Skip links

#17 – Inflatie, updates en goud

Bitcoin is redelijk stabiel de laatste week, maar ik zie slecht nieuws op de beurs. In deze Bitcoin Focus een stuk duiding, taproot, bitcoinleningen, en de vraag hoe het met goud zit.

Deze nieuwsbrief is geen financieel advies!

Inflatie, taproot en goud!

  • Hoogste waardevermindering van je spaargeld sinds 2002
  • Taproot is er bijna!
  • Goud op je bitcoinexchange, goed idee?
  • Bitcoin gebruiken zonder te verkopen

Je euro’s verdwijnen als sneeuw voor de zon

Je geld verdwijnt*, het wordt steeds minder waard. Je spaargeld wordt steeds minder waard*, je kan (dus) steeds minder kopen van je geld*.

*** Drie sterren. Want het gaat hier om euro‘s. Fiat-geld dus, dat oneindig bijgedrukt kan worden. De euro’s worden steeds minder waard.

Een overzichtje van het nieuws van de laatste dagen:

  • Nederlands spaargeld is ten opzichte van een jaar geleden 3.4% minder waard. Die waardevermindering is de hoogste sinds 2002!
  • Inflatie eurozone loopt flink op naar 4,1%. Europees gezien gaat het dus harder dan in Nederland.
  • Ook de producentenprijzen lopen op. Dat zijn de prijzen die groothandels betalen voor hun goederen, en is direct gerelateerd aan inflatie. In de eurozone is er een stijging van 16% [!!] per jaar. De DNB schreef er vandaag over, ook zij zien dat deze prijzen bij de consumenten terechtkomen.
  • Wat zien we nog meer? Een stijging van 19% in de huizenprijzen in Amerika, inflatie van 4.5% in Duitsland, voedselproducent Unilever die waarschuwt voor prijsverhogingen.

Er wordt gerustgesteld. De inflatie zou tijdelijk zijn, en alleen maar komen door de hoge energieprijzen. Ik geloof dat nog niet zo… Want ook de prijzen van grondstoffen gaan omhoog. De koper- en aluminiumprijs is in de afgelopen anderhalf jaar verdubbeld in prijs.

Wat moet je dan doen? Een econoom zou kunnen zeggen: neem zo veel mogelijk leningen. Die worden namelijk steeds makkelijker om af te betalen, want het geld dat je leende wordt minder waard.

Ik hou niet zo van leningen nemen. Zelf wil ik “dingen” bezigen die de eindig zijn, die niet kunnen worden bijgedrukt. Want dat bijdrukken is denk ik de grootste reden dat we deze inflatie zien, de geldprinter is.

Iedereen moet zelf uitzoeken wat voor hem/haar werkt. Voor mij is de keuze op Bitcoin gevallen. Bitcoin is mijn reddingsboot.

En door mijn eigen geld te redden, help ik ook mee aan een beter geldsysteem: bitcoin. Dus ik red mijn geld, en daarmee het geld.

Nog 9 dagen tot taproot!

Weet je nog? In een eerdere Bitcoin Focus schreef ik over Taproot, en hoe dat Bitcoin beter gaat maken: meer privacy in transacties, en meer mogelijkheden om transacties te programmeren.

Naar verwachting op maandag de 14e wordt Taproot actief en kunnen er nieuwe interessante dingen worden gemaakt.

Er is ook een klein probleem gevonden, in Neutrino, een manier om een simpele bitcoinnode te draaien, zit een fout. Als Neutrino een Taproot-transactie tegenkomt, werkt de verificatie niet meer.

Taproot is nu een paar maanden actief op Testnet. Mensen die Neutrino gebruikten voor hun Lightningnode kwamen erachter dat dat niet zo goed werkt.

Lightning Labs, de makers van LND-software waarmee nodes worden opgezet, moet nu binnen 9 dagen een oplossing gaan aanbieden voor deze nodes. Tamelijk last minute dus!

Dit is geen probleem voor mensen die gewoon zelf hun blockchain op de schijf hebben staan, het gaat hier puur om de “light” nodes. Voor meer informatie, zie hier. De oplossing: upgraden of patchen.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Goud aanhouden?

Een lezer vroeg mij vorige week hoe het zat met goud. Hij had gelezen over de bitcoin ETF‘s, waar je makkelijk bitcoin kan kopen (zonder het écht te hebben!). En nu biedt Nederlandse exchange Bitmymoney aan dat je via hun, goud kan kopen.

Dat voelt hetzelfde als die virtuele bitcoin kopen via een ETF. Het idee is dat je virtuele “munten” koopt, die allemaal 1 troy ounce (31.1 gram) goud vertegenwoordigen. Die munten die je bij Bitmymoney koopt, worden dan door een ander bedrijf (Paxos) opgeslagen.

Twee tussenpartijen dus. Hoewel de twee partijen waarschijnlijk te vertrouwen zijn, zou ik toch altijd willen kiezen voor zelf aanhouden. Dus zelf fysiek goud kopen. Maar dan liever: digitaal goud. Lekker, zonder tussenpartij!

Waarde van bitcoin gebruiken zonder te verkopen: lenen

Als je een hypotheek neemt, dan is het huis onderpand voor de lening. Wat nou als je bitcoin hebt (naast, of in plaats van een huis)?

Voor Amerikaanse klanten van Coinbase is het vanaf deze week mogelijk om te lenen met bitcoin als onderpand.

Wat betekent dat?

  • Stel, je hebt geld nodig, bijvoorbeeld om van te leven.
  • Je hebt geen zin om bitcoin te verkopen (je denkt namelijk dat dat in waarde gaat stijgen)
  • Je kan dan via zo’n partij je bitcoin in bewaring geven als onderpand, en je krijgt dollars ervoor terug. Deze dollars kan je nu gebruiken, je kan ze via Paypal opnemen.
  • Elke maand betaal je terug, tegen (in het geval van Coinbase) 8% jaarlijkse rente.
  • Als je onderliggende bitcoin meer dan 8% in waarde stijgt in een jaar, heb je ‘gratis’ geleend, en heb je je bitcoin niet hoeven verkopen.
  • Aan het einde is al je ingelegde BTC weer terug (als het bedrijf waar je het in bewaring gaf niet in de problemen komt)

Dat laatste punt is het “enge” deel van lenen op deze manier. Je moet hopen dat het bedrijf blijft bestaan, en dat de bitcoin die je er als onderpand neerzet, veilig worden bewaard. Denk goed na over deze risico’s, als je dit overweegt…
Zoals ik in het begin van de nieuwsbrief zei: ik hou niet zo van leningen. Ik ga dit zelf niet zo snel doen.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.