Skip links
bitcoin grafieken analyse focus

#370 De 11 belangrijkste on-chain grafieken van augustus

Eén keer per maand is het tijd voor een speciale on-chain editie van Bitcoin Focus. Deze keer schrijven we een verhaal dat hangt op deze data die we uit de blockchain kunnen lezen. Deze maand kiezen we voor een round-up met de belangrijkste grafieken over afgelopen periode. Er zijn namelijk veel grafieken die hoogte- of dieptepunten, of belangrijke verandering laten zien.

In deze editie vind je de 11 belangrijkste on-chain grafieken. We gaan er in hoog tempo overheen, maar hiernaar ben je weer volledig up-to-date.

Geschreven door Maarten.

1. Mining Difficulty maakt een nieuwe ATH (90.6T)

Om te beginnen: een mijlpaal. De difficulty heeft namelijk een nieuw record bereikt van 90.6T. Dit betekent dat het nog nooit zo moeilijk is geweest om een block te vinden. Dit is gunstig voor het netwerk, omdat het een direct gevolg is van de toenemende hashrate.

Het laat zien dat miners onverminderd energie blijven steken in het bitcoinnetwerk, waardoor het netwerk steeds sterker wordt.

Wat deze ontwikkeling extra bijzonder maakt, is dat de bitcoin halving nog maar kortgeleden is geweest. Ondanks de aanzienlijke daling in opbrengsten voor miners, blijft de hoeveelheid rekenkracht op het netwerk groeien.

2. Hash Ribbons toont een eind aan ‘miner capitulatie’

De stijgende hashrate is ook te zien in de Hash Ribbons-grafiek. Hash Ribbons probeert momenten te identificeren waarop bitcoin-miners het moeilijk hebben, en mogelijk op het punt staan bitcoinreserves te verkopen. Dit kan vaak samenvallen met significante prijsdalingen.

De indicator is niet bedoeld om het exacte dieptepunt in de prijs te voorspellen, maar markeert periodes waarin de mining-activiteit afneemt door ongunstige marktomstandigheden, wat vaak mede samenvalt met langere marktbodems.

De hashrate stijgt weer, en daarmee is zo’n periode is dus net achter de rug. Dat betekent niet dat dat altijd zo hoeft te zijn, maar het is wel een interessant en positief signaal.

3. BlackRock blijft bitcoin toevoegen aan haar balans

De groei van bitcoin in de BlackRock-ETF is nu veel lager dan bij de start, maar er blijft toch enige instroom. In de afgelopen maand is er bijvoorbeeld 26.000 bitcoin aan het ETF-product toegevoegd, wat aantoont dat de grootste bitcoin-ETF aanbieder nog steeds in omvang toeneemt. Op dit moment houdt BlackRock 339.800 bitcoin vast.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

4. Bitcoin staat weer boven de gemiddelde aankoopprijs van investeerders in de BlackRock ETF

Er is een belangrijk onderliggend signaal bij de voortdurende instroom in de BlackRock-ETF: gemiddeld genomen verkopen investeerders niet, ondanks de volatiliteit en zelfs daling van de bitcoinprijs. In de afgelopen week is de prijs van bitcoin met 30% gedaald, en kwam de prijs onder de gemiddelde aankoopprijs van BlackRock ETF.

Dit punt ligt op $58.700, maar de prijsdaling heeft deze (nieuwe) groep investeerders niet verontrust. De on-chain wallets laten geen uitstroom zien, op 59 bitcoin op 5 augustus na. Deze dag werd gevolgd door nieuwe instroom.

5. Instroom naar adressen van permanente houders (adressen zonder uitstroom)

De trend van instroom bij nieuwe investeerders zonder dat zij verkopen, zien we breder in de markt terug. In de onderstaande grafiek wordt de 30-daagse verandering in adressen van permanente houders weergegeven, oftewel adressen waar alleen bitcoin is binnengekomen zonder uitstroom.

Dit staat momenteel op 396.000 bitcoin. Hoewel het grootste deel hiervan ETF-gerelateerd is, beperkt het zich zeker niet alleen tot het gedeelte van de vorige grafiek (BlackRock).

6. MicroStrategy koopt 160 bitcoin en plant een investering van $2 miljard

Bij het noemen van permanente houders komt Michael Saylor met zijn bedrijf MicroStrategy snel in beeld. En hoe kan het ook anders? Ze hebben opnieuw bitcoin bijgekocht. In de kwartaalrapportage van Q2 2024 werd aangekondigd dat er nog eens 160 bitcoin is aangeschaft. Momenteel bezit MicroStrategy 226.500 bitcoin.

