Skip links
bitcoin focus nieuwsbrief

#371 Biodiversiteit

Het is 53 jaar sinds de afschaffing van de goudstandaard in de VS, terwijl de totale geldhoeveelheid in de wereld deze week een nieuw record bereikte. Verder poogde een Europees Parlementslid de vrijheid van Amerikanen in te perken, wat hem veel tegenwind opleverde, ook vanuit de bitcoinhoek. En uiteraard gebeurde er weer genoeg om het rondje langs de velden te vullen met nieuwtjes:

Rondje langs de velden

  • De Noorse Centrale Bank heeft 1.123.930 aandelen in MicroStrategy gekocht. De Zwitserse Centrale Bank deed ook een duit in het zakje, met een aankoop van 466.000 aandelen. Zoals je weet: het bedrijf van Michael Saylor ruim 200.000 BTC in kas. Zo hebben centrale banken dus indirect blootstelling aan het digitale goud!
  • Een rechtbank in Dubai heeft besloten dat cryptovaluta erkend moeten worden als een geldige manier om je salaris betaald te krijgen. De uitspraak komt nadat een voormalig werknemer een aanklacht had ingediend tegen een bedrijf. Hij kreeg zijn salaris uitbetaald in shitcoins en kwam in een rechtszaak terecht.
  • Morgan Stanley maakt bekend dat het een investering van $188 miljoen heeft gedaan de bitcoin ETF van BlackRock. Op zich is dat niet enorm veel geld, maar voor de investeringsbank is het nieuw.
  • De Amerikaanse overheid heeft weer 10.000 BTC naar Coinbase gestuurd. Het zou gaan om geld dat in beslag is genomen van Silk Road. Het is niet de eerste keer deze zomer dat de Verenigde Staten bitcoin verkoopt.
  • Een bitcoinwallet die eerder ruim $2 miljard aan bitcoin kreeg (die gelinkt werden aan het failliete Mt. Gox), heeft dit geld verplaatst. Bekend is dat de uitbetaling aan (een deel) van de schuldeisers is voltooid. Deze nieuwe transactie van $1,95 miljard lijkt daar onderdeel van te zijn.
  • Afgelopen week was het 53 jaar geleden sinds de Amerikaanse president Richard Nixon een einde maakte aan de Amerikaanse goudstandaard. Op 15 augustus 1971 was de Nixon Shock het gevolg van monetair wanbeleid na overmatig overheidsuitgaven. De rest is geschiedenis…. met ongebreidelde geldontwaarding, dat vandaag de dag nog steeds doorgaat.

Geld in de wereld

De totale geldhoeveelheid in de wereld (van alle valuta bij elkaar opgeteld) varieert constant. Je kunt dit daarnaast ook nog eens op meerdere manieren meten: M0 geldhoeveelheid, M1, M2 en ga maar door. Volgens analist Charles Edwards is de “global money supply” door een grens heen gebroken:

Anders gezegd: nog nooit eerder was fiatgeld dermate “onschaars”! Dat betekent overigens niet dat het voor iedereen op aarde makkelijker te krijgen is, dat is maar voor een select gezelschap het geval.

Dark Skippy

“With Dark Skippy, a malicious signer can use a modified signing function to efficiently and covertly exfiltrate their master secret seed by embedding it within transaction signatures.”

Wow, dat is nogal wat. Deze quote komt van een website vandaan waar een manier wordt uitgelegd hoe private keys kunnen worden gelekt. Een kwaadwillend persoon kan namelijk een “aangepaste” wiskundige functie gebruiken om een transactie te ondertekenen. Daarmee kan het de seed phrase van de eigenaar lekken, die hackers dan weer kunnen gebruiken om geld te stelen.

Ontwikkelaar Robin Lunis kwam in 2023 al achter dit probleem, en deelt nu de “disclosure” met de community.

Als een aanvaller erin slaagt om toegang te krijgen tot een hardware wallet, dan kan er met Dark Skippy opzettelijk een “zwakke en lage entropie” worden gebruikt. Hiermee lek je dan je toegang tot je bitcoin aan derden.

Het is niet zo dat per se één specifieke hardware wallet de dupe is van dit nieuws. Iedereen moet opletten. Gebruik apparaten met de echte firmware, bij voorkeur software die open source te bekijken is.

