Skip links

#313 Bewijs van Bezit

We beginnen de vrijdageditie met de “coolste” nieuwe bitcoin exchange traded fund (ETF). Nadat Bitwise eerder meldde dat ze tien jaar lang 10% van de winst van hun bitcoinfonds doneren aan de ontwikkeling van de open source bitcoin software, komen ze nu met een andere leuke gimmick.

Wij schrijven elke week meerdere nieuwsbrieven voor jou – compleet gratis en value4value. Steun ons daarvoor met een lightningdonatie op onze website!

Bitwise

Bitwise deelt namelijk het bitcoinadres waarop de reserves voor hun fonds (BITB) staan. Je kunt het adres zelf opzoeken op je eigen node of in block explorers: 1CKVszDdUp4ymGceAZpGzYEFr4RPNHYqaM.

Op dit adres staat ruim 12.000 bitcoin ter waarde van bijna $500 miljoen. Deze bitcoin is het onderpand waarmee Bitwise het fonds dekt. Het is de allereerste keer dat een vermogensbeheerder dermate transparant is over hun holdings.

Een leuk detail: bitcoiners sturen sinds het bekend is kleine beetjes geld naar dit adres toe, waardoor het fonds nu overcollateralized is. Er is méér bitcoin in kas dan nodig is om het BITB fonds te dekken.

Oude adressen

Wat verder opvalt, is dat er gebruik gemaakt wordt van een adres dat begint met een 1. Dat zijn “ouderwetse” pay-to-pubkey-hash addresssen. Adressen beginnen tegenwoordig met een 3 of bc1. Ook is dit adres niet een multi-sig adres, waardoor het lijkt alsof slechts één persoon de transactie van een half miljard dollar kan ondertekenen.

Er zijn echter ook manier om op een off-chain manier een multisig te maken. CTO Hong Kim schept op X duidelijkheid. Ze gebruiken het Amerikaanse Coinbase voor de bewaring van de bitcoins, dus zijn van hen afhankelijk. Zo doen ze niet aan adres-hergebruik, waardoor ze niet eerst een klein bedrag konden sturen om het adres “te testen”. En ook over het oude adrestype reageert Kim:

“Ik zal dit voorleggen aan het Coinbase Custody-team. Ze hebben zeker een offchain multisig-model, maar het is een goed punt om onchain aantoonbaar te zijn.”

Hoe dan ook: de toon is gezet! Hopelijk schept dit een precedent van extra transparantie rondom bitcoinfondsen. Het is helemaal af als Bitwise ook nog een bericht ‘signeert’ om aan te tonen dat het adres écht van hen is. Maar goed… het zijn mooie kleine eerste stapjes!

ETF-update

We vervolgen met een korte ETF-update. Er zit nu namelijk zo’n 126.000 BTC in de negen nieuwe bitcoinfondsen, zo blijkt uit data van K33 Research.

Maar let op: hierbij telt het fonds van Grayscale niet mee. Dit was immers geen nieuw fonds, maar een Trust die was omgetoverd tot een ETF. Een groot deel van deze 126.155 BTC is afkomstig uit het fonds van Grayscale, wat aanzienlijk hogere kosten vraagt dan zijn concurrenten.

Als we die flow wél meenemen in de grafiek, ziet dat er als volgt uit.

Alle Amerikaanse spot ETF’s bij elkaar zijn goed voor 636.110 BTC. Omgerekend komt dat neer op zo’n $25 miljard aan bitcoin.

Craig Wright

Er gebeurde deze week van alles rondom Craig Wright. De Australiër die claimt de bedenker van bitcoin te zijn, heeft een paar tegenslagen te verwerken. Ten eerste in de zaak tegen podcaster Peter McCormack. Hij legt op X uit hoe de psychopaat hem al jaren dwars zit.

“Mijn advocaten hebben zojuist bevestigd dat het laatste beroep van Craig Wright door het Hooggerechtshof is afgewezen.”

Maar er lopen nog veel meer andere zaken. In alle zaken draait het om het punt dat Wright claimt de bedenker van bitcoin te zijn en daarmee de eigenaar van de bitcoin whitepaper, of vanwege smaadzaken. Het gevolg was dat anonieme bitcoiners zich moeten identificeren om op te komen draven in rechtszalen. Als ze dat niet wilden, dan moesten ze alle kosten betalen.

Een nieuwe blogpost van de Cryptocurrency Open Patent Alliance (OPAC) laat zien dat er mogelijk goed nieuws aan komt. Ze hebben materiaal verzameld voor een rechtszaak die over enkele weken zal beginnen.

