Skip links

#322 ‘Wij printen geld en mensen geloven het’

Goedemiddag! Het is weer vrijdag en dus tijd voor de wekelijkse nieuwsupdate. Bitcoin schoot door de $50.000 heen, Satoshi was in spirit te zien bij de Super Bowl, bijzondere uitlatingen van een centrale bankier uit Nieuw-Zeeland en een lightning betaaloptie bij een mining pool.

Koersontwikkelingen

De koers van bitcoin zit in een enorme opwaartse spiraal. De prijs tikte de $52.500 aan en schoot daarmee in drie weken tijd 35% omhoog. Wat is er aan de hand?

Alistair Milne heeft een mooi overzichtje gemaakt van de geldstromen die in en uit de nieuwe bitcoin exchange traded funds (ETF’s) zijn gegaan. Mogelijk zijn ze debet aan de positieve koersontwikkelingen van bitcoin.

De ETF’s werden op op 10 januari in 2024 goedgekeurd en inmiddels zijn we alweer een maand verder.

 1. Goedkeuring: De eerste paar dagen was er een flinke instroom. De eerste hype en de seed funding van de fondsen zorgde voor meer vraag dan aanbod. Er stroomde netto meer geld in de nieuwe ETF’s dan er uit GBTC werd gehaald.
 2. Dump: Vanaf 19 januari stroomde er netto wel geld uit de ETF’s. Dit was te danken aan de verkoop van GBTC-aandelen om meerdere redenen. FTX verkocht naar verluidt $1 miljard uit dit fonds, terwijl de premium naar 0% steeg, waardoor de cash-and-carry trades van de speculanten ook afgesloten werden.
 3. Stilte voor de storm: Daarna bleef het een poosje vlak, tussen 29 januari en 6 februari, een periode waarin de bulls en bears in evenwicht hielden.
 4. Agressief opkopen: Sinds 8 februari is het pas écht los, met honderden miljoenen dollars aan die er per dag in alle bitcoin ETF’s worden gestopt. Afgelopen dinsdag kochten investeerders bijvoorbeeld netto $631 miljoen aan bitcoin via de fondsen.

Als we dit naast de bitcoinprijs leggen, zien we wat interessants. Helemaal als we kijken naar deze vier fasen.

Correlatie betekent natuurlijk niet dat er een causaal verband is. Maar zijn de dynamieken onvermijdelijk: bitcoin is schaars, de ETF’s zorgen voor extra (ver)koopdruk en dat ga je op termijn terugzien in de prijs.

Rondje langs de velden

 • In een persbericht schrijft Marathon Digital dat het mining bedrijf 42% minder bitcoin verdiende in januari vergeleken met december 2023. Dit heeft te maken met “beperkingen dankzij het weer en defecten aan apparatuur die tot uitval van locaties leidden.” Het is bekend dat enkele Amerikaanse staten geteisterd werden door slecht weer. Marathon verdiende 1.084 BTC in één maand.
 • Na BlackRock en Fidelity heeft ook Ark Invest inmiddels $1 miljard aan bitcoin in haar fonds zitten. ARKB presteert dermate goed dat het in de top 30 van meest populaire ETF’s staat, gekeken naar de eerste maand sinds de lancering.
 • De CEO van crypto futures exchange Digitex zit in de problemen. Volgens de federale rechtbank van Florida heeft Adam Colin Todd “opzettelijk nagelaten een adequaat anti-witwasprogramma (AML) door te voeren”. Hij riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar vanwege het schenden van AML-regels en de Bank Secrecy Act.
 • De Zuid-Koreaanse autoriteiten ontvingen vorig jaar 48,8% meer meldingen van verdachte transacties dan in 2022. De Financial Intelligence Unit deelt woensdag in een rapport specifiek dat deze meldingen van zogenoemde cryptocurrency service providers komen.
 • Afgelopen week was de Super Bowl, een enorme happening voor Amerikaanse sport- en celebrity-fans. Naast alle aandacht die uitging naar de American Footbal-sterren, Usher, Taylor Swift en enkele andere beroemdheden, was ook bitcoiner Jack Dorsey aanwezig. Hij droeg heel subtiel een Satoshi-shirt.