Een opvallend detail: in het jaarverslag werd een plan onthuld om nog eens $2 miljard aan bitcoin aan te kopen. De timing van deze aankoop is nog niet helemaal duidelijk, maar dit zou een aanzienlijke extra investering van 24% betekenen vergeleken met hun huidige investering van $8,3 miljard.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

7. De Mt. Gox-schuldeiser heeft bitcoin gedistribueerd via beurzen, naar gebruikers

De schuldeiser van Mt. Gox heeft een aanzienlijke hoeveelheid bitcoin verplaatst. Van de meer dan 141.000 bitcoin die in bezit waren van oud-gebruikers, is inmiddels meer dan 95.000 bitcoin verplaatst. Hierdoor blijft de schuldeiser nog met 45.000 bitcoin over.

De verplaatste bitcoin is overgedragen aan grote beurzen zoals Kraken, Bitstamp en BitGo, die als tussenpartij fungeren voordat de bitcoin uiteindelijk bij de oud-gebruikers terechtkomt. Er zijn inmiddels meldingen dat meerdere gebruikers hun tegoeden hebben teruggekregen, wat positief nieuws is na jaren van onzekerheid.

8. Grootste procentuele prijsdaling sinds de FTX-Crash

Laten we overstappen naar een heel ander onderwerp: de recente prijsdaling van bitcoin. In de afgelopen weken is de waarde gedaald van $70.000 naar een dieptepunt van $49.000, wat neerkomt op een daling van ongeveer 30%. Dit is de grootste prijsdaling sinds de ineenstorting van de cryptobeurs FTX.

9. Grootste verlies van kortetermijnhouders sinds de FTX-Crash

En dat is niet het enige negatieve periodieke record. Ook het verlies van kortetermijnhouders (bitcoin die minder dan 155 dagen oud is) bereikte een dieptepunt. De gemiddelde aankoopprijs van deze bitcoin ligt rond de $64.000, en de waarde is inmiddels meer dan 23% onder dat niveau gezakt.

Dit verlies vertegenwoordigt het gemiddelde verlies voor kortetermijnhouders en markeert opnieuw het grootste ongerealiseerde verlies sinds de FTX-crash.

10. Grootste daling van Open Interest op bitcoin futures sinds de FTX-Crash

De prijsdaling van bitcoin ging ook hand in hand met een grote verkoopgolf op de futuresmarkt. Binnen enkele dagen verdampte meer dan $7 miljard, doordat kortetermijnhandelaren hun posities sloten of gedwongen werden te sluiten vanwege stop-losses of liquidaties.

Dit markeert opnieuw een periodiek record, met de grootste procentuele daling in openstaande contracten sinds de FTX-crash.

11. Openstaande posities op HTX bereikt hoogste punt (en is ongezond)

Er is nog één grafiek die ik wil bespreken, namelijk die van de openstaande contracten op cryptobeurs HTX. Normaal gesproken is er weinig activiteit op deze beurs, met doorgaans rond de $150 miljoen aan openstaande contracten. Maar binnen een korte tijd is dit bedrag gestegen tot meer dan $1,1 miljard. Een deel van deze posities betreft de aankoop van longposities, doordat de funding rates tijdens deze periode sterk toenamen.

Op zich is zo’n snelle toename al opvallend, maar het valt extra op omdat de reserves op HTX vrijwel gelijk zijn gebleven. De heatmap toont de verhouding tussen de bitcoin-reserves en de openstaande contracten per beurs, oftewel de Estimated Leverage Ratio. Een groene kleur duidt op een normale situatie, terwijl rood wijst op een verhoogd risico. Momenteel is deze ratio bij HTX duidelijk in het oranje/rood.

Dit hoeft niet per se verkeerd af te lopen, maar het roept toch herinneringen op aan de periode rondom FTX. Destijds zagen we ook een stijging van de Estimated Leverage Ratio, en we weten allemaal hoe dat eindigde. Nogmaals, het hoeft geen probleem te zijn, maar het is verstandig om goed na te denken voordat je deze beurs gebruikt — better safe than sorry.

Conclusie

Hiermee sluiten we deze editie van Bitcoin Focus af. We hebben een overzicht gegeven van de belangrijkste on-chain grafieken en je bent weer helemaal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de bitcoinmarkt.

Tot de volgende editie!

Groeten,
Maarten

PS. Je kunt ons steunen met een donatie. Je kunt ook het enige echte Nederlandse tijdschrift over bitcoin bestellen op onze website. Dit bericht delen helpt trouwens ook. 🙂

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.