“COPA heeft nieuw forensisch bewijsmateriaal verzameld dat definitief de onauthenticiteit bewijst van verschillende documenten die Craig Wright cruciaal acht voor zijn bewering dat hij de grondlegger van bitcoin is.”

In een andere zaak met Craig Wright, waarbij de OPAC ook meehelpt, zijn er ook een vorderingen omtrent een schikking met Wright. Maar dat valt een beetje tegen. De organisatie schrijft:

“Net zoals Craig Wright documenten vervalst en niet helemaal de waarheid vertelt, is zijn beschrijving van het schikkingsaanbod ook niet helemaal accuraat; er zitten gaten in waardoor hij mensen opnieuw kan aanklagen.”

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Rondje langs de velden

  • Het Nederlandse cryptoplatform Knaken gaat samenwerken met Buckaroo. Via een intern betaalsysteem genaamd Settle kunnen 25.000 winkels nu indirect (!) bitcoin accepteren. Maar let op: het gaat wel om een gesloten systeem.
  • Tether, de uitgever van de USDT-stablecoin, heeft weer extra BTC bijgekocht. Na een extra aankoop van $380 miljoen aan bitcoin, hebben ze nu $2,3 miljard aan bitcoin in kas. Dit zit allemaal bovenop de dekking van de dollartokens die het bedrijf uitgeeft.
  • Ontwikkelaar Niklas Gögge heeft een aanzienlijke fout uit de bitcoinsoftware gehaald. Het ging om een zogenoemde consensus bug. Oude versies van Btcd werkten niet helemaal goed met de consensusregels van BIP 68 en BIP 112. Dit is op een nette manier afgehandeld.
  • Een nieuw account op X, voorheen bekend als Twitter, houdt de gemoederen in de cryptocommunity flink bezig. Het lijkt te gaan om een betaaldienst voor de “everything app”, die Elon Musk wil bouwen. Het account heeft namelijk de titel…. XPayments.
  • Mailer Lite is het slachtoffer geworden van een phishing-aanval. Er is hierdoor maar liefst $600.000 verloren geraakt, volgens privacybedrijf Blockaid. Via phishing zijn web3-projecten “nagebootst”.
  • Ook Trezor is slachtoffer geworden van een hack. De hardware walletfabrikant onthult een inbreuk op de beveiliging die ongeveer 66.000 klanten treft. Let dus goed op als je ineens emails krijgt. Vul nooit zomaar de 12 of 24 seed words van je bitcoin in.
  • Cryptobank Nexo eist $3 miljard aan schadevergoeding van Bulgarije. De reden hiervoor is een afgebroken strafrechtelijk onderzoek. Volgens het bedrijf heeft dit plannen voor het openen van een vestiging in de Verenigde Staten in de weg gestaan, net als een Amerikaanse beursnotering en een sponsordeal met een voetbalteam,
  • Lightningwallet Breez werkt aan een nieuwe feature voor lightningbetalingen. Doorgaans moet je online zijn als je zo’n betaling wilt ontvangen, maar door een trucje met stille notificaties kunnen Breez-gebruikers nu ook op een non-custodial manier bitcoin ontvangen als ze hun mobiel niet aan hebben staan.

Prijsdalingen

Opvallend: in het achterliggende kalenderjaar was er géén enkele dag waarop de koers van bitcoin met meer dan 10% daalde. Het is de eerste keer sinds 2014 dat dat gebeurt.

In de afgelopen tien jaar, is bitcoin maar liefst 43 keer op één dag met meer dan 10% gedaald. Eliezer Ndinga heeft deze informatie in een grafiek gevangen. Het laat zien hoe bitcoin in de loop der jaren (op dagbasis) minder volatiel is geworden.

Evenementen

Zet voor de komende weken de volgende twee events in je agenda:

  • Voor de liefhebbers van nostr, kun je op donderdag 8 februari om 19:30 terecht in Utrecht bij Seats2Meet. Kom ook gezellig naar deze meetup die helemaal is ingericht op dit nieuwe protocol voor allerlei decentrale toepassingen.
  • Voor de technisch onderlegde bitcoiners is er op donderdag 15 februari weer een BitDevs in Amsterdam. Deze zogenoemde socratic seminar is níet per se een meetup, maar eerder een bijeenkomst voor ontwikkelaars.

Tevens zitten er conferenties aan te komen!

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Bitcoin Focus

Bitcoin Focus is het eerste Nederlandstalige bitcoin printmagazine ooit! Lees supervette bitcoinverhalen is deze genesiseditie met ruim 70 pagina’s. Met o.a. de Noderunners, Aaron van Wirdum, Boris van de Ven, Bert Slagter en Sjors Provoost.

Bestel het magazine nu voor slechts 21 euro! Met de code BITCOINFOCUS krijg je 10% korting!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.