  Zo krijgt bitcoin zónder officiële marketing-afdeling toch veel promotie. Zelfs op de Super Bowl, vlak naast Beyoncé en Jay-Z!

Nieuws van mining pool

Titan Mining heeft Titan Lightning aangekondigd. De mining pool maakt het daarmee mogelijk dat individuele bitcoin miners die zich hebben aangesloten op hun software, uitbetaald kunnen krijgen via het lightning netwerk. Zo kunnen ze bijna instant hun deel van de block reward innen en naar een non-custodial wallet laten sturen.

Titan is niet het eerste bedrijf die deze dienst aanbied, maar tamelijk nieuw is het nog altijd wel. NiceHash is een van de bekendere mining pools die uitbetalingen via deze secundaire schaalbaarheidslaag aanbieden.

De meeste mining pools innoveren momenteel op het gebied van block templates. Denk aan Stratum V2 als coördinatietool om blocken op een meer decentrale manier vol te maken. Daarnaast proberen veel meer bedrijven zich van anderen te onderscheiden met een specifiek uitgangspunt, zoals bijvoorbeeld OCEAN en DEMAND.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Vervolg op “Bitcoin en Hybride wonen”

Vorige week schreven we in editie 318 over Belasting, (hybride) wonen & bitcoin. We kregen reacties van lezers in de trant van: “Hoe zit dat in België?” Uiteraard hebben we navraag gedaan bij fiscaal expert Joost Muller. Hij schrijft:

“België kent o.a. ‘een zetel van fortuin’ en ook het feitelijk begrip voor inwonerschap. Verder hebben Nederland en België in hun verdrag en tie-breaker (artikel 4-2), die vrij feitelijk is.”

In de tie-breaker staan enkele normen, zoals het “beschikking hebben over een duurzaam tehuis”, “het onderdaan zijn van een staat” en dergelijke.

Brrrrrrrrrrrrrrr

“Er zijn fiscale uitdagingen. We zijn erg gefocust op onze uitgaven. Maar we financierden in zekere zin onszelf en werken zelf uit welke dividenden moeten worden betaald, dus het is een goede business om actief in te zijn.”

Dit klinkt misschien wat warrig… Waar gaat dit toch over? Nou, dit zijn uitspraken van Adrian Orr uit Nieuw-Zeeland. Zijn vervolg schept opheldering:

“Wij printen geld en mensen geloven het.”

Orr is de gouverneur van de NZ Reserve Bank. In een hoorzitting vertelt de centrale bankier dat bitcoin “noch een ruilmiddel is, het is geen spaarmiddel, en ook nog geen rekeneenheid”. Tegelijk vindt hij dat stablecoins een “oxymoron” zijn, want volgens Orr zijn ze alleen maar stabiel vanwege de partij die de uitgever is van de stablecoin.

Je voelt hem aankopen: de geldprinter uit kritiek op bitcoin, zijn grootste uitdager op monetair vlak, omdat het niet in het straatje van centraal bankieren past. Enfin, kijk de video vooral zelf!

Donatiedashboard

Afgelopen week mochten we weer anonieme als ook persoonlijke donaties ontvangen, waaronder 7.777 sats van Koen. Bedankt!

Focus verschijnt drie keer per week, compleet value4value! Wij zijn er voor jou met unieke verhalen, de volledige Focus op Bitcoin. We filteren het nieuws, duiden gebeurtenissen, volgen trends en verzamelen relevante informatie.

Als je dat kunt waarderen, stuur dan vrijblijvend een handjevol sats via onze website, en krijg ook een plekje in ons dashboard!

Hodl on! 🙂

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.