Andere tips lees je op de Frequently Asked Questions (FAQ) lijst! Voor zover bekend is er nog geen misbruik gemaakt van Dark Skippy.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Experiment met walletadres

Vijf dagen geleden deelde Redditor Delicious_East3702 een leuk experiment op het internetforum. Hij schreef:

“Ik heb 0,0002437 BTC (nou ja, nu is het 0,01033855 BTC) in het volgende wallet-adres geplaatst: bc1qe6tm9gg9gzazfqh994eycv977cl8tw83a8g373. De seed phrase die is gebruikt om dit wallet-adres te genereren, is als volgt:

symptom few lift suspect hire visual oppose sustain merge drastic salmon require

Er is maar één addertje onder het gras: ik heb een extra wachtwoord boven op de wallet geplaatst. Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat dat wachtwoord met brute force wordt gekraakt. Voor nu zal ik geen details geven over de specificaties van het wachtwoord, behalve dat deze een ‘woord’ lang is.”

Inmiddels is het adres al leeggemaakt, nadat de Redditor enkele hints gaf in het bericht. Lees het vooral zelf terug, want het is tamelijk interessant om te volgen. Na 10 bewerkingen (en hints) werd de wallet “leeggeroofd”.

Biodiversiteit

Bitcoin is een ecosysteem waarin allerlei individuen, bedrijven en ook overheden opereren. Rijk en arm, groot en klein. Twitteraar en analist Ashwin brengt dit op een leuke manier in kaart. Hij brengt alle bitcoin onder in de welbekende categorieën uit de onderwaterwereld:

  • Shrimp: < 1 BTC
  • Crab: 1 – 10 BTC
  • Octopus: 10 – 50 BTC
  • Fish: 50 – 100 BTC
  • Dolphin: 100 – 500 BTC
  • Shark: 500 – 1000 BTC
  • Whale: 1000 – 5000 BTC
  • Humpback: meer dan 5000 BTC

Hij bracht deze groepen vervolgens in kaart op een logaritmische grafiek, en kwam met het volgende plaatje, met op de ene as het aantal adressen, en de andere as het aantal bitcoin per adres (gecategoriseerd).

De adressen met kleine beetjes bitcoin (linksbovenin) zijn niet optimaal vanwege transactiekosten. Daardoor is het logisch dat de curve afloopt, zo stelt Ashwin. En uiteraard zijn er ook weinig adressen met grote aantallen bitcoin (rechtsonderin) omdat dit gewoonweg erg duur is om te verkrijgen.

Al met al: de biodiversiteit van bitcoin laat een leuke balans zien! Want bovenstaande grafiek kun je ook in een Power Law zetten: die loopt in bijna een rechte lijn met een vrij goede regressie!

Free speech, soevereiniteit en politiek

Het is niet echt bitcoinnieuws, maar het schuurt wel met waarden die in bitcoin-ecosysteem belangrijk zijn: Thierry Breton, de EU-commissaris voor de Interne Markt, heeft Elon Musk kort voor zijn interview met Donald Trump gewaarschuwd om geen gevaarlijke inhoud te verspreiden. Hij deed dit echter compleet op eigen initiatief, en mengde zich daarmee indirect met de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Breton deelde het volgende bericht op X:

Breton benadrukt dat het interview moet voldoen aan de verplichtingen uit de Digital Services Act.

Waarom is dit relevant? Nou, gezien het feit dat de waarde van vrijheid van informatie door de Verenigde Naties wordt gezien als een toetssteen van alle soorten van vrijheid. In het Universal Declaration of the Human Rights staat:

“Iedereen heeft recht op vrijheid van mening en meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid om zonder inmenging een mening te koesteren en om door alle middelen en ongeacht grenzen inlichtingen of denkbeelden op te sporen, te ontvangen en door te geven.”

Dit heeft weer veel weg van bitcoin en nostr, twee protocollen die opkomen voor vrijheid van het individu.

Ofwel om met cryptografie en decentrale netwerken “freedom money” alsook “free speech” te waarborgen. Tools als bitcoin (en nostr) laten al te meer zien hoe relevant het is om ze te hebben: er komen altijd momenten waarop je deze tools wilt kunnen gebruiken.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Steun ons!

Ben je fan van Focus? Steun ons dan ook met een volledig vrijblijvende donatie. Zo kunnen we wekelijk onafhankelijke, Nederlandse, bitcoin-only nieuwsbrieven schrijven! Wil je liever wat terug voor je financiële steun? Bestel dan ons Bitcoin Focus magazine!

Hodl on,
Arnold

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.