Skip links
bitcoin in amerika

#367 Amerika in de ban van bitcoin

Afgelopen week vond de Bitcoin 2024 conferentie in Nashville plaats. Met naar verluidt 25.000 bezoekers was dit het grootste bitcoinevenement ooit. Vanwege drukte en ook dit evenement, ontving je de afgelopen week geen nieuwsbrieven van ons zoals je gewend was. Maar we zijn terug, met voor vandaag een mooi nieuwsoverzicht!

Beginnend met een korte reflectie op Nashville: het was vooral een grote show. Met Donald Trump en Robert Kennedy Jr. als headliners, trok de conferentie een breed publiek aan. Aan de ene kant kwam het echte bitcoinverhaal op veel plekken goed uit de verf, met boegbeelden als Michael Saylor en Edward Snowden en bijvoorbeeld ook de Open Source Stage, maar tegelijkertijd was er veel afleiding. Erg veel afleiding…

Denk aan een booth over de film “The Higest of Stakes” van oplichter en HEX-bedenker Richard Heart, maar ook booths voor bijvoorbeeld Internet Computer, voorheen bekend als DFINITY. Tegelijk waren er veel mining bedrijven aanwezig, met als verrassende partij ook oliegigant Shell.

Bitcoinbetalingen waren niet echt een ding. Uit een snelle steekproef bleek dat zo’n 75% van de bezoekers liever contant geld betaalde, dan met lightning netwerk. Men wilde zijn/haar bitcoin niet kwijt, of had geen lightning wallet op zak.

Op dag 3 trok het evenement ook Trumpfanaten aan die niet zo veel van bitcoin wisten, en dit zorgde ook voor urenlange rijen (dankzij uitvoerige controles van de Secret Service).

Enfin, je snapt de sfeer: genoeg bitcoin, maar ook genoeg … niet-bitcoin.

Amerikaanse perikelen

Dankzij de politieke gelaagdheid van dit evenement, kwam er veel nieuws naar buiten uit Amerikaanse contreien. We zetten een aantal uitspraken en plannen op een rij:

  • Donald Trump: “Op dag 1 ga ik Gary Gensler ontslaan.”
  • Donald Trump: “Ik zal de Amerikaanse overheid tegenhouden als ze de in beslag genomen bitcoin verkopen. De Amerikaanse overheid zal 100% van de bitcoin die ze bezit behouden, dit zal dienen als basis voor een strategische reserve”
  • Donald Trump: “Ik beloof een einde aan de straf van Ross Ulbricht.”
  • Robert Kennedy Jr.: “Ik zal een uitvoerend bevel ondertekenen waarin het Amerikaanse ministerie van Financiën wordt opgedragen om dagelijks 550 BTC te kopen, totdat de VS een reserve van ten minste 4 miljoen bitcoin heeft opgebouwd.”
  • Robert Kennedy Jr.: “Ik zal een uitvoerend bevel ondertekenen … waarin het ministerie van Justitie en de Amerikaanse Marshals wordt opgedragen om de ongeveer 200.000 bitcoin die in handen zijn van de Amerikaanse overheid over te dragen aan het Amerikaanse ministerie van Financiën, waar het zal worden bewaard als een strategische asset.”
  • Robert Kennedy Jr.: “Ik zal ook een uitvoerend bevel ondertekenen waarin de IRS wordt opgedragen om openbare richtlijnen uit te vaardigen dat alle transacties tussen bitcoin en de Amerikaanse dollar niet-rapporteerbare transacties zijn.
  • Robert Kennedy Jr.: “Ik zal ook een uitvoerend bevel ondertekenen waarin de IRS wordt opgedragen om bitcoin te behandelen als een in aanmerking komend asset voor 1031 exchange in onroerend goed”

Verder deelde senator Cynthia Lummis uit Wyoming dat ze een wetsvoorstel gaat indienen bij het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het doel? Om als natie in totaal 1.000.000 bitcoin te kopen, ter waarde van $63 miljard. Het zou in een periode van vijf jaar moeten gebeuren. Ja, je leest het goed: 1 op de 21 bitcoin die er ooit zal zijn.

Opvallend genoeg besloot de Amerikaanse overheid om in de dag na dit nieuws zo’n 30.000 BTC te verplaatsen, ter waarde van $2 miljard.

Tegelijkertijd schijnen adviseurs van Trumps tegenstander Kamala Harris de contacten met cryptobedrijven weer te hebben opgewarmd. Mogelijk bewegen de Democraten zich nu ook meer richting de industrie, al zij het slechts om geld op te halen voor campagnedonaties.

Alsof dat nog niet genoeg was, schreven Democratische politici een brief aan de Democratic National Committee (DNC), waarin ze de partij vragen om afstand te nemen van het anti-bitcoinbeleid van Elizabeth Warren.

Komende dinsdag lees je een column over De Politieke Paradox van Bitcoin! Nu eerst: ander bitcoinnieuws.

Rondje langs de velden

  • Sinds eind juli accepteert autofabrikant Ferrari bitcoin- en cryptobetalingen. Aan het eind van het jaar wordt dit uitgebreid naar landen buiten Europa.
  • Swan Bitcoin heeft te maken met een enorme ontslagronde. Vanuit het niets deelden werknemers van het gerenommeerde Amerikaanse bedrijf dat ze op zoek waren naar een nieuwe job. Het is niet duidelijk wat is mis is gegaan, maar het roept vraagtekens op. Waarom zo veel ontslagen in één keer in een bullmarkt? Zowel de timing, de abruptheid, als ook de omvang van de ontslagronde zijn geen goed teken.
  • Nadat eerder PayPal al begonnen was met het uitdelen van geld aan klanten van het failliete Mt. Gox, is ook cryptobeurs Kraken begonnen met deze “remboursement”.
  • Proton, de makers van het populaire ProtonMail, heeft een eigen bitcoinwallet gelanceerd. De software is gebaseerd op de Bitcoin Development Kit (BDK). Het heet ProtonWallet en het is een open source en self-custodial wallet.
  • Stablecoinuitgever Tether maakte in de eerste helft van het jaar maar liefst $5,2 miljard winst (!), zo blijkt uit de laatste attestatie. Het heeft bijna $100 miljard aan extra reserves in bitcoin zitten, en dekt haar stablecoin met bijna $5 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties.
  • Maar liefst 15.000 adviseurs van gigant-bank Morgan Stanley gaan vanaf 7 augustus bitcoin ETF’s van BlackRock en Fidelity aanbieden aan haar klanten. Zoals het doorgaans gaat met nieuwe exchange traded fondsen, kijken banken vaak een half jaar de kat uit de boom, alvorens ze de nieuwe financieel producten omarmen. Die tijd is nu nabij en voorbij!
  • In juni heeft MicroStrategy 169 bitcoin ter waarde van $11,4 miljoen bijgekocht. Het Amerikaanse softwarebedrijf heeft daardoor nu 226.500 BTC in kas. Maar het is nog niet genoeg, zo lijkt het. Het bedrijf van Michael Saylor is bezig om documenten in te dienen om nieuw eigen vermogen uit te geven. Het doel is om $2 miljard op te halen, waarmee ze nog meer bitcoin willen aanschaffen.

Fraude in Nederland opgespoord

De Rotterdamse politie heeft samen met analysebedrijf Chainalysis honderden gevallen van crypto-fraude ontdekt. Hierbij zouden maar liefst 186 Nederlandse slachtoffers zijn opgespoord. Voor een van deze gedupeerden kwam het nog net op tijd. De diefstal van 65.000 euro aan cryptovaluta kon nog net worden voorkomen, zo schreef de NOS.

De oplichters zochten contact met slachtoffers, om vervolgens over een lange periode relaties te bouwen. Daarna wilden ze “hen helpen met een start in de cryptowereld, waarbij eerst bedragen worden gevraagd van 500 euro.” De hoge rendementen die werden beloofd, zorgden ervoor dat men meer en meer geld in de scam stopte.

In totaal zou het gaan om $162 miljoen aan gestolen geld. Een woordvoerder van Team Cybercrime Rotterdam vertelt dat Nederlanders gemiddeld duizenden euro’s kwijtraakten.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Geluk tijdens moeilijke opgave

Terwijl de bitcoin mining difficulty een nieuw record bereikte, heeft een solominer enorm geluk gehad. Er is immers een block gemaakt met CK Pool, een mining pool waar je in je eentje kunt aansluiten. Je deelt je rekenkracht niet met anderen, en krijgt zelf de complete winst uitbetaald. De kans op winst is klein, maar als je wint dan is die substantieel.

Het is iemand gelukt om met een rekenkracht van 3 TH/s een block te maken. Dit is niet veel, zeg maar gerust erg weinig. Kenners denken dat het een solominer is met een BitAxe, een nieuw type open source mining rig die onder hobbyminers erg populair is.

Het zou met de huidige marktomstandigheden statistisch gezien maar 1x in de 3.500 jaar (!) kunnen voorkomen. De miner gaat er met zon $200.000 aan bitcoin vandoor.

Hieronder zie je de stijgende mining moeilijkheidsgraad; het kalibratie-mechanisme in bitcoin dat zich elke twee weken automatisch aanpast. Deze difficulty staat op een recordhoogte.

Happy UASF!

Huh, wat? UASF? Jazeker!

Op 1 augustus was heet de feestdag van de User Activated Soft Fork (UASF). Dit omschrijft de manier waarop een update van het bitcoinprotocol in 2018 tot stand kwam. Het werd door gebruikers geactiveerd (en niet door miners) en het was ook nog eens een Soft Fork in plaats van een Hard Fork (waardoor het een backwards compatible update betrof).

Het was destijds een grote winst voor de bitcoincommunity, en daarom herdenken de fervente fanaten dit nog steeds.

De oorsprong van UASF ligt in de scaling debate. Bitcoin liep qua betaalmogelijkheden met de basislaag tegen zijn limieten aan en er werden verschillende oplossingen bedacht. Uiteindelijk is SegWit, wat staat voor Segregated Witness, doorgevoerd dankzij deze UASF-upgrade.

Miners, die doorgaans liever grotere blocken zien, bleken toch niet de baas van bitcoin en het protocol te zijn. Gebruikers met een eigen node waren de baas! Bitcoiners omarmden met SegWit een andere manier om op te schalen: in lagen in plaats van grotere blocken, met als belangrijkste troef het lightning netwerk.

Future of Bitcoin in België

Zet 5 oktober alvast in je agenda voor de ‘Future of Bitcoin’ conferentie in de Antwerpse Handelsbeurs. Ontmoet experten en gelijkgestemde enthousiastelingen en verdiep je in de kernaspecten van Bitcoin.

Met meer dan 40 sprekers, waaronder Aaron van Wirdum, Jameson Lopp, Bert de Groot, The Rational Root, Willem Middelkoop, en een speciale guest die later wordt aangekondigd, is dit het evenement dat je niet mag missen. Er zijn twee podia, een expo hall om te netwerken, en een heerlijke lunch is inbegrepen.

Als trouwe abonnee van Focus Bitcoin ontvang je 20% korting met de kortingscode bitcoinfocus24.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Value4value

We mochten sinds de laatste nieuwsbrief weer enkele value4value donaties ontvangen:

  • Lightning Checkout (5.000 sats): “Leuk dat jullie het interview tijdens Bitcoin Eindhoven benoemden!”
  • Anonymous (5.000 sats): “goede nieuwsbrief”

Ben je fan van Focus? Steun ons dan ook met een volledig vrijblijvende donatie. Zo kunnen we wekelijk onafhankelijke, Nederlandse, bitcoin-only nieuwsbrieven schrijven!

Hodl on,
Arnold

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.