Skip links

#380 Een(entweentig)Vandaag

De meeste discussiepunten rondom CrYpTo zijn onzin. Maar bitcoin verdient een andere behandeling. Toch blijft het onderscheid tussen bitcoin (BTC) en de rest van de cryptomarkt vaak vaag in media-artikelen.

Redacties zoals EenVandaag zouden hierin een voorbeeldrol kunnen pakken door helderder te zijn over de verschillen. Deze week was het ook weer raak in een artikel getiteld “Is het gebakken lucht? En andere vragen over cryptomunten beantwoord”. Hieronder enkele punten uit het artikel en waarom meer nuance noodzakelijk is.

Voordat we wat quotes pakken uit het veel besproken artikel van EenVandaag, een kort lijstje:

  • Bitcoin is geen bedrijf, eigen ook geen munt, maar een open netwerk
  • Het verschil tussen bitcoin en de rest van de cryptomarkt? Bitcoin heeft geen CEO of centrale uitgever
  • Bitcoin biedt financiële inclusie in regio’s zonder toegang tot banken
  • Iedere transactie is transparant en openbaar in te zien
  • Bitcoin’s energieverbruik is een functie van beveiliging, niet van verspilling.

Goed, nu naar wat quotes.


Digitale waarde zonder centrale bank

Quote: “Cryptovaluta bestaan alleen digitaal en worden niet gesteund door een centrale bank.”

Dit klopt, maar de implicatie dat centrale steun een vereiste is voor waarde mist context. Decentralisatie is juist een kernprincipe en een kracht van bitcoin, vergelijkbaar met hoe goud waardevol is zonder dat er een centrale autoriteit achter staat. Juist doordat er geen derde partij nodig is, heeft bitcoin zijn unieke plaats in de financiële wereld.


Blockchain-technologie: meer dan een digitale boekhouding

Quote: “Ze werken op basis van de zogenoemde blockchain-technologie, waarbij de waarde wordt vastgelegd als code op meerdere computers.”

Hoewel dit technisch juist lijkt, legt het geen nadruk op de revolutionaire aspecten van blockchain, zoals transparantie, veiligheid en het elimineren van tussenpersonen. Bovendien klopt het niet dat waarde wordt ‘vastgelegd’. Wat werkelijk gebeurt, is dat transacties worden gedocumenteerd en gevalideerd in een openbaar netwerk. De waarde is die wij toekennen aan de monetaire eenheid.


Vertrouwen als basis van waarde

Quote: “De waarde is vooral gebaseerd op speculatie, legt beursanalist Corné van Zeijl uit.”

Speculatie speelt zeker een rol, maar dit geldt net zo goed voor aandelen en andere activa. Wat bitcoin uniek maakt, is de mogelijkheid om waarde op te slaan zonder tussenpartij. Dit zogeheten ‘counterparty risk’ is bij bitcoin nihil, wat het aantrekkelijk maakt als hedge tegen traditionele markten.

Quote: “In zekere zin wel. De waarde van cryptovaluta hangt namelijk sterk af van vertrouwen: hoeveel mensen geloven dat het waardevol is?”

Dit is waar, maar hetzelfde geldt voor fiatvaluta, goud of zelfs vastgoed. Vertrouwen is altijd een subjectieve factor. Het verschil is dat bitcoin vertrouwen combineert met programmeerbare zekerheid: er komen nooit meer dan 21 miljoen bitcoin. Dat maakt het schaars en voorspelbaar, in tegenstelling tot de geldprinter van centrale banken. Don’t trust, verify!


Het schaarsteprincipe

Quote: “Tegelijk moet het aanbod beperkt blijven, zodat de vraag groter is dan het aanbod.”

Precies dit onderscheidt bitcoin. De ingebouwde schaarste en de volledige transparantie van de geldhoeveelheid zijn uniek. Elke bitcoin is te traceren en daarmee te verantwoorden, en het protocol garandeert dat niemand zomaar de spelregels kan veranderen.

Het concept van digitale schaarste is revolutionair en zorgt ervoor dat bitcoin zich fundamenteel onderscheidt van andere ‘cryptovaluta’.


Energieverbruik: een noodzakelijke nuance

Quote: “Vooral het minen van bitcoins kost veel stroom.”

Het klopt dat bitcoin mining energie verbruikt, maar de discussie verdient meer nuance. Het netwerk van bitcoin is vaak een ‘koper’ van energie die anders verloren zou gaan, zoals overtollige waterkracht of elektriciteit in afgelegen gebieden. Bovendien is bitcoin steeds vaker afhankelijk van hernieuwbare energie. Het netwerk wordt efficiënter, en de waarde die het biedt in ruil voor de energie (bijvoorbeeld financiële inclusie) rechtvaardigt dit verbruik vaak ruimschoots.


Het is allicht wat makkelijk om losse quotes uit een vrij simpele blogpost te pakken en die te analyseren. Maar het stuitende gebrek aan kennis over bitcoin bij Nederlandse media is eigenlijk geen excuus meer. In ons kleine kikkerlandje zitten tal van mensen die een artikel ongetwijfeld even willen factchecken, al dan niet voor een kleine compensatie.

Het is tijd dat media zoals EenVandaag bitcoin behandelen als het unieke fenomeen dat het is, los van de bredere cryptomarkt. Dit onderscheid is cruciaal voor een volwassen discussie. Dat laatste lijkt mij precies een taak voor een publieke omroep: het publieke debat voeden.

Bitcoin biedt meer dan speculatie: het is een transparant, schaars en decentraal netwerk dat een unieke plaats inneemt in de wereld van waardeopslag. Ja, de meeste talking points over ‘crypto’ kunnen de prullenbak in. Maar bitcoin hoort daar niet bij.

Wil je meer weten over deze industrie, de bouwers en knutselaars? Bekijk dan ons magazine.

Hodl on,
Robin

PS. Het artikel van EenVandaag hoorde bij deze aflevering.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.