30.000.00% winst!

Lege mempool!

Goed nieuws voor eenieder die zijn coins wil consolideren, lightning betaalkanalen wil openen of die misschien nog onbevestigde betalingen in de mempool had zitten.

Voor het eerst in negen maanden, stoppen bitcoin miners weer transacties met 3 sats/vbyte aan transactiekosten in een block. Onderstaande grafiek van mempool.space laat dit mooi zien. De “paarse muur” wordt beetje bij beetje opgegeten.

Trouwens: de laatste keer dat de mempool écht leeg was, dateert alweer van anderhalf jaar geleden: april 2023.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Verkiezingen en halvings

Tot slot nog een prijsplaatje van Matthew Hyland. Hij bekeek de prijsgeschiedenis van bitcoin en legde de Amerikaanse verkiezingen ernaast. Uiteraard loopt dat min of meer gelijk met de halving, die elke 210.000 blocken plaatsvindt. Wat denk jij? Heeft Satoshi dit expres zo bedacht, met een halvering van de block subsidie die gelijk loopt met de presidentiële verkiezingen?

Value4value

Ben je fan van Focus? Steun ons dan ook met een volledig vrijblijvende donatie. Zo kunnen we wekelijk onafhankelijke, Nederlandse, bitcoin-only nieuwsbrieven schrijven